atahandemirkol
atahandemirkol (üye)
Zonguldak / Amatör

Temel Kavramlar Hakkında Yardım!

Merhabalar, aranızda en yenilerden biriyim şuanda Hemen birkaç sorum olacak, onları sormak istiyorum sizlere.

Öncelikle, Fujifilm Finepix S2700HD makinesine sahibim. Makine ile öyle böyle çekimler yapıyorum, memnunum da. Ancak ISO, EV, Enstantane, Diyafram gibi terimler hakkında, bu değerlerin işlevleri hakkında bilgiler verebilirseniz sevinirim. Bu değerlerin değişimleri neleri ne şekilde etkiler tam olarak bilmiyorum, bazı yerlerde çok karışık açıklamalarla karşılaştım. En basit şekilde, hatta belki mümkünse örnek fotoğraflarla açıklayabilirseniz sanırım biz amatörler için çok faydalı olacaktır. Teşekkür ediyorum şimdiden

Tarih: 18 Mart 2011, 15:27 - İp: 94.***.**6.207
samen
samen (üye)
Trabzon / Amatör

ISO: sensörün ışığa olan hassasiyeti.yani ISO değerini ne kadar artırırsanız o derece ışık hassasiyeti artar ve karanlık ortamlarda daha aydınlık fotoğraflar çekilebilir.

ENSTANTENE: sensöre düşen ışığın süresini belirler. (1,1.3,2,5,6,13,20,40,50,80,120 vs) verdiğim değerler örnek için. bunlarda ters orantı vardır. yani 2 değeri 2 sn değil, 1/2 sn olur. 60 değeride 1/60 yani saniyenin 60'ta biri süre anlamına gelir.enstantene ışığın yoğun olduğu yerlerde artırılır ki sensöre daha kısa süre ışık düşsün ve fotoğraf normal çıksın.

DİYAFRAM: lensin içinde bulunan bir çeşit aparattır.bunun amacıda lensten içeri giren ışığın yoğunluğunu ayarlamaktır. (3.5,4,5,8,12,16,22 vs gibi değerler.) diyafram değerini ne kadar düşürürsek diyafram o kadar açılır ve lensten içeri daha fazla ışık girer.diyafram değerini artırmakta diyaframın açıklığını azaltır.bunu insan gözü gibi düşünebilirsiniz.yani bildiğiniz üzere insan gözünün merceği fazla ışıklı ortamlarda küçülür, karanlık ortamlarda ise büyür.göz merceğini diyaframa benzetebilirsiniz. fazla ışıkta kapatılacak yani diyafram değeri artırılacak, az ışıklı ortamda açılacak yani diyafram değeri azaltılacak.

tabiki bu kavramlar tek başlarına birşey ifade etmezler.bu 3 ifade de üçlü bir kombinasyon şeklinde kullanılır.

misal: güneşli bir havada aldın eline makinanı çıktın fotoğraf çekmeye. isonuda 100'e ayarladın. diyafram değerinide 5.6 ya getirdin.bir fotoğraf çektin ve çok aydınlık çıktı hatta beyaza yakın.demek enstantenen çok yavaş, yani 2,4,8,10 gibi değerlerde.bu sorunu enstanteneyi hızlandırarak çözmelisin.enstanteneyi hızlandırdığında sensöre çok kısa bir süre ışık düşer ve fotoğrafında normal değerlerde çıkar.

tavsiyem makinayla otomatik çektiğin fotoğrafların exif bilgilerine bak.orda iso,enstantene,diyaframı makina nasıl kontrol etmiş nasıl bir kombinasyon kullanmış incele.faydalı olacaktır.

ayrıca forumda bu konuyla illgili daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

 

Tarih: 18 Mart 2011, 16:55 - İp: 95.***.**7.134
atahandemirkol
atahandemirkol (üye)
Zonguldak / Amatör

Teşekkür ederim yardımın için, emeğine sağlık

 

Tarih: 20 Mart 2011, 17:51 - İp: 94.***.**6.207
  • 1