othomane
othomane (üye)
Adana / Meraklı

Manuel Netlik Hakkında Bir Soru...

Ben Nikon Coolpix 3200 almaya karar verdim... Fakat çektiğim fotoğraflarda öndeki objelerin net arkadakilerin flu çıkmasını istersem bunu sadece manuel netliği olan bir makine ile mi elde edebilirim? Nikon Coolpix 3200'de manuel netlik yok ama yukarıda bahsettiğim resmi hiç elde edemez miyim? Gerçi makrolarda bu oluyor ama diğer fotoğraflarda bunu bu makineyle başarabilir miyim? Otomatik netliği olan makinelerle çektiğim tüm fotoğrafların ön ve arka planı her zaman aynı netlikte mi çıkar? (Bu soruları amatör biri olarak soruyorum... Ustalar gülmesin lütfen..)

Tarih: 10 Ocak 2005, 14:35 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bahsettin arka planın flu olması net alan derinliği ile ilgili bir konu. Birinci etken diyafram, ikincisi netlik mesafesi, üçünüsü zoom.
Özetle:
Diyafram ne kadar açıksa (2.8 mesela) ve çekim yapacağın konuya ne kadar yakınsan arka plan çok flulaşacak ve net alan derinliğin de çok azalacaktır. Çekim yapacağın mesafeyi sabit tutup diyaframı 1 duraklık değerler halinde 8 'e kadar kısarsan net alan derinliğin artacak ve arka plan biraz daha belirginleşecektir.

Tersi çekim yapacağın konudan uzaklaştıkça yani mesafe arttıkça diyafram en açık durumdan en kısık duruma geçtikçe arka plan tamamıyla belirginleşmeye başlayacaktır.

Zoom 'u da ilave edersen flulaşma daha da artacaktır.

Arka planın flulaşmasının manuel netlik ile ilgisi yok. En yakın netleme mesafesi ile ilgisi var . Manuel netlik netlemesi zor konular için gerekli. Netlemesi zor olan konularda tek renkli konular, düşük kontrastlı ve düşük ışıklı konularda çok önemli.

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 16:58 - İp: yok
othomane
othomane (üye)
Adana / Meraklı

Sayın Suysal1... Bu anlattıklarınız Nikon Coolpix 3200'de olmaz sanırım...

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 17:12 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bu konuyla ilgili detayı buradan ve buradan bulabilirsin.

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 17:18 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Makina hakkında bilgim yok. Fakat diyafram öncelikli çekim varsa neden olmasın. Olur.

 

Tarih: 10 Ocak 2005, 17:26 - İp: yok
othomane
othomane (üye)
Adana / Meraklı

Teşekkürler Sayın Suysal1...

 

Tarih: 11 Ocak 2005, 07:48 - İp: yok
  • 1