gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Kaptör Çarpanı İle Fazla Detay?

Digital Photography'nin son sayılarından birinde bir bilirkişi çeşitli modellerin objektif çarpanını değerlendirerek ilginç bir sonuca varmış.

Özetle diyor ki:
*Uzağı çeken biriyseniz 1.5 1.6 ve 2 çarpanlı 8MP makinalarla full-frame kaptörlü bir makinadan daha fazla detay alabilirsiniz. Geniş açıda ise zorlanırsınız.
*Yok yakın çekime meraklıysanız full frame makina daha uygun olabilir.

Bir de tablo yapmış ve full-frame olmayan çeşitli makineler için full-frame eşdeğerini MP olarak hesaplamış. Bazılarının eşdeğeri 30MP'e kadar çıkıyor.

Bir örnek resim de koymuş. Aynı objektifle EOS1D ve EOS350D'de aynı odakta aynı pozu çekmiş. EOS1D'den çıkan fotoğrafın EOS350D'den alınabilen kısmını incelemiş ve 350D daha fazla detay veriyor demiş.

Matematik hesap yapınca haklı çıkıyor.

350D üzerinden benzer ufak kaptörlüleri bolca yağlayan bir makale daha.

Fikirleriniz?

Tarih: 5 Temmuz 2005, 18:12 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

O testi yapan kişi 1.5 fokal çarpana sahip makineye 300mm objektif taktığında taktığında 35mm sensöre sahip makineye 450mm lik bir objekltif taksında görsün hangisi daha fazla detay veriyor

Bunu böyle yazmamın sebebi teste tabi tutulacak makineler aynı koşullarda değerlendirilirse o test sağlıklı bir sonuç verir fokal çarpana sahip makineler görüş açısını daralttığı için ancak iki makineyede aynı görüş açısını kapsayacak objektifler takılırsa doğru bir sonuç elde edilir

#kobra' tarafından 06.07.2005 00:05:26 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 00:02 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Bu da bir fikir ama eşit koşullar diyorsak aynı objektifle değerlendirmek gerekmez mi bilakis?

Anafikir şu herhalde: kaptör büyüdükçe MP de aynı oranda artıyorsa aynı objektif ile açı genişliyor ama aslında detayımız artmıyor. Yani 16MP full size kaptöre kafadan vaoou demeyebiliriz.

He deyin de 350D'mizi daha da mutlu kullanalım geldiğinde. EOS1D'ye bütçe mi var?

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 00:38 - İp: yok
kobra
kobra (üye)
Sakarya / Meraklı

Aynı odak uzunluğuna sahip lens kullanıldığı sürece o değerlendirme sağlıklı olmaz çünkü 200mm odak uzunluğuna sahip bir lens çapraz olarak 12 derecelik bir görüş açısına sahip fakat bu 1.5 fokal çarpana sahip bir lense takılınca görüş açısı 8.15 dereceye düşüyor bundan dolayı sensörü küçük makine daha detaylı görüntü veriyor demek hatalı çünkü küçük sensörlü makineye 200mm lik bir lens taktığınızda 35mm sensörlü makineye 300mm lik bir lens takarsınız ve aynı genişlikte alanı fotoğrafladığınızda ortaya çıkan sonuç bu tezi çürütür.
Çünkü burada ölçülmek istenen birim alanda hangi sensörün daha detaylı çekim yapabildiğiyse fotoğraflanan alanın aynı büyüklükte olması gerekir

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 02:29 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

kobra hakli gurcan.. ama niye bu onemli olsun ki? biri 600 pound'luk bir makine digeri 5000 pound'luk.. 5000 pound vermiyorum ama daha fazla detay da yakalayabilecegim demek icin mi? bosver bizi asar 1d serisi falan.. eger biraz daha paraya kiyabileceksen 20D al.. keske ben de alsaydim ama gecti artik..
ayrica detay olayi daha cok kullanilan lense bagli.. 1ds'e 55-200 lens tak, 350D'ye de 70-200 L IS tak, bak aralarinda hangisi daha cok detay yakalayabiliyor.. parayi kaliteli lens almada kullanmak lazim..

#dadanagast' tarafından 06.07.2005 11:22:02 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 11:17 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Kobra tabii ki dediğinde haklı. Ama ben de kendi cümlemle haksız değilim.

1. Aynı kareyi elde ettiğiniz bir ortamda EOS1 daha fazla detay verir. 2 kat fazla pikseli var.

2. Aynı objektifi aynı odakta kullanarak çekerseniz aynı bölgede EOS350D daha fazla detay çıkarır.

20D'ye de şapka çıkarılır tabii. Ama dpreview'deki 20D'yi yakalayan 350D sample'ları beni fena salladı. 20D büyük ve ağır. Bize 350D uyar. Küçük, hafif. Eksikleri canımıza minnet.

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 18:21 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hayir gurcan daha fazla detay cikarmaz isin gercegi.. 1Ds mark II'yu, cok daha pahali fiyatlarla satilan digital medium format kameralarla karsilastiriyorlar.. kaldi ki ayrinti olayi kullanilan lense, dynamic range'e ve kullanilan teknige gore degisir.. lensin kalitesi ile cok daha detayli goruntu elde edebilirsin; mesela sen 18-55 lensle birlikte alacaksin, zannediyormusun ki makinenden cikan fotograflarin cok daha fazla ayrinti yakalanmis olacak bir L klas lensle cekilmis olana gore.. ben cevaplayayim; cunku ben L serisi lens de kullaniyorum, hayir yakalayamayacaksin o kaliteyi..
ayrica kullanacagin teknik de isin icine girecek; tripod kullanip mirro lock-up yapip remote shutter release kullanacak misin? kullandigin lensi 2-3 stop daha kisarak kullanacak misin kullanmayacak misin? veya kullanamayacak misin?..
fotograflarda ayrinti istiyoruz ama diger onemli istemleri de unutmamak lazim.. vignetting, flare, aberrations..vs..
fuji s3pro'yu daha fazla dynamic range uretiyor diye satiyor.. 1Ds mark II fuji'den de fazla uretiyor benim bildigim kadariyla.. ki o yuzden medium format makinelerle karsilastiriyorlar..
ayrintiya o kadar kilitlenip takilma bence.. 1ds mark II'nun cok daha buyuk printler verebilecegini unutmamak lazim.. ama cok para.. onun yerine ultimate quality icin iyi bir lens sahibi olmaya bak bence.. birak bir kac pixel daha fazla oluyormus belli bir alanda sorularini kafanda..
kalite zaten biz amatorler icin bir DSLR almakla geliyor, gerisi bos gercektende..

 

Tarih: 6 Temmuz 2005, 23:07 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili kardeşim Dadanagast,

Hepiniz doğrusunuz da belli bir detay konuda görüş bildirmeyelim mi acaba?

Bu konuyu zaten sizinle aynı görüşlere sahip olduğum genel bir platforma çektiniz sanki.

Tabii ki daha iyi objektifle daha iyi görüntü.
Tabii ki 350D'nin 18-55'i berbat bir lens.
Tabii ki seneye gidip 400 Eur daha bayılıp zoom lens alacağım.
Tabii ki EOS1D ile daha iyi, daha büyük print'ler.

Ve tabii ki, ve gene de: kaptör (fokal) çarpanı ağırlıklı olarak uzağı çekenler için bir avantaj. E300'de x2.0, 350D'de x1.6. Yani Olympus'a 500mm objektif yerine 250mm alarak objektif parasından tasarruf edilebilir.

Aman şimdi gene objektif var objektif var veya Olympus da şöyledir demeyin. O diyecekleriniz de doğrudur. Ben diyeceğimi dedim. Hepinize saygılar sevgiler...

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 14:49 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

her sey guzel de 'kaptör' nedir? Eger 'sensor' yabanci dil diye ona turkce bir isim bulduysak cok korkunc bir isim, korkarim ki ben 'sensor'le devam edecegim... Ama siz illa turkce bir isim istiyorsaniz "duyarkat" zaten mevcut olan ve nesneyi cagristiran bir isim.

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 15:05 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sensor'e algılayıcı da diyorlar türkçede.
diğer kavramlara da şu karşılıkları öneriyorum (wow, türkçe literatüre katkıda buluyoruz, tarihi bir olay bu! )
kaptör: yakalama oranı
fokal çarpan: odak mesafesi çarpanı

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 17:03 - İp: yok
gurcan
gurcan (üye)
İstanbul / Amatör

Bu sefer de dilbilgisi platformuna sürükleniyoruz galiba. Orada da ötelim.

Kaptör Fransızca'dan araklama. Sensör ne kadar berbatsa o da aynen o kadar berbat bir Türkçe oluyor.

Resmi Türkçe karşılığı "algılayıcı" oluyormuş.

Focus yerine odak ise ayrı bir vaka. Kesinlikle odak kullanmalıyız. Hatta "fokuslanmak" diyenler oluyor ki yerlere yatarak gül. Odaklanmak'tan tekrar İngilizce-Türkçe çorbasına çevrilmiş... Reverse-engineering'in dilbilgisi sürümü. Ay pardon ters mühendisliğin.

 

Tarih: 8 Temmuz 2005, 17:21 - İp: yok