bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Focus Limiter

Makinemin Set Up menüsünde Focus Limiter diye bir seçenek var. "on" veya "off" yapılıyor. Aylardır kullanıyorum makineyi, Default olarak "on" konumundaymış meğerse yeni farkedip "off" yaptım. Çok emin değilim ama sanki focus kabiliyeti arttı gibi. Kullanım kılavuzunda çok fazla açıklama yapılmamış. Sadece "Lens hareketini kısıtlamak istenip istenmediğinde kullanılır." şeklinde yetersiz bir bilgi var. Bu özelliğin tam olarak ne işe yaradığını bilen var mı? Lensin hareketini neden kısıtlama ihtiyacı duyulabilir?

Tarih: 14 Şubat 2005, 15:53 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör


Yaa arkadaşlar,

Kimse bilmiyor mu bunun cevabını. Biraz daha Türkçeleştireyim sorumu belki cevap gelir. Ayarlar menüsünde "odak sınırlayıcı" diye bir seçenek var. Fabrika ayarı olarak açık konumuna ayarlanmış. Ben böyle bir seçenek olduğunu aylar sonra farkederek "şunu kapalı konumuna getireyim de hele bi bakayım noluyor" dedim. Otomatik odak yapmanın zor olduğu koşullarda hem açık hem kapalı konumuna getirip denediğimde bazen açık konumunda odaklayamadığı bazı nesneleri kapalı konumundayken odaklayabiliyor. Bunu niye yapıyor, nasıl oluyor da oluyor, böyle bir şeye ne gerek var sorularının cevabı kullanma kılavuzunda yazmıyor. Sadece bu seçenek "lens hareketinin sınırlanmak istenip istenmemesi halinde kullanılır" şeklinde bir açıklama yazmış Japon arkadaşlar. Bir bilen varsa iki satır yazmasını rica ediyorum.

 

Tarih: 16 Şubat 2005, 10:50 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Makinenizin ne olduğunu yazmamışsınız ki cevap alasınız!
Bilirsiniz AF objektifler netleme yapabilmek sonsuz ile en yakın netleme mesafesi arasında ileri geri gidip uğraşırlar.İşte odaklanacak noktayı bulmak için harcanan süreyi kısaltmak için netlenecek mesafeyi kısaltmaya yarar focus limiter.Yani objektif normalde netleme yapabilmek için 10cm ile sonsuz arasında gidip geliyorsa limiter olunca örneğin 3m ile sonsuz arasında gider gelir.Bir maç fotoğrafçısını düşünün bir kale arkasından öbür kaleyi çekiyor koca bir tele ile.Objektif uğraşsın dursun enyakın ile en uzak arasını tararken netleme için,işte limiter bu mesafeyi azalmaya yarar.
Dijital makinenizdeki özellik de herhalde bu işe yarıyordur.

 

Tarih: 16 Şubat 2005, 13:41 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Teşekkürler Alito. Bu özelliğin sadece benim makineye özgü birşey olmadığı çok aşikar olduğu için marka yazma gereği duymamıştım. Pentax optio555. Yalnız bu açıklamadan sonra başka birşey takıldı kafama. Makinenin normal modda minimum netleme mesafesi 60 cm. Sizin açıklamanıza göre yanlış anlamıyorsam focus limiter aktif olduğunda atıyorum 3 metre ve ötesini taraması, 60cm ile 3m arasını pas geçmesi gerekir. Oysa ki focus limiter "on" da olsa "off" da olsa 60 cm.ye de netleme yapabiliyor.

 

Tarih: 16 Şubat 2005, 14:41 - İp: yok
alito
alito (üye)
İstanbul / Amatör

Bu her makinede ve objektifte bulunabilen bir özellik değil.Benim Canon A75 te yok mesela. Sizinki oldukça yüksek seviyede özellikleri olan bir makine demek ki.Ben objektifler açısından genel bir bilgiyi aktardım ve 3m yi bir örnek olarak verdim.
Optio555 ile ilgili olarak Imaging Resource sitesinden yardım aldım.Anlayabildiğim şu:makine hangi modda ise focus limiter netleme aralığını o modun netleme aralığı ile sınırlıyor.Yani FL açık ve makine normal modda ise netleme aralığı 60cm ile sonsuz arası olur.Macroda ise net aralığının min. netleme uzaklığı ile 60cm arası olması gerekiyor bu durumda.FL kapalı iken de netleme aralığının min. net uzaklığı ile sonsuz arası olması gerekiyor.Bir bakın bakalım doğru mu.


 

Tarih: 18 Şubat 2005, 16:31 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Aynen dediğiniz gibi Alito. Ben zaten bakmıştım da yazmaya fırsat bulamadım. Normal modda FL'i off yapınca makro modun netleme mesafesi olan 15 cm. yi netledi. Bir de süper makro modu var. 2cm. Aynı mantığa göre makro modda off yapınca da 2cm. yi netlemesi gerekir. Onu denemedim. Unutmazsam bu akşam da onu denerim. İlginize çok teşekkür ederim.

 

Tarih: 18 Şubat 2005, 17:22 - İp: yok
  • 1