juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Canon S1’in Macro Ozelligi

Bu forumda pek cok S1 kullanicisi oldugunu gordugumden bugun S1'le ilgili ogrendigim bir seyi size de soyleyeyim...

Makinalarin macro ozellikleri nedense hep 'ne kadar yakindan netleyebildigi" ile olculuyor bu tip forumlarda.. Gecen gun birisi bana mesaj atip "ya senin soyledigin makinanin macro ozelligi 5 cm imis" dedi..

Bir makinanin macro ozelliginin ne kadar yakindan netledigiyle bir alakasi yok arkadaslar.. S1 durumunda da boyleymis, belki biliyordunuz daha onceden ama, S1 ile macro cekerken objektif en yuksek zoom'dayken en iyi macro cekimi yapiliyomus. Yani sanirim 30 cmden filan netliyor zoomu en yuksekte tutarsaniz, iste en iyi macroyu o uzakliktan cekiyormussunuz. Oyle dibine kadar girip 4 cm'den cektiginiz fotograf otekinden daha az 'macro' oluyormus.

"macro cekmek icin yakindan netlemeye calisan" arkadaslara duyurulur.

Tarih: 1 Ocak 2005, 22:11 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

iste bu bomba haber juggler.. sanirim bircok kisinin "macro" ya yaklasimini etkileyecek..

DSLR makinelerin macro kabiliyetleri icin de ayni seyi soyleyebilir misiz peki? DSLR makinelerde oyle 2-3 cantimetreden netlik saglayabilen lensler var mi? yoksa genelde en azindan 30-40 cantim mi bu?

 

Tarih: 1 Ocak 2005, 22:36 - İp: yok
saikou
saikou (üye)
Yurtdışı / Amatör

Selam Juggler, ben de Suysal1'in dedigi gibi macro mesafesini 4cm olarak bulmustum. Senin dedigin de mantikli geldi. Az once denedim fakat dedigin kadar yakın mesafede netleme yapamadı. 50-60 cm bile olmadı. Degisik modlar ve degisik ayarlar denedim. Ortam florasan ışığı.

#bozbey' tarafından 01.01.2005 22:39:11 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ocak 2005, 22:43 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Bilgiyi okudugum sayfayi buldum. Iste burada (tiklayin)

Soyle diyor orda:
MACRO PHOTO


The S1 IS does not offer a Macro mode. There is no Macro option, nor is there the usual macro mode button on the body. Instead, the camera offers a focusing distance that starts at 10 cm (3.9 inches) when the lens is at the wide angle end and 93 cm (36.27 inches) when the zoom is its maximum telephoto setting.

The narrowest field of view (the greatest apparent magnification) is at the maximum telephoto. At the equivalent of 380mm the image has no distortion and the camera captures a 10.2 cm (4 inches) field of view from one edge of the frame to the other, horizontally. With the lens set to the widest angle (equivalent to 38mm) the field of view is slightly wider at 11.6 cm (4.52 inches).

Cevirisi kabaca soyle:
"S1 IS bir makro modu sunmuyor. Ne macro modu var, ne de govdenin uzerinde alistigimiz macro mode dugmesi var. Onun yerine makina objektif en genis acisindayken 10cm, ve en yuksek zoomdayken 93 cm uzakligina netlik yapabiliyor.

En dar acili goruntu (yani en yuksek buyutme) en yuksek zoomdayken oluyor. 380 mm esdegeri zoomda goruntude bozulma olmuyor ve bir kenarindan diger kenarina kadar yatay olarak 10.2 cm lik bir alani cekiyor. Oysa objektif en gnis acisina ayarlandiginda (38mm) bir uctan bir uca 11.6 cmlik bir alan kaydedilebiliyor."

SOnuc olarak en yuksek zoomda neredeyse 1 m'den netliyor ama otekinden daha yakindan cekiyormus.. Benim S1'im olmadigi icin tabi deneyemiyorum, olan arkadaslar denesin.

 

Tarih: 1 Ocak 2005, 23:45 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

dadanagast, dslr makinalarda nereden netleme yaptiginin hic mi hic onemi yok.. DSLR makinalarda macro yetenegi goruntunun buyuklugu ile olculur (normal olarak).. Mesela Sigma 105mm f2.8 Macro diye bir objektif vardir, onun ozelliklerine bakarsan "1:1 lifesize" diye bir sey gorursun.. Bu su demek, sensor uzerine dusen goruntunun buyuklugu, gercek hayatta cektigin nesnenin buyukluguyle aynidir. Tabii minnacik sensorun ustunde gercek boyda gorunen bir goruntuyu bilgisayar ekraninda ne kadar kocaman olacagini tahmin edersin..

Ozelliklerinde "macro" diye yazan bir cok objektif aslinda pek o kadar macro degildir. Bendeki objektifler arasinda 24mm f1.8 Macro diye bir tane var, onun ozelliklerine bakarsan "1:2.7" diyor.. Yani goruntu aslinda 2.7 kat daha kucuk dusuyor. Bunun yaninda canon'un efsane bir objektifi var, 65mm, ve goruntu orani "5:1". Yani 5 kat buyutuyor.. Ve zaten alet 3 inch'ten daha uzak mesafeleri netlemiyor (daha yakin degil, daha uzak)..

Senin soruna gelince, soyle bir ornek vereyim, 105mm macro ile 180 mm macro objektiflerinin ikisi de 1:1 buyutme oraniyla cekiyor.. Bu da su demektir, birisi 5 cm'den netliyorsa otekisi 10 cm'den netler.. 50mm macro objektifi de 2 cmden netler (eger o da 1:1 buyutme yapiyorsa).. Canonun 50mm macro objektifi 1:2 lifesize buyutme yapar, ayrica bir de adaptor alirsin "lifesize converter" diye, onu takinca anca 1:1 lifesize buyutme yapabilir.

O yuzden "macro" cekimlerde ne kadar yakindan netledigi degil, ne kadar buyuttugu onemlidir.

 

Tarih: 1 Ocak 2005, 23:55 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Makinanın netleme mesafesi geniş açıda 4 cm, en yüksek zoomda 80 cm. (80/10 = 8 cm). Fabrikanın verdiği değerler geniş açı 10 cm, en yüksek zooomda 93 cm (yani 93/10=9,3 cm) . Jugller senin dediğine göre makina fabrikanın verdiği değerlerde kayıpsız çekim yapıyor. Bu gün ölçüp deneyeceğim. Öğrenmenin sınırı yok. Fakat 4 cm'den çekilen resimlerde ben netsizlik göremedim. Fakat CCD'ye ne zaman ne kadar görüntü giriyor onu hiç ölçmedim. Onu da denemiş olacağız. Yine 4 cm'den makinanın netleme yapması yabana atılır bir şey değil. Bunu kendime göre gayet iyi kullanıyorum. Aynı sınıftaki diğer makinalarda durum nasıl? Onlarda 4 cm'den veya daha yakın çekebiliyor mu? Çekemiyorsa neden bu makinada bu böyle olmuş? Bildiğim kadarıyla makro 10 cm yazan makinalarda 9 cm'den netleme yapması imkansız.

#suysal1' tarafından 15.01.2005 09:37:35 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 10:32 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

aslinda 10 cm diye verilen bir uzakligi 4 cmye dusurmek biraz garip geldi bana da... Soyle bir deney yapar misin, bir cetvel al, onun 4 cm den fotografini cek (cetvele tam tepeden bakarak).. Sonra zoom'u en yuksek degerine al, artik nereden netleyebiliyorsan en yakindan cetveli tekrar netle, bir de oyle fotografini cek. Hangisinde daha cok milimetre girecek karenin icine ona bak.

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 10:52 - İp: yok
suysal1
suysal1 (üye)
Denizli / Amatör

Bana da çok garip gelmişti . Yanımda makina yok şu an. Yarın sabah yüklerim.

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 11:08 - İp: yok
burkay
burkay (bilir kişi)
Ankara / Firma

Sevgili juggler ,ya ben tam olarak senin ne demek istediini anlamadım yada ortada bir kavramlarla ilgili karmaşa var....

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 12:25 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

burkay,

aslinda cok basit.. Soyle dusun.. S1 in uzerinde 38-380 lens var. 38 mm de (kullanim kilavuzuna gore) minimum 10 cm uzakliktan netleyebiliyor. Oysa 380mm deyken 90 cm uzakliktan netleyebiliyor. Eger lisedeki 'benzer ucgenler kuralini uygularsan, lens 380 mm deyken 90 cmden cektigin goruntu, 38mm deyken 10cm'den cektigin goruntuden daha buyuk oluyor. Olay bundan ibaret. Yani macro her zaman 'en yakindan netlemek" anlamina gelmiyor. MAcro "fotografini cekecegin cismi mumkun oldugu kadar buyuk cekebilmek" anlamina geliyor. S1 durumunda (kullanim kilavuzuna gore) 380 mm de cekilen fotograflarda cisim daha buyuk gorunuyor.

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 19:00 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

canon'un o objektifini biliyorum, fiyati da bayagi yuksek.. 5:1 oraninda buyutmesi korkunc.. gercekten cok ozel bir lensmis..(macro'da 1:1 lifesize tanimini ogrenince..)

bu arada tamron'un 180mm macro lensi en iyi macro objektif seilmisti bir dergide.. ayrica bir sitede rastlamistim, adresini hatirlayamiyorum..

sigmanin 50mm f/2.8 macro lensi de 1:1 miydi yoksa?
....


burkay'in dedigi gibi benim de aklim karisti aslinda.. ayni seyden mi bahsediyoruz bilmiyorum ama benim kastettigim; eger ki en genis acida ki 38mm'deyken 11.6 santimetre gosteriyorsa cisimi ve buna karsin 380mm'deyken de 10.2 santimetre gosteriyorsa, o halde en genis acida 10 cantimetreden netleme yapildiginda cisimi 11.6 cantimetre genisliginde buyutmesi demek 380mm'dekine gore daha buyuk gosteriyor olmasi demek degil mi? veya asil onemli olan konu burada 380mm'de netleme yapildiginda distortion olusmamasindan mi kaynaklaniyor?

 

Tarih: 2 Ocak 2005, 22:19 - İp: yok