kalkavan
kalkavan (üye)
Trabzon / Amatör

Analogdaki Ayarlar Dijitalde??

Ben amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgileniyorum. Biraz merak, birazda işimle alakalı olduğu için.
Burada sormak istediğim bir iki şey var.
Analog makineler kullanıyorken ışık ve görüntü hızı ile alakalı olarak farklı ASA'larda pozlar kullanıyorduk veya benzeri ayarlar yapıyorduk.
Peki dijital bir makinede poz yerine bir optik göz oduğuna göre ASA farkını bu makinelere nasıl yansıtabiliriz? Makinelerde ASA opsiyonlarını simule eden bir programmı var yoksa başka teknikler kullanılarakmı aynı sonuclara ulaşılıyor?

Tarih: 23 Aralık 2004, 13:15 - İp: yok
tembeleryk
tembeleryk (üye)
Samsun / Amatör

merhaba kalkavan,
dijital makinelerde asa ayarı yaptığın zaman sonuç direkt display e yansır yani isoyu yükselttiğinde ekranın kontrastının arttığını görebilirsin genelde çekimden sonra daha net görürsün sonuçları seninde dediğin gibi çekimden önce bir nevi görüntüyü displayde simüle ederek ışığa duyarlılığını değiştiriyor ama bu durum sadece kompaktlarda geçerli.
dslr lerde böyle bir imkanın olmadığı için yaptığın iso ayarlarının sonuçlarını ancak çekimden sonra görebilirsin...

 

Tarih: 23 Aralık 2004, 16:03 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

Optik goz yok aslinda, isiga duyarli bir duyarkat var, ayni filmde oldugu gibi.. Dijital makinanin guzelligi, her pozda farkli bir asa ayarina getirebilirsiniz makinanizi (genellikle menuden ulasilabilen bir ayardir, bir cok makina 50-400 asa arasidir, ama Slr makinalarda bu 100-3200 asa ya kadar cikar).. Makinanin yaptigi islem, gelen isigi "yukselterek" islemciye gondermektir. tabii aldiginiz makinanin kalitesine gore ASA performansi cok degisir. normal sartlarda kaliteli bir DSLR makinanin 1600 asa fotografi, 1600 asa filmle cekilenden daha temiz oluyormus, ikisini de kullananlar oyle diyorlar.

 

Tarih: 23 Aralık 2004, 16:25 - İp: yok
kalkavan
kalkavan (üye)
Trabzon / Amatör

teşekkürler, temelde mantığın nasıl işlediğini merak etmiştim ve cevaplar yardımcı oldu. Peki eğer dijitallerde ASA ayarı sonucu ışık veya kontrast gibi değerler makine tarafından yükseltiliyorsa bu daha kalitesiz sonuçlar doğurmaz mı? Aynen Photoshop veya başka bir görüntü işleme programında levels ile oynanıp rengi açılan fotoğrafta "noise" benzeri pisliklerin kalması gibi?

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 13:20 - İp: yok
juggler
juggler (üye)
Ankara / Doğa Fotoğrafçısı

aynen oyle.. Ama fotograf makinalarinin goruntu islemcileri bu isi bayagi iyi yapiyorlar... gurultu seviyesi giderek dusuyor, ve dijital makinalarin gurultu seviyesi ayni ASA daki film gren seviyesinden daha dusuk oluyor. Yani dijital makinayla cekilen fotograflar daha "temiz' oluyor.

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 14:31 - İp: yok
kalkavan
kalkavan (üye)
Trabzon / Amatör

hmm.. dijitallerde güzel gelişmeler. galiba bundan sonra analog makinelere ihtiyacımız olmayacak.
Ben Masaüstü yayıncılık konusunda çalışıyorum, buraya üye olmamdaki asıl amaç fotoğraflar hakkında daha detaylı bilgiye sahip olmaktı. Sonuçta işim itibari ile onlarla içiçeyim ama ironik olarak onlar hakkında fazla bilgiye sahip deiğilm. Zannedersem Dia çekim yerine dijital çekim isteyeceğim günler çok uzakta değil

 

Tarih: 25 Aralık 2004, 15:35 - İp: yok
roxsana
roxsana (üye)
Trabzon / Reklam Fotoğrafçısı

merhaba kalkavan.sanrım aradaki farkı anladın.umarım işine yaramıştır.işinde başarılar.

 

Tarih: 28 Aralık 2004, 11:02 - İp: yok
  • 1