feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

Umre Ve Hac ’da Fotoğraf Ve Diğer

Allah nasip etti ve geçen ay umre ziyareti yapabildim.

Buradan yaşadığım tecrübeyi paylaşarak, yeni gitmeyi düşünenlere birazcık olsun yardımcı olabilmeyi istedim.

a) Öncelikle fotoğraf çekimi:
Hepimizin duyduğu (en azından ben bu bilgiyle gitmiştim) kabede fotoğraf çekimi yasak ve üzeriniz aranarak kabeye giriyorsunuz.
Bu bilgi tamamen doru değil. Kabenin bütün kapılarında görevliler sadece şüphelendikleri kişilerin çantalarına bakıyorlar. Sadece Çantaların büyük gözlerine.. Benim cantamın içine sadece birkaç kez bakıldı küçük gözüne hiç kimse bakmadı.
Üzeriniz zaten aranmıyor. cebinizde istediğiniz makinayı getirebilirsiniz... anladığım kadarıyla baktıkları en önemli şey yiyecek sokmamak...

çekim yaparken yakalanan sadece 3 kişiyi gördüm bunlarda video kamera kullanıyorlardı.
compact makinaya pek müdahale etmiyorlar. ben çekim yaparken iki kez asker yanımdan geçti ve bana hiçbirşey söylemedi... bir askerde çekim yapma dercesine bir işaret yaptı.

Kısacası SLR sorun çıkartabilir ama kaliteli bir compact ile zorlanmazsınız.
yüksek zoomlu tz5 gibi bir compact çok işinize yarayacaktır. özellikle ailenizle gidiyorsanız fotoğraf ilerisi için çok değerli oluyor.

Yinede her ihtimale karşı 3 hafıza kartını dönüşümlü kullanın, aksi bir memura belki rastlayıp bir kartınızı kaybederseniz diğer kartlarınız yeterli olsun

b) nasıl gitmeliyim.. şirketler güvenilrmi..?

Öncelikle şirketin geçmişini iyi araştırın. malesef çok problemli firmalar mevcut. Uçak bileti ucuza malolsun diye çarter seferlere bilet alıyorlar ve bir kaç güne varan aksamalar söz konusu olabiliyor.

soracağınız ilk şey uçak tarifeli bir uçakmı ?
daha sonra Hangi otelde kalacağız : Otel önemli çünkü kabe'ye ne kadar uzak olursanız o oranda çok kıymetli zamanınız yolda geçecek demektir. enerjinizi yolda harcayacaksınız demektir. şirketin söyleyeceği uzaklığa itimat etmeyip, Otelin ismini öğrenin google den araştırın mekke haritası üzerinde konumunu bulun. Yanında yaşlı kimseler götürecek olanların otelin düz bir yetde olduğundan emin olması gerekir. Sanıldığının aksine mekke tepelerle dolu...

Otelde Yemek hususuna fazla takılmayın, yiyecek yer oldukça çok ve süpermarketlerde herşey mevcut. Bizim açık büfe menümüz vardı ama sabahları tereyağ bal ve kiri peyniri dışında birşey pek yemek içimizden gelmiyordu. Ancak çocuklu aileler için düzenli yemek önem kazanabilir.

Önemli olan lüks değil ancak nekadar az başka işlerle uğraşırsanız asıl amacınız için bolca vakit kalır.

Benim gittiğim şirket (İspa) bizi fazlasıyla memnun etti.

c) Alışveriş:
Erkekler için böyle bir sorun yok.. ama bayanlar nedense alışverişe zaman ayırıyorlar. mutlaka birilerine hediye almak istiyorlar. Tavsiyem alışverişi Medine'de bitirin. Hem esnaf daha güvenilir, kazık yemezsiniz, hemde daha bol çeşit ve ucuzluk var. Medinede kalacağınız ilk birkaç günde alışverişi tamamlayın.. Mekkede vaktinizi tamamen ibadete ayırın.

d) HUrma ve zemzem:
Kesinlikle kargoya vermeyin, zemzemi zaten şirketiniz kişi başı 10 kg verecektir. isterseniz daha fazlasınıda verir. kargoların yarısı ya hiç gelmiyor veya çok geç geliyor. kargo ile gelen zemzem de güvenilirmi kimsenin günahını almayayım ama bende hala soru işareti...
taşıyabildiğiniz kadarını yanınıza alın ve getirin... uçaklar fazla ağırlık nedeniyle sorun çıkartmıyor...

e) Giysi:
Yanınıza çok fazla giysi almayın. birkaç gömlek ve iki keten pantalon ve bolca çamaşır.
çorap kullanmayacaksınız devamlı terlikle gezeceksiniz.
kuru temizleme çok ucuz kirlenen gömlek ve pantolonunuz için yaklaşık 1- 1,5 YTl..
spor ayakkabı da unutmayın, dağlara çıkarken hayat kurtarır...

f) Medinede pazarlığa pek gerek yok mekkede pazarlık yapın. ayrı gideceğiniz yer için taksi genellikle 10 riyal en fazla 15 riyali kabul eder 15 riyal=5YTL

g) Söylenenlerin aksine giderken boşuna Türkiye'den riyal almaya uğraşmayın, orada daha uygun bozuyorlar. Dolarla gitmenizede gerek yok YTL yi orada bozdurmak dolardan daha kazançlı..

Tarih: 6 Mayıs 2008, 01:37 - İp: 88.***.**0.118
mekici
mekici (Objektif)
Konya / Doğa Fotoğrafçısı

verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 05:04 - İp: 88.***.**5.65
egemen-
egemen- (üye)
Karabük / Amatör

allah banada bu toprakları görmeyi nasip etti yalnız benim gittiğimde dijitaller yoktu ve filimli makinalar vardı ve ben onu bir kaç sefer içeriye sokabildim ve ozamanlar fotograf makinasına karşı çok sıkı önlemler vardı ve ben makinamı içeri soktuğumda çantamın içinden çekim yapabiliyorsum oda 10 15 dakika şimdi fotografları görünce ğerçekten çok şaşırıyorum .ve o zanalar çoğu kişinin makinasının alı konulduğuna şahit oldum.ama şimdi okadar cesaretlendimki uzun zamandır düşündüğüm tek hayalim yanıma dslr mide alıp kara yoluyla her anı fotograflaya fotograflaya buralara ulaşmak
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 09:41 - İp: 85.***.**1.104
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

çok değerli bilgiler bizim için özellikle bu yazılarınızı çıktı alıp gidecek arkadaşlara vermeyi düşünüyorum.
bir şey daha sormak istiyorum iletişim sorununu nasıl çözüyorsunuz

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 09:43 - İp: 81.***.**7.150
el-cezeri
el-cezeri (üye)
İstanbul / Meraklı

Uyarı

  1. Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
  2. T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
  3. Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
  4. Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
  5. Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
  6. Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
  7. Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
  8. Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
  9. Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
  10. Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
  11. Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
  12. Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 09:52 - İp: 78.***.**8.68
ayg
ayg (üye)
İstanbul / Meraklı

BİLGİLENDİRENE ŞÜKRANLARIMLA...

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 11:22 - İp: 195.***.**3.131
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

allah bizede nasip eder insallah..
bilgiler için tesekkurler...

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 15:30 - İp: 88.***.**0.31
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Feridun bey ellerinize sağlık.. gözünüze gönlünüze sağlık..
darısı cümlemizin başına...

Abdullah bey,
sanırım feridun beyin bahsettiği şey arapların temizlik alışkanlıkları.. Gerçi ben henüz oralara gidip bunu orada görmüş biri değilim ama oralardan gelen arapların ülkemizde de sergiledikleri tutum ve davranışları yadırgamıştım.
Bu durumu ve bize göre garipliği, tarif ve tasvir etmek forum ortamında nahoş olabilir.
Sanıyorumki feridun beyde bu nahoşluktan imtina ettiği için ayrıntıya girmemiş.
Umarım üstü kapalı da olsa anlatabilmişimdir.

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 17:08 - İp: 88.***.**2.208
feridunb
feridunb (üye)
Ankara / Amatör

Allah isteyen herkese nasip eder İnşallah.

sorularınıza gelince:

* İletişim sorunu : Sorun olmuyor. tarzanca anlaşıyorsunuz. alışverişte kaç riyal diyorsunuz söylüyorlar.. az çok Türkçe biliyorlar.. özellikle Medinede birçok türk esnaf var.

* Taksiye de gideceğiniz yerin ismini örneğin "Tenim kem riyal" diyorsunuz. Türkçe biliyorsa söylüyor (çoğu rakamları türkçe söyleyebiliyor), bilmiyorsa cebinden kaç riyalse çıkartıp gösteriyor.

* Daha teferruatlı durumlarda etrafınıza arapça bilen varmı diye sorun, etrafınız Türk kaynıyor olacak ve bir bilen mutlaka çıkacaktır.


Arapların farklılıkları ise: Bizim kutsal değerlere hürmetimiz ilgimiz ile onların yaklaşımı aynı değil. Örneğin İlk vahyin geldiği nur dağına çıkış yolu pet şişeden geçilmiyor. Araplar buraların temizliği ile ilgilenmiyor. tabi durumu birde o petleri atanlar yönünden düşünülmesi lazım. Arapların pek çıkmadığı , ağırlıklı türklerin çıktığı düşünülürse....
Dağa çıkış zor.. Şükür bazı pakistanlılar para toplayabilmek için basamak benzeri beton döküyorlarda nisbeten kolaylaşıyor.

Örneğin Ravza da Peygamberimizin kabrinin başında kabre dönük olarak bile dua ettirmiyorlar. dua edeceksen kıbleye dön diyorlar. Biz zaten Allaha dua ediyoruz ama onlar farklı düşünüyor.

Belli başlı sahabeler dışında kimsenin mezar yeri belli değil. cenazeyi defnedip üzerine küçük bir taş koyuyorlar. Kralların bile mezar yerleri meçhul.. O konuda herkes eşit haklarını yemeyelim..

Aklıma gelmişken Nur ve Sevr dağında birçok kayada Türk isimleri var. Trabzonlu Hasan ... v.b. yazıların neredeyse %90 ı Türkçe... Bizim insanımız neden böylesine bir davranış içinde anlamakta güçlük çekiyorum.

ama inanın bu küçücük şeyler oradaki manevi tadın yanında hiçde önemli değil. İnsan tarifi imkansız bir huzur içinde kendini buluyor. anlatmakla olmaz , Mutlaka yaşanması gerek.

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 21:05 - İp: 88.***.**4.43
last hope
last hope (Objektif)
Amasya / Meraklı

İnşallah yaşarız

 

Tarih: 6 Mayıs 2008, 22:53 - İp: 78.***.**8.41
el-cezeri
el-cezeri (üye)
İstanbul / Meraklı

Uyarı

  1. Forumda yazılan mesajlardan tamamen üye sorumludur.
  2. T.C. yasalarını ya da uluslararası kanunları, anlaşmaları, tüzükleri çiğneyen mesajlar foruma gönderilemez.
  3. Konu açmadan önce forumu aramanız önerilir. Bir birinin benzeri konular silinecektir.
  4. Konunuzu, ilgili ve sadece tek bir bölüme açın.
  5. Konunuzun başlığını, sorunuzla ilgili özet bir cümle olarak belirtin. "Acil..., yardım.., buraya bakın..., makine alacam kararsız kaldım..." şeklindeki konular silinecektir.
  6. Topluluklar hakkında tahrik edici ve küçük düşürücü yazılar yazılamaz.
  7. Site tanıtımı, reklam, satış ve satın alma ilanı şeklindeki mesajlar silinecektir.
  8. Özel mesaj sistemi ya da mail üzerinden dosya ve bilgi paylaşımı talebi içeren mesajlar silinecektir.
  9. Programların crack ve seriallerini dağıtmak, crack, warez, hack benzeri sitelerin tanitimi kesinlikle yasaktır.
  10. Telif hakları kanunu kapsamında; kullanma klavuzu, görüntülü belge veya dökümanların yayınlanması, bu belge ve dökümanları barındıran sitelere link verilmesi kesinlikle yasaktır.
  11. Herhangi bir kullanıcının kişisel bilgilerini yayınlamak ve özel mesaj sistemindeki bir konunun foruma taşınması kesinlikle yasaktır. Rahatsız edici mesajları olduğunu düşündüğünüz üyeyi site yönetimine bildirin.
  12. Foruma konu açan ve cevap yazan her üye yukardaki kuralları kabul etmiş sayılır, aksi davranışlar üyelik iptaline neden olur.

 

Tarih: 7 Mayıs 2008, 13:40 - İp: 78.***.**4.45