tali
tali (üye)
İstanbul / Amatör

Şehir İsimleri Nereden Geliyor

Adana
Adana'ya ait en eski yazılı kayıtlara ilk olarak, Anadolu'nun en köklü medeniyetlerinden olan Hititlerin Kava Kitabelerinde rastlanmaktadır. Bu kabilelerdeki bir yazıtta Adana ve çevresinden Uru Adania (Adana Beldesi) olarak bahsedilmektedir.
Adana için kullanılan isimlerin karışıklıklara sebep olması nedeniyle 1878 yılında yayınlanan bir fermanla yöre adının Adana olarak yazılmasına karar verilmiştir.
Ağrı
İsmini sınırları içindeki "Ararat" dağından aldığı sanılıyor. Ararat, önce Aran sonra da Ağrı adını aldı.

Aksaray
Selçuklu Sultanı İzzettin Kılıçarslan, şehirde cami, medrese, kümbetler ve büyük, beyaz bir saray yaptırdı. Şehir "Aksaray" adını işte bu beyaz saraydan aldı.
Amasya
Amasya şehrini tarihçi Strabon'a göre Amazon karalı Amasis kurdu ve ona Amasis kenti anlamına gelen "Amasesia" ismini verdi.
Aydın
İlk olarak Argoslar tarafından kuruldu. Anadolu beylerinden Aydınoğlu Mehmet bey'den aldı. Aydın, Mehmet beyin babasının ismidir.
Artvin
İskitler tarafından kuruldu. Artvin sözü İskitçe'dir.
Antalya
MÖ 11.ci yüzyılda Bergama karalı Attalos ll tarafından kuruldu. Şehir önceleri ismini kurucusundan aldı ve Attaleia adıyla anıldı. Daha sonra bu isim Adalia, Antalia ve en son Antalya şekline dönüştü.
Ankara
İslam kaynaklarında Ankara'nın adı Enguru olarak geçer. Kimilerine göre Ankara sözü Farsça "Üzüm" anlamına gelen Engür'den, ya da Yunanca'da Koruk anlamına gelen"Aguirada'dan türemiştir. Bazılarına göre Hint-Avrupa dillerindeki "Eğmek" anlamına gelen Ank ya da Sankskritçe de "Kıvrıntı" anlamına gelen Ankaba'dan veya Latince'den çengel anlamına gelen uncus'dan türediği ileri sürülmektedir. Frig dilinde Ank "engebeli, karışık arazi" anlamına gelir. Şehrin diğer isimleri; Ankyra, Ankura, Ankuria, Angur, Engürlü, Engürüye, Angare, Angera, Ancora, Ancora ve son olarak Ankara şeklini almıştır.
Antakya
MÖ 300 yıllarında Makedonya Kralı Seleukoz bu yörede Antakya'yı kurdu ve şehre babasının ismi olan Antiokhia adını verdi. Zamanla büyüyen kent, başkent halini aldı.
Afyonkarahisar
Afyon türkülerinde sık sık "Hisar" sözcüğü geçer. "Hisarın bedenleri çevirin gidenleri" gibi. Bu hisar sözcüğünün Afyon türkülerinde sık sık yinelenmesi nedensiz değildir. Eski adı Akroenos olan şehri Selçuklular uzun süren bir kuşatmadan sonra ele geçirdiler. "Hisar" kuşatma anlamına gelir. Acılarla elde edilen yere "Karahisar" dediler ve orada, kara taşlardan bir kale kurdular. Onaltıncı yüzyılda bölgede afyon yetiştirlmeye başlayınca, Karahisar'ın başına bir de Afyon eklendi ve şehir "Afyonkarahisar" adını aldı.

Adapazarı
Adapazarlılar bu şehrimize kısaca Ada derler. Çünkü Sakarya ve Çark suyu arasında yer alan şehir, tıpkı bir adayı andırır. "Pazar" kelimesinin menşei ise, onyedinci yüzyılda yörenin Pazar yeri olmasıdır. İşte, Adapazarı bu iki sözcüğün "Ada" ve "Pazar" sözcüklerinin birleşmesinden oluştu. Adapazarı, Sakarya ilimizin merkezidir.
Bursa
Eski çağlardaki Bitinya bölgesinin başkentidir. Buraya kurucusu Bitinya kralı Prusias'ın adı verildi. (MÖ: 11.yüzyıl)
Burdur
Eski adı Askaniya'dır. İsmini yanında kurulmuş olduğu Burdur gölünden alır.
Bolu
Önceleri Bithynion Romalılar döneminde ise Claudiopolis adı verildi. Türkler burayı alınca Claudiopolis sözcüğünü kısaltıp sadece polis dediler. Daha sonra bu da halk dilinde değişerek Bolu oldu.
Bitlis
Kimi tarihçilere göre, "Bageş" ya da "Pagiş" sözcüklerinden türemiştir. Kimilerine göre de Büyük İskender'in komutanı "Lis" ya da "Badlis" burada bir kale kurmuş. Bitlis sözcüğünan bu komutanın isminden kaynaklandığı sanılıyor.
Bingöl
Civarında bir çok göl bulunması sebebiyle bu ismin verildiği sanılıyor.
Bilecik
Bizanslılar döneminde burada Bilekoma adlı bir kale vardı. Osman bey tarafından alındıktan sonra isim bu şekilde değiştirildi.
Bayburt
Eldeki kaynaklara göre kasabanın ortaçağdaki adı "Paypert" ya da "Pepert" idi. Bayburt adı buradan gelmektedir.
Balıkesir
Şehrin adının Eski hisar anlamına gelen Paleokastio'dan türediği sanılmaktadır. Halk arasınd

Tarih: 7 Eylül 2007, 21:12 - İp: 81.***.**3.58
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Eskişehir'in önemi farklıdır.Tarihi de.
O tarihte oraya kadar gelen Yunanlıları size anlatmadılar herhalde,..!

 

Tarih: 8 Eylül 2007, 03:24 - İp: 88.***.**3.36
tali
tali (üye)
İstanbul / Amatör

yok yoook liebsterin eskişehire bi garezi var ama anlamadk .sloganı bile sevmiyor

 

Tarih: 8 Eylül 2007, 03:27 - İp: 81.***.**3.58
liebster
liebster (üye)
Kütahya / Firma

yunanlılarmı...her ilimizin düşmanlarla olan önemli başarıları vardır..kumköy..

 

Tarih: 8 Eylül 2007, 03:27 - İp: 88.***.**7.19
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Eskişehirin ki bambaşka,Yaşıyandan dinlersen hak verirsin.
Her ilimiz önemli, hatta topraklarımız da.
Gidip gezin,eski yaşlılardan tarihi bilgileri paylaşın.



Samsun da önemli idi..

 

Tarih: 8 Eylül 2007, 03:38 - İp: 88.***.**3.36
tanthana
tanthana (üye)
Denizli / Amatör

Denizli adının Deniz-ili'nden geldiğini duymadım. Benim bildiğim ise Denizli adının M.Ö 250 yıllarında Tonguzlu, Donguzlu ve sonra Denizli olarak değiştiğidir. Bilindiği üzere bu yörede domuz populasyonu oldukça fazladır. Bu isminde domuz kelimesinden türediği varsayılmaktadır. Bu bölgede deniz olduğu dönemlere gelirsek, o devirlerde herhangi bir Türk boyu buralarda yoktu. Bu yörenin deniz altında kaldığı dönem ise yaklaşık 10.000 yıl öncesi (Holosen) olduğu varsayılmaktadır.

 

Tarih: 10 Eylül 2007, 16:04 - İp: 193.***.**2.246
tali
tali (üye)
İstanbul / Amatör

bende emirganı anlatayım bari...emiragan adı ıV. murat'ın iran'lı nedimi emirgün'e ithaf etmesinde geliyormuş.ama ben lisedeyken tarih hocamız bu konuyu şöyle anlatmıştı:ıV. murat emirganın bulunduğu yerde erkeklerle alemler yaparmış emirgün'de padişahın sevdiği olduğu için bu bölgeye onun adını vermiş.ne kadar doğru bilmiyorum ama hocamız "saray çok şaşırtıcı entrikalar ve hikayelerle dolu" demişti.

 

Tarih: 10 Eylül 2007, 18:26 - İp: 85.***.**1.204
tali
tali (üye)
İstanbul / Amatör

ikonyum olduğu iddaa ediliyormuş yani başka gezegenden gelmeme ihtimalin hala var eskidost

 

Tarih: 12 Eylül 2007, 00:54 - İp: 85.***.**3.227
tali
tali (üye)
İstanbul / Amatör

istanbul semtlerinden bakırköyün adını Atatürk koymuş. daha önceleri uzunköy anlamına gelen makriköy deniyormuş.

 

Tarih: 20 Eylül 2007, 01:36 - İp: 81.***.**5.244
tali
tali (üye)
İstanbul / Amatör

Şaşkınbakkal'ın hikayesi çok hoş : henüz yerleşimin olmadığı dönemlerde yaz günleri denizden yararlanmak için bölgeye gelenlere bir bakkal dükkanı açıldığını görenler, burada iş yapılmayacağını düşünerek bakkala "şaşkın bakkal" yakıştırması yaptılar. Bundan sonra da semt Şaşkınbakkal olarak anılmaya başlandı

 

Tarih: 20 Eylül 2007, 01:42 - İp: 81.***.**5.244
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Duruyor mu ki Bilecik'teki o kale hâla ayakta.
Bozüyük te çok güzel ama çevresi..

 

Tarih: 20 Eylül 2007, 02:44 - İp: 88.***.**7.228