sunsurfer
sunsurfer (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Perfection Nedir? Olmalimidir?

dogaya baktigimizda milyarlarca obje görürüz. bazilari kimileri icin estetik, kimileri icinse CIRKINDIR. güzel ve cirkin nedir? ciplak bedenleride fotografliyan ben her bedende harika cizgilerin oldugunu gün be gün yasiyorum ve tüm cabamla bunlari vurgulamaya calisiyorum. ama bir fasist estetik anlami var ki, ona göre her fotograflanan beden muhtesem ölcüler de olmali! eee eger biri o ölcülerde degilse cirkin midir? nazi almanyasinda oldugu gibi gaz odalarina mi kapatilmalidir? ne la bu!

Tarih: 29 Nisan 2006, 19:21 - İp: 84.***.**3.103
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selam sunsurfer..

daha once, fotograflarina yapilan yorumlar arasinda, secilen mankenlerin vucutlarinin cok da estetik olmadigi konusu yer aliyordu saniyorum..
bunu oncelikle cok ama cok yanlis bulmaktayim.. kullanilan manken bir tanidigin da olabilir ve bu durumda bir baskasinin, o kisi hakkinda; "estetk bir yapiya sahip degil" seklinde yorum yapmasi hic de hos olmaz..
...herkes butcesi dahilinde hareket edip fotograf cekiyor.. benim elimde imkanim olsa, dunyanin en guzel kadinlarini, erkeklerini fotograflardim.. ama ne yazik ki, o kadar butcem olmadigindan, ancak tanidiklarimla bunu yapmaya calisirim..
ama o kisi estetik degil demek burada da mantiksiz oluyor, cunku hadi o kisinin yerine, pahali bir modeli alip da fotograflayayim diyemez insan eger ki butcesi yeterli degilse..
neyse.. bu konuya fazla girmeyelim en iyisi..
.................
sordugun sorular hakkindaki dusuncelerim.....
guzel ve cirkin dedigin gibi, kisiden kisiye gore degisecektir.. ama guzel ve cirkin tanimlarina baska bir acidan bakacak olursak; guzel de cirkin de kesindir.. bir cindy crafford mesela guzeldir.. 100 erkege sorsak, 99'u guzel diyecektir.. veya yuzu cok cirkin birisini gostersek, cirkin denecektir..
guzellik, icinde bircok seyi beraberinde bulundurur.. acikcasi eger ki konu, bedenin guzelligi ise, cok da farkli cevaplar almazsin insanlardan.. guzel olan icin, kullanilan olculer vardir insanlarin kafalarinda.. mesela 90-60-90 olcusu gibi.. bu olculerde biri icin, cirkin denmesi zordur..(tabii ki de vucudda cirkin izler yoksa..)
fakat, guzellikte bir diger parca da ruh guzelligidir.. o ruh guzelligine de insan asik olabilir.. beden guzelligi de ruh guzelliginin golgesinde kalir.. o halde vucud nasil olursa olsun, o kisiye harika gorunur..
ornegin, benim esim mukemmel degil ama bana gore mukemmel..
........................
bir diger konu ise, herkesin bedeninde bir noktanin veya bolgenin harika olduguna inanirim ben.. mesela benim elim guzeldir ama bir digerinin ayagi.. tabii bu en ince cizgiler kadar olabilir.. herkesin bir mukemmel yani vardir bence.. bunu gorebilmek mi?
zor..
peki fotograflayabilmek?
daha da zor.. fotograflarda yasatabilmek.. gercekten cok zor kanimca..
..............
sonuc olarak, bence de, her bedende harika cizgiler vardir..
fotograflamak icinse....biraz daha karmasik bir durum.. yanlis fotografla, yanlis tanitilacaktir beden.. bunu basarmak cok zor..
ama bu demek degil ki, ille de beden muthis degilse fotograflanmamalidir.. tabii ki de muhtesem olmayan olculerdeki bedenler de fotograflanabilir.. (simdi boyle soyluyorum.. aslinda kesin bir guzel beden olcusu de yoktur.. kimisi sisman sever, kimisi zayif mesela..
ama iste sorun, her ikisini de, ayni kisilere harika olarak gosterebilmekte..)

 

Tarih: 29 Nisan 2006, 21:25 - İp: 62.***.**2.10
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Bu sorun sadece sizin sorununuz değil, herhangi bir sanat dalı ile uğraşan herhangi birinin de sorunudur bu.Çünkü kolay görünen ve anlaşılan her obje , her yazı, hatta bunların arasında müzik büyük yer tutar.Bu nedenle toplumların içinde, gayret ve çaba gerektiren her yapıta hep azınlıklar bakar ve dinler, okur.Avrupa’da bu durum biraz farklı, çünkü çocukları sanatsal çalışmalarla tanışma yaşları çocukluk yaşlarında oluyor.Buna rağmen de, orada bile buradaki kadar keskin olmasa da aynı sorun yaşanır.Bir çok nedeni var , ama sanıyorum asıl neden gün geçtikçe daha kolay yaşama arzularımızın getirileri gibi, götürüleri de oluyor.Hatta bu konu son yılların işlenen, en çok tez hazırlanan konularından biri vaziyetinde.Ama dünyanın gerçekleri hiç de bu yönde değil.
Picasso' sergisinde bir tane bile taş bebek hatun yoktu,
Burada sn orhanyum' un bir konusunda şişman kadınları fotoğraflayan en baba fotoğrafçılardan birini yazısını koymuştu. Okumanızı tavsiye ederim.Neyi kimin yaptığı kadar, kimin de izlediği önemli oluyor. Bu söylem biraz sert kaçıyor ve ayrımcılık, üstünlük, biraz da narsis yaklaşım gibi duruyor ama, değil aslında . Herkes her işi yapamadığı gibi, herkes, her şeyi anlayacak diye bir mecburiyet yok.Bu nedenle siz üretim esnasında, illa da buna baksınlar dediğiniz de o zaman mesleki bir çabaya giriyor.Çünkü mesleklerin beğendirmek en iyiyi üretmek zorunlulukları vardır.Sanatsal yaklaşımlarda ise, güzellik çok önem taşımaz. Picasso Hz isa ile uğraşmıştır buradaki sergisinde, bu çok açık belirgindir, kimse de gıkını çıkartamamıştır.Hatta ben hayret ettim, nasıl gürültü kopmadı diye.Bu ve benzeri yüzlerce örnek vermek isterdim açıkçası, ama bu kesin ki dünya sadece güzelden sorulmuyor.
Bir çok insana çirkin hatta iğrenç gelen böcek düşkünü bir çok arkadaşımız var burada mesela, ama aynı oranda bu yaratıklardan nefret edenler de var.Bırakın fotoğraflamayı yanından geçmezler.. Neyse yeterince uzun ettim .

sevgiler

#thalassa' tarafyndan 30.04.2006 04:17:58 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Nisan 2006, 01:58 - İp: 85.***.**9.72
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Çok güzel bir konu açmışsınız.Biraz önce bu konu ile ilgili bir yazı yazdım. Bir çiçek ki çok güzel. Tozlaşmayı sağlamak amacı ile yapılmış muhteşem elemanlar, çekici renkler.olağanüstü yani.
Gelgelelim benim çiyan örümcek vs bazı arkadaşlarımızın midelerini kaldıran canlılara. BEn onlarıda muhteşem buluyorum. Gerçekten hepsi birer sanat eseri. Olağanüstü. Bize çinkinmiş gibi gelen özelliklerinin aslında büyük bir mühendislik harikası olduğunu görüyorum.
İnşallah demek istediğinizi doğru anlamışımdır. Pekçok kişi konuyu kadın vücudu ile kısıtlı düşünecektir ama ben biraz daha geniş aldım.

 

Tarih: 30 Nisan 2006, 09:49 - İp: 81.***.**0.250
  • 1