hilalimu
hilalimu (üye)
İstanbul / Meraklı

Osmanlı Haremi...

Osmanlı Haremi hakkında o kadar çok şey yazılıp çizildiki..Bunların çoğu batılı yazarların hayalleriydi..Aslı ise;


Kalın duvarlarla çevrili harem binası, etrafındaki harem ağalarına ait binalar ve diğer ocakların daireleriyle adeta ulaşılması imkansız bir kale gibidir. içinde değil, etrafındaki kendilerine ait binalarda yaşayan, zorunlu hallerde Haremin içine girmeleri gerektiğinde salavat-ı şerife getirerek dolaştıkları bir ortamdır. Her odanın kapısının girişinde, duvarlarında ayetler, hadisler, dualar bulunan bir mekandır Harem.


18. yüzyılda bile ancak yazlık sarayların boş haremlerini gezebilen batılı birkaç yazar, nedense göremedikleri kısmı hayalleriyle doldurmayı denemişlerdi. Havuzu gördüler ama havuz sefalarını kendileri uydurdular sonra da uydurduklarının resmini çizdiler. Hata yaptıklarını belki de hiç bir zaman düşünmediler çünkü kendi kırallarının kadınları ile yaşantıları öyleydi. Birlikte oldukları düzinelerce kadının yarı çıplak resim ve heykelleri ile saraylarının duvarlarını süsleyen bir zihniyetin Osmanlı hükümdarlarındaki edep kavramını anlayabilmelerini zaten beklemiyoruz



Ama anlayamadığımız, bizim bize bunu nasıl yapabildiğimiz. Yıllarca Topkapı sarayını gezdiren rehberlerin turistlere Harem’in duvarlarında yazılı Arapça metinleri göstererek bunların padişahların cariyeleri için yazdıkları aşk şiirleri olduğunu söylemelerini, ellerindeki broşürlerde de böyle yazmasını hangi düşünceyle izah etmek gerek bilemiyoruz. Zira bu Arapça metinlerin tamamı Kur’an ayetlerinden ve dualardan başka bir şey değil. Hükümdarların çıplak cariyelerin danslarını seyrettiği idda edilen Hünkar Sofası Daire’sinin duvarlarında Bakara Suresi 257. ayetinden itibaren yedi ayet yazılıdır ki bir ayetin meali aynen şöyledir: “Allah kendisine hükümranlık verdi diye (şımarıp azarak) Rabbi hakkında ibrahim ile tartışanı görmedin mi?” Sanki adeta Osmanlı hükümdarı bu ayetle gerçek hükümdarın kim olduğunu, hükümdarım diye şımarıp azdığı taktirde Nemrutlaşabileceği ihtimalini, hergün bilinç altına kazıyor, iman edenlerin karlı bir konumda, Nemrut gibi imansızların ise ne derece zararda olduğunu görüyor ve okuyordu.


öyle ya; bir erkeğin elinin altında 300-500 cariye olur da nasıl bunlarla gününü gün etmez ki. Hele hele 36 Osmanlı padişahının içinden 15 tanesinin sadece bir veya iki kadınla birlikte olduğu diğerlerinin de en fazla yedi sekiz kadınla aile hayatı yaşadığı belgelerle gözlerine soksanız bu sefer de pişkin pişkin sırıtıp Osmanlı padişahlarının erkekliklerini sorgulamaya kalkacaklar.


unutmamak gerekir ki Osmanlı’nın yaşadığı dönemde tıpkı dünyanın her yerinde olduğu gibi bir kralın güzel kölesini istediği gibi kulllanması ve bunların sayısının yirmiye otuza çıkması normaldi. O kadar normaldi ki krallar bu kadınlarının heykellerini yaptırıp saraylarının yüksek duvarları üzerine herkesin görebileceği şekilde koydurabiliyorlar ya da yüzlerce genç ve güzel kadınla hamam sefası yapabiliyorlardı. Bizim haremi sorguladığımız gibi Avrupalılar kendi krallarının bu hallerini asla sorgulamadılar. Tarihlerinin yaşanmış bir gerçekliği olarak tarihlerinde bıraktılar.


Oysa biz, asla yaşanmamış sahneleri alıp, doğru gibi kabul edip, kendi kendimize duyduğumuz saygıyı ve özgüveni aramızdan kaldırdık.

Peki o zaman “Bu Harem nasıl bir yer?” denilebilir.


Kısa ve net bir cevap verelim: Tek idarecisinin Valide Sultan olduğu (yani padişahın annesi) kendisine ait, padişahın bile bozamadığı çok kesin ve katı kuralları bulunan yüzlerce genç kızın, dönemin ilim anlayışına göre en iyi eğitimi aldığı, nihayetinde de devletin önemli kademesindeki görevlilerle evlendirilerek teliyle-duvağıyle-çeyizi ile gönderildiği bir bayanlar mektebidir.


Binyediyüzlü yılların başında istanbul’a gelen ingiltere Büyükelçisi’nin eşi Lady Montague’nin hatıraları batılıların pek hoşuna gitmedi. Hareme girebilen Lady’nin yazdıkları daha önceki ve sonraki batılıların

Tarih: 14 Ağustos 2007, 12:26 - İp: 85.***.**0.192
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ya arkadaşlar aklınızı başınıza devşirin ve objektif olun. Dünyanın hakimi olsanız ve bütün dünya elinizin altında olsa siz ne yapardınız.Değilken bile ukrayna hayalleri görüyorsunuz. Valla ben olsam hiç durmazdım açıkçası.
Bizde aydın olmadığı için ve kendileri araştıracak yetiye sahip olmadığı için müşteşriklerin papağanlığını yaparlar ancak.Harm onlar için onlar ne diyorsa odur.Bizim zavallı halkımız ve bir ölçüde okumuşumuzda bunlar birşey biliyor biliyorsa doğrudur der ve inanır.
Bu arada bir Mısırlının dediği gibi Türk milleti kadar kendi atalarına söven başka bir milleti göstermek mümkün değildir. Hakikaten öyle.
Gitte bir İtalyanın yanında Musolliniyi kötüle bakalım. Ceza hukuku hocası çetin özek böyle yediği bir fırçayı anlatmıştı.
Fakat bizi minsanızı o kadar onurlu değil.Onun için dedelerne söver.Onlardan kötüsü yoktur.Fakat bizi bu hale getirenleri ayakta alkışlıyorum. Nasıl bu seviyeye getirebildiler hayret.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 10:14 - İp: 88.***.**8.73
patara1955
patara1955 (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Bu konunun burada tartışılması çok uygun değil.Çünkü burada Osmanlı tarihi konusunda tek doğru sözü söyleyecek nitelikte insan yok bence.Onun için burada yazılan yorumlar pek sağlıklı sonuçlar içermez.Osmanlı'yı doğru anlamalı ve doğru yorumlamalıyız.Bunu da ancak,yetkin uzman tarihçiler yapmalı.Batılılar bazı konuları kendi istedikleri gibi yazıp,öyle yorumlamış olabilirler.Ama biz Osmanlı'yı red yada kabul etme durumunda değiliz.Sevabı,günahı ile o devir o koşullarda yaşandı ve bitti.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 10:31 - İp: 88.***.**1.177
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Ne tarihçisi arkadaşlar? Kaç tane eli ayağı düzgün tarihçimiz var?
En büyük Osmanlı tarihçileri Alman ve İtalyan. Bir de Avusturyalı var.
İşte harem konusunda iki görüş var: Birisi harem çok güzel bir yer, diğeri çok aşağılık bir yer. Adam gibi yaklaşan 2-3 tarihçi ya vardır ya yoktur.

Kuralsızlığın hakim olduğu bir şehvet merkezi değildir, sonuçta Bir Türk-İslam devletinin merkezinde . Belirli kuralları var.
Ama son zamanlada haremi öve öve bitiremeyen tarihçiler de var.

Pazarbey ben makul yaklaşıyorum, harem diye bir kurum normaldir, bu çağda pek kabul edilemez ama eskiyi bu günkü değer yargısıyla yorumlayamayız elbette.
Bill Clinton bir çapkınlık yapacak oldu dünya başına yıkıldı Adam dünyanın hükümdarı gibi bir şey oysa. Ahlak kaygısı çağdan çağa değişken bir şey demekki.

Harem pek çok imparatorlukta olan bir şey, hatta Osmanlı haremi onlara göre haremcik sayılabilir belki
Tüm haremlerin ortak yanı hadım ağaları. Bu çağda çok ciddi bir suç, eski çağlarda normal sayılıyormuş.

Harem garip bir olgudur, mesela Selçuklular da böyle bir harem yok. Selçuklu hükümdarları genelde diğer beyliklerin kızlarıyla evlenmiş. Osmanlı nın ilk başlarında da böyle bir şey yok.
Daha sonralar bir kurum olarak beliriveriyor harem.

Sadece Pahişah ve Şehzadelere değil Osmanlı bürokrasisine eş(ler) seçildiği bir yerdir harem.
Bir kurumdur , belli belirsiz bir bağlayıcılığı vardır, kuralları delinirse vahim sonuçlar ortaya çıkabilir( Genç Osman ın katli gibi).

Ama kim ne derse desin cinsel bir yanı da vardır ki bunu da inkar eden olamaz.
Neyse sabah sabah nerden çıktı bu harem

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 11:45 - İp: 88.***.**1.250
mucahid-i
mucahid-i (üye)
Bursa / Amatör



#mucahid-i' tarafından 31.08.2007 00:17:08 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 13:05 - İp: 88.***.**0.219
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Bazı iman yoksunları burada topiklerde çok atıp tutuyor.

Böyle şeyleri söyleme hakkını kendinde nasıl buluyorsun bilmiyorum.
Bence kullanma böyle sözler, imansızlıkla suçladığın adam senden de imanlıdır belki, o zaman büyük günah işlemiş olursun , biliyorsun.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 13:28 - İp: 88.***.**1.250
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ne alakası var ilimle irfanı gozardı edip kotu yanları one cıkarmanın..
her seye aynı mesafede bakabılmenın adına objektiflik derler..
sen eger iyi yanlara baktıgın kadar kotu yanlara bakmıyorsan asıl hatayı sen yapıyorsun demektir..
ilmi irfanı bız yaydık,e guzel,
cok adaletli cok bilgili cok kulturluyduk e oda guzel..
peki bukadar iyiydi duzende neden yıkıldı can cekişe cekişe bunun cevabı batının entrikalarımıdır sadece????bu kompleksden once bır kurtulmak gerek..
buna eger adam gibi kendı eksigini gorerek bakmazsan asıl ozaman hata edersin..
---
ecdadına sovmek degil mesele neden soveyim ecdadıma..elalem kıcı kırık adamları yere goge sıgdıramazken ben dunyanın yarısına hukmetmiş ceddimi neden asagılayayım..sevabıyla gunahıyla benım padisahım benım ceddim benım atam..
ama bu demek degilki hiç hata yapmamıs yada hiç yanlıs seyleri yokmus..
kaldıkı burada haremın dogru yada yanlıs bır uygulama oldugunu tartısmıyoruz..
zamanın kosulları içinde degerlendirmezsen eger, ataturk saraya baskaldıran bir asidir mesela..boyle birşeyi neden soylemiyoruz?
cunku mevcut durum vatanın kurtulması için bu baskaldırıyı gerektiriyordu..

ama tutup haremi ilim irfan ahlak yuvası yaparsanız ancak ve ancak komık olursunuz..bızım kadar atalarına soven yoktur belki ama bende sunu soyleyeyım kadınlar kadar kendı cınsını kucuk dusurende yoktur..haremi boyle yuceltmeye calısan kişi,kadınlıgı yuceltecegim derken kadınlıgı nekadar kuculttugunun farkındamıdır acaba???
------
osmanlıda oglancılıgında cok yaygın oldugunu yazar eski kaynaklar hatta mınyaturlere bile yansımıstır bu durum.. buyrun buradan yakın..alın size tartısma konusu bulun tarıhcı tartısın...
-------
buarada mucahıdı elalemin imanına degil kendi imanına bakmalı..elalemin imanını allah bılır..hesap gunu gelince hesap defterinin basında olan sen olmayacaksan eger konusmalarına dıkkat edeceksin,gunahtır...

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 13:45 - İp: 88.***.**3.46
harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

Bazı iman yoksunları burada topiklerde çok atıp tutuyor

Tanıdığım en dindar adam dedemdir.Emekli imamdır aynı zamanda.Bunca yıllık hayatında ağzından bırakın başkalarına imansız demeyi tek bir kötü söz çıktığını hatırlamam.Bir kez bile bana 'oğlum kalk namaza gidelim' dememiştir.Her zaman 'zorlama' kavramının karşısında olmuştur.
Siz kimsiniz ki ey mücahid-i milletin imanını sorgularsınız?

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 20:52 - İp: 88.***.**0.56
mucahid-i
mucahid-i (üye)
Bursa / Amatör

Herkez bildiği gibi yaşasın arkadaşlar bu herkezin en doğal hakkı.Bu dakikadan sonra forumlada işim olmaz.Bendeki izah güçlüğünden ziyade bazı değerli arkadaşlarımızda anlayış kıtlığı var.Hepinize saygılarımı sunuyorum.

#mucahid-i' tarafından 30.08.2007 23:23:06 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 30 Ağustos 2007, 23:11 - İp: 88.***.**4.197