onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı

Msn Türkçesi :)

yıllarca yazım kuralları, dilin yanlış kullanımı konusunda yazılıp çizildi birde şu araştırmaya göz atın isterseniz
Aşağıdaki paragrafı okuduktan sonra bu yazıda bahsetmeye çalıştığımız konuyu daha iyi anlayacaksınız.
Harflerin hiçbiri olması gereken yere oturmuyor ama yine de yazıyı rahatlıkla okuyabiliyorsunuz.

Örnek 1:
Cmabridge Üinversitesinde yaıpaln bir arşaıtrmaya gröe, bir kleimedkei hafrlrein hnagi sıarda didizlikleri dğeil, ilk ve son hafrlrein dğoru yedre olamalrı öenm tşamıatkadır. Geirsi taammen kamradaşır ve ynie de surosnuz olraak okubanilir. Buunn sbeebi isnan benyinin her hafri tek tek dieğl kemileelri bir btüün oralak omukadısır.

Örnek 2:
Aoccdrnig to a rscheearch at an Elingsh uinervtisy, it deosn´t mttaer in waht oredr the ltteers in a wrod are, the olny iprmoetnt tihng is taht frist and lsat ltteer is at the rghit pclae. The rset can be a toatl mses and you can sitll raed it wouthit porbelm. Tihs is bcuseae we do not raed ervey.



nsl ilgnç diilmi.

Tarih: 12 Ağustos 2006, 02:01 - İp: 85.***.**2.9
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

Evet örneği daha öncede incelemiştim. Beyin algımız harflerin tamamını okumuyor sanırım, ilk ik harfe göre zaten kelimeyi ve dolayısı ile cümleyi okuyabiliyoruz. Aslında bir grafik tasarımcı olarak bunun biraz sıkıntısını çekiyorum. Hazırladığım kataloglarda yazdığım yazıları okurken önceren yazılanları bilmem de bu algı olayına eklenince kontrol etmem zorlaşıyor....

Gerçekten ilginç bir durum

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 09:13 - İp: 81.***.**3.185
rf
rf (üye)
Bursa / Meraklı

ben de okumuştum....

enteresan ...

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 09:24 - İp: 88.***.**8.180
akdenizli
akdenizli (üye)
Antalya / Amatör

Bu örnek dilin doğru ve düzgün kullanılması gereğini bertaraf mı ediyor? Hayır
Kaldı ki verilen örnek okuyan ve okuduğunu anlayan, belirli bir sözcük dağarcınıa sahip olan insanlar içindir.Toplumumuzda insanların ortalama sözcük haznesi 150-200 civarında olduğundan sizin yukarıdaki örneğiniz ne yazık ki bizim ortalama insanımıza göre değil..
Her durumda doğru ve düzgün yazılıp konuşulmasından yanayım.

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 17:20 - İp: 85.***.**1.153
onrkorkmaz
onrkorkmaz (üye)
İstanbul / Meraklı


sevgili akdenizli kesinlikle size katılıyorum bende dilin doğru kullanılması taraftarıyım fakat bu konuyu açmamın sebebi ise sadece ilginç olması

 

Tarih: 12 Ağustos 2006, 17:51 - İp: 85.***.**2.9
burakk
burakk (üye)
Batman / Meraklı

Bu okumak refleks midir yoksa istemli midir sorusuna da bir cevap olabilir. o yazilari okuyunca kendime sastim. Beyin nelere kadir paylsimin icin tesekkurler

 

Tarih: 13 Ağustos 2006, 00:28 - İp: 85.***.**5.78
ousahin
ousahin (üye)
Yurtdışı / Amatör


Evet araştırma ilginç ve güzel. Bu beynimizle dil arasındaki düşünce bağı hakkında fikir veriyor. Ama bu şekilde de anlayabiliyoruz diye karmaşık yazabilir miyiz? Sorun sadece anlayıp anlamamak mıdır?

Dilin en önemli işlevi elbette karşılıklı anlaşmayı sağlamak. Ama dil aynı zamanda hayatımızın en önemli parçalarından değil mi? Ona neden özen göstermeyelim? Mesela yemekler için de "amaç doymaktır" diyebilir miyiz? İnsanoğlu dememiş ki bir yığın lezzetler, yemekler icat etmiş. Dil meselesi de böyledir. Güzel ve lezzetli bir şekilde anlaşmaya özen göstermek gerekmektedir. Bu yüzden de yazım kuralları, dilin yanlış kullanımıyla ilgili her zaman yazılıp çizilecektir.

Konunun msn ile ilgisini de anlayamadım.

 

Tarih: 20 Ağustos 2006, 20:56 - İp: 212.***.**3.150
  • 1