mucahid-i
mucahid-i (üye)
Bursa / Amatör

Minberdeki Güneş Sistemi.. !

BURSA ULUCAMİİ
TÜRK TARİHİNİN EN BÜYÜK CAMİSİ

Evet başlıkta doğru yazıyor. Ulucami kapalı namaz kılma alanı bakımından Türk Tarihinde yapılan en büyük camidir. Hemen aklınıza Süleymaniye, Sultan Ahmet gelebilir. Fakat o camilerin büyüklüğü duvarlarla çevrili avlu alanlarıyla birliktedir. Ayrıca o camiler tek ve çok yüksek bir kubbe ile örtülü olduğundan çok geniş bir bir alanı varmış izlenimi verir. Bursa Ulucami ise çok kubbeli ve alçak tavanlıdır. İçinde bulunan çok sayıdaki sütun yüzünden de daha ufakmış gibi hissetmemize neden olabilse de TÜRK TARİHİNİN EN BÜYÜK CAMİSİ halen Bursa Ulucami'dir.8 bin kişilk kapasitesi vardır


TARİHİ MİNBERİN ÖZELLİKLERİ


Minber bütünüyle kainatı sembolize ediyor. Minberin giriş kapısının üzerindeki kitabede altın yaldızla Osmanlıca olarak, 'Yıldırım Beyazıt Han tarafından hicri 804 (miladı 1402) yılında yaptırılmıştır' ibaresi yer alıyor. Sarmaşık motifleriyle süslü olan tırabzanların sağ çıkış ikinci kolonu üzerinde süsleme motifine uygun sülüs tarzda yazılmış, Devaklı Abdülaziz oğlu Mehmet işi ibaresi dikkat çekiyor. Sanatkarın bu imzası son yıllarda fark edildi.

Minberin doğu cephesinde, biri dar dikdörtgen, diğeri alanı daha geniş üçgen biçiminde, bir diğeri en altta şerit halinde uzanan taşıyıcı dolap serisi banko olmak üzere birbirine bitişik üç kompozisyon alanı bulunuyor. Üçgen ve dikdörtgen yüze ikisi birlikte Güneş Sistemi'nin kabartma formlarla işlendiği bir alan var. Gezegenlerin her biri yörünge hareketleriyle birlikte küresel kabartma motifler halinde Güneş'e olan uzaklık ve aralarındaki büyüklük karşılaştırmaları da verilerek olması gereken yerlerde

Gezegenler, Merkür, Venüs, Dünya, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün, Pluto şeklinde olan Güneş'e uzaklık sıralaması da doğru. Büyüklük mukayesesi de baz alındığında Dünya'dan elli bin defa daha büyük olan Güneş, büyük bir ustalıkla mükemmel şekilde işlenmiş durumda

Anlaşılacağı üzere dünyanın yuvarlak olup olmadığının bile tartışıldığı bir devirde bir ahşap işçisi bile o dönemde bilinen tüm gezegenleri rasgele bir yıldız olarak değil, güneş sistemimizdeki birer gezegen olarak işlemiş?

PEKİ O ÇAĞDA BU BİLGİNİN SIRRI NEDİR?

İSLAM'DA MAKAM BAKIMINDAN 5. MERTEBEDE
Ulucami'nin bir diğer büyük özelliği ise yine en çok BURSA halkının bilmediği 5. mertebede olmasıdır.

İslam'da en yüksek mertebeli ibadethane Mekke'deki Mescid-iHaram'dır. Diğer Sıralama ise şöyle..

1. Mescid-i Haram (Mekke)
2. Mescid-i Nebevi (Medine)
3. Mescid-i Aksa (Kudüs)
4. Emeviye Camii (Şam)
5. Bursa Ulucami / Diyarbakır Ulucami

Bu arada özellikle belirtmeliyim ki 5. lik konusundan Diyarbakır Ulucami
için de aynı durumdan bahsedenler var. Diyarbakır Ulucami ise Anadolu'da yapılan ilk cami özelliğindedir ve Şam'daki Emeviye Caminin benzer durumdadır

Daha bir çok sırrı içinde bulunduran Ulucami görülmesi gereken müstesna bir eserdir




#mucahid-i' tarafından 04.08.2007 00:38:12 tarihinde düzenlendi.


#mucahid-i' tarafından 04.08.2007 00:47:43 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 4 Ağustos 2007, 00:02 - İp: 88.***.**9.19
liebster
liebster (üye)
Kütahya / Firma

ben en az 100kere girdim ömrüm yettigince girmek isterim ulucamiye..her geldigimde ugramadan gelmem.insan huzur buluyor .orada...

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 00:44 - İp: 88.***.**3.112
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ulucaminin farklı bir havası var.Benim meak ettiğim şiy ise şu.o dönemde nasıl böyle bir kültür seviyesine ulaşılmışta sonradan böylesine korkunç bir cehalete gömülmüşüz.Ne değişmiş.

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 13:03 - İp: 88.***.**1.73
cancaner
cancaner (üye)
Yurtdışı / Firma


Haklisin Pazarbey ama Osmanli icinde gordugumuz bu sahaserler,egitim duzeyi,yetismis insanlar hep bir daire icinde kalmis.Sadece osmanli degil,yasamis her Turk medeniyetinin icinde oyle ilginc eserler var ki bugun dahi anlamakta zorluk cekiyor modern bilim.

Ama bu bilgi Anadolu'ya veya hakim oldugu topraklara yayilmamis.Anadolu halki hep ac yasamis,hep egitimsiz yasamis, hayat buyuk bir kac il icinde yasanmis.

Ne zaman asker lazim anadolu insani akillarina gelmis.Biraz bir seyler yapmak isteyen insanlarda haci hoca fetvalari ile katledilmis.Kisacasi, bir dev sineklere yem olmus.

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 13:24 - İp: 88.***.**5.161
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Cancaner bbize ilkokulda okutulanda bu ama hiçte öyle gibi değil.Sivas ilinin btçesinin zamanın ingilteresinin bütçesinin 10 katı olduğu düşünüldüğünde halkında müreffeh bir hayat sürdüğünü anlayabiliriz.Böylesine büyük bir medeniyetti o dediklerinin olması imkansız.Hele hele hacı hoca fetvaları ile can almak mümkün olmasa gerek.Zira bunlar zaten alınmaması yönünde fikir beyan etmiş hep.Şeyhülislamler zaman zaman padişahları frenlemiş bile.Ayrıca osanlı paralı askerlerden faydalanmakta idi.Bu sebeple halktan asker topplama gibi bir durumda söz konusu değil.Tamamen profesyonel yani. Bilmediğimiz çok şey var.Bildiklemizinide çoğu yanlış. Öğrenmemiz lazım ama nasıl.
Fakat bu demek değilki hata yapmamışlar.yapmasalar çökmezdi zaten.Ama nerelerde ve nasıl hatalar yapıldı tespiti lazım. Haketanede gerilemi döneminin ayrıntılı ve tarafsız gözle incelenmesi şart.

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 13:52 - İp: 88.***.**1.73
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

lale devri cocuklarıyız biz...


--------------------


mucahıdı guzel bir konu acmıssın,tesekkurler..daha hiç gitme sansım olmadı o taraflara ınsallah yakın zamanda gormeyı planlıyorum..

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 14:13 - İp: 88.***.**7.175
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Dünya; bilime, denizaşırıya, sanayileşmeye yönelirken Osmanlı uzak kalmayı tercih etmiş, rüşvete düşme cabası.

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 17:37 - İp: 88.***.**7.125
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Dünyanın il sosyoloğu ve sosyolojinin kurucusu fikirlerinin hayranı olduğum İbni HAldun derki.DEvletler ,medeniyetler, toplumlar canlılar gibidir doğar büyür ve ölür.BU bakımdan sinüs eğrisi gibi hariket ederler.
Osmanlıda bundan nasibini aldı.Almayacak olsa Roma, Osmanlı, Büyük Britanya almazdı.Ama hepsi aldı işte. SSCB aldı mesela. BU böyle.

 

Tarih: 4 Ağustos 2007, 19:16 - İp: 88.***.**1.73
  • 1