lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Kuş Çıkarken Yakalananlar..

Eskiden fotografçı amca fotografımızı çekerken hep böyle derdi?"Bak bak kuş çıkacak..Şrak çruk.aha da çıktııı" Onun için kuş ile fotograf arasında çok sıkkı bir ilişki vardır..Ama benim asıl yaklaşmak istediğim yön kuş çıkarken makinemizin yakaladığı kareler..

Bazen olur ya istenmeden yakalanan kareler.Ya da hiç özenilmeden çekilen kareler.. Sonuçta onlar da fotograflar.

Ama onları değersiz kılan ne? Ya da DEĞERLİ KILAN?

Bir kere baştan söyleyeyim bu topik benim buradki üyeliğimin sonu olabilir.Çünkü kılıçımı kuşandım ve kendilerini yeldeğirmenlerine benzetmiş "düşmanlara(!)" karşı bir savaş açtım.

Kendi fotograflarım dahil rasgele çekilmiş karelerin siteden fotograf sahiplerinin kendi arzuları dahilinde silinmesi savaşı bu..................


Başlıyorum

Tarih: 5 Nisan 2007, 00:31 - İp: 88.***.**2.83
merhaz
merhaz (üye)
Şırnak / Amatör

lazut hocam tşk ederim...
bayramda çektiğim çocukların fotografını silecektim aslında,akşam ps den bakınca kızın elindeki kınayı görünce silmekten vazgeçtim..kuş fotografına gelince:aracın camı kapalıydı,en büyük şanssızlığım ise makro lensimin daha gelmemiş olmasıydı.
konumuza gelince:sitemizde ne yazıkki yapılan yorumların bir kısmı al gülüm ver gülüm tarzında,fotograf sanatı adına bu tür yorumlar fotografçının gelişmesi önünde bir engeldir.

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 22:25 - İp: 85.***.**6.234
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

merhaba sefer hocam..şikayetinde haklısın,soylediklerinde dogru seyler gercekten..ama bunu bu sekilde dile getirmeni biraz yadırgadım dogrusu..burada fotograf deşifre edip bakın bunlar bile yorum alıyor demektense,bu topicte isim yada link vermeden sadece bu şikayetlerden bahsedip yorumlarımızı galeride yapsak daha dogru olur diye dusunuyorum..
haklısınız burada kankacılıkta oluyor,iadeyi yorumda oluyor,
populer uyeye yorumda oluyor,bunlardan bende şikayetciyim,bende bunlara karsı zamanında ve şimdi tepkimi gosteriyorum..cok fotografa yorum yaptım dıye duymadıgım hakaret kalmadı,şimdi size aferin iyi yapıyorsun dıyenler bile benim yorumlarımda kırıcı oldugumdan,sadece insanları rencide etmeye calıstıgımdan vs bahsetti...bunlar tabiki gozardı edecegim eleştiriler,cunku ben bu siteyi seviyorum ve bu sitenın kalitesine deger veriyorum..eminim sizde boyle dusunuyorsunuz ve boyle radikal sekilde tepkinizi dile getiriyorsunuz..

soylemek istedigime geleyim,sizin bu deşifre ettikleriniz,kalitesiz fotograf diye gosterdikleriniz,yorum yapamıyor,fotograftan anlamıyor vs vs diye eleştirdikleriniz malesef bu topici gormuyorlar..cunku foruma girmiyorlar bile..siz hiç forumda gordunuzmu su linklerde verdiklerinizden birini..ozamanda ne oluyor: sadece siz sikayet etmiş bizde desteklemiş oluyoruz..ama adam yıne sankı gunde ıkı fotograf ekleme zorunlulugu varmıs gibi,sanki makinadan deklansore basınca cıkan hersey fotografmıs gibi bir duyguyla buraya fotograf yukluyor..
biz yine yırtınıyoruz fotografları secerek yukleyelim,siteye yuk,kalitesiz fotograflar cogaldı vs vs diye ama kimsenin bizim cagrımızdan haberi yok...
haberi olması içinde yapmamız gerekn sey belli,bu eleştirilerin hepsini galeride yapacaksınız,fotografın altına bak arkadasım 40 kişi aferin demiş ama bu fotograf yaramaz,bişey anlatmıyor,altın noktaydı dıyaframdı derinlikti,konuydu kadrajdı,pozlamaydı neyse sorun sayacaksınız..bu şekilde ancak hem karsımızadakinin (eger akıl mantık sahibi ve bırazda eleştiriye acık biriyse) biraz gelişmesini hatasını gormesini saglarız,hem kendimiz hataları eksikleri gosterirken kendimizde ders alırız,hemde bu kişiye sagladıgımız bilgi onunda dogru ve iyi fotograf cekmesine kendini azda olsa geliştirmesine yardımcı olursa eger daha kaliteli fotograflar gorebiliriz...

bu şekilde uc bes kişinin onay vermesi ne bize ne siteye birşey saglar malesef..yapılması gereken burada birbirimize sikayet etmektense şikayet ettigimiz fotograflara eleştiri yazmak..tabiki bize yakısan sekilde...

umarım yanlıs bir anlama olmaz..


eminakca : verdiginiz linklerde harmanciya ait "Rengarenk Yalnızlık" ve cirkinkiza ait "Göğün Neşesi" adlı fotograflar benim kanımca basarılı fotograflar...

rengarenk yalnızlıkta soldan biraz kesilmesi ve kızın 1/3 noktasına oturtulması,digerindede soldan biraz kesilmesi fotografları şimdiki hallerinden daha iyi duruma getirecektir,ufak mudahalelerle etkisinin artması saglanabılecek fotograflar kesinlikle bu şikayetlerin içine girmemeli...

mesela cirkinkizin yine samsun konulu fotografında ne bir konu ne bir tonlama,ne bir anlatım var..kadrajda etki yaratacak birsey olmadıgı için zaten fotografık degeri yok..bu gibi fotograflarla yine cirkinkıza ait diger fotograf bir tutulmamalıdır kesinlikle...

#gaijin' tarafından 05.04.2007 22:34:55 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 22:30 - İp: 88.***.**0.84
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

kendi dediğimi kendim yapıyor olacagım ama,burada yorum yapmaktansa ornek olması acısından:

edit:link kaldırıldı

linki sefer hocamdan cevap gelince kaldıracagım..saygılarımla

#gaijin' tarafından 05.04.2007 23:23:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 22:44 - İp: 88.***.**0.84
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili gaijin..Bu tepkimi ben de fotografların yorum kısımlarında dile getirmeye çalışıyorum.Am a gel gör ki o kadar yoğunum ki her fotoğrafik açıdan değeri olmayan fotoğrafa yorum yapacak halim yok..Bu konuyu da o kişileri teşhir ve tenkit etmek için açmadım.Çünkü fotografların ilk etapta kimlre ait olduğunu göremeyeceğiniz büyük boyutlu linklerini verdim.Doğrusu bu ayrıntıyı kaçırmanıza üzüldüm.
Ve yuukarıda rokomete de verdiğim cevapda da söyledim.Şahıs önemli değil.O fotografı kim çekti diye ancak en sonunda bakıyorum.
Bu tepkimizi fotografların altına yapmadığımızdan dolayı haberi olmuyor demek istediniz ama o kişileri uyarmaktansa fotografa ilgi duyan forumlarda zaman harcayan, emek sahibi, fotograf bilgisine sahip kişleri uyarmaktı bir amacım da.Bak siz bu tepkimi burada gördünüz.Ve bir başkası da.Ve örnek olarak verilen fotoğraflara da baktınız.Ve umarım bundan sonra hiç kimsenin şakşakçılığını yapmadan -şahsınız için demiyorum estağfurullah- adam akıllı yorum yapasınız. Gayretim işte bu sevgili gaijin..

Ha ustalarım beni uarır nu konuyu sil derse de biz saygıda kusur etmeyiz.Sitenin huzur ve sükuneti için her şeyi yaparız.Tıpkı kalitesini yükseltmek için yaptıklarımız gibi..


Saygı ve sevgilerimle

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 22:54 - İp: 88.***.**0.45
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

evet hocam haklısın yıne dogru dıyorsun ama zaten bu foruma cevap yazıp 1evet hocam haklısın bende sıkayetciyim diyenler bu işin farkında olanlar..bizim ulasmamız gerekenler asıl bu tip fotograflara aferin ceken alkıs tutan,bu tip fotografları ekleyenler..cogu kişi cektigi herseyi fotograf sanıyor ..ve bu yanılgıya dusen adamlara bunun dogrusunu gostermek gerekiyor..o adamında yorum alması lazım,cunku ogrenmeli,siz mesela ilk fotograflarınızla şimdikiler arasında daglar kadar fark var..demekki arada bir iki yorumu dıkate almış demek isteneni anlamıssınız..yine bir link veriyorum kusuruma bakmayın:
edit link kaldırıldı

bu fotografta kadraj tmamen hata ve bunu gosterdim,artık buna dikkat edecektir bu kişi...belki bana cevaben sen ne anlarsın ulan artizz diyecektir ama her makinayı aldıgında bu aklına gelecektir..bu sekilde yararlı olarak duzeltmeye calısmak evet daha zor ama daha yararlı ve dogru..sizi kesinlikle tenkit etmiyorum yada nıye boyle yapıyorsun yapma demiyorum...aksine boyle yapacagımıza buraya cevap yazmaya harcadıgımız zamanı yoruma harcayalım diyorum..emin olun mantık cercevesinde kişiye hatalarını anlatabılırsek eger bırdaha o dugmeye basarken daha dikkatli olacaktır,ve ozaman sitenin kaliteside artacaktır..hazır yorum yapanlar,saksakcılarda enazından guzel bir fotografın altına şakşak etmiş olurlar...

#gaijin' tarafından 05.04.2007 23:48:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 23:02 - İp: 88.***.**0.84
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

ben kendimde bu tip topiclere defalarca yorum yazdım..sikayetimi belirttim,konustuk tartıstık ama hala var bu fotograflar ve yinede olacak..yanı sizin topiginizde buna mani olamayacak..teknik bilgim yok diye hiçkimsenin yorum yapmaktan cekinmemesi gerek bana sorarsanız..gozunuze yanlıs gelen seyı soyleyin herzaman,sizin begeniniz nede olsa..siz cekim yaparken nelere dikkat ediyorsanız,ve o fotograflarda sizin dikkat ettiginiz ama edilmeyen ne varsa onu soyleyin... yapmaktan, yapmaktan yada bakıp sayfayı yorum yapmadan kapatmaktan kat kat iyidir...

kotu fotografında altına yorum yazalım ama hatasını gosterelim,iyi fotografında altına yorum yazalım ama bizce daha guzel olacagını dusundugumuz birşey varsa onuda belirtelim yada mesela nasıl ne kosullarda cekildigini sorarak bilgi edinmeye calısalım..ancak paylasarak ogrnebiliriz cunku bir baskasının bilipte bizim bilmedigimiz seyleri

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 23:13 - İp: 88.***.**0.84
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Sevgili gaijin söylediklerinizi çok iyi anlıyorum..Ama bu dediğinizi ben de elimden geldiğince yapıyorum zaten..

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=137594

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=137474

http://galeri.netfotograf.com/fotograf.asp?foto_id=145602

Ama bunu senin benin ve onu ile yaparak bitirmemiz mümkün değil ki..Tamam buraya yazacağımıza o fotonun altına yazalım ama niye sadece gaijin yazsın niye sadece o yazsın bu yazsın? Yorum yapacak herkes yazmaya çalışsın..Budur amaç.

Bu neye benziyor biliyor musun gaijinin tek tek yüz kişiye balık tutmasını öğretmesi ile x'in önce on kişiye öğretip o on kişinin de kalan 90 kişiye öğretmesine benziyor.

Neyse bunu daha fazla uzatmanın da anlamı yok sevgili gaijin. İsteyen bu topiğe bakacaktır ve isteyen de gidip fotoğrafların altına yorumunu yapacaktır.Ben aklım sıra x olup on kişiyi düşünerek en azından şu anlık buraya takılacağım.taki ustalardan en gel gelene kadar..

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 23:28 - İp: 88.***.**0.45
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 23:46 - İp: 88.***.**1.78
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Eyvallah gaijin

 

Tarih: 5 Nisan 2007, 23:57 - İp: 88.***.**0.45
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Sevgili lazut,
Bu mesajımı yazarken kesinlikle kırıcı olmak istemiyorum çünkü zerre kadar öyle bir niyetim yok.
Bende bu topiği ve muhteviyatını "yerinde" ve "doğru" olarak görmüyorum. Ha yanlış mı? hayır yanlış değil ama ne bileyim sanki topik ofsaytta kalmış gibi geliyor.
Şöyle bir benzetme yapmaya çalışayım umarım anlatabilirim.

Farazi:
Siz sinop merkezinde bir pasajta, herkesin fotoğraflarını sergilediği bir pasajda fotoğraflarınızı koymuş, ziyaretçilerin beğenilerine sunmuşsunuz. Altınada bir defter-kalem koymuşsunuz. Dileyen o fotoğrafla ilgili fikirlerini o deftere yazsın istemişsiniz. Ben sizin fotoğraflarınıza bakmışım-bakmışım kah bazısına bişiler yazmışım kah hiç bişi yazmamışım. Elimdeki dijital kamera ile sizin fotoğraflarınızın fotoğraflarını çekmişim. Sonra dönmüşüm şehirmerkezindeki bir çay bahçesine oturmuşum. Benim gibi o çay bahçesine oturupta o pasajdaki fotoğraflarla ilgilenenleri etrafıma toplamışım. Dijital kameramın ekranındaki "sizin fotoğraflarınıza" atıp tutuyorum, şöyle kötü böyle yanlış kafama göre yağıp gürlüyorum.....
...
Umarım benzetmemden dolayı bana kızmassınız ama bana sanki azıcık birazcık uzaktan dedikodu gibi görünüyor..

O pasajda fotoğraflarını sergileyenler o çaybahçesindeki sohbetten hiç hoşlanmazlar ve bunda da haklılar. Çünkü altına defter koymuşlar ne düşünüyorsan buraya yaz diye

saygılarımla

 

Tarih: 6 Nisan 2007, 11:30 - İp: 85.***.**1.6