a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Gün'e Özgü Bir Anı

19 mayıs emperyalizime darbe , özgürlüğe ve bağımsızlığa ulaşmanın önemli günü ile igil cok şey biliyoruz bazı bilmediğimiz anılardan biri

Mustafa Kemal Paşa 19 Mayıs 1919′da Samsun’a geldi. Bir süre çalıştıktan sonra kentin postanesine gitti. Görevli bulunan PTT memuru o günü söyle anlatıyor:

Hava yağmurlu ve elektrikliydi. O zamanlar paratoner sistemi olmadığı için telleri toprağa vermiştim. Saat gece yarısına yaklaştığı bir anda kapıdaki nöbetçi koşa koşa geldi, bir haber verdi. Mustafa Kemal Paşa geliyor. O sırada, Mustafa Kemal Paşa tek odadan ibaret telgrafhaneye girdi. Ayağa kalktım.
— Buyurun Paşam.
— Derhal Havza ve Amasya ile görüşmem gerekiyor dedi.
— Hava elektrikli, telleri toprağa verdik, sizi görüştüremem!
— Bu, vatanın kurtuluşu ile ilgilidir. Muhakkak görüşeceğim, ya ölürüz, ya vatan kurtulur, dedi.

Ceketin cebinden ipek mendilini çıkarıp maniplenin üzerine koydu. Benim için telleri devreye sokmaktan başka yapacak bir şey kalmamıştı.

— Sen ölürsen ben de ölürüm dedi.

Elimi bırakması için söylediğim ısrarlı sözlere aldırmadı, elimi uzun süre bırakmadı. Önce Havza’yı aradım. Derhal cevap geldi. Nöbetçi memur, Kemal Paşa’nın adamlarının emir beklediklerini söyledi. Paşa şifreli bir not verdi, yazdım. Gelen şifreli cevaba elimi bırakmadan baktı. Bir kağıda çabucak şifreli bir şeyler yazdı. Havza’ya iletmemi söyledi. Amasya ile de istediği konuşmayı yaptı, sonra;

«Oh çok şükür, şimdi vatan kurtuldu.» dedi ve maiyetiyle gitti. Birden aptallaşmıştım. Oturduğum yerden kalkamadım. Mustafa Kemal Paşa hayatını ortaya koyan bir kişiydi. Fes kapmaya, mevki elde etmeye gelmiş biri olamazdı. O bir gerçek vatanseverdi, Atatürk’e hayranlığım yağmurlu bir gecede böyle başladı işte…

Ahmet Remzi COŞKUNER



#a.haydar' tarafından 19.05.2008 10:00:20 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 19 Mayıs 2008, 09:49 - İp: 88.***.**9.184
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

M girgin amma abarttın hocahanın dediğini. Okyanus ve ulusalcı kesimin zaten tek atımlık barutu saidi kürdi ve talebeleri. Okyanus o talebeler dünyanın her tarafında 23 nisanı 19 mayısı kutluyor biliyonmu. Hangi ulusalcı yapmış bunu. Nerdee. Karıştırılacak Türkiye varken napsınlar bayramı. İşleri güçleri lak lak.
Düşünen insanlar için bazı şeyler ters tabiki Türkiyede. Okyanus senin kesim bir zamanlar Atatürk için Gardrap DEvrimcisi demiyormuydu. Nolduda Atatürk ü bu kadar sevmeye başladılar.
Ayrıca Kürdi olmak suçmu bu ülkede. NRİye insanları Milliyetinden dolayı küçük görüyorsun. İnan sana hiç ama hiç yakıştıramadım. Kürdü Türkü ÇErkezi Abazası, Arabı, Lazı , Zazası ile bir bütün bu ülke. Birçok cumhurbaşkanımız Kürt idi. İsmet inönü, Özal ve Abdullah gül aklıma ilk gelenler.
Lütfen halkı etnik ayrımcılığa sürükleyecek böyle söylemlerden vazgeçelim.
Evet bazılarının Türk kelimesini duyduğu an tüyleri diken diken oluyor. Ahtta imkan olsa Türkçe bile konuşmazlar. Lakin senin beğenmediğin adamlar Dünyanın her tarafında Türkçe öğretiyor. Yakında bimmem kaçıncı Türkçe oluypiyadını düzenleyecekler. Bunu yapabilecek başka kim var Allah aşkına. Kim bu kadar bağlı olabilir Türklüğe başka. Rahmetli Türkeşin dediği gibi bu adamlar Türkeşin Hayal ettiği şeyleri yapıyor. Tabi sanırım onuda sevmezsiniz.
BÖlün gitsin bu ülkeyi. Kayseriden öteye atın birkaç atom bombası. Bu taraftakileride hitler gibi fırınlarda yakalm. Olsun bitsin. Aha sana safi ırk.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 20:34 - İp: 88.***.**5.252
mgirgin
mgirgin (üye)
Muğla / Amatör

Said-i Kürdi dediğimiz kişi, hani şu ayrılıkçı kürt ırkçısı olup da kürdistan projesini başaramayıp Atatürk'e deccal diyen kişi miydi?

Said-i kürdi'nin şu meşhur ve en iyi talebelerinden biri de Fettullah Gülendi demi arkadaşlar? Hani şu amerikadaki..


İşin içinde amerikanın da olduğu psikolojik bir savaşın içinde takıyyelerin de bol olacağı şüphe götürmez.Türk'üm deyip de Said-i Kürdi'nin peşinden gidenlere hayırlı işler..

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 21:17 - İp: 81.***.**2.149
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Lafı dolandırma hitlerci olan sensin

Adamın adı said-i kürdi.

ben uydurmadım. Kürt olduğu doğru, kürt teali cemiyetinin kurucularından,, kürtçe eğitim istediği için tımarhaneyi boylaması, ingiliz desteğiyle bağımsız kürt devleti kurmak için şeyh sait isyanına katılması vs.vs. 31 mart ayaklanmasının da önde gelenlerinden, herhalde o zaman Atatürk bunun müritleriniı tepeleyince kuyruk acısı bugüne kadar dinmemiş.

Şimdi bu adamın talebelerimi Türklüğe hizmet ediyor.

Yanlış anlama ben bu adamları dışarıdan tanımış değilim. Eskiden daha çok giderdim ama hala bile çok nadiren cumartesi sabah körü kahvaltısına davet ederler, arada bir gider vaaz dinlerim orda. En son vaazda hocaefendi kimi işaret ederse o seçilir akp ye oy vereceğiz demişti vaazcı abi.Din siyasete karışmış olmuyor değil mi yani bu durumda. Hocaefendi dediği de tahmin ettiğin gibi Fetullahi Amerikani.

Valla Atatürk e de hiçbir zaman gardrop devrimcisi demedim. Çevremde de diyen yoktu. Onu diyenler herhalde eskinin solcu hatta solculukta kesmez devrimcileri falandır.

Türkçülük etnik ayrımcılık olmaz. Burası Türkiye zaten. Milliyetçiliğe karşı çıkacaksan said-i kürdinin kürt milliyetçiliğine karşı çıkmakla başlayabilirsin aslında.

Abdullah gülünde kürt olduğunu bilmiyordum. Arap falan yazıyor bazı yerlerde, hatta ermeni kökenli olduğunu da okudum üç beş yerde. Çok da farketmiyor aslında. Onlar için ingiliz uşağı arap müslümanları Türk kardeşlerinden daha değerli nede olsa.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 21:32 - İp: 85.***.**0.63
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör


Demek ki neymiş? "Her doğuyu söylemeye hakkın var, ama her doğruyu her yerde söylemeye hakkın yok"muş. Bu burada yine tecelli etti. halbuki çok kolay anlaşılacağıma inanarak yazmıştım.

Halkın beraberce kutlaması gerektiğini söylediğim için rejim düşmanı ilan edildim,

Yurtdışında bu bayramların halkın kendi katılım ve gayretiyle kutlandığını söyledim, NURi ilan edildim. Burada bu bayramı NURiler kendi programlarıyla özel kutlarla, Türkiyedeki legal dernekler de, (bunların içinde Atatürkçü dernekler de var, dini dernekler de var, mhpli dernekler de var) hep beraber olur ve bu bayramı kutlarlar. Benim örnek verdiğim bayram da buydu.


Sonra konu nerden kürt ırkı düşmanlığına geldi, nerden yöneticilerin kürtlüğüne geldi, hala anlamış değilim. ereycanlıyı nın söylemek istediği kelime resmen gerçek olmuş. yada önyargılar yüzünden böyle düşünüyoruz.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 22:59 - İp: 84.***.**7.74
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Okyanus sanırım yanlış yere gitmişsin. Sabah mahmurluğundan olsa gerek. Fethullah Güleni sanırım bu konuda kimse suçlayamayacağı gibi KKP ye destekte veriyor diyemez. Daha birkaç gün önce bir Mİlli Görüşcümüz Hocaefendi hakkında verdi veriştirdi. Neymiş efendim Cebrail inse şu partiye oy ver dese dahi bir partiyi desteklemez demesi küfürmüş. BÖyle birini particilikle suçlamak kadar mantıksız (Sen değil) birşey olamaz sanırım.
SEni kandırmışlar bi daha gitme oraya. Feyk cemaat o. SEni gidi Nurcu seni.
Migirgin beyefendi. o dediğiniz Şeyh sait. Azıcık okuyun bunları kulaktan dolma şeylerle insanları zan altında bırakmayın. Yoksa okyanusmu yazdıydı bunu. Neyse laf yerine gider zati.
ŞEyh Sait , Saidi Kürdiye isyan çıkardığında bir mektup yazar. Derki:
-Hilafet Kaldırılmıştır. Artık Türklerle aramızda hiçbir bağ kalmamıştır. Gel sende isyana destek ver.
Saidi Kürdi cevap olarak Tarihçeyi Hayatında da yazılı olan şu cevabı verir:
-Türkler İslama 1000 yıl hizmet etmiştir. Onların torunlarınada kılıç çekilmez.
Ya işte böyle. Feyk cemeat toplantılarına gideceğinize biraz okusanız bunları görürdünüz.
Ya hocaha burası Türkiye herşey olur burda.
Almanyadada Yargıçlar işlerine gelmeyen şeyler olduğunda çıkıp bildiri yayınlayabiliyorlarmı. Merak ettimde.
Ecvap ver sonra sana birşey anlatayım.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 23:18 - İp: 88.***.**5.252
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

pazarbey, yargıçlar diye bi gündem yok burada. siyaseti sadece siyasetciler yapıyor buralarda. başka ne cevap istiyon?

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 23:25 - İp: 84.***.**7.74
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

BAk hocaha adamlarda nasıl kaya gibi bir yargı sistemi var.
Hitler köylünün birini tehdit eder.
Hitlere ne cevap verir Alaman Köylüsü biliyonmu.
-Hitler hitler (Adalof Adolf da olabilir ) Berlinde hakimler vardır.
Bu alaman köylüsü alkışlanır. DEvlet veya diktatör karşısında halka bu güveni verebilmiş hakimler alkışlanır. Ve Hakimlere bu güveni veren ve onları ezmeyen Hitlerde Alkışlanır.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 23:31 - İp: 88.***.**5.252
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Bak usta şimdi doğru sabahın köründe kalkıp kemerburgazdan gidiyordum. Mahmurlukta vardı yok değildi. Ama cemaati sorarsan valla feyk gibi gelmedi bana ama yinede sen daha iyi bilirsin bu mevzuları. Gizli işaretleri filan varsa söylede tezgaha düşmeyelim bi daha.

Hozcha sen birşeyi yanlış anladın herhalde kendi adıma. Bence de halk da kutlasın. Halk kutlamıyorsa suç rejimin mi yani? Yasaklayan mı var. Hangimiz bir organizasyon yaptık da engel oldular.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 23:36 - İp: 85.***.**0.63
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Abi iyi de o hitlerciler bir parti kursun bakalım o yargıçlar ne yapıyor o partiyi.

Valla ben şahsi gözlemimi söyleyim çok da bilmem ama almanya bizden çok daha katı bir ülke. Orda zaten kimse rejimi falan tartışmıyor.

Birde senin o dediğin hitler değil winchester dükü 5.falkenheim.

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 23:39 - İp: 85.***.**0.63
hocha
hocha (Subjektif)
Yurtdışı / Amatör

şükür, biraz anlaşılmaya başladım. bir de halkın kutlamamasının sebebini rejime bağlamadığım anlaşılabilse, örnekler tam yerine oturacak...

pazarbeyciim, bu tür örnekleri bizim tarihimizden de sıkça bulabilirsin. ama bizim tarihimizden bulursun sadece, tarih yani...

 

Tarih: 21 Mayıs 2008, 23:42 - İp: 84.***.**7.74