pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Defineci Pazarey

Şaşırdınız dimi. Bende şaşırdım. Geçenlerde birisi büroma geldi. BEnde iyi bir dedektör varmış, onada lazımmış, kısa bir süre kullanacakmış. Yav dedim yok öyle bir merakım bende dedektör yok define falan aramam.
Yok yok dedi. Varmış sende iyi bir makina. Asıp boynuna dağ bayır define arıyormuşsun. Herkes görmüş seni dedi. O zaman tamam dedim. Beni fotoğraf çekerken görmüşler. Define aradığımı sanmışlar.
Aman dikkat başınıza böyle işler gelmesin. Gelirsede beni arayın. Yaparız bişeyler.

Tarih: 7 Ocak 2008, 18:25 - İp: 88.***.**3.45
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 21:25 - İp: 88.***.**7.106
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör



Zaman Yolculuğunu Araştırma Merkezi © 2005 Cetin BAL - GSM:+90 05366063183 -Turkey/Denizli

ROKET NEDİR?

Roket, tepki esasına göre havada ve uzay boşluğunda büyük bir hızla hareket eden bir ulaşım aracıdır. Bunlar etki tepki esasıyla hareket ederler...

Roketlerin hareketini doğuran tepki esasını anlatabilmek için şu deneyi uygulayabiliriz. Önce oyuncak bir balon alalım. Bu balonu havayla doldurup şişirdikten sonra ağzını bir iple bağlayalım. Bu durumda balonun içindeki hava basıncı iç kısmın tüm yüzeylerinde eşit değerde olduğundan, balon dengede ve hareketsiz kalır. Sonra bu balonun ağzındaki ipi süratle çözüp bırakalım. Bir anda balonun belirli bir doğrultuda hızla hareket ettiğini göreceğiz. Bunun sebebi, balonun içindeki hava basıncının eşitliğinin bozulmuş olmasıdır. Balondaki hava, ağız (Nezul) kısmından süratle püskürürken, bu kısmın aksi yönünde basınç daha fazla olduğu için balon o yöne doğru hareket etmiş olur. Bu hareket balondaki basınç düşene kadar, yani içerisinde hava kalmayıncaya kadar sürer. İşte roketlerin hareketini sağlayan etki tepki esası budur.

Roketçiliğin Tarihçesi

Roketlerin en ilkel şekli olan havai fişekler çok eski çağlarda Çinliler tarafından biliniyor, ulusal bayram ve dini törenlerde bir eğlence aracı olarak kullanılıyordu. Çin tarihinden edinilen bilgilere göre, 1232 yılında Moğollar'la yapılan savaşlarda bunların bir silah olarak yer aldığı, Moğollar'ın da Polonyalılara karşı tepki esasına dayanan ve ilkel roket diyebileceğimiz bir tip silah kullandıkları anlaşılmıştır.

Daha ileriki yıllarda top, tüfek, tabanca gibi ateşli silahların gelişmesiyle, roketlerde bir gelişme olmadı. 19. Yüzyıl'ın başlarına kadar roketlerle ilgili çalışmalar sadece birkaç amatörün merakından öteye gitmedi.

Bir İngiliz subayı olan William Congreve roketi askeri alana sokan ilk buluşu yaptı ve roketin ucuna savaş başlığı yerleştirdi. Ancak kullanılan bu roketin arkasındaki bir sopa dümen görevini görüyordu ama ağır olduğundan menzili daraltıyordu.

Bu roketler 1825 yılma kadar savaşlarda kullanıldı. 1846 yılında William Hale adlı bir Amerikalı bilgin, roketlere kuyruk (FIN) takmayı deneyerek bu sopa şeklindeki yön çubuğunu kaldırmayı başardı. 20. Yüzyıl'ın başlarında makineleşme hareketi birçok kimseyi roket konusuna yönlendirdi. Nitekim 1903 yılında Rus bilgini Konstantin Çalkovski zamanımızın modern roketlerinin öncüsü olarak isim yapan ilk teorilerim ortaya attı. Ancak "hayalperest bir okul öğretmeni" denilerek dikkate alınmadı. Gerçekte Çalkovski ileri bir buluş yapmış, roketlerde yakıt olarak kullanılan barutu kaldırmış, yerine sıvı oksijen ve sıvı hidrojeni tavsiye etmişti. ilk uygulamalı deneyleri de Alman bilgini Herrman Oberth yapmış ve bu konuda teorilerini yayımlamıştı.

İşte bu ilk teori sonucunda günümüze kadar birçok çalışmalar yapıldı. Halen de bu çalışmalar devam ediyor.

Roketlerin Yapısı

En ilkel roket yapısına sahip havai fişekte tepkiyi yaratan güç, barutun ateşlenmesiyle meydana gelen bir patlamadır. Ateşlenen baruttan çıkan gazlar havai fişeğin kapalı bölmesindeki küçük delikten (Nozul) dışarı püskürürken patlamanın meydana getirdiği basınç dengesini bozar ve ön kısımda basınç fazla olduğundan havai fişek süratle ileriye fırlar. Aslında jet motorları da etki tepki esasıyla çalışır. Fakat bu motorlarda yakıtın yanmasını sağlayan havadaki oksijendir. Bu bakımdan jet motorları havasız bir ortamda çalışmaz.

Roketler böyle değildi. Bunlarda yakıtın yanmasındaki devamlılığı sağlayan oksijen, ayrıca iç kısımda depo edilebildiği için roketler havasız bir ortamda sevk aracı olarak kullanılabilir (Bu özellik roketleri uzay boşluğunda kullanmada çok yararlı bir araç durumuna getirmiştir).

Roketler genel olarak yakıtlarına göre;

1-Katı Yakıtlı,

2-Sıvı Yakıtlı

olmak üzere iki kısma ayrılır.

Katı yakıtlı roketler tıpkı havai fişekler gibidir. Bu tip roketlerin bir yanma odası, bir de egzoz deliği (Nozul) vardır. Yakıt olarak da barut bulunur. Son zaman

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 22:09 - İp: 88.***.**5.209
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Vy be. BEnde roketin atasını von bravn diye biliyordum.

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 22:34 - İp: 88.***.**7.106
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Abi rokometten başkası değil ..evet ben de şimdi okuyunca anladım

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 22:42 - İp: 88.***.**5.209
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

abi altyapi calismasi bitti mi? kazmaya basladin mi?
insan gucu lazimsa cekinmeden beni arayabilirsiniz avantamiz neyse artik

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 22:42 - İp: 81.***.**7.8
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

ne rokometi ne kazması . ne diyşonuz yav. Bişey annamadım.

 

Tarih: 14 Ocak 2008, 22:44 - İp: 88.***.**7.106
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

hakkaten pazarbeyim bende anlamadım..
lazutbayda bi yazmışki mübarek destan.. neresini okuyayım.
üstelik alıntıda yapmamış. tamamını kendi elcayızlarıyla kaleme almış.
kazmayla dedektörün ne alakası var

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 10:03 - İp: 88.***.**1.44
eraycanli
eraycanli (üye)
Ankara / Amatör

hmm alaka kuramadiniz de mi, rokomet diger ortak da sen misin vallaha salarim candarmayi uzerinize ben de ortagim

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 12:54 - İp: 144.***.**0.9
tatarbey
tatarbey (üye)
Ankara / Meraklı

hepimiz ortağız...

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 13:29 - İp: 213.***.**2.98
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

ben cansuyuz diye biliyordum..
karar verin neyiz hepimiz

 

Tarih: 15 Ocak 2008, 13:33 - İp: 88.***.**1.44