lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör

Avatar Seçiminde Birazcık Dikkat...


Arkadaşlar az önce okuduğum bir başlık içinde, sevgili foks'un avatarını gördüm: Bir Atatürk Fotoğrafı...
Çok olumsuz etkilendim (Yanlış anlaşılmasın, ben aktif ADD ve ÇYDD üyesi biriyim, konu farklı):

Bu yazıyı foks'a karşı yazıyor da değilim. Onun avatarı, böyle bir konunun varlığını bana gösterdi sadece.

Arkadaşlar, bence tarihsel bir kişiliğin, hele bir kurtarıcı liderin resmini avatar olarak kullanmak, pek uygun değil. İnsanız, her sözümüz, avatardaki kişinin imajına uygun doğrulukta olmayabilir. Yazdıklarımızdan dolayı, çok biçimsiz cevaplar da gelebilir; yakışıksız bir durum ortaya çıkar diye düşünüyorum (Şimdi hatırlayamadığım bir üye de, Arapça "Allah" kelimesini avatarına koymuştu).

Böyle aşırı cüretli bir avatar kullanımı, bana doğru gibi görünmüyor. Çünkü avatarları, kendi fotoğrafımız yerine kullandığımızı unutmayalım.

Geçen aylarda, yine Atatürk fotoğrafını avatar olarak kullanan bir üyenin kendini düşürdüğü durumu hatırlayınca (UNESCO ile ilgili yalanları ortaya dökülünce, siteden gitmişti) onun adına değil ama, avatarının saygınlığı adına üzülüyorum.

Temur21'in CHE resminde olduğu gibi, beğendiğimiz bir resmi, mesajlarımızın altında kalıcı hale getirmek, daha doğru olur diye düşünüyorum. Belki çok önemli bir konu değil ama, düşüncemi belirtmeye değer buldum.

Tarih: 22 Eylül 2006, 20:08 - İp: 85.***.**8.139
lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör

Sevgili Foks,

Atatürk sevginize ve kişisel düşüncelerinize saygı duyuyorum. Ama izninizle, Atatürk'e daha fazla saygı duyuyorum ve bu yüzden gayet nazikçe bir öneride bulunmaya çalışmıştım.

Aynı şekilde, "Allah" kelimesinin de kutsiyetinin, avatarda kullanmakla küçültülmüş gibi olduğunu düşündüğümü ima etmiştim.

Atatürk, "kutsal" bir kişi değildir, ama saygınlığına yakışır şekilde davranmamızı hakeden bir kurtarıcıdır; "Atatürkçülük" dediğimiz düşünce bütününü ifade eden bir semboldür, bir idoldür.

Eğer sevgili Mete007'nin avatarındaki fotoğraf makinesinin de böyle bir kutsiyet benzeri anlamı olsaydı, belki önerime onu da dahil ederdim.

Bunun dışında, Atatürk fotoğrafını avatar olarak kullananların ortak özelliği midir, bu hırçınlık? Doğrusu merak etmeye başladım. Nazikçe yapılmış bir öneriyi, "açtırmayın ağzımı" şeklinde karşılayacağınızı, avatarınızdan tahmin etmem mi gerekirdi?

Hepsinin dışında, kabul edip etmemekte serbest olduğunuz bir öneri karşısında, ne alâkaysa, Atatürkçü düşüncenin örgütlenmiş en büyük gücü olan ADD'ye dil uzatmanızı da çok yadırgadım. Atatürkçülüğe saldıranların en alçakça saldırılarından olan, ADD'ye iftira kampanyasına dahil olmamalıydınız diye düşünüyorum.

İmza bölümünüzde çok güzel bir söz görüyorum:

"En hakiki tarikat, MEDENİYET tarikatıdır. "

Doğrusu güzel bir seçim, sizi kutlarım.

Sevgiler.

 

Tarih: 26 Eylül 2006, 20:41 - İp: 85.***.**5.20
azrael
azrael (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Size inanamıyorum!!!!!!!!!!!!!!

Amerikalı don yapmış bayrağını, değermi vermiyorlar don oldudiye. Yeterki idrak edelim bu tür değerlerin anlamlarını.

Avatardan daha vahim olaymı arıyorsun. ülkenin değerli insanlarını, ve kulsal saydıklarını. Basarsan takas aracına (paralar) ...kullanırsan olmadık yerlere.
....kumar masalarında - genel evlerinde - genel tuvaletterde aldığın mal ve hizmetin karşılığında pis ellerle ödersin bedelini değer verdiklerinin görüntülerini içeren araçlarla.

Ya buna tümden karşı durmak gerekecek, yada kabul edilebilir ölçülerde göz yummak.

De, bakalım tuvaletlerde pis ellerle ödenen parada Atatürk var kaldıralım suitini, burerler defterini. Haklımısın, haksızmısın. söyliyeyim, hem haklısın hemde haksız.

Neden haklısın, doğruyu söylüyorsun, neden haksızsın: onlar değeri suitlerde aradığından, o değerli ve kutsalların (bayrak) anlatmak istediklerini ihmal ederek seni suçladıklarından dolayı.

Şimdi kim masum, avatar yapanmı, paraya basanmı, yoksa karşı duran senmi. ?

Fotoğrafçısın, avatar yapaçak birşey bulamadın, çok seviyorsan önce değeini bilmek gerek. Ne anlamamız gerektiğini de. Bir çalışmanmı oldu onun anısına, yoksa güzel bir yazınmı ?

Tabulaştırmakmı gerek yoksa anlatmak istediklerini anlamakmı. seviyorsak dürüstçe sevelim ve saygı duyalım.



Bu çalışmanın ne için yapıldığınıda buradan bakabilirsiniz.

http://www.fotothing.com/ahmetturker/photo/1dae7f8688d3c2d4faecb835723f31c3/start=7

#azrael' tarafyndan 26.09.2006 21:44:21 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:38 - İp: 85.***.**7.84
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Arkadaşlar müdahil olmak istemezdim ama bence konu gerginlik yaratacak bir noktaya doğru gitmesin.

Foks Atatürk ü sevdiği için kendisine avatar seçtiğini söylüyor, lacimert de yine Atatürk e olan sevgi ve saygısından avatar olarak kullanılmamasının daha iyi olacağını söylemiş. Sonuçta bence ikinizin de ortak noktası Atatürk e olan sevgi ve saygınız, bu nedenle gereksiz bir polemik doğmasını istemem.

Kısacası bence ikiniz de haklısınız. Biraz nasrettin hoca gibi oldu ama, olsun kendisi de hemşehrimdir zaten.

 

Tarih: 26 Eylül 2006, 21:40 - İp: 85.***.**6.112
lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör

Arkadaşlar, haklısınız; bu konu, hiç istenmediği halde, bir çekişmeye doğru gidiyor; gitmemeli.

Sevgili okyanus, uzlaştırmacı yaklaşımınız için teşekkürler.

Sonuçta, "anlaşamamakta anlaşmak" da bir sonuçtur; ama "anlaşılmamak", çok farklı bir sonuç. Bu sonuçsuzluğun burada kalmasını diliyorum. Sadece bir-iki küçük not:

1) "Atatürk hiçbir zaman ruhani bir lider olmamıştır." Çok doğru, zaten böyle bir şey söyleyen olmadığına göre...

2)"Sorarım size avatar olarak Timur, Yıldırım Beyazıt yada Meta Han'ı kullanmış olsaydım aynı tepkiyi gösterebilecek)(miydiniz." Sorduğunuz için söylüyorum: evet.

3) "...yada kabul edilebilir ölçülerde göz yummak" Haklısınız, zaten bunu yapıyorum. Örneğin, Okyanus'un avatarını pek güzel buldum (Keşke biraz daha NET olsaydı )

4) Atatürk fotoğrafının paranın üstüne basılmasına karşı çıkmak, çok abartılı bir örnek olmuş (kabul edilebilir ölçülerde göz yummak). Tabulaştırmak? Hayır!.. Saygı göstermek? Evet!..

5) Fotoğrafçı değilim, avatar yapacak bir şey de buldum; orada duruyor.

6) Fotoğrafçı değilim de, peki neyim? Bilenler biliyor, yayıncılıkla uğraşıyorum. "Bir çalışman)(mı oldu onun anısına, yoksa güzel bir yazın)(mı?"

Hani "kaldır ayağını" derler ya; siz 14 kez kaldırın, her kitabım için bir kez...

7) Sanırım anlaşılamayan nokta, bu avatarları "kendi fotoğrafımız yerine" kullandığımız için dikkatli seçmek gerektiği noktası.. Ama olsun, benimki sadece bir öneriydi zaten. İddia edildiği gibi "kullanamazsın!" değildi, olamazdı.

Bu arada(konu dışındaki bir üzüntüm), sevgili foks, pazarbeyin "Tartışmıycam" başlığı altında, "Elektrik santralında çalışıyorum. VArdiyalı, Siz bilirsiniz Kütahyada iki tane var. Tunçbilek, seyitömer." demişsiniz. Üzüldüm doğrusu: Çünkü kimlik profilinizde, 76 yaşında olduğunuzu bildirmişsiniz. Çok yoruluyorsunuzdur.

Sevgiler...


#lacimert' tarafyndan 27.09.2006 00:30:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Eylül 2006, 23:55 - İp: 85.***.**5.20
orjinal_55
orjinal_55 (üye)
İstanbul / Meraklı

bence herkes istediğini koysun,foks da öyle yapmış,bu hassasiyeti diğer konularda gösterirsek bizim için ve site için daha yararlı olacaktır diye düşünüyorum...

 

Tarih: 1 Ekim 2006, 01:00 - İp: 85.***.**9.181
chopsuey
chopsuey (üye)
Sivas / Amatör

Bence alakası yok lacimert o zaman çocuklarımıza mustafa ve kemal isimlerini koymayalım bizim alt katta mustafa kemal diye bi çocuk var mesela arkadaş arasında ulan mustafa sen şöylesin seni bilmem ne yaparım felan gibi diyalogların hepsi mustafa kemalemi gidiyor ne kadar alakasız bişey babası ulu önderi sevdiği için çocuğuna bu ismi vermiş isteyen istediği avatarı koyabilir. Şahıs başkadır isim başkadır bence.

#chopsuey' tarafyndan 01.10.2006 01:45:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ekim 2006, 01:37 - İp: 85.***.**0.8
mandyy
mandyy (üye)
İstanbul / Meraklı

merhaba arkadaşlar.
ben lacimert'e katılıyorm.
haketmeyenler yada anlamını bilmeyenler dahi kullanabiliyor bu fotografları.onun sölediği bence biraz daha dikkat.yoksa ters yada yanlış bişi diil.

 

Tarih: 1 Ekim 2006, 11:47 - İp: 85.***.**3.121