a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

Annenin Evlenen Kızına Öğütleri


Ümame Hatun... Onun bir sahabi kadın ya da Allah dostu bir hatun olduğu rivayet ediliyor. Kaynaklar hep Onun gelinlik kızına yazdığı mektuptan bahseder. Umame Hatun soylu bir aileden gelmektedir. Nezafet ehli, terbiyeli, bir mümine hanımdır. Yüzyıllar geçmesine rağmen hâlâ tazeliğini koruyan ve pek değerli öğütlerini içeren mektubunda mutlu bir yuva için kızına şöyle seslenir:
“Yavrum...
Şimdi sana kırk yıllık evliliğimin tecrübelerine dayanarak bazı nasihatlerde bulunacağım. Bu tavsiyelerimi iyice öğrenip icap ettiği şekilde hareket edersen hayatın boyunca rahat edersin. Kocanla aranız hiç bir zaman bozulmaz. Bu dünyada mutlu bir ömür geçirdiğin gibi, ahirette de ebedi saadete ulaşırsın.
Kanaatkar ol! Yani, kocan tarafından getirilen yiyecek ve giyecek her şeyi memnuniyetle kabul et! Çünkü kanaat kalbi huzura kavuşturur. İsteklerin, arzuların sonu yoktur. İnsan her istediğine kavuşamayacağı için huzursuz olur. Söylenenleri daima iyi dinle ve her zaman kocanın meşru emirlerine itaat üzere bulun!
Kocana itiraz etme! İtirazcı, inatçı kimseler sevilmez. Onunla kaynaşmaya gayret göster. Bu şekilde hareketlerin, aynı zamanda, Cenab–ı Hakk’ın rızasına da muvafık olur.
Evin her zaman, muntazam ve düzenli olsun! Evinin dağınık olmamasına itina ve ihtimam göster! Beyinin gözüne çirkin, düzensiz bir şeyin ilişmesinden sakın! Dış görünüş içe, kalbe de tesir eder. Evin, her zaman temiz ve güzel kokulu olsun.
Eşinin yemek saati ile uyku saatine dikkat etmelisin! Yemeğini, adeti nasılsa, ona göre hazırlamalısın. Vaktinde uyumanız için işlerini zamanında bitir. Çünkü açlık insanı huysuz eder. Uykusuzluk ise öfkelenmeye sebep olur.
Evinin mallarını ve eşyasını iyi koru! Mal ve eşyayı koruman, senin iyi iş bildiğini gösterir. Yaptığın işleri, iyilikleri başa kakma! Başa kakarsan, iyilik, fayda yerine zarar getirir. Kırk iyilik, bir başa kakma ile yok olur.
Sakın kocanın huysuzluklarına karşı, kocana misilleme yapmaya kalkışma! İyiliğe karşı iyilik çabuk unutulur, fakat kötülüğe karşı yapılan iyilik unutulmaz.
Eşinin yakınlarına güzel muamelede bulun! Güzel muamelede bulun ki, o da senin yakınlarına iyi davransın. Gülü seven dikenine katlanmalıdır. Zaten dünyada nimetler ve mihnetler beraber bulunur. Kocanın evde, çocuklarına, yakınlarına karşı otoritesini sarsacak, onu küçük düşürecek söz ve hareketlerde sakın bulunma! Hatalarını, yalnız iken, bilgiçlik taslamadan yumuşak bir şekilde söyle!
Kocanın sırlarını hiç kimseye söyleme! Karı koca arasındaki sırlar kabre beraberlerinde gömülmeli. Eğer sırlarını etrafa yayacak olursan, sana darılır. Vefasızlık etmeyeceğinden bile emin olmaz. Sevgide azalma olur…
Eşine hürmette, emirlerini yerine getirmede kusur etmemelisin! Sözlerinin aksini söyleyerek, ona karşı gelmemelisin! Eğer karşı gelir, isyan edersen, kızıp öfkelenmesine, hatta düşmanca hareket etmesine sebep olursun. Evde huzurun olması için mutlaka son sözü bir kişi söylemeli. Aksi taktirde, sıkıntı olur.
Eşinin üzüntülü ve kederli zamanlarında sen de öyle görün! Onun üzüntüsünü onunla paylaş! O neşeli ise sen de neşeli görünmeye çalış! Ona her yönüyle iyi bir hayat arkadaşı ol!
Kocana ne kadar hürmet ve tazimde bulunursan, kendini o kadar çok sevdirirsin. Rızasına ne derece uygun hareket edersen, o nispette sevgisini kazanırsın. Aranızdaki meselelerinizi kendiniz halledin! Sakın bunları, bize veya başkasına taşıma! Bizi yok farz et! Birçok sıkıntının en güzel ilâcı zamandır. Bir ayağın baba evinde olmasın, iki ayağın ile kendi evinde ol! Kimseden medet umma!
Kocandan, almakta zorlanacağı, gücünün yetmeyeceği şeyler isteme! Bu hem senin, hem de onun helak olmasına sebep olur. Nitekim hadis–i şerifte sevgili Peygamber Efendimiz (sav), "Bir zaman gelir ki, adamın helaki, hanımının, ana–babasının ve çocuğunun elinden olur. Onu fakirlikle ayıplarlar, gücünün yetmediği tekliflerde, isteklerde bulunurlar. Böylece o kimse, bu istekleri temin için dininin gideceği yollara sapar ve helak olur", buyurmuşlardır.
Kadının güzel huylusu, saliha olanı, eşine cennet nimetidir. Kötüsü, şerlisi de cehennem azabından sayılır. Sen kocana cennet nimeti ol! Azap çektirme!..
Yavrum...
Bunları yapabilmen, ancak, onun isteklerini, kendi isteklerine, onun rızasını kendi arzularına tercih etmenle mümkün olabilir. Hep kendi istek ve arzularını ön plana çıkarırsan, bu öğütleri tutabilmen mümkün olmaz”...

alıntıdır

Tarih: 25 Ocak 2009, 13:44 - İp: 88.***.**5.185
potera
potera (üye)
İstanbul / Meraklı

Koyun? Kadın?

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:01 - İp: 78.***.**5.111
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

bu duruma razı olan kadın genel anlamda mutlu bir kadın(mı) dır

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:03 - İp: 88.***.**5.185
potera
potera (üye)
İstanbul / Meraklı

Aslında soru cahillik mutluluk mudur?

bence öyledir.

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:07 - İp: 78.***.**5.111
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

cahil olma kavramı yerine daha bir uygun kavram lazım

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:10 - İp: 88.***.**5.185
potera
potera (üye)
İstanbul / Meraklı

Yoo yerinde bence tam anlamıyla düşündüğümüzde.


cahil

sf. (ca:hil)
1. Öğrenim görmemiş, okumamış
2. Bilgisiz.
3. Belli bir konuda yeterli bilgisi olmayan
4. hlk. Deneysiz, genç, toy (delikanlı veya kız)

Güncel Türkçe Sözlük TDK

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:18 - İp: 78.***.**5.111
a.haydar
a.haydar (üye)
İstanbul / Stüdyo Fotoğrafçısı

iyi üniversitelerde iyi bölümleri okumuş geleneksel -muhavazakar ailede yetişmiş
dindar ve dinci bayanların azımsanılmayacak bir kısmı sizce cahil oldukları içinmi
yukardaki tavsiyeleri kendilerine pekte uzak görmüyorlar

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:25 - İp: 88.***.**5.185
potera
potera (üye)
İstanbul / Meraklı

Öğrenim yazdım eğitim değil, bende üniversite mezunuyum ne insanlar mezun oluyordu bilirim, ayrıca kadınların durumunda bu onların seçimi bize karışmak düşmez. Dilerim ki uyanık olurlar ve haklarını savunurlar. Kanunlar çerçevesinde isteyen istediği gibi yaşamakta serbesttir.

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 14:40 - İp: 78.***.**5.111
makara
makara (üye)
İstanbul / Özel Gün Fotoğrafçısı

çok uzun bir yazı
kız olsaydım gene de okumazdım

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 15:28 - İp: 85.***.**5.91
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Ahaydar gerçekten diyebilirim ki böyle yaşayan bir kadın rahat ve huzurlu olur. ile saadetinidesağlmamış olur.Potoroya bakma sen. Kelimeler arasında din iman geçti diye muhalefet ediyor o.

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 15:42 - İp: 88.***.**7.87
potera
potera (üye)
İstanbul / Meraklı

din iman doğru patenti sadece sana aitti

 

Tarih: 25 Ocak 2009, 16:00 - İp: 78.***.**5.111