panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Aç Gözünü, Bak Çanakkale’ye..


ölürüm ben o şehidime..
kurban olurum..
çanakkale..........
bilemez kimseler bilemezzzz...
anlatılamazzzzzzz...
anlamaz kimse anlamazzz...

orda olmak lazımdı..
açlık, susuzluk, uykusuzluk, yorgunluk, hastalık, hasret....
hepsi de vardı askerimde fazlasıyla...

ama..
atam onlara ölmeyi emretti..
ölmeyi........
hastalık mı düşünür mehmetim, açlık mı??
bir tek hasret yakar içini kor gibi, özler anacığını, babacığını, sevdiceğini...
hatta kimi de beşikteki bebeciğini.....
gözünün yaşını içine akıtır sessizce..
ama....
önce vatan...
önce vatannnn....

atam emretti, onlar ölesiye savaştı, bağıra bağıra savaştı.
Yanındaki arkadaşı Ali vuruldu şehit oldu, Osman vuruldu şehit oldu, ama o durmadı, korkmadı!
Ve o da şehit oldu!
Kimisi de kolunu bacağını orada bırakıp evine eksik döndü.

Ama şerefiyle, delikanlı gibi bee!!
delikanlı gibi !!

şükürler olsun onlara..
biz bu toprakta nefes alıyorsak, çanakkale zaferinin sayesindedir.

------------------

Hey sen...
Saçıyla tek gözünü kapatmış, kotun kıçından düşecek halde gezen, ağzında sakız patlatan gençlik..
Bak orada Çanakkale var!!!
Sen bilir misin Çanakkale neresidir??
Sana göre sadece Türkiye'de bir şehirdir !
Bilir misin o şehir kaç şehidin kanıyla yıkandı??

Be cahil !
Sen Çanakkale'yi bileydin zaten, atalarının torunu gibi yaşamayı da bilirdin !


------------------





Tarih: 18 Mart 2011, 01:26 - İp: 94.***.**7.64
sunaturk
sunaturk (üye)
İstanbul / Amatör

18 Mart günü, bundan 97 yıl önce,
Çanakkale'de ufukları ümit ve zafer neşesi kaplayan bir gün daha doğdu.
Anafartalar Komutanı Mustafa Kemal, her gün dualarımdasın.

#sunaturk' tarafından 18.03.2011 08:45:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Mart 2011, 08:41 - İp: 88.***.**3.162
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

onca uğraş..

dile kolay..


 

Tarih: 18 Mart 2011, 20:28 - İp: 85.***.**4.116
mechul75
mechul75 (Objektif)
İstanbul / Amatör



Dünya tarihinin seyrini değiştiren ve insanoğlunun gördüğü ve görebileceği en şanlı, en muhteşem, en görkemli zaferin, Çanakkale'nin geçilemeyeceğini kainatın yüzüne haykıran eşsiz destanın 96. yıldönümü. Bir Türk evladı olarak göğsümde gurur, yüreğimde yangın var. O destanı yazan bir milletin ferdi olmaktan, ecdadımın heybetinden, cesaretinden, gayretinden, asaletinden ve bıraktıklarından gurur duyuyorum. Ama o ecdadımıza ne kadar layık olduğumu emanetlerine nasıl ve ne kadar sahip çıktığımızı düşünürken de yüreğim yanıyor. Hayıflanıyorum... Üzülüyorum..

Kısacası birilerinin vatan çiçeğine kanıyla can vermiş şehidime "kelle” demesinden bu yana bir şehitlik önünden geçmeye utanıyorum.

 

Tarih: 18 Mart 2011, 21:30 - İp: 78.***.**1.0
milagro
milagro (üye)
Bursa / Meraklı

Çok ama çok özel bir yer gittim gezdim ağladım heryerde anılar var...

Çanakkale Zaferi’nin yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal ve silah arkadaşlarını, canlarını ortaya koyarak “Çanakkale Geçilmez” dedirten kahraman şehitlerimizi ve gazilerimizi saygıyla anıyoruz.

Abim emeğine sağlık

 

Tarih: 18 Mart 2011, 21:47 - İp: 88.***.**2.58
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

aptullah gül ırak savaşına girmeyi kabul etmiş lakin vs. gibi sebeplerle meclisten tezkereyi geçirememiş.

keza konuya döncek olur isek
çanakkale savaşı dünya tarihini bir nepze de olsun değiştirmiştir.
binaleyn çanakkalede onbinlerce mehmetçiğin kanı canı pahasına durdurulan ingiliz,
bugün hala ortalarda demokrasi vs.vs. gibi zırvalarla kafa şişiren güruhun dedesi vahdettin sayesinde savaşsız kolayca çanakkaleyi geçmiş ve istanbulu işgal etmiştir.

çanakkale savaşı bunun yanında 1917 sovyet devriminin gerçekleşmesine de katkıda bulunarak emperyalist blokun parçalanmasını sağlamıştır.
keza sosyalizm hayaletiyle uykuları kaçan avrupanın da tarihi değişmiştir.

keza bugün osmanlı torunuyuz diye geçinenlerin, o tarihte padişahın, ordunun komutasını bile alman generallere verdiğini de hatırlaması elzemdir.

keza oktay ekşi nin de kulaklarını çınlatmak geldi içimden.

 

Tarih: 18 Mart 2011, 22:00 - İp: 212.***.**9.38
dedemkorkut
dedemkorkut (üye)
İstanbul / Amatör


Atamız söylüyor.türk milletinn 1.dünya savaşına girmeme gibi bir lüksü yoktu.

Boğazlar rusyaya verilmiş.İng.şurayı almış orayı Fransızlara bırakılmış bunları anlatırsam uzun olur.belgeli bunlar.tabi bunların hepsinin kaynakları var.Atamız söylüyor.Kafadan atmıyorum.

Çanakkale Savaşı sırasında kahraman ordumuzun da manevi gücüyle ayakta kaldığını gören Atatürk, askerlerimizin kararlılıklarını şöyle belirtmiştir:

Öleni görüyor, üç dakikaya kadar öleceğini biliyor, en ufak bir fütur (yılgınlık) bile göstermiyor; sarsılmak yok! Okumak bilenler ellerinde Kuran'ı Kerim, cennete girmeye hazırlanıyor. Bilmeyenler, kelime-i şahadet getirerek yürüyorlar. Bu, Türk askerlerindeki ruh kuvvetini gösteren, şaşılacak ve övülecek bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebesi'ni kazandıran bu yüksek ruhtur.

Atatürk, Türk askerinin, vatan sevgisini ve imanını anlatarak, eşsiz özelliklerin tarifini bu sözlerinde yapmıştır.

Çanakkale muharebelerinde Atatürk'ün emrinde çarpışan, daha sonra Atatürk Anafartalar Grup Komutanı olunca onun yerine 19. Tümen Komutanı olan Albay Şefik Aker, tarihi bir anısını şöyle anlatır:

8/9 Ağustos (1915) gecesi bana 19. Fırka Komutanlığı'nı teslim edip Anafartalar Grubu Komutanlığı'na idareye giderken, Atatürk benim sol yanımda idi. Ağzından çıkan bir fısıltı dikkatimi çekti. O'nun selamet ve başarı için Allah'a fısıltı ile niyazda bulunduğunu görmüş ve anlamıştım.

Atatürk'ün yıllar sonra Hafız Sadettin Kaynak'a Türk Ordusu için hazırlattığı hitabe; onun şehitliğe, vatan yolunda mücadeleye verdiği önemi açıkça ortaya koymaktadır.

Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nden çıkan yeni bir belge, Çanakkale savaşlarıyla ilgili korkunç bir gerçeği ortaya çıkardı. İhtilaf devletleri, Mehmetçiğe karşı kimyasal silah kullandı.İhtilaf Devletleri'nin Türk askerlerine karşı boğucu türden gaz içeren kimyasal silah kullandığı belirtiliyor.

Çanakkale'de destan yazan askerlerimize yönelik uluslararası savaş hukukuna aykırı hareketler kimyasal silahlarla sınırlı değil. Tespit edilen iki ayrı belge, iki ayrı savaş ihlalini daha ortaya çıkarıyor. Savaş hukukuna kesinlikle aykırı olmasına rağmen domdom (parçalayıcı, dağıtıcı özelliği çok fazla) kurşunları da Mehmetçiğe sıkılmış. Başkumandan vekili Enver imzasını taşıyan 20 Mayıs 1915 tarihli Hariciye Nezaretine gönderilen belgede Çanakkale'de yaralanıp Tekirdağ Hastanesi'ne yatırılmış bir askerin bacağından domdom kurşunu çıktığı rapor ediliyor. Aynı belgede domdom kurşunlarının İngiliz askerleri tarafından kullanıldığının altı çiziliyor.

10 Mayıs 1915'e ait bir başka belgede de İngiliz savaş gemilerinin balonlar yardımıyla Maydos kasabasında Hilal-i Ahmer bayrağı çekmiş hastaneyi bombalayarak 30 kadar yaralı askerin şehit olmasına yol açtığı belirtiliyor. Osmanlı Hükümeti "insanlığa sığmayan" bu saldırı sonrasında Amerika Sefareti aracılığıyla İngiltere'nin uyarılması talebinde bulunuyor. Bu üç belge ve üç örnek, savaş kurallarının hiçe sayıldığı Çanakkale'de nasıl bir trajedinin yaşandığını gözler önüne seriyor.

3 Kasım 1914'te başlayan Çanakkale Savaşları 9 Ocak 1916 tarihinde İhtilaf Devletleri'nin çekilmesiyle sona erdi. Çanakkale'de ortaya çıkan rakamlar savaşın ne kadar şiddetli geçtiğini anlatmaya yetiyor. Yaklaşık bir yıl süren çarpışmalar sonucunda İhtilaf Devletleri 252 bin kayıp verirken, Osmanlı Devleti ise 251 bin şehit verdi.

Kahramanlık destanının yazıldığı Çanakkale Savaşları'nda Türk kadın savaşçılar Gelibolu Yarımadası'nın her karış toprağında yatan Mehmetçiklerin yanında göğüs göğüse çarpıştı.

Avustralya Piyade Er J.C. Davies'in annesine yazdığı şu mektupta kahraman Türk kadın savaşçılarından bahsedildiğini anlattı:

"Benim de vurulduğum 18 Mayıs 1915 günü keskin nişancı bir Türk kızı, pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda adamımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulmasına gene de üzüldüm"

Mısır'da yayınlanan "The Egyptian Gazette" adlı gazetede yer alan ve bir askerin İskenderiye'den ailesine yazdığı mektubunda, Türk kadın savaşçılardan şöyle bahsedildiğini söyledi:

"15 Ağustos 1915 pazar günü savaşa katıldık ve büyük bir tepeyi ele geçirme görevi aldık. Bu arada çok can kaybı verdik. Şarapnel parçaları, makineli tüfek mermileri yanı sıra, pusuda ateş eden keskin nişancı Türk kadın savaşçıların ateşi altında adeta cehennemde ilerlemek gibi bir şeydi bizimkisi. Burada çarpışanların çoğu kadın ve kız. Kendilerini yeşile boyayıp, ağaç ve bodur bitkilerle uyum sağlamış."


Çanakkale savaşlarında Metre Kareye 6000 mermi evet yanlış okumadınız metre kareye 6000 mermi düşerken kahraman türk mılletının askerı bu vatanın evlatları metre kareye 6000 mermı düşen conk bayırından aşğıya mermilere karşı koşuyorlardı
Belkide hepsı oleceğini biliyordu ama bu vatan için bu ulke için bu topraklar için canlarını ortaya koydular..

Atatürk, yıllar sonra Çanakkale Savaşlarında can veren askerleri Türk-yabancı ayrımı yapmadan şu sözleriyle kucaklamıştı:
“Uzak memleketin toprakları üstünde kanlarını döken kahramanlar: Burada dost bir vatanın toprağındasınız. Huzur ve sükun içinde uyuyunuz. Sizler, Mehmetçiklerle yan yana, koyun koyunasınız. Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar: Gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızdadır. Huzuriçindedirler ve huzur içinde uyuyacaklardır. Bu toprakta canlarını verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.”

 

Tarih: 18 Mart 2011, 23:34 - İp: 85.***.**4.60
mechul75
mechul75 (Objektif)
İstanbul / Amatör

2006 yılında birkaç gönüldaşım ile yapmış olduğumuz Çanakkale ziyareti esnasında iş gezisi için Türkiye'ye gelip Çanakkale'yi ziyaret etme şansı bulan Japon turistlerden biri ile rehberleri yardımyla aramızda geçen sohbet esnasında Japonya'da her yıl okul çağına gelen çocoklarının öncelikle Hiroşima ve Nagazaki ye götürülerek onlara tarih şuurunun kazandırılmaya çalışıldığı söyleyip bir Japon için Hiroşima ve Nagazaki ne ifade ediyorsa, bir Türk içinde Çanakkale'nin anlamının aynı olması gerektiğini belirtmesi karşısında dünya devleri arasında gösterilen bir milletin sahip olduğu tarih şuuruna gıpta etmiştim.

Sanırım teknolojide dünya devi olarak gösterilen Japonlarla aramızdaki fark da burada ortaya çıkıyor...
Onlar tarihlerine sahip çıktı, biz tarihimize sırtımızı döndük!!!

Unutmayın..... Tarihini bilmeyenin coğrafyasını başkaları belirler....

 

Tarih: 19 Mart 2011, 00:21 - İp: 78.***.**1.0
  • 1