cgpegasus
cgpegasus (üye)
Zonguldak / Meraklı

24 Kasım Öğretmenler Günü

Netfotoğraf ailesi içindeki tüm öğretmen arkadaşlarımın ^^Öğretmenler Gününü^^ kutlarım...

Tarih: 24 Kasım 2007, 09:08 - İp: 88.***.**8.194
coffie
coffie (Objektif)
Antalya / Meraklı

Bütün öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü kutlu olsun.

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 16:02 - İp: 78.***.**8.39
harmanci
harmanci (üye)
İzmir / Amatör

Bir yazı;

''24 Kasım, 12 Eylül 1980 darbecilerinin öğretmenlere hediye ettikleri (1981'de) resmi “öğretmenler günü”.
...
Öğretmen yetiştiren okulların açıldığı gün olan 16 Mart’ların kutlanması ile tarihe damgasını vuran öğretmen yetiştiren okulların unutturulması yoluna gidildi. İlk öğretmen okullarını, eğitim enstitülerini, yüksek öğretmen okullarını ve köy enstitülerini bilmeyen öğretmenin yetiştirilmesine başlandı.

Emekçilerin sömürülmesinin bir parçası olarak öğretmenin geliri ve yaşam düzeyi giderek bozuldu. Öğretmen, tatil yapamaz, ev kirasını ödeyemez, çocuğunu okutamaz duruma düşürüldü. Öğretmen ek gelir üretme çabasına itildi. Öğretmenler, varsıl-yoksul demeden, çeşitli adlar altında öğrenciden para toplamaya zorlandı. Öğretmen, yobaz ve/ya da faşist yönetim anlayışıyla okullardan da soğutuldu. Eğitim sistemi özelleştikçe ve seçkincileştikçe, seçme sınavları yaygınlaştıkça okullarda bile “dershanecilik” anlayışı benimsendi. Öğretmenler kendilerine ve mesleklerine yabancılaştılar. Erken emeklilikler, özel okullara ve dershanelere geçişler, öğretmenliği bırakıp dershaneciliğe soyunanlar çoğaldı.

12 Eylül yönetiminin YÖK aracılıyla yapılandırdığı eğitim fakültelerinde, Cumhuriyet’in istediği “Fikri hür vicdanı hür ve irfanı hür” nesilleri yetiştirecek öğretmenin eğitilmesine değil de Türk-İslam sentezi anlayışını uygun öğretmenlerin eğitilmesine özen gösterildi. Bunu sağlamak ve kolaylaştırmak için Anadolu öğretmen liseleri gibi yatılı okullarda öğrenciler namaz kılmaya, oruç tutmaya ve camiye gitmeye zorlandı, kızlar türban takmaya alıştırıldı. Köy enstitülerinden öğretmen liselerine dönüştürülen okullarda, öğrencilere köy enstitülerini suçlayıcı bilgiler verildi. Cemaatlerin okullarıyla dershanelerinde yetiştirilen ve yurtlarda barındırılanlar başarılı yoksul çocuklar, “abi ve ablaları” aracılıyla kazandıkları değerlerle öğretmen olmaya yönlendirildiler. YÖK, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenini ilahiyat fakültelerinde yetiştirdi, yetinmedi, onlara ilköğretimde Türkçe ya da Sosyal Bilgiler dersine girme hakkı verdi. Bu öğretmenlerle imam hatip/ilahiyat çıkışlı öğretmenler, bakanlığın gözde öğretmenleri oldular; merkez yönetimine ve okul müdürlüklerine getirildiler.

Eğitim fakültelerinden mezun olanlar, ANAP zamanında sınava alınarak “öğretmen olur/olmaz” denmesine başlandı. Bir ara bu saçma sınava son verildi. Son yıllarda KPSS adında yeniden sınav başladı. Bu sınava hazırlık öğretmen eğitiminin yerini almaya aday oldu, pek çok fakülte öğretmen adayını bu sınava hazırlamaya yöneldi.

Mesleğe girme şansı bulan öğretmenler, aday öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen olarak sınıflara ayrıldı. Öğretmenlerin bölünmesi, bireysel ve örgütsel mücadelelerinin etkisizleştirilmesini hedefledi. Bu bölünmeler yetmedi, giderek okullarda, daha çok sömürülen ücretli ya da sözleşmeli öğretmenlerin istihdam edilmesine başlandı. Bu tür ve benzeri olumsuzluklara artarak devam ediyor.
...
Sistem toplumun istediği öğretmeni yetiştirmiyor, öğretmenine sahip çıkmıyor; ülkeyi ve toplumu gözden çıkaranlardan bunu beklemek de zaten “abesle iştigal” oluyor. Toplum giderek bir karanlığın içine sokuluyor. Gençlerde eşitlikçi ve özgürlükçü değerlerin yerini para alıyor. Her türlü sömürü karşısında ve savaş tamtamları içinde, sorgulamamak, eleştirmemek, her şeyi kabullenip sessiz kalmak yaygınlaşıyor. Bu devranın böyle gitmeyeceği, bu kervanın da böyle yürümeyeceği görülüyor. Bu durumda, öğretmen eğitiminde görev alanlarla öğretmen adaylarının ve öğretmen olanların “öğretmenliğe” sahip çıkmanın yollarını bulmaları kaçınılmaz oluyor. Öğretmenliğe sahip çıkmanın yolu bireyin özgürleşmesinden geçiyor''

Alıntı yaptığım yazının büyük bir bölümüne katılıyorum.
Öğretmenler günümüz kutlu! olsun meslekdaşlar...

Selam...

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 18:30 - İp: 85.***.**1.10
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Hepsini Kutlarım,emekli olan öğretmenleri hatırlamak da ziyarette güzel duygu,,onlar için..

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 19:11 - İp: 85.***.**3.156
cgpegasus
cgpegasus (üye)
Zonguldak / Meraklı

Harmancı alıntı olarak aldığın yazına katılmamak elde değil.Bunların büyük bir çoğuna bende katılıyorum ama asıl önemli olan 5Ekim-16Mart-yada 24 Kasım,hangi gün kutlanırsa kutlansın yukarıda bahsettiğin sorunlara çare bulunamayış,bulunmak istemeyiş,görmezden geliştir.

Kendi branşımla ilgili konuşmam gerekirse her yıl fakültelerin biyoloji bölümlerine binlerce kayıt yapılırken,biyoloji öğretmenliği alımı için alınan kontenjan 3-5 tanedir tabiki kpss sınavında 96 gibi bir puan tutturursan.
üniversitelerin yeterli gördüğü adamlara bakalım yeterlimisin birde biz ölçelim demek ne derece doğrudur.
Biyoloji kimya bölümlerinden mezun olan binlerce insanı kpss sınavını kazanamadıkları için 300-400 ytl ye ücretli öğretmen yada etüd saatlerinde soru çözsünler diye dersanelerin kucağına atmak sömürülmelerini seyretmek ne derece doğrudur hepsini tartışmak gerekir.
Kadrolaşmaları tartışmak,sistemi tartışmak,asosyal öss manyağı robot haline sokulmaya çalışılan öğrencilerin durumunu tartışmak gerekir.

Ama bugün bunların hiçbirini yapmak istemiyorum
ÇÜNKÜ ESKİ VE YENİ ÖĞRENCİLERİMDEN GELEN KUTLAMALARIN TEBRİKLERİN TADINI ÇIKARMAK İSTİYORUM(sadece bugün)

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 19:58 - İp: 85.***.**3.197
genc1
genc1 (üye)
Kocaeli / Amatör

Eğitime gönül veren tüm arkadaşlarımın öğretmenler gününü kutlar.
Öğretmenler günümüzü kutlayan tüm arkadaşlara teşekkürü borç bilirim.

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 21:31 - İp: 88.***.**4.219
z_kalın
z_kalın (üye)
İstanbul / Amatör

Ek dersin bol olsun,öğretmenler odanda plazma tv olsun,öğrencilerin zeki, idarecilerin iyi olsun, teftişin az, sevenin çok olsun.Ha bi de öğretmenler günümüz kutlu olsun sevgiler, selamlar...

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 21:43 - İp: 85.***.**5.81
_angel_
_angel_ (üye)
İzmir / Meraklı

tüm öğretmenlerimizin öğretmenler gününü kutluyorum

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 21:53 - İp: 88.***.**1.137
cgpegasus
cgpegasus (üye)
Zonguldak / Meraklı

z_kalın çok güldüm harika dilekler.

 

Tarih: 24 Kasım 2007, 22:25 - İp: 85.***.**3.197