fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Yorumdan Sonra U Dönüşü... ( Bence )

Bu başlık aslında tam olarak anlatmak istediklerim değil.....Sadece dokunup geçeyim. Bir fotoğrafçı son derece iyi niyetli ve yardımlaşmayı seven yapıya sahiptir. Günün birinde fotoğrafın birine yorum yapar...yazar, çizer. Haklıdır, yorumunu bilerek yapmıştır ve amacı sadece doğrusun bilinmesini istemesidir. Fotoğrafın sahibinden...yani kim olduğunu bilmediği birinden öyle bir yanıt alırki.....yazdığına yazacağına pişman olur, tarzı insan kırmak olmadığı için suskunluğu tercih eder, sanatçı ruhuna sahip olduğu için, yani ince ruhlu olduğu için.....efendilik bende kalsın...duyguları içinde yorum yazmaz veya yazamaz olur. Fotoğrafının sadece bir anı fotoğrafı olduğunu bilmeyen, daha doğrusu fotoğraftan bir haber olan tahammülsüz kişi, feveran ederek, hakaret boyutunda yanıt vererek bir ustayı, bir değeri, bir bilgi kaynağını susturmuştur. O x kişi...yeni fotoğraflar ekleyerek alkış aramaya devam eder, kendisine övgüler yağdıracak kişileri bulma çabasını hırs haline getirir. Efendilik bizde kalsın diyerek çatışmaya girmeyen bilgili ve iyi niyetli kişide.....Bir faydam dokunsun...diyerek yinede fotoğrafların altına kıyısından köşesinden yorumlar yazmaya devam eder. Ama bu defa aynı saldırıya maruz kalmamak ve kendi iç huzurunu bozmamak için yorumunun sonuna o sihirli kelimeyi yani ( BENCE )yi konduruverir.

Hiçbir zaman tenkidler almak istemeyen bilgisiz ve asabi fotoğrafçımız, tüm sitelerde çoklukla rastladığımız şu yorumlardan zevk almaktadır.

-Renkler çok güzel olmuş.
-Çocuk çok güzel gülmüş.
-Sizi kutlarım.
-Evet yaaa...o gün ne güzel eylenmiştik değilmi ?
-Çok hoş bir kare tebrikler.

Kare çok hoş...hoş da, fotoğraf nerede arkadaşlar ? Soruyorum.....Fotoğrafın tekniği nerede ? Sonra...kare lafı aklınızda nereden kaldı ki ? Fotoğraf hiç kare olmadı ki. Yan ve dik kadraj problemi ortadan kalksın diye 6X6 format makine ile çekildi, ama yine dikdörtgen kağıda basıldı. Fotoğrafçılık doğuşundan bu güne kadar hep dikdörtgen oldu. Standardı 3/2 oldu. Dünya standardı olan film yani 24X36...ilk defa kullanıldığı makinenin markası ile anıldı...Laıca. Vizörlerimiz bile hep 3/2 oldu.
-Çok hoş bir kare tebrikler yazısını inanın bir çok defalar Panaroma fotoğrafların altında okudum. Geometri öğretmeniniz...dikdörtgene kare deseydiniz...size sınıfınızı geçirirmiydi?
Ve...yine o asabi ve atak arkadaşlar, sitelerde Yardıııımmmmm diye bağırıyorlar. İstekerinden biri de şu. Örnek... ( Canon 20D aldım, bir objektif önerirmisiz? )

Canım kardeşim...20D yi hangi bilginle aldın...alırken bana sordunmu ? O zaman objektifide sorma, git parana göre ne alırsan al.
Makineni kafana göre alacaksın, objektifini imdat isteyerek seçeceksin ve sonra seni bilgilendiren kişi fotoğrafına yorum yapınca, beğenmediğin için ağzına geleni söyleyeceksin.

Muhabbetin bu bölümü hafif dokundurmalar ile geçti. Şimdi geldik yapılması gerekenlere.
Fotoğrafa yeni başlayan veya neresinden başlamalıyım ? diye soran kardeşlerimize; Yaşınız ve meslek gurubunuz ne olursa olsun...bu iş bana yakın...benim meslek gurubumla alakalı...demeyin. Fotoğrafı bir sanat dalı olarak kabul edin. Hiçbir zaman pahalı bir makine ve neye yaradığını bilmediğiniz lenslerin peşinden koşmayın. İlk olarak fotoğrafçılığı değil...Fotoğrafı öğrenmeye çalışın. Böyle bir sitenin üyesi olmayı ayrıcalık kabul edin. Ciddi olarak isteyeceğiniz her yardımda, size koşacak ve bilgilendirecek ustaların ve duayenlerin çok yakınınızda olduğunu unutmayın. Ben aranıza yeni katıldım ve çok büyük bir memnuniyetle izliyorumki...o bahsettiğim ustalar ve duayenler gerçekten var. Her tür fotoğrafa sıkılmadan ustaca yazılan yorumları ve önerileri okudukça doğru adreste olduğumu daha iyi anlıyor ve o yazılanları zevk ile izliyorum.
Çorbada benimde tuzum olsun...diyerek, hem tanışmak hemde birkaç öneride bulunmak istiyorum. 1950 İstanbul doğumluyum, fakat artık İzmir' de yaşıyorum.
Adım Gündüz Polatkan. 1965 yılında Maltepe lisesinde öğrencilerin fotoğraflarını çekerek başladım. Şu anda kendi firmamda Moda, Reklam ve Endüstriyel fotoğraflar çekiyorum. Şu an üyesi olduğumuz bu güzel siteyi de bir fotoğraf okulu olarak kabul ediyor ve...en küçüğünden en büyüğüne kadar, hepimizin birbirimizden öğrenecek çok şeylerin olduğuna inanıyorum. Belki site kurallarına aykırıdır ama...yorum yazıp ortalığı bulandıran ve nasıl olsa bilinmiyorum diyerek pervasız davranan insanlardan olmadığımı...yapacağım yorumların tamamen fotoğrafın tekniğine dair olacağını ve her zaman yorumlarımın arkasında duracağımı belirtmek için kimliğimi açıkladım.
Fotoğrafa yeni başlayan kardeşlerimize önerilerime gelince.....Lütfen makinelerinizi bir kenera bırakın ve fotoğrafı ilk olarak gözünüzle çekin.
Tekniğini ve kuralını bilmesenizde çok fotoğraf izleyin.
Fotoğrafın oluşumunda 12 altın kural olduğunu unutmayın.
1- Konu
2- Kadraj
3- Aydınlatma
4- Netlik
5- Bakış boşluğu
6- Alan derinliği
7- Kompozisyon
8- Altın kesim
9- Perspektif
10-Diyagonel
11-Gölge
12-Kontrast ve...bu maddelerin 128 açılımı.

Kompozisyonumuzun ihtiyacına göre, bu maddelerden en çoğunu barındıran fotoğraf.....En iyi fotoğraftır. Fotoğrafı çekerken kazanın. Dijital oynamalar, HDR gibi çalışmalar yapmadan önce tüm kurallara uyularak çekilmiş iyi bir fotoğraf elde etmeye gayret edin. Bu fotoğraflarınızı birincisinden başlayarak ayrıca bir arşiv oluşturun ve sıralama ilerledikçe başarı derecenizin yükselmesini izleyin. Her fotoğrafınızın ayrı bir kopyası üzerinde dilediğiniz çalışmaları yapın, ama...asıllarına dokunmayın. Fotoğrafı Doktorluk gibi düşünün, Belgelerden, Sitelerden, Güvendiğiniz ustalardan edineceğiniz belli bir bilgi birikimi oluşana kadar ekipman almayın. Doktorlar gibi.....nasıl ki birkaç yıllık eğitimden sonra branşlara ayrılarak bu branşlarına uygun ekipmanlar alarak mesleğe başlıyorlar...sizlerde birkaç ay ekipman almayın. Yanlış malzemenin elde kaldığını ve çok zor satıldığını sitelerden hepimiz takip ediyoruz. Türkiye piyasalarında 4,5 mm den 1200 mm ye kadar lens satıldığını hatırlarsak.....bunları kimler için ürettiklerini düşünün.
İnanınki fotoğraf hakkında bilgi sahibi oldukça ve ustaların da yardımı ile bütün fikirleriniz değişecek ve en doğruyu yine siz bulacaksınız.
Çok iyi fotoğrafların elde edilemeyeceği muhakkak...ama ilk olarak çok amaçlı bir lens tercih edin. 18-200 gibi bir lensi.....
1. Her fotoğraf konusunda eğitime katkısı olduğu için,
2. Her başlangıç yapana eğitim aracı olarak kolay satılacağı için,
3. Fiyatları, pro lenslere kıyasla çok daha iyi olduğu için........tercih edin.
Bir doktor gibi, branşınız belli olunca, yani neye veya nelere ilgi duyarsanız o işe ait ekipman satın alın. Bir genel cerrah ile...çocuk doktorunun, kadın doğum uzmanı ile...ortopedi uzmanının aynı ekipmanları kullanmadıklarını unutmayın.
Ve...yine unutmayınki, arabamızla seyahat edeceksek nasılki trafik kurallarına uymamız gerekiyor, teknemizle açılacaksak Denizcilik kurallarına uymamız gerekiyor. Peki.....Fotoğraf makinemizi boynumuza asıp bir işe koyulduğumuz veya doğaya uzandığımız zaman tabi olacağımız kurallar olmasınmı ? Olmamalımı ?
Tabiiki var...ve fotoğrafa başlarken ilk olarak o kuralları öğrenir, fotoğraflarımızı onlara uyarak çekersek...Yorumlarımızı Fotoğraf okumayı öğrendikten sonra yaparsak.....hem iyi fotoğraflar elde etmiş olur, hemde hiçbir arkadaşımızı yok yere kırmamış oluruz.
Bu güzel sitede iyi ve seviyeli dostlukların oluşmuş olduğunu görüyorum. Bizlerde katkıda bulunalım, yeni dostluklar ekleyelim. Site önderliğindeki fotoğraf turlarına katılalım. Fotoğraflar üretelim ve tekniği hakkında acımasız eleştiriler yapalım ve yapanları saygı ile dinleyelim. Teknik tartışmalarımız bitince Arkadaş, Abi, Kardeş el ele kol kola olalım...gezelim, yiyelim, içelim ve önümüzdeki fotoğraf turlarının planlarını yapalım. Ve...bunları hep FOTOĞRAF için yapalım.

- Fotoğrafın tekniği hekkında eleştiri yaparken kimseyi kırmayacağıma,
- Fotoğraflarıma yapılan eleştirilere kızmayıp, kırılgan olmayacağıma,
- En küçüğünden, en büyüğüne...her üyeye bilmediklerimi soracağıma,
- Sadece uygun gördüğüm fotoğraflara acımasız eleştiriler yapacağıma,
- Üstüme düşen üyelik görevlerimi tam olarak yapmaya çalışacağıma,
- Huzur içinde fotoğraf üretmek istediğim bu güzel siteye ihanet etmeyeceğime,

AND İÇERİM.

#fotosafari-pro' tarafından 14.05.2009 03:21:08 tarihinde düzenlendi.


#fotosafari-pro' tarafından 14.05.2009 15:24:09 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 14 Mayıs 2009, 03:10 - İp: 195.***.**7.26
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

sonuna kadar katılıyorum.

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 03:29 - İp: 85.***.**2.119
atakan
atakan (Objektif)
Bursa / Amatör

- Fotoğrafın tekniği hekkında eleştiri yaparken kimseyi kırmayacağıma,
- Fotoğraflarıma yapılan eleştirilere kızmayıp, kırılgan olmayacağıma,
- En küçüğünden, en büyüğüne...her üyeye bilmediklerimi soracağıma,
- Sadece uygun gördüğüm fotoğraflara acımasız eleştiriler yapacağıma,
- Üstüme düşen üyelik görevlerimi tam olarak yapmaya çalışacağıma,
- Huzur içinde fotoğraf üretmek istediğim bu güzel siteye ihanet etmeyeceğime,

AND İÇERİM.


 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 10:14 - İp: 81.***.**3.185
gorbi67
gorbi67 (Objektif)
İstanbul / Amatör

Bir Bardakta Bana Lütfen... Sek olsun....

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 11:06 - İp: 78.***.**5.205
akhisarli
akhisarli (üye)
Yurtdışı / Amatör

Gündüz Bey merhaba,

Açtığınız bu yararlı topiği az önce okudum.Öncelikle bu uzun aydınlatıcı/yönlendirici,her zaman başvuru kaynağı olabilecek yazınızdan dolayı teşekkür ederim.

Bu işe ucundan kıyısından yeni başlamış olsam da,rahatlıkla söyleyebilirim ki;yazı bir ustanın elinden çıkmış,belli....Ayrıca kaleminiz de pırıltılı.

Sadece az da olsa rahatsızlık duyduğum bir iki noktaya değinmek isterim,şöyle ki:Ben de fotoğraf sanatıyla yeni haşır-neşir olmaya başlamış birisi olduğumdan özellikle başlangıçtaki paragraflar daha çok ilgimi çekti.

Elbette her toplumda/cemiyette haddini bilmeyen,bilmediğini de bilmeyen;bunun sonucunda da hem cahil cesaretine sahip,hem de durması/kalkması gereken noktayı kestiremeyen insanlar maalesef mevcut.Ama bir o kadar da;çok şükür ki"bana bir harf öğretenin kırk yıl kölesi olurum"anlayışını benimsemiş,en azından içine sindirebilmiş insanlar da mevcut."İlim/akıl yaşta değil baştadır"prensibinin ne kadar doğru bir prensip olduğunu,hiçbir şey öğretmese,bu site,birkaç aylık süreçte bile insana öğretiyor.

Elbette bu türden bir eleştiri yapmanızın karineleri mevcuttur ama,ben yine de güzel örnekleri öne çıkarmanın daha doğru,daha kadirşinas bir davranış olduğunu düşünüyorum ve belirtiyorum,hoşgörünüze sığınarak.

"yorumlarımızı fotoğraf okumayı öğrendikten sonra yaparsak"demişsiniz.Ne demek istediğinizi anladım elbette.Ama çizgiyi aşmamak şartıyla,bilgiçlik taslamamak şartıyla,cin olmadan şeytan çarpmaya kalkmamak şartıyla;kısacası haddimizi bilmek şartıyla bu öğretinizi birazcık yumuşatabiliriz diye düşünüyorum.

Slm ve saygılar,

#akhisarli' tarafından 14.05.2009 11:12:03 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 11:09 - İp: 86.***.**1.139
mengenlix
mengenlix (üye)
Ankara / Amatör

Faruk Akbaş Ve Emre İkizler'in yazmış olduğu "Fotoğraf Teknik Okumaları" isimli kitabı okurken böyle bir topikle karşılaşmak anlamlı oldu.
Ben şu aşamada fotoğraflara teknik yorum getirecek seviyede değilim. Ancak çektiğim fotoğrafların ustalar tarafından teknik olarak okunarak, gerekirse kıyasıya eleştirilmesini isterim. Gereksiz yorumların ne bana, ne de fotoğrafseverlere eğitici manada hiç bir faydası yok.
Elinize sağlık sayın fotosafari-pro

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 19:46 - İp: 88.***.**0.12
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

Hocam ilk önce aramıza hoş geldin..Sonra ise ağzına sağlık..

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 21:18 - İp: 88.***.**7.227
hamit54
hamit54 (üye)
İstanbul / Meraklı

Sayın Gündüz Bey

Öncelikle hoşgeldiniz diyorum,belki biraz da gecikmiş olarak,
ki ben çok şeye geç kalmış biriyim,fotografa da olduğu gibi.

Her başlangıç erken başlangıçtır deyip her defasında biraz
daha iyisi düşüncesi ve değerli dostlarımızın da katkısı ile
kolay tarafına kaçıp kuş çekmeye çalışıyorum çok kez.

Arada denediğim diğer kategorilerde de eleştirileri gözlemlemek
asıl amacım.

Ben ve eminim ki bir çok netfotograf üyesi dostlarım
sizden gelecek fotograflardan da esinlenerek bakış edinecekler
ve bilgilendirici eleştirilerinize kulak açacaklardır.


Selam ve saygılarımla

Hamit Boztaş

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 21:44 - İp: 81.***.**5.200
bayar28
bayar28 (Objektif)
Balıkesir / Doğa Fotoğrafçısı

Hos geldınız, sıze katılmamak ne mumkun

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 22:06 - İp: 78.***.**0.48
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

tebrikler güzel konu.

 

Tarih: 14 Mayıs 2009, 23:55 - İp: 78.***.**4.118
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

bir destek te benden
Ayrıca sitemize hoşgeldiniz

İzmir'liler hep böyle dobra oluyor işte

 

Tarih: 15 Mayıs 2009, 00:47 - İp: 88.***.**6.168