ace
ace (üye)
Adıyaman / Amatör

Netlik

Merhaba fotoğraf dostları.. size bir sorum olacaka.. şimdiden teşekkür ediyor ve utana sıkıla soruyorum soruyu.. utana sıkıla çünkü herkesin bileceği bir soru mu değil mi bilmiyorum.. neyse soruya geçelim..

Şimdi aralarında 5 metre mesafe bulunan 6 tane direk var.. ben bunların hepsini perspektif oluşturacak şekilde tek bir kadraja sığdırmak istiyorum fakat 3. sıradaki direği netleyip diğer direkleri flu bırakmak istiyorum.. yani alan derinliği ufak kalacak.. yada şöyle diyelim.. makineyi gözüm gibi kullanmak istiyorum.. istediğim yeri netlemek istiyorum.. her makine ile bu mümkün mü?.. yoksa netlik bileziği bulunan makinelerde mi sadece bu mümkün?..

Tekrardan teşekkürler…

Tarih: 26 Aralık 2005, 15:05 - İp: yok
vejdi
vejdi (üye)
Ankara / Amatör

merhaba dostum;
sadece kompakt makinlerde yapamazsınız bunu istediğin direği netle (diyaframı unutma tabiki ) ve cek

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 15:23 - İp: 85.***.**7.140
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Diyaframı sonuna kadar aç, direklere mümkün olduğunca yaklaş ve zoom yap. Her makine ile mümkün değil tabii ki. Daha doğrusu her makine ile aynı etkiyi elde edemezsin.

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 15:30 - İp: 213.***.**5.242
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

selam ace,

bütün manuel ve program modu olan makinelerde yapılabilir sanırım..

yapman gereken diyaframı kısıp istediğin direği netlemek.. böylelikle hassasiyet azaldığı için sadece netlenen obje net çıkmış oluyor. diyafram açıkken hassasiyet arttığı için bütün objeler netleme sahasına giriyor fluluk olmuyor..

ama bu kezde ışık azalacağı için iso ayarlarını iyi yapman gerekebilir.

yanlışım var ise üstadlar ve bilen arkadaşlarımız düzeltecektir..

sağlıcakla..

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 15:30 - İp: 81.***.**5.14
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör



#applemac' tarafyndan 26.12.2005 15:30:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 15:30 - İp: 81.***.**5.14
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör



#applemac' tarafyndan 26.12.2005 15:30:19 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 15:31 - İp: 81.***.**5.14
stokes
stokes (üye)
İstanbul / Meraklı

Merhaba,
Sanırım aşağıdaki sayfa sorunuzun tam cevabıdır.
http://www.dofmaster.com/dofjs.html

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 16:10 - İp: 193.***.**7.122
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

selamlar ace..
stokes'un bahsettigi siteden cevabini bulabilirsin..
..net alan derinligi icin arandaki uzakligi bilmene ihtiyacin var.. ayrica kac mm'lik objektif kullandigin onemlidir..(bu durumda direklerin pozisyonlari da onemli oluyor.. ayrica senin direklere olan uzakligin..)
...sonrasinda stokes'un verdigi adreste sonuca ulasabilirsin.. ama unutulmamasi gereken birsey var, "acceptable sharpness" denmekte.. yani kabul edilebilir keskinlik..(8x10 inch'lik bir ciktiya 25 cm'den bakilinca keskin kabul edilmesi anlaminda..)
..mumkun oldugunca uzak odakli bir lens, ne kadar yakindan ve yuksek aperture ile cekersen, alan derinligini o derecede en aza indirmis olursun.

ama baktin ki yapamiyorsun.. o halde ne yapmalisin.. cunku compact kamera kullaniyorsan, alan derinligini en aza indirebilmen zor olur..
.oncelikle photoshop'u ac.. sonra, layer'i kopyala.. (ctrl-j) sonra o kopyaladigin layer'i sectigine emin olup, gaussian blur'u sec.. (filter'dan blur'a gidip..)
5-10 pixel bir deger sec.. sonra sakin merak etme.. cunku heryer bir anda flulasacak..
sonrasinda eraser'i sec.. tools settings'den yumusak baslikli bir brush sec.. sonra da opacity olarak %10-30 gibi bir deger sec..
silmek istedigin alandaki detaya gore, bir brush size'i secmelisin.. fotografi gercek buyuklugune getirip, brush size'inin nasil durduguna bak.. (su yeterli dediginden biraz daha kucuk bir size sec.. cunku daha iyi detayli calisabilirsin..)
..sonrasinda, her tarafi flulasmis goruntude keskin gorunmesini istedigin yerleri silmeye basla.. yavasca tabii.. iste istedigin kadar alan derinligi vermis olacaksin..

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 17:19 - İp: 62.***.**2.10
ace
ace (üye)
Adıyaman / Amatör

hepinize çok teşekkürler.. pc müdehalesini uyguluyorum zaten de isteğim bunu makine ile gerçekleştirmekti ve yeterli cevabı aldım.. çok çok teşekkürler..

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 17:29 - İp: 85.***.**4.228
zyilmaz
zyilmaz (üye)
İstanbul / Amatör

Ya arkadaşlar Şu diyafram tanımının bir standartı yokmu.
Bitpire arkadaşımız diyaframı sonuna kadar aç diyor, applemac ise kıs diyor. İkiside aynı şeyi anlatmak istiyor ama kullanılan tarif farklı. Bu da yeni başlayan arkadaşlar için kafa karıştırıyor.

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 17:58 - İp: 85.***.**2.242
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ah, nerede şu bizim allı-güllü çizgiler ile donatılmış eski manuel zumlar?.. Eski zumlarda çeşitli renkli çizgiler ile hangi metreler arası alan derinliği net olacağını objektifin üstünden bilirdiniz."Alan derinliği en net fotoğraflarda bile sınırlıdır." Sizin yapacağınız iş; Shutter speed öncelikli çekim yapmak. Oldukca yüksek bir enstantene seçmek. ve diyaframınızı 2,8-3,5 gibi en açık değere almak. Objektifinizin müsade ettiği kadar... Rakamlar büyüdükçe diyafram minimuma doğru kısılır. Netlediğiniz objenin görüntüsü dışında kalan alanların flu olması için yüksek enstantene şart ve tele objektif de en isabetli seçim olacaktır. Poz ölçümü yap ve bir veya iki stop (poz telafisi)eksi yönde kıs. Boş alan fazla olacağından açık alan ölçümü yanıltacaktır makineyi. Güzel çekimler dileğimle....

 

Tarih: 26 Aralık 2005, 18:28 - İp: 195.***.**2.86