a.c.d
a.c.d (üye)
Antalya / Amatör

Ne Zaman Para Kazanılır (ustalara)

ben yaklaşık 1 senedir çekim yapıyorum. kendimi bu sürede kısmen geliştirdim kendime güveniyorum. çok kafa yordum çok fotoğraf çektim çok fotoğraf izledim.
öğrenci olmam bazı maddi sıkıntılara yol açmakla birlikte bu büyük tutkumdan para kazanmak hakkım değil midir?
bazı yazılar okuduğumda fotoğraftan erken para kazanmanın çok ayıp olduğundan bile bahsedildiğini gördüm. sanki fotoğrafçılığa bir saygısızlıkmış gibi. ustalara soruyorum;
*sizler fotoğrafa başladıktan ne kadar zaman sonra para kazandınız?
*bu yolda doğrularım yanlışlarım neler olabilir?
*nasıl bir yol izlemeliyim?
*** fotoğrafçılıktan ilk kez nasıl para kazandınız***
şimdiden ustalara ve yorumlayanlara teşekkürler.

Tarih: 18 Eylül 2010, 18:46 - İp: 78.***.**7.66
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Studyo fotografçılığı, özel gün fotografçılığı, haber fotografçılığı gibi konuları bir tarafa birakırsak;

Stok (microstock) fotografçılığında katılım açısından herkes eşit şansa sahip. Teknik olarak kusursuz fotograf çekmeyi biliyorsanız gerisi yaratıcılığınıza kalmış. Ne satar ne satmaz diye doğru seçim yapar sebat ederseniz geçiminizi temin edecek kadar kazanabilirsiniz. Ciddi bir stok sitesine müracaat edin. Katımcı olmanızı kabul etmeleri için oldukça iyi örnekler yollamanız lazım, kendinizi, tekniğinizi denemenin en kolay yoludur. Uluslarası standartlarda fotograf çekip çekemediğinizi çabucak anlarsınız.

Ürün fotografçılığı denenebilir, iyi ışık bilgisi gerektirir, flaş, paraflaş gibi şeylerle aranız yoksa hiç denemeyin.

Uzmanlık gerektiren bir alana atılabilirsiniz, mesela mimari fotograf, bitki fotografları , su altı fotografları, moda fotografları.... konunuzda iyiyseniz ve biraz isim yapabilirseniz iş size gelir. Sabırlı ve uzun süreli çalışma gerektirir, genellikle pahalı yatırım (özel lensler, housing , büyük stüdyo vb) lazımdır ve uzun bir süre geri dönüşü olmaz.

Bir de yarışmalardan para kazanan kişiler var, yarışmaları , kimi zaman jüri üyelerinin nelerden hoşlanacağına kadar, yakın takip ederler ve hepsine katılırlar.

Başka alanlar da var tabii, endüstriyel fotograflar, hava fotografçılığı.... ama basit şeyler değiller.

 

Tarih: 23 Eylül 2010, 01:53 - İp: 188.***.**8.8
ruindula
ruindula (üye)
İstanbul / Amatör

ocanic çok güzel yazmış, tebrikler.

 

Tarih: 24 Eylül 2010, 01:19 - İp: 95.***.**1.130
urastan
urastan (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Postermanya sitesi fotoğraflarınızı poster ve tablo haline getirerek satıyor. Benim için güzel bir gelir kaynağı oldu. Merak edenler http://postermanya.com/foto

 

Tarih: 28 Şubat 2017, 17:47 - İp: 212.***.**1.76
ercankuru
ercankuru (üye)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

8 yıl önce yazmışsın Şuan fotoğrafçılık neresindesiniz?

 

Tarih: 2 Haziran 2018, 13:47 - İp: 88.***.**3.137
fotoweb
fotoweb (üye)
Antalya / Firma

Özellikle bir kısım fotoğrafçıların bu mesleğe bir gizem katma hastalıkları vardır.

Önce ben bir soru sorayım ? İyi fotoğraf nedir ? Bana göre bunun cevabı yoktur. Çünkü bir fotoğrafın iyi olması kişiden kişiye göre değişir. İşte tam da burada başta bahsettiğim "gizem" devreye giriyor.

Yıllar önce çektiğim bir fotoğrafı editlerken bir ustamız geldi yanıma. "Sence nasıl usta" diye sordum, sormaz olaydım. 50 tane kulp taktı fotoğrafıma. Bütün azmim ve para kazanma isteğim yerle bir oldu o an. Aradan bir kaç ay geçti, aynı usta yine geldi yanıma. Aynı fotoğrafı bir daha gösterdim aynı soruyu sorarak ( ama bu sefer imza yerinde benim değil, tanınmış bir ustamızın kaşesini kullanmıştım )

Bak işte fotoğraf budur, her şeyiyle tamam bir fotoğraf, adam işi biliyor. dedi. Çünkü onun için altındaki imza önemliydi.
Ben de imzanın layer ını kapatıp bir daha sordum. O gün bu gün benimle konuşmuyor :-)

Neyse konuya geleyim. Ne zaman para kazanırsın ?

Dijital fotoğrafçılık yaptığımız ve internet çağını dibine kadar yaşadığımız şu günlerde sosyal medya, web sitesi vb. gibi dijital platformlarda kendini pazarlayıp, yaptığın işleri sergilersen işte o zaman para kazanırsın.

Çünkü kimsenin görmediği çok iyi çekilmiş bir fotoğraf para kazandırmaz, herkesin görebildiği fotoğraflar para kazandırır sana, kusurları bile olsa.

Mesela Google a "istanbul düğün fotoğrafçısı" yaz. Karşıan çıkacak ilk isimler bu sektörün ve camianın hiç tanımadığı isimler olacaktır. ;-)

 

Tarih: 11 Haziran 2018, 20:18 - İp: 95.***.**2.153
recepok
recepok (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

para kazandım ama usta değilim :D

 

Tarih: 3 Temmuz 2018, 17:13 - İp: 88.***.**5.48