mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

Ne Zaman Bitecek Şu Siyah-beyaz Aşkı?!

Merhabalar. Sorum kısa ve net.. Ben siyah beyaz fotoğrafçılığı kolay yoldan duyguları devreye sokarak başarı yakaladığını sanma olarak görüyorum artık. Alkışlanmayı hakeden SB fotoğraflar var burda hepsine laf atmıyorum. Ama bir konusu olsun bari. O fotoğraf renkliyken bile bir duygu uyandırsın sonra siyah beyaz yapın ve alkışlanın... Çektiğiniz her portreyi, mahalle-sokak arasını, duvarları SB yapmayın artık. Ana sayfadaki fotoğrafların yarısı SB ve baymaya başladığını düşünüyorum. Yüzü kırış kırış bir dede-nineyi çekip SB yapmayı başarı olarak görmüyorum artık. Daha yeni şeyler, daha zorlu şeyler deneyin birazda...

Tarih: 26 Mart 2013, 02:06 - İp: 217.***.**7.188
sabuncu
sabuncu (üye)
İstanbul / Meraklı

farklı bi yorum olmuş senin ki, siyah beyaz aşkı fotoğrafla beraber biter.
bi fotoğrafı güzel yapan siyah beyaz olması değil ki. doğa fotoğrafı renkli olmalı mesela gün batımı, güzel bi kelebek, ormanın içi. ama eskiye yönelik bişi çekiyorsan yaşlı bi ayakkabı ustası veya ışık çok güzel bi yorum katıyorsa silüet, düz bi duvarın yanında gölge bunlar da siyah beyazla güzel. nerde ne kullanacağın renkli mi siyah beyaz mı bu ustalık gerektirir. ara gülerin resimlerine bak bazı resimleri hem siyah beyaz hem renkli hangisi daha güzel sen karar ver.

 

Tarih: 26 Mart 2013, 11:09 - İp: 83.***.**7.179
lightingturkey
lightingturkey (üye)
Kilis / Amatör



#lightingturkey' tarafından 13.08.2013 15:55:30 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Mart 2013, 12:43 - İp: 69.***.**9.135
mbu
mbu (üye)
İstanbul / Doğa Fotoğrafçısı

----------—-----------

#mbu' tarafından 28.03.2013 17:13:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Mart 2013, 20:47 - İp: 217.***.**7.188
deepballin
deepballin (üye)
İstanbul / Amatör

Katılıyorum ama eklemek istediğim küçük bir nokta var.

Bence fotoğrafların SB olması, alkışlanmak amacıyla yapılıyorsa yanlış, hissiyat öyle uyandırıyorsa doğrudur. Yani burada önemli olan amaç. Kötü bir fotoğraf, SB yaparak maskelenmez, başarıya ulaşmaz. Bu yeni başlayanların genel kanısı. Burası doğru.

Katıldığım nokta ise, aynı fotoğrafların sürekli farklı kadrajlarla, farklı kişilerce çekiliyor oluşu. Kesinlikle artık sıradanlaşmış kalıpların dışına çıkıp farklı bir şeyler yapmalı insan.

 

Tarih: 7 Nisan 2013, 09:35 - İp: 88.***.**1.135
turntablism
turntablism (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Bugun forumada bir goz atayim dedim, simdiye kadar sadece analog makinalar forumuna yazdim. Yakinda fotograf eklemeye basladim. Bir konu acmak geliyordu icimden "gormekten s1k1ld1g11z fotograflar" hakkinda. Boyle dusunmemin nedeni cok s1k cicek bocek ve birbirine cok benzeyen doga fotograflariyla karsilasmamdi. Fikri, hikaesi, amaci olmayan ve sadece teknik acidan bir basarisi olan fotograflar cogu.

Goruyorumki burada Siyah beyaz fotograflar gormektende bikmissiniz. Bir paranin iki tarafi vardir ancak. Bir cok amator veya yeni baslamis insan siyah beyaz fotografciligi fotograflarina bir deger katmak icin kullanir. Daha eski gozuktugunde daha beyenilir ve hos oldugunu sanir. Aslinda bu fotograflarda fikir eksikligi vardir ve cogu zaman birsey anlatmaz. Aslinda cogu renkli fotografta bilgisayar programlarindan oyle bi gecirilirki tanimlanamaz hale gelir. Belkide insanlar yeni yeni farkina vardiklari ve kesvettikleri bilgisayar efekt/programlarindan yararlanmak ister. "Bakin ben HDRyi kesvettim ve hemen denedim!", "Suraya bakin fotografin tumu suyah beyaz, sadece bayrak kirmizi, nasil ama?" gibi dusunurler...

Paranin diyer yani, bicagin diyer ucu nedir?

Artik renkli fotograf varken neden hala Siyah/Beyaz cekmek zorundayiz? Bunun nedeni sadece nostalji mi? Fotografi eskitmek mi, yada eski birsey cektigimiz icin hava katmak mi? Bence degil.

Cogu zaman cektigimiz sahnelerde okadar cesitli renkler vardirki, bunlar ana konuyu saptirirlar. Goz yorarlar. Aralarinda uyum olmadigi zaman guzel olmayan bir sahne cikar ortaya ve biz muhtesem ani kacirmis oluruz. Mesela.
Bir fotografi siyah beyaz tonlara burundurunce rennklerden kurtuluruz, onlari kompoze etmekten kurtuluruz ve kendimizi tamamen objeleri kompoze etmeye adariz, fotograftaki nesneleri tam olarak algilariz. Ana fikir belirgin olur.

Bunu yapmak iicn herzaman Siyah beyaz gerekmez tabi, bircok basarili renkli fotograf mevcut.

Bazilari ise filmi sever. Fotografa tamamen kendini katmayi sever, filmi kendi banyo eder basar kurutur... Bu islemler icinde en uygun film siyah beyaz olandir. Boylece iki seyi bir arada kullanirlar, siyah beyazin kuvvetini ve kendi emegini sonuna kadar katabilmeyi...

 

Tarih: 26 Nisan 2013, 15:38 - İp: 217.***.**3.225
fotocux
fotocux (üye)
Gaziantep / Amatör

Merhabalar,

"Renkler insanların kıyafetlerini ortaya çıkarır, siyah beyaz ise ruhlarını" (Kaynağını hatırlayamadım ama Alıntıdır).Diğer taraftan bazı fotoğraflar ise renkliyken daha güzeldir.

Vurgulamak istediğiniz şey kısaca nitelik ve seçicilik sorunu ise size katılıyorum.

Değinmiş olduğunuz farklı bir konu ise yaşlı insanların fotoğraflanması. Ailelerindeki ve toplumdaki hakim pozisyonlarını sağlıklarıyla birlikte kaybeden, sevgi ve ilgi ihtiyaçları yeterince karşılık görmeyen, dolayısıyla (genelde) diğer insanlara karşı sosyal direnci düşük olan yaşlılarımızın fotoğraflarını çekmek, genç/orta yaşlıların fotoğrafını çekmekten tabii ki daha kolay. Zor olansa o eli öpülesi insanları bir konu içine dahil ederek fotoğraflamak.

(Daha çok yeni bir üye olmama rağmen böyle bir yazı yazdım, sürçü lisan ettiysem kusura bakmayın, öz eleştiri olarak kabul edin lütfen)

 

Tarih: 12 Mayıs 2013, 02:21 - İp: 88.***.**9.183
  • 1