seka
seka (üye)
Tekirdağ / Amatör

Kötüye Kötü ...

"Kötüye kötü" ...
Bu başlıkla açılan bir tartışmayı çok iyi hatırlıyorum ...
"güzel olmuş" , "süppperrr" , "ne kadar güzel" özlü yorumlarını çok sık görebilirsiniz bu sayfalarda ...
Bu tür yorumları alan fotoğrafçı hiç düşünmüyor , "yahu bu yorum bana dün de yazıldi ... bir ay önce de" ...
Ya da düşünmek egosunun ardında kalıyor .
Kof ve içi boş olsa da beğenilmek insan egosunu okşuyor ne yazık ki ...
Bunu yapmak ; alışkanlık edinmek ne yorum yazana , ne yorum alan fotoğrafçıya katkısı olmuyor ...
Son günlerde özellikle yeni başlayan fotoğrafçılarda , eleştirilere anlamsız bir tahammülsüzlük var . Eleştiri , illâ "güzel olmuş" kıvamında olsun istiyorlar . Oysa bu tür sığ yaklaşımların kimseye bir faydası olmaz ...
"İyiye iyi " dediğimiz kadar kötüye de en azından "şu şu nedenlerden iyi değil" diyebilmeliyiz ...

Tarih: 26 Ocak 2011, 21:17 - İp: 88.***.**5.148
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

Sn. Skalaycı, bu handikapın sebeb, "kötü" demekle, " şu sebeplerden iyi değil" ya da "şunu yapsaydınız daha iyi olabilridi" demke arasındaki ince çizgiden olabilir mi ?

Yani, yorum yapanların üslubu da biraz sert olmuyor mu çoğu kez. Ego yükseltmeyelim gereksiz, buna peki ama aşağılamak da yakışık değil.

Ben naçizane gördüğüm kusurları dile getiriyorum ama cümlelerimi dikkatle seçiyorum ; bu güne kadar hiç " sana ne" diyen olmadı. ( eğer sağlıklı bir ruha sahipse tabi )

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 14:45 - İp: 85.***.**7.27
seka
seka (üye)
Tekirdağ / Amatör

Sanırım hiçkimse "senin fotoğrafın kötü" diye yorum yapmıyor ...
Fotoğraf anlayışına göre ve olabilidiğince öğretici olmaya çalışan , asgarî görgü kurallarına uyarak yapılan yorumlardan bahsediyorum ...
Burada yorumdan "alınan" fotoğrafçıdan çok , her fotoğraf "iyi olmuş , güzel fotoğraf" klişeleriyle yorum yazan fotoğrafçılar daha önemli ...
"Kötü"ye "iyi" dediğimiz sürece , yorum yazdığımız fotoğrafçının ve de kendimizin ( yorum yazmak da öğrenmenin yollarından biridir ) fotoğrafik gelişimine bir katkıda bulunamayız ...
Bunu anlatmaya çalışıyorum Sn "designwish"...

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 15:20 - İp: 88.***.**1.55
noche92
noche92 (üye)
Tokat / Meraklı

Bu sıralar benim de üzerinde hayli düşündüğüm bir konu. Bir fotoğrafın beğenildiğini veya beğenilmediğini görmek benim için bir anlam ifade etmiyor. Benim için önemli olan bir fotoğrafın neden beğenildiği veya hangi sebepten beğenilmediğidir. Daha önce de söylediğim gibi ben bir şeyler öğrenmek istediğim için bu sitedeyim...

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 18:51 - İp: 95.***.**5.145
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

Benim fotoğraflarımı dilediğiniz gibi eleştirebilirsiniz, bu bir çağrıdır. yerden yere vurun allah' ım çok şükür derim. Açım eleştiriye vallahi. Ama tabi sadece kötü demekle de olmuyor, çünkü ben de biliyorum fotoğrafım kötü. Niye işte, o niyeyi bilsem zaten kötü olmaz ki o fotoğraf. Sadece kötü demekte yeterli değil. İyi demek ise yeterli olmadığı gibi bence çok da zararlı. Eleştirmeyi ne zaman öğreneceğiz acaba.

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 19:20 - İp: 88.***.**9.79
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

Tebrikler adı altında yorum almaktan bıktığım;çoğumuzun bildiği bir siteden üyeliğimi sildim buna sebepten dolayı..
Burada;fotoğraf ve dostluklar adına çok şeyler öğrendim eleştiriler sayesinde;bence eleştiriler nekadar ağır olursa olsun fotoğraf öğrenmek isteyecek olanın yararın olduğu düşüncesindeyim şahsen..
Eleştiriler doğrultusunda nekadar yol aldım? bence hiç'de azımsanmayacak kadar diye düşünüyorum..
Fotoğraflarım kötüyse kötü densin;kötü fotoğrafa tebrikler;çok iyi diye pohpohlanmasın;böylesi yorumların hiç bir katkısı olmayacak dahada berbatları gelecek.
Ben tüm eleştirileri bekliyorum şahsen;hatta berbat;çok kötü gibi kelimelere bile açığım
Sağlıkla;fotoğrafla kalın..

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 20:27 - İp: 88.***.**6.121
elcezeri
elcezeri (üye)
İstanbul / Amatör


-zamanında (2007-2008) bazı fotoğraflara eleştirel yorumlar yapınca, yorumun altına değil de, özelden "sana ne" mesajları gelirdi...olumlu tepki çok azdı...

-sayın skalayci , benim gözlemim, eskiye nazaran son zamanlarda gelişme var gibi... ...umarım yanılmam...

#elcezeri' tarafından 27.01.2011 21:27:34 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 27 Ocak 2011, 21:23 - İp: 88.***.**6.36
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

- " Keşke kendinizi yıpratmasaydınız yorum yapacağım diye "

İyi de nereden bileceğiz biz eleştiri istemediğinizi ? Sadece olumlu eleştirilere açığım " seçeneğini tıklamamışsınız ki ! Herkes yorum yorum diye inleyip forumda bu sebeple veda topiği açarken , ne bilelim sadece olumlu yorum kaldırabileceğinizi .

- " ..Her resme bir kulp bulup modelin kaşının üzerinde gözü var diyenler var diye fotograf çekmekten ve eklemekten ben vaz geçmeyecegim. "

Bravo ! - asıl amacım sizi fotoğraf eklemekten vazgeçirmekti ; anlamışsınız .

- nedir bu teknik zaruriyet....anlamıyorum,ruh,u hiç sayan zihinler...illaki anlaşılır olucan.. ÇAFÇAFI KİME ONA O KİM ?

Ben ... teknik yorum kaldırılamıyacağını hissedemiyen bir gariban .

- " Fotoğraf kusursuz olacak diye bir kural mı var ? "

Tabi ki yok ama biz kusurları yazmamamız gerektiğini bilemiyoruz - eleştirilere açığım seçeneğini kullanmışsınız .

- "bunu fotogtrafı anlamanı beklemıyorum...yaptıgınız yorum son derece amatörce bellıkı yolun haylı basındasınız...fotografcılar arasında şöyle bır laf vardır..amatörlere saygı duyun cunku bızde bır zamanlar amatörduk... .......o yzden kusuruma bakmayın sıze bu konuda toleranslı davranamıcam...bu begenmedıgınız fotograf magzada afış olarak durmaktadırartı portre yarısmasında 3.culuk almıştır...moda konusunu hıç acmıyorum ..sıze burda sayfa sayfa ögut yada ders vermek gıbı bır nıyetımde yok...benı tanımak ıstıyorsanız fotografcılık adına...ıyıce bır arastırın derım..bu benım ılk uye oldugum sıtedır ben burda bu saatten sonra bırsey paylasmıyorum ..kendı arsıvımı saklıyorum bı yerde..o yuzden sızın begenıp begenmemenız cokta umrum dıyıl acıkcası..

notortre ve teknık anlamda bılgı edınmenız ıcın bol bol fotograf ızleyın ve bol bol kıtap okuyun derım ben...eksık yönlerınızı gıdermenız adına"


Fotoğrafın 1/3'ünü kaplayan iri puntolarla yazılmış reklam afişini fotoğraf niyetine eklediği için eleştirdiğim bir profosyonelden . Maalesef eleştirimin ne olduğunu anlamaya bile gayret etmemiş .

- "Sizin notebook ekranınız öyle gösteriyor . Benimkinde fevkalade . Fotoğraf için notebook kullananların tümü yanılgı içindedir" ( Aynı anda aynı yorumu yapan 2 kişiye copy/paste cevap )

Yüzlerce olumlu yoruma eyvallah , buna benzer nadiren gelen TÜM eleştirilere aynı tarz - size öyle geliyor cevabı . Çok başarılı , fotoğrafları sergilenmiş ama kendini maalesef dev aynasında gördüğü sürece aynı hatayı tekrarlayacak bir arkadaştan ...

---------------

30 saniyede bitecek yoruma , 10 dakika harcayıp yanlış anlaşılmasın diye emotikonlar eklemek , cümleleri kırıcı olmasın diye tekrar tekrar kurmak BAZILARI için BOŞUNA ...

Sadece eleştiri olarak kalmasın diye her teknik kusur konusunda ne yapılabileceğini yazmak BAZILARI için BOŞUNA ....

O BAZILARI , Allah için bizi bir zahmetten kurtarın .... Lütfen fotoğraf eklerken

" Fotoğrafıma eleştirel yorum yapılmasın. (Üyeler, kendi bakış açılarına göre fotoğrafınızda gördükleri eksiklikleri belirtmeyecektir. Sadece olumlu yorum alırsınız. Eleştiriye açık değilseniz bu seçeneği tercih etmeniz önerilir.) "

seçeneğini tıklayın .

Bu seçenek SİZİN için ....

Biz haliyle bilemiyoruz egonuzun sadece olumlu yorum kaldıracağını

-------------------

Teşekkürler Selahattin Bey ...



#paperman' tarafından 28.01.2011 10:16:00 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 09:43 - İp: 96.***.**4.180
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

Sayın paperman;fotoğraf ustalarının eleştirileri doğrutulsunda tam birşeyler öğrenmeye başlıyorduk-ki kimi fotoğraf severlerin sayesinde tekerimize çomak sokulacak gibi görünüyor
s/b fotoğrafın ne olduğunu ben selahattin bey sayesinde öğrendim şahsen;daha alacağımız çok yol var bu konuda..
Bence eleştirileri kaldıramayanlar;acilen eleştirel yorum istemiyorum seçeneğini tıklamalı

 

Tarih: 28 Ocak 2011, 12:31 - İp: 88.***.**6.121
kurbaga_kermit
kurbaga_kermit (üye)
İstanbul / Amatör

PAPERMAN, somut örnekleriniz için teşekkürler

Sn. SKALAYCI , konunuza muhalefet etmediğimi, sadece benim gözlemlediğim , bir ayrıntıyı dile getirmek istediğimi farketmişsinizdir umarım.

Adaba uygun eleştiri yapabiliyorsak , buna rağmen, @paperman gibi örneklerle karşılaşıyorsak,dediğim gibi " sağlıklı ruha sahip insanlara" denk gelmemişiz demektir. Buna maalesef çare yok.

Açıkcası, ekstra teknik bilgim olmamasına rağmen öyle fotograflarla karşılaşıyorum ki, " ne diye eklenir ki bu" deyip, yorumdan bile kaçınıyorum.

 

Tarih: 29 Ocak 2011, 22:44 - İp: 88.***.**2.169
goksungokhan
goksungokhan (üye)
İçel / Amatör

Sn. Skalayci
Kotu olan fotograflara kotu denilmedigini goren yeni uyeler belkide hakli bir tepki gosteriyordur.

Sitede iyi fotografa iyi, kotu fotografa kotu (aciklamasiyla) yorumlar yazildigi gibi, kotu fotografa iyi, iyi fotograflara da kotu yorumlar yazildigi oluyor.

Futbol oynamak icin, topa ayagimiz degmeli gibi, Iyi yorum yapabilmeyi ogrenmek icinde yorum yapmaliyiz diye dusunuyorum.

Bazi arkadaslarimizda terzi olup kendi sokugunu dikemiyor.
Saygilarimla.


Designwish. Benim merak ettigim, bu kotu fotograflari admin neden siteye ekler? Fotograf hakikaten kotuyse (kadraj, isik, teknik olarak) siteye eklenmesi normal midir?

 

Tarih: 30 Ocak 2011, 22:01 - İp: 41.***.**0.34