alibali
alibali (Üye)
Osmaniye / Meraklı

Kırmıtlı Kuş Cenneti

KIRMITLI KUŞ CENNETİ

Osmaniye Kastabala Vadisi Önemli Doğa Alanı’nda bulunan Kırmıtlı Kuş Cenneti; yalıçapkını, izmir yalıçapkını ve alaca yalıçapkınının Türkiye’de bir arada rahatlıkla gözlemlenebildiği tek yer.


Kuş Cenneti, Ceyhan Nehri taşkın havzasında yer almakta. Burada bulunan çakıllar, söğüt ağaçları, sazlıklar, ufak göletler ve nehir kıyısındaki mera nedeniyle alan, birçok kuşun beslenmesi ve üremesi için uygun bir doğal ortam oluşturuyor. Osmaniye’nin hemen yanı başında yer alan Kırmıtlı Kuş Cenneti, özellikle kuşların göç yolu üzerinde olmasından dolayı göçmen kuşlar için de önemli bir konaklama yeri. Alan, aralarında nesli tehlike altında olan küçük ak balıkçıl, sığır balıkçılı, küçük balaban, mahmuzlu kız kuşu gibi kuşların da bulunduğu yüzün üzerinde kuş türüne yıl boyunca farklı zamanlarda ev sahipliği yapıyor. Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin en önemli özelliği ise bu kuşların yıl boyunca yakından rahatlıkla gözlenebilmesi. Kırmıtlı Kuş Cenneti “Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği” kapsamında korunan bir sulak alandır.

Kırmıtlı Sulakalanı, Kastabala Vadisi (AKD054) Önemli Doğa Alanı (ÖDA) içinde yer almaktadır. Doğa Derneği’nin yürüttüğü, BTC Boru Hattı Önemli Kuş Alanları (ÖKA) Projesi kapsamında 2004 ve 2005 bahar döneminde yapılan araştırmalar sonucunda ise alanın ÖKA kriterlerini sağladığı anlaşılmıştır. Alana ÖKA statüsü kazandıran türler; gece balıkçılı (Nycticorax nycticorax), alaca yalıçapkını (Ceryle rudis) ve İzmir yalıçapkını (Halcyon smyrnensis) dır. Alanda, aynı zamanda, nesli tehlike altında olan küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta), sığır balıkçılı (Bubulcus ibis), küçük balaban (Ixobrychus minitus) ve mahmuzlu kız kuşu (Vanellus spinosus) da üremektedir. Biyolojik çeşitlilik bakımından öneme sahip bu alan, yasadışı avcılık ve aşırı otlatma tehditlerinin yanı sıra alandaki yeni sulama projelerinin tehdidi altındadır. Sazlıklar ve sulak çayırlarda kuluçkaya yatan kuş türlerinin üreme başarısını etkilemesinden dolayı otlatma baskısının bahar döneminde azaltılması gerekmektedir. Alana yapılması planlanan bir regülatör ve yeni sulama kanalları ise sulakalanın su rejimini ve su kuşlarının beslenme ve üreme alanlarının doğal karakterini değiştirecektir. Alanın biyolojik çeşitliliğinin korunarak kullanımının sağlanması için yerel yönetimlerin ve bölge halkın bilgilenmesine ihtiyaç duyulmaktadır.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve BTC ortaklığında, Küçük Yatırımlar Fonu (KYF) desteğinde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile işbirliği içersinde, Doğa Derneği ve Kırmıtlı Belediyesi tarafından yürütülen projede, yöre halkının Kırmıtlı Kuş Cenneti’nin kuş zenginliği, alternatif geçim kaynağı olarak önemi ve korunması konusunda bilinçlendirilmesi; alanda kuş gözlem turizmi için fiziksel alt yapının hazırlanması ile alana kuş gözlem turlarının düzenlenmeye başlanması hedeflenmektedir. Proje Kapsamında yöre gençlerinden kuş gözlem rehberleri yetiştirilmektedir. Alanda kuş gözlem yerleri, yürüyüş yolları, panoların yapımı gibi çalışmalarla kuş gözlemi için alt yapı hazırlanacak ve alan hem ulusal hem de uluslararası platformlarda tanıtılacaktır. Böylece projenin hem Osmaniye halkı tarafından alanın korunmasını sağlaması hem de bölgenin ekonomik, kültürel açıdan canlanmasına katkıda bulunması hedeflenmektedir.

Kaynak: http://www.kirmitlikuscenneti.org

Not : Kırmıtlı Kuş Cenneti ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ve diğer kuşların da aralarında olduğu, fotoğraf albümüne yukarıda verdiğim linkten ulaşabilirsiniz arkadaşlar...


#alibali' tarafından 28.03.2009 13:21:45 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 27 Mart 2009, 19:42 - İp: 88.***.**6.229
fujisever
fujisever (Objektif)
Hatay / Amatör

merhaba, Hatay Keşif dergisi fotoğraf ekibi olarak önümüzdeki sayılarda Osmaniyeyi konu alan , komşu il eki olarak bir sayı yapmayı düşünüyoruz... özellikle kuş fotoğrafçısı arkadaşım burayı merak ediyor, acaba arkadaşlarla gelsek, bize rehberlik edecek bir arkadaş bulabilir miyiz. ben osmaniyeliyim ama kirmitli ye hiç gitmedim ve kuşların gelme mevsimini vs bilmem.... yardımcı olursanız sevinirim, selamlar...

 

Tarih: 2 Eylül 2010, 17:58 - İp: 188.***.**3.110
  • 1