orhanyldz
orhanyldz (üye)
İzmir / Amatör

İzmir’de Sansür....



İzmir'de Fotoğraf Sanatına Sansür Uygulaması

İzmir Fotoğraf Sanatı Derneği (İFOD) tarafından 3 ocak günü İzmir Büyükşehir Belediyesi İzmir Sanat Merkezinde açılan “AYKIRI” isimli fotoğraf sergisinde sergilenen kimi fotoğraflar, özellikle dinci-gerici basında çıkan provakatif haberler üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesince sansür uygulamasına maruz kaldı. Bikini giymiş türbanlı kadın temasının işlendiği fotoğraf, öpüşen iki rahibe ve öpüşen iki eşcinsel temalarının işlendiği 3 adet fotoğraf İFOD yetkilerinin bilgi dışında sergi salonundan kaldırılarak bir odaya kapatıldı. 10 Ocak günü 2012 günü İFOD başkanı A.Beyhan Özdemir'in İBB Kültür Müdürü ve Basın Müdürü ile yaptığı görüşmelerde, fotoğrafların söz konusu yetkililer tarafından kaldırıldığını ve sergide yer almalarına izin vermeyeceklerini bildirdiklerini belirtti. Bu sansür uygulamasına karşılık İFOD üyeleri sergiden 3 fotoğrafın çekilmesini kabul etmeyerek bugün İzmir Sanat Merkezin'de sergilenmekte olan sergiyi çekerek ve yaptıkları basın açıklaması ile sansür uygulamasını protesto ettiler. Basın açıklamasında konuşan İFOD başkanı Beyhan Özdemir “Sergilenmekte olan aykırılıklar sergisi kimi kesimleri rahatsız etti aykırılıklar gerçeği yansıtıyor, bizim toplumumuzdaki aykırılıkları yansıtıyor. Bu nedenle bu rahatsızlık bu fotoğraflarla, bu sanat üretimlerine sansür olarak geri döndü. İFOD sansürü kabul etmiyor, geçmiştede kabul etmedi, gelecektede kabul etmeyecek, o nedenle bizler İzmir Büyükşehir Belediyesinin bu sergi salonundan, bizim insiyatifimiz, bilgimiz dışından kaldırılan üç fotoğrafımızın yerine konmasnın istedik, fakat yetkililer o fotoğrafları sergileyemeyeceklerini söylediler ve bizim bu fotoğrafları kaldırmamızı istediler. Bizde sadece üç fotoğrafımızı değil bütün sergimizi kaldırmaya karar verdik ve tüm fotoğrafçı dostlarımızla, sanatçı dostlarımızla, aydın arkadaşlarımızla tavrımızı tüm fotoğraflarımızı kaldırarak göstermek istiyoruz.” dedi. Yapılan açıklamanın ardından fotoğraf sanatçıları fotoğraflarını yere koyarak sansüre karşı tepki gösterdiler. Daha sonra sergideki fotoğraflar İFOD üyeleri tarafından kaldırıldı.





Tarih: 11 Ocak 2012, 14:20 - İp: 178.***.**1.216
orhanyldz
orhanyldz (üye)
İzmir / Amatör







#orhanyldz' tarafından 11.01.2012 14:29:59 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Ocak 2012, 14:29 - İp: 178.***.**1.216
baberti
baberti (üye)
İstanbul / Meraklı


Bikini giymiş türbanlı kadın temasının işlendiği fotoğraf, öpüşen iki rahibe ve öpüşen iki eşcinsel temalarının işlendiği 3 adet fotoğraf İFOD yetkilerinin bilgi dışında sergi salonundan kaldırılarak bir odaya kapatıldı.

Bu sansür uygulamasına karşılık İFOD üyeleri sergiden 3 fotoğrafın çekilmesini kabul etmeyerek bugün İzmir Sanat Merkezin'de sergilenmekte olan sergiyi çekerek ve yaptıkları basın açıklaması ile sansür uygulamasını protesto ettiler.
--------------------------------------------------------

onlar tepki göstermiş, siz de tepki göstermişsiniz...

herkes tepkisini kendi açısından gösteriyor...çünkü hassasiyetler, öncelikler değişebilir...

fotoğrafların temasına gelince...benim de hoşuma gidecek gibi değil...

 

Tarih: 11 Ocak 2012, 14:49 - İp: 46.***.**2.179
orhanyldz
orhanyldz (üye)
İzmir / Amatör

haklısınız mesele sadece tepkilerin gösterimi olarak kalsaydı mesele yoktu. birileri elbette "her" şeyi beğenmek zorunda değil, mesele buda değil. yani sizde temayı beğenmemişsiniz ve bunu belirttiniz bunda sorun yok, sorun tepkiler var diye bir gerçekliği, ya da sanatsal bir faaliyeti yasaklamak veya sümen altı etmeye çalışmaktır. dikkat ederseniz açıklamanın hiç bir yerinde neden beğenmiyorsunuz denmiyor. beğenenler kadar beğenmeme de olağan bir durum. Ama bir etkinlik birileri beğenmiyor diye sansürlenemez..

 

Tarih: 11 Ocak 2012, 15:49 - İp: 178.***.**1.216
hazars
hazars (üye)
Manisa / Amatör

Hiç bir sanat Sansürlenemez...Teması ne olursa olsun!!!

 

Tarih: 12 Ocak 2012, 21:51 - İp: 88.***.**4.68
  • 1