thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

İyi Fotoğraf

Aslında uzun zamandır bu soru sürekli kafamda dolanıp durmakta..Yani nasıl oluyor da birileri iyi fotoğraf diye ciyak ciyak bağrınmakta, ama bunun açıklamasını da kimse yapamamakta..Yani bilinen bir formülü kimse yazamadı sanırım bugune kadar.. ''Şöyle şöyle yaparsan bunlardan iyi fotoğraf çıkar!..''
O zaman, sizce iyi fotoğraf denen , süürekli insanlardan istenen üretimin iyi olup olmadığını nasıl değerlendirmek, yargılamak gerekir?Sizce bunun yanıtı nedir?



Tarih: 29 Eylül 2005, 20:09 - İp: yok
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar;

Öyle bir formül olmaması da lazım zaten. Düşünsenize, formülü uygulayan herkes iyi fotoğraf çekiyor. Fotoğraf yorumları da tek cümleden ibaret. "Tebrikler formülü güzel uygulamışsınız" veya "Formülü iyi uygulayamamışsınız." şeklinde. Bence bir fotoğrafı oluşturan iki unsur var. Birincisi tekniği, ikincisi içeriği. Yani konusu,mesajı, duygusu. Belki birinciyi maddi, ikinciyi de manevi yönü olarak adlandırabiliriz. Birinci kısmı fizik, matematik gibi somut kavramlar içerdiğinden öğrenilmesi nispeten kolay olan kısmı. İşte esas problem manevi yönü. Burayı formüle etmek çok zor. Beni ve benim gibi amatörleri iyi fotoğrafçılardan ayıran da bu kısmı zannediyorum. Aslında insan diğeri kadar çabuk olmasa da bu yönünü de geliştirebiliyor. Ne bileyim işte gözlem yaparak, okuyarak, bol bol fotoğraf inceleyerek, yorumları okuyarak, yorum yaparak vs. Ancak iyi fotoğrafın manevi tarafını oluşturan esas unsurun bakmakla görmek arasındaki fark olduğunu düşünüyorum. Yani iyi fotoğrafçılar, benim gibi sıradanlara göre bakılan aynı olmasına rağmen gördükleri daha fazla oluyor. Buna algılama yeteneği mi demek veya başka bir isim mi vermek lazım bilmiyorum. Hayal gücü de denilebilir belki. Naçizane benim düşüncelerim böyle.

Saygılar..

 

Tarih: 30 Eylül 2005, 11:54 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Nasıl sanatı tam anlamıyla tanımlayamıyorsak fotoğrafıda tanımlayamayız. fotoğraf sanatın bir dalıdır ve çeşitli akımları vardır. fotoğraf sürrealist çekilebilir, futuristik çekilebilir, dadaistik çekilebilir, dinamik çekilebilir. Fotoğraf bir çok sanat akımından etkilenmiştir. ama fotoğrafın sanat olması için ne gibi ölçütler gerekir sorusuna bence tam anlamıyla kimse cevap veremez. ancak bu fotoğraf sürrealizmden, fütürizmden etkilenmiştirveya öyle çekilmiştir gibi yorumlarda bulunulabilir.

İyi fotoğrafın tabiki kriterleri vardır. Bu kriterleri Güzel sanatlar Fakültesi Fotoğrafçılık bölümünde değerli hocalar 4 sene boyunca öğrencilerine anlatıyorlar.

 

Tarih: 30 Eylül 2005, 15:14 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör


iyi fotograf diye "ciyak ciyak" bagiran ben ve ceko mu oluyoruz thalassa?...

 

Tarih: 30 Eylül 2005, 21:30 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar dadaganast,
sadece siz değilsiniz tabii, o ciyak cıyak ile insanlardan beklenenleri annatmaya çalıştım sadece ..Yoksa kimseyi küçümseyen bir cümle değildi.. Forum sayfalarında en cok çalşan siz olmanıza rağmen bir çok kişi de aynı ses çıkmakta..Bunu kötü olarak da yorumlamıyorum.. Tüm yazılarımda, zaten açıkça bellidir.. Ama şimdi istenilenin ne olduğunu, nasıl yapılması gerektiğini, ve neyin ne olduğunu , nasıl olduğunu, nasıl bir yol bulup da bir uzlaşma içinde fikirlerin tartışılması gerektiğini düşündüğümden , böyle bir forum sayfası açtım..Sn ceko ve sn bitpirenin de yazdıkları gibi bir toplamdan sonuç çıkartabilecek sayfa oluşmasını diliyorum.. ciyak ciyak çok kötü bir tabir değildir ki , ben de çok bağrınmışımdır hayatta doğru bildiklerim adına böyle ciyak ciyak..

sevgi ve saygılar

#thalassa' tarafyndan 01.10.2005 04:28:01 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 1 Ekim 2005, 00:07 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

hayir kotu olarak dusunmedim zaten.. sadece komik bir benzetme..
neyse.. bence iyi-kotu fotograf vardir.. bunu da zaten bayagi uzun uzun sizle konusmustuk..
diger uyelerin yorumlarini ogrenelim..

 

Tarih: 1 Ekim 2005, 18:14 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar ,
İyi ve kötü her zaman vardır, buna ben de yoktur demiyorum.. Ama neyin iyi olup ,neyin kötü olduğu konusunda yaklaşık anlaşılır bir yere varılmalı ki okuyanlar ve bunu merak edenler bir yargıya varabilsinler..
Kısacası keyfiyetten kötü denilenle, kötü arasında olan o ayrım çok önemlidir..Çünkü bana göre ile size göre arasındaki kötü ile iyi arasında bir fark mutlaka vardır.Ama bu biraz da keyfiyet içerir..Hatta iyi ile kötüyü yargılayacak kişinin fotoğrafla alışverişinin ne boyutta olduğu ile bile ilintisi vardır..Bir örnekle özellikle uzun zamandan beri bakmadığım bir fotoğraf kitabını tozlu raflardan çıkartıp tekrar inceledim..Kitabın adı Atlar - Fotoğrafçı Kamil Fırat baskı 1985 ve bakınca fotoğraflara yine içim güldü.. Eminim bu kitaptan bir fotoğrafı buraya yollasam çoğu kişi nedir bu yahuyu basar.. Mutlaka ki birileri de tanıyacaktır Kamil Fırat fotoğrafını ama çok da azınlaıkda kalacaktır. İşte o nedenle bu konuyu elimizde iğne ile samandan çöp ayıklar gibi tartışmalıyız ki , hem kendimize , hem de genç dostlara ve fotoğrafla uğraşmaya yeni başlayan dostlara bir ışık olsun..

sevgiler

 

Tarih: 2 Ekim 2005, 03:42 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

herkese gore tabii ki iyi ve kotu farklidir thalassa, ama o zaman kime guvenecegiz iyiyi ve kotuyu belirlemesi acisindan?..
ben, bana gore iyi goruneni secebilirim.. ama size iyi gorunmez belki..
peki bir baskasinin dedigine mi inanmaliyim? hayir.. cunku bana gore iyi iyidir.. kotu de kotu.. bunu bir baskasinin bakis acisi degistirmez..
..
tabii ki fotografin bir formulu yoktur.. ama belli kurallara gore hareket edilerek yaratilan fotograflar daha da iyi olacaklardir..
ceko ne de dogru soylemis.. fotografcilik bolumunde okuyanlara ne ogretiliyor gercekten? ne diye bu adamlar okuyorlar onca zaman?.. belli bir formulu yoksa alsinlar ellerine makineyi fotografci oluversinler..

 

Tarih: 2 Ekim 2005, 16:42 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

sn dadaganast , cevap sizin sorunuzda yatmakta aslında, birine güvenmek gerekmiyor, tam tersine güvenilir olandan bir nebze de çekince duymalıyız..Sorgulamalıyız neyi, nasıl ve elimiz de olannın ne olduğuyla iyi, kötü ayrımı yaptığımızı.. Siz tiyatrocusunuz bunu çok daha iyi bilmeniz gerekir diye düşünmekteyim..Size komik bir şey anlatayım, ben her zaman yazıyorum burada ; sizin ilk fotoğraflara bakmak dahi istemediğinizden bahsediyorsunuz, ben ise , kişinin o ilk fotoğrafında hiç bir yan etkiye maruz kalmadan ürettiğine hayranlıkla bakmayı seviyorum. Aranılanın sadece iyi ,kötü fotoğraf değil öncelikle fotoğraf olduğunu anlamamız gerekiyor.. Sizin bir yazınızda kötü ruh halinde çekilmiş fotoğraflar adına bir söyleminiz vardı.Onu tekrar okursanız aslında ne doğru bir cümle olduğunu anlarsınız..
sevgiler..

 

Tarih: 2 Ekim 2005, 23:28 - İp: yok
  • 1