zeiss-ikon
zeiss-ikon (üye)
Manisa / Meraklı

İlk Fotoğrafçı Dükkânı

İlk Fotoğrafçı Dükkânı
"New York Sun" gazetesinin 4 Mart 1840 tarihli nüshasında, Alexander Wolcott ve John Johnson tarafından 51. caddede bir fotoğrafçı dükkânı açıldığı, bu dükkânda "harikulade portreler" çekildiği duyuruldu.

Poz süresi 3-5 dakika olan bir tek fotoğraf için 3 dolar ücret alınıyordu. İngiltere'nin ilk fotoğraf stüdyosunu ise Londra'da 23 Mart 1841 günü eski bir kömür tüccarı olan Richard Beard açtı. Beard, J.F . Goddard ve J.T. Cooper adlı iki usta fotoğrafçıyı dükkânına usta olarak aldı. Yıl sonuna doğru, dükkânın ortalama günlük geliri 60 sterlin dolayındaydı.

Çekim sırasında poz süresi hayli uzun olduğundan, müşterilerin kıpırdamaması için, boyunları arkadan bir desteğe yaslanıyordu. Bir gazete muhabiri, bu desteği, "demir kelepçe" olarak tanımladı. Ne var ki, müşteri çektiği zahmetin karşılığını kelepçeden kurtulduktan yalnızca beş dakika sonra özenle çerçevelenmiş 5x4 santimetre ebadında güzel bir resimle alıyordu.

Doğal renklerle fotoğraf çeken ilk stüdyo ise, 1906 yılında, Londra'da "Rotary Photog- raphic Co. adlı şirket tarafından hizmete açıldı.

Tarih: 11 Haziran 2009, 20:12 - İp: 78.***.**7.76