centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

Henri-cartier Bresson

Bugünkü Hürriyet'te Doğan Hızlan üstadımızın, usta fotoğrafçı Henri-Cartier Bresson'la ilgili güzel bir yazısı var. İlginizi çekebileceği düşüncesiyle, bu yazıyı sizlerle paylaşmak istedim.

* * * * * * *

’Fotoğraf çekmek, kafayı, gözü ve yüreği aynı nişan çizgisine yerleştirmek demektir’

PERA MÜZESİ’nde fotoğrafları sergilenen dünyaca ünlü usta Henri Cartier-Bresson, fotoğrafı tek cümlede böyle tanımlıyor.

Fotoğrafçı adlı serginin bir de kataloğu yayımlandı.

Daha önce de Henri-Cartier Bresson’un Sultanahmet’teki Darphane-i Ámire’de Avrupalılar adlı bir sergisi açılmıştı.

Pera’da sergilenen fotoğrafların yanında, fotoğrafçının yaşamı üzerine bilgi, ayrıca fotoğrafa dair görüşleri ve başka yazarların onun hakkında yazdıkları da yer alıyor.

"Pera Müzesi’nde büyük bir fotoğraf sanatçısını ağırlamanın mutluluğu..." adlı Suna ve İnan Kıraç imzalı yazıda, sergi ve usta üzerine şunlar yazılı:

"20. yüzyılın efsanevi fotoğraf ustası Henri-Cartier Bresson’un yapıtlarından oluşan Henri-Cartier Bresson/Fotoğrafçı sergisiyle bu kez de fotoğraf sanatı, Pera Müzesi’nin kapılarından tüm görkemiyle giriyor ve bize, geçen yüzyılın benzersiz bir yaratıcısını, en ünlü yapıtlarından bir seçmeyle tanıma mutluluğunu yaşatıyor."

* * *

SAMİH RİFAT, "Henri Cartier-Bresson ya da deniz fenerleri ve büyük rüzgárlar üstüne bir yazı"da usta fotoğrafçıyı, bir yazarın benzetmesiyle Çağın Gözü’nü bize anlatıyor.

HCB’nin yüzyılın bütün önemli olaylarına tanıklık ettiğinin, gözleri görmeyen ünlü Arjantinli yazar Jorge Louis Borges’in neden onu ödüle aday gösterdiğinin trajik öyküsünü bu yazıdan öğreniyoruz.

HCB, birçok Türk sanatçısının da yetiştiği Andre Lhote Atölyesi’nde resim öğrendi, son yıllarda resme ve desen tutkusuna ağırlık verdi.

Fotoğrafla ilgili bir yazısında, "iyi fotoğraf için, hazır ve açık olmak, bir de geometri duygusu"nun gerektiğini belirtiyor.

"Bakmayı ve görmeyi" genç yaşta seyrettiği büyük ustaların filmlerinden öğrendiğini söylermiş.

Ünlü ustanın evinin duvarlarındaki resimler, desenler arasında iki fotoğraf varmış:

Biri Martin Munkacsi’nin Tanganika Kıyısında Çocuklar, diğeri de Meksika’da 1913’te kurşuna dizilen bir kalpazanın, idam mangası karşısında ağzında sigarası, umursamaz ve meydan okurcasına gülümser fotoğrafı.

HCB’nin "Karar Anı" yazısında, fotoğrafçılık üzerine düşüncelerini, sıradan deyimle arkadaki düşünce planını açıklıyor. "Biz yaşamın gerçeğini olduğu gibi kabul ediyoruz" diyor, ressamlara gönderme yaparak.

Albüm; yaşam öyküsü, seçme bibliyografya ve sergiler bölümüyle noktalanıyor.

* * *

YÜZYILIMIZIN tanığının fotoğraflarını mutlaka görünüz.

Tarih: 21 Şubat 2006, 13:44 - İp: yok
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Aynı yazıdaydı sanırım, bir sözü vardı. Hatırlayabildiğim kadarıyla: "Fotoğrafı çeken makine değildir. Fotoğrafın tekniğini ise makinenizin kullanma kılavuzunu açar okursunuz."

 

Tarih: 21 Şubat 2006, 16:21 - İp: 88.***.**7.122
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar dostlar,

Cent üstad, iyi ki kaleme aldınız bu yazıyı.. Tebrikler..


sevgiler..

 

Tarih: 21 Şubat 2006, 17:19 - İp: 81.***.**9.87
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

İstanbulda veya yakında bi yerde olup Bresson'un sergisine gitmeyen fotoğrafçıya fotoğrafçı demem şaka bi yana gerçek anlamda fotoğrafa gönül verenler, amatörler, tarihe tanıklık etmek isteyenler, profesyonelelr Allah Rızası için şu sergiye gidin. Forumda sorduğunuz soruların ne kadar manasız ve boşa olduğunu anlayın. Vizörden bakmayı Bresson üstadın gözünden öğrenin. herşeyiyle harika bir sergi kaçırmayın

 

Tarih: 21 Şubat 2006, 21:58 - İp: 85.***.**4.16
eacinci
eacinci (üye)
İstanbul / Amatör

çok haklısın ceko...İlk kez Darphane-i Amire'de ki Avrupalılar sergisinde görme fırsatım olmuştu fotograflarını...bu kez de Pera Müzesi'nde gördüm...Bresson,fotograf çekenler bir yana fotografla arası olmayanlara bile bir makina aldırıp fotograf çektirmeye başlatacak kadar etkiliyor insanı...Her karesi ayrı bir keyif ayrı bir ders.. Mutlaka görülmesi gereken, kaçırılmaması gereken bir sergi.....

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 08:41 - İp: 81.***.**0.227
bitpire
bitpire (üye)
İstanbul / Amatör

Sevgili Centurion selamlar. Birkaç gündür yazıyorsun, gerçi biraz geç oldu ama aramıza tekrar hoşgeldin. Bu paylaşımın için ben de teşekkür ediyorum.
Sergi ne zamana kadar açık acaba bilen var mı?

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 14:11 - İp: 213.***.**5.242
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

AH İSTANBUL Bu tür etkinliklere katılamamk üzücü,buralrda yapılan en buyuk çalışmalar portakal ve muz festıvallerı olduğu için sizi kıskanmamak elde değil

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 14:41 - İp: 81.***.**4.8
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

sevgili bitpire merhaba...
ben de epeydir sana bir vesileyle merhaba demek istiyordum.
umarım görüşmeyeli sağlığın ve keyfin yerindedir...
bu arada sergi 9 nisana kadar açık. sergi yeri: pera müzesi.
selamlar

sevgili gordi,
o küçümsediğin portakal muz vb festivaller medyada bu sergiden çok daha fazla yer tutuyor. kıymetini bil!!!

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 15:51 - İp: 213.***.**4.130
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Ha yine geldi benim konuya da medya,sanat,toplum

 

Tarih: 22 Şubat 2006, 16:02 - İp: 81.***.**4.8
  • 1