gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Hem İş Hem Sanat Olurmu?

Olurmu?Bir sanata parayı karıştırısak sanatlık değerini yitirirmi yapılan iş.?

Tarih: 20 Aralık 2005, 13:09 - İp: yok
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

sayın gordi,
bence olur.. bunu şu şekilde açıklayabilirim; düşünün bir sanatçı işinde çok iyi ve bundan çok büyük haz alıyor fakat yeterli maddi gücü yok.. geçimini sağlayacağı tek işi sanatı.. bu durumda bir şekilde yaptığı sanatın ürünlerini satıp, sergileyip halka arz etmesi gerekir ki yaptığı sanatı sürdürebilsin.. Yok parayı karıştırmasın sanatına diyorsak, o kişi de, sanatı da yok olmaya mahkum olur.. çünkü çok az insan yaptığı sanatı, maddiyat realitesinden hiç etkilenmeden yapabilmekte..

ama sanat ne zaman sanat olmaktan çıkar? Kazanacağı paraya sanatı alet ettiği zaman.. bu cümleden kasıt; sanatı sadece para kazandırdığı için yapan, sanatını icra etmek çok da umurunda olmayan kimseler için geçerlidir.

sağlıcakla..

 

Tarih: 20 Aralık 2005, 13:28 - İp: 81.***.**5.14
gordi
gordi (üye)
Antalya / Firma

Teşekkürler applemac,peki demişsinki sanatını ılerde maddı sıkıntıya gırmemesi için paraya dokebılır.Ya ilk başta olaya maddıyattan gırerse,yani adam hiç fotoğraftan anlamaz ama baktıkı bu işte para var....?

 

Tarih: 20 Aralık 2005, 13:37 - İp: 85.***.**8.214
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

o zaman zaten yaptığı işe sanat diyemeyiz sanırım..ama şu da var; eğer kişi para kazanırken bu işin keyfini de almaya başlar ve sanatsal yönüne doğru bir eğim içinde olursa yine sanat yapıyor diyebiliriz..(çok düşük ihtimal tabi..)

lakin bu tip şahıslar zaten elindeki işi birgün bırakıp, daha fazla gelir getiren başka bir mesleğe veya sanata mutlaka yöneleceklerdir.

yani ne sirke olabilirler, ne de şarap bu tipler.. üzüm olarak çürür, toprağa karışıp giderler..

sağlıcakla..

 

Tarih: 20 Aralık 2005, 13:53 - İp: 81.***.**5.14
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

bence yitirmez gordi..
neden yitirsin ki zaten? insan, sevdigi isin sanatini dogru durust icra ettigi surece basarili olur.. ve her isin sonunda bir karsiligi vardir bence..
applemac'in dedigi acidan bakacak olursak, maddi imkanlar icin belki bazi sanatcilar, halkin hoslanacagini dusundugu seyleri yapma yoluna gidebilir tabii, ama, maddiyat, hayatin admesi icin yapilir.. o veya bu sekilde.. yapilmak zorundadir.. fakat diger zamanlarinda, kisi, hissettigi gibi yaratabilir.. butun dikkatini para kazanmaya vermesi gerekmez yani..
..paranin sanata karisiyor olmasi, sanatin karsiligini aliyor olmasi demektir bence.. karsiliksiz yapilacak sanat, sadece hobidir.. ve yeterince karsiligi odenmez.. fakat para, dunyadaki en onemli objedir.. en degerli objedir..(yanlis dusunuyorsun diyenler cikabilir; ama lutfen karistirmayalim, tabii ki mutluluk, saadet, ask, saglik daha da onemlidir.. ama iste, para, bir sekilde, hepsinde onemli rol oynar.. neyse, anlasildigimi umuyorum..)
para karsiliginda yapilacak sanat da, karsiligini iyi veya kotu sekilde alacaktir..
tabii buradaki soru, karsiligini ne kadar alabildigidir..
..ben bir ornek vermek istiyorum.. mesela bir roman yazmak.. ben bir kitap yazanin karsiliginin kesinlikle verildigine inanmamaktayim.. cok uzun bir ugras, cok genis bir hayalgucu istiyor..
neyse..
sonuc olarak, para ile sanat hem farklidirlar hem de alakalidirlar.. sanat, insanin dusundugu, hissettigini ortaya cikarmasi.. ortaya cikarmasi ile de hayatini devam ettirmesi icin de para gereklidir..
ama iste eger ki sanat yapiliyorsa, paraya cevrilmis olmasi veya olmamasi onemli degildir.. cunku zaten adina sanat denmistir.. paraya cevrilmesi bir artidir yalnizca..

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 14:48 - İp: 62.***.**2.10
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

dada arkadaşım;

para herşey demek değildir, ama çok şeydir.

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 14:53 - İp: 81.***.**5.14
afrikalı
afrikalı (üye)
Yurtdışı / Amatör

Keşke dedikleriniz gibi olsaydı!?.... Napolyon üç kelime söylemiş:"para-para-para". Belki Baki için, Nedim için, tamburi Cemil bey için, Mehmet Akif için ve sanatçı ruhlu genç kuşaklar için bir şey ifade etmez para. Ama dünya milletleri, gizli veye aşikar para için savaşıyor. başka nedenler olacağını söyleyen çıkabilir ama para güç olarak görülüyor çağımızda. Ey gençler, sevgilinize bir değerli hediye alamamışlığın ezikliğni duydunuz mu hiç? Sevdiklerinizin, sanat uğruna da olsa para getirmeyen şeylerle uğraştığınıza burun kıvırdrığını algıladınız mı hiç? Dostlarınızın sizden uzaklaştığını gördünüz mü hiç? Daha syfalar dolusu uzatabileceğimiz soruları yaşamadın ise böyle kalın temennisindeyim. Çünkü paranın gücü tartışmasız en büyük güçtür....

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 15:19 - İp: 195.***.**2.86
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

elmali computer arkadasim, tabii ki haklisin.. ama afrikali, cok daha guzel aciklamis demek istedigimi..
olmaz mi afrikali..ahhh ah..
sevgili olmasi isi zaten ne de zordur.. hadi kizi bir sinemaya gotureceksin diyelim.. dunay parar gider..
ama iste benim uyguladigim taktik baskaydi..
ben paralari kizlara odetirdim..
masraflari odeyen kizlari da tum kalbimle severdim.. yani ikinci onemli obje.. ask..

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 15:56 - İp: 62.***.**2.10
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

valla dada ben hem beleş bilet bulurdum, hem de kızlara çene yaptırmazdım.. çekilir mi kız milletin çenesi yav (dada hazır ol, şimdi topa tutarlar bu satırı okuyan kızlar)

iki bilet aldırırsın, sonra 5 yıl filan unutmaz bunlar kardeşim, "ben aldıydım zaten o zaman da biletleri" lafını hiç olmadık bir yerde balyoz gibi indirirler artık nerene denk gelirse

afrikalı abiciğim doğru söylüyor, kabul ediyorum kesinlikle.. Allah herkesi maddeye önem vermeyen, sadece gerektiği zaman kullanılması gereken bir araç olarak görenlerle karşılaştırsın..

bu arada netfotograf bende de fena bağımlılık yaptı.. o kadar güzel dostluklar var ki; yakında işten kovulduğum gibi, boşanma davası için pazarbey arkadaşım bana avukatlık da yapacak bu gidişle.. (Allah korusun)

#applemac' tarafyndan 22.12.2005 21:55:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 21:21 - İp: 85.***.**3.216
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

sen bir de bana sor orhan.. ne bagimlilik yapti ne valla.. ama esim allahtan anlayisla karsiliyor da.. (pek anlayisla karsilamiyor aslinda.. demedigini birakmiyor valla.. )
ama turkiyeyi ozledigimden de birsey demiyor acikcasi..
..........
orhan kizlar konusuna geri donersek...
haklisin, 5 sene sonra bile soyleyiverirler.. ama isin temel sirri orada yatiyor.. 5 sene birlikte olmayacaksin..
5 sene birlikte oldugun kizla evlenirsin zaten.. o yuzden paranin onemi olamaz..

 

Tarih: 22 Aralık 2005, 23:17 - İp: 62.***.**2.10
applemac
applemac (üye)
Konya / Amatör

5 sene birlikte olmana gerek yok ki.. kız o süre zarfında herhangi bir yerde, herhangi bir zamanda, hatta seninle hiç alakası olmasa da; arkadaşlarına döner, dur bir sümsük vardı, bileti bana aldırmıştı şunu bir arayayım der. Arar da..

 

Tarih: 23 Aralık 2005, 00:53 - İp: 85.***.**3.216