yilmaz47
yilmaz47 (üye)
Batman / Amatör

Gözümüz Kaç Megapiksel?cevab Burada

Renkli Görme
Gözün retinasının değişik bölgelerinde yaklaşık 7 milyar ışığa duyarlı hücre bulunmaktadır. Bu hücrelere fotoreseptör denilir. Fotoreseptörler çubuk hücreleri ve konik hücreler olmak üzere iki kısımdır. Çubuk hüc¬releri sadece aydınlık ve karanlığa karşı duyarlıdır ve renkleri algılaya¬mazlar, bu nedenle de sadece karanlıkta siyah ve beyazı görmemizi sağ¬larlar. Çubuk hücrelerinin sayısı konik hücrelere göre 20 kat daha fazla¬dır. Yoğun ve hassas olduklarından en hafif (soluk) ışıkları bile algılama¬mızı mümkün kılarlar. Bir çubuk hücre bir konik hücreyi uyarmak için gerekli olan ışık enerjisinin 1/100.000 i kadar küçük bir ışık enerjisi ile uyarılabilir.
Ay ışığı, Güneş ışığının yansıması olduğundan kırmızı, mavi ve yeşil fre¬kansları içerir. Ancak Ay ışığında rahatlıkla kitap okuyabildiğimiz bir ge¬cede dahi ay ışığı ile görebildiğimiz herşey sadece gri ve beyazın tonları olarak görünür. Bunun nedeni, Ay ışığının en parlak durumunda dahi gö-zümüzdeki konik hücreleri uyarabilecek kadar enerjiye sahip olmaması¬dır. Böylece karanlıkta görmemizi, siyah ve beyazın tonlarında da olsa, mümkün kılan çubuk hücrelerdir.
Konik hücreler (konlar) retinanın merkezinde yoğunlaşmışlardır ve renk¬li görmemizi sağlarlar. Konik hücreler üç çeşittir. Bunlar tayfın değişik bölgelerine duyarlıdırlar. Bu bölgeler kırmızı, yeşil ve mavi bölgelerdir. Renklerin algılanması böylece her üç konik hücrenin bir ışıkla aynı an¬da uyarılmaları sonucunda bu hücreler aracılığıyla beyinde gerçekleşir. Örneğin, kırmızı ve yeşil konlar belli bir frekanstaki ışık ile eşit olarak uyarıldıklarında beyin bu rengi sarı olarak algılar. Fakat kırmızı konlar yeşil konlardan daha fazla uyarılırlarsa beyin bu rengi turuncu olarak al¬gılar.
Konik hücrelerden birinin olmaması renk körlüğüne neden olur. Bu du¬rum kalıtsaldır. Erkeklerin % 8 i, kadınların % 0.3 ü renk körüdür. Renk körü demek renkleri karıştıran demektir. Örneğin bir adamın kırmızı ko¬nik hücresi yoksa kırmızı ve yeşil rengi etkin olarak ayıramaz. Aynı du¬rum yeşil konik hücrenin olmaması halinde de meydana gelir. Her iki du¬rumda da bu kırmızı-yeşil renk körlüğü olarak adlandırılır. İnsanlarda hiç renk ayırımı yapmama iki konik hücrenin eksikliği ile ortaya çıkar ve çok nadirdir.

Yukarıda anlatılan renkli görme teori- si, farklı yoğunluktaki kırmızı, yeşil ve mavi ışık demetlerinin birçok renkleri veya renk tonlarını oluştur¬duğu deneysel gerçeklere dayanır.
Kaynak: Zambak fizik 3



Demek ki;
İnsan gözü
7000 milyon /21=>333 milyon /3 =111 000 000 piksel =105 mp dir.yuvarlak hesap 100 mp dir.




Tarih: 30 Temmuz 2006, 15:51 - İp: 88.***.**9.95
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Ama benim gözümün macro mesafesi iyi değil.
Çok net şekilde 10cm den focusluyo.
Ama focuslama hızı mükemmel.

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 15:58 - İp: 85.***.**3.100
yilmaz47
yilmaz47 (üye)
Batman / Amatör

senin gözün makrosu iyiymiş herhalde bu süper makro olsa gerek normal insan gözü 25 cmmakroya sahip..
işte kaynak gene zambak fizik 3 optik kitabından..







OPTİK CİHAZLAR



a) Göz
Görme organımız olan göz, fotoğraf makinasına benzemekte¬dir Gözümüzün en önemli parçalan; kornea (gözün önünü çev¬releyen geçirgen muhafaza), göz bebeği (siyah renkli aralık), iris (göz bebeğinin hacmini ayarlayan gözün renkli parçası), saydam sıvı (lensin önündeki odacıkta bulunan sıvı), mercek, kirpiksi kaslar (lensin şeklini kontrol ederler), camsı sıvı (gö¬zün içindeki jelimsi madde), ağ tabaka (gözün arkasını çevre¬leyen ışığa duyarlı tabaka) dır (Şekil 1.88).
Gözde, kornea olsun (n = 1.376) mercek olsun (merkez¬de n = 1.406, kenarlarda n = 1.386), saydam ve camsı sıvılar olsun (n = 1.336) hepsinin farklı kırılma indisleri vardır. Bu farklı indisler yüzünden ışık gözün içine kırılarak girer (Şekil 1.89a). İris otomatik olarak göze giren ışığın miktarını kontrol eder. İris içindeki gözbebeği siyah olmalıdır. Çünkü o bölgeden hiçbir ışık yansımamalıdır.
Retina ise fotoğraf makinasındaki film gibidir. Çubuk ve konik olarak bilinen alıcıları vardır. Bu alıcılar ışık enerjisini elektrik sinyallerine çevirir ve bu sinyaller beyine gider. Sinir sistemi¬miz sinyalleri alarak bir saniyede otuz görüntü çıkartır. Bu gö¬rüntülerin hızlı gösterimi hareketin oluşumunu gösterir.
Kristal yapıdaki mercek cismin mesafesinden bağımsız olarak sadece cismin görüntüsünün retina üzerine düşmesini sağla¬mak için odak uzaklığının ince ayarını yapar. Mercek esnektir ve odak uzaklığı kirpiksi kaslar tarafından ayarlanır.
Yakın mesafedeki cisimleri retina üzerine odaklama sırasında gözün bazı birimlerinin şekli ve hareketi değişir. Eğer uzak me-safadeki bir cisim göze doğru hareket ediyorsa göz bu cismin görüntüsünü retina üzerinde tutmaya çalışır. Bu olaya "uyum" denir. Lensin şeklini değiştiren kirpiksi kasların kasılmasıdır. Göz yakın mesafedeki cisimlere odaklandığında kirpiksi kaslar kasılır, mercek şişkinleşir ve yüzey yuvarlak olur. Bu durumda merceğin ortamdan daha yüksek bir kırılma indisi olduğundan sonuç olarak merceğin odak mesafesi kısalır. Eğer göz uzak¬taki bir cisme bakıyorsa kirpiksi kaslar gevşer, merceğin şiş¬kinliği azalır ve odak mesafesi artar (Şekil 1.89a,b). Cismin gözden itibaren kesin ve net olarak görebileceği en kısa me¬safeye (gözün cismi odaklayabildiği en kısa mesafeye) gözün yakın noktası denir. Bir insan için bu uzaklık 25 cm dir.

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 16:27 - İp: 88.***.**4.255
e0s
e0s (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Valla ben bakıyorum birşeylere 10cm gibi bir mesefade görüyorum.
Herhalde super macro açık kalmış hocam..

 

Tarih: 30 Temmuz 2006, 17:38 - İp: 85.***.**3.100
electrony
electrony (üye)
Ankara / Amatör

Herhalde bu makro deneyindeki denek hipermetropmuş

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 21:33 - İp: 85.***.**9.152
pazarbey
pazarbey (Avukat)
Kütahya / Amatör

Normal göz yaklaşık 10 cm ye kadar makro çekim yapar. 25 olurmu hiç. ayrıca 7 milyar alıcı varsa 7000 megapiksel olmazmı.Yanlışmı hesabım acaba.

 

Tarih: 5 Ağustos 2006, 23:51 - İp: 85.***.**5.216
yilmaz47
yilmaz47 (üye)
Batman / Amatör

25 cm makrodan kastı herhalde zorlanmadan görmek olabilir.
çünkü 10 cm bakıldığında bir muddet sonra ağrı ve sızı başlıyor.25 cm uzaktan okuyun demekte ki kasıt o olsa gerek.


7000 mp değil çünkü bınların 21 de 20 si sadece karanlık ve aydınlığı seçebiliyor..onun için


İnsan gözü
7000 milyon /21=>333 milyon /3 =111 000 000 piksel =105 mp dir.yuvarlak hesap 100 mp dir.

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 10:14 - İp: 88.***.**3.46
profiterol
profiterol (üye)
Bursa / Meraklı

paydalı bilgiydi tşkler

 

Tarih: 7 Ağustos 2006, 11:59 - İp: 85.***.**9.238
  • 1