orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

Fotoğraf, Halkın Sanatıdır;

fotoğraf seçkinci sanatı değildir;
insanın,zamana karşı yarıştığı günümüzde,
modern teknolojileri kullanmak şart olmuştur.örneğin:
1950`lerde fotoğraf çekmek daha kolaydı bence;
bugünün dünyasında ise, 1 saniye içinde,milyonlarca kez denklanşöre basılıyor.
bu yüzden,günümüzün kaotik yapısında, fotoğrafın terbiye edici yönünü göz ardı etmemek gerekir.
daha disiplinli bir toplum; daha temiz ve daha estetik bir ülke; daha gözel bir kent; çevreye duyarlı bakışlar gibi,bu örnekleri sördürebiliriz.bu anlamda,
toplumu dağınıklıktan kurtaran, çok ciddi bir terbiye bilimselliği var fotoğrafın.

arkadaşlar, bu; bendeki fotoğrafa dair sizlerle paylaşmak istediğim bir görüştü sadece.

Tarih: 14 Ocak 2006, 01:41 - İp: yok
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Bu konuyu biraz düz algıladığımız düşünüyorum. Sevigli orhan yum'un yazdıklarından bağımsız olarak olarak birşeyler söylemek istiyorum.
Arkadaşlar, fotoğrafını çektiğiniz yüzlere, objelere, genel olarak tüm anlara dönüp bir kez daha bakmanızı rica ediyorum. Elbette hepsi hayatın ta kendisi. Elbette camdan dışarı bakmakla, vizörden aynı yere bakmak arasında hiçbir fark yok. Ancak vizörden baktıklarınızın kaçta kaçına daha önce camdan, kapıdan falan bakıyordunuz? Ne kadarı dikkatinizi çekiyordu genel özellikleri itibari ile? Muhakeme'nin hangi manasını yakıştıramadınız bilmiyorum ama
"Daima felsefe yapmaya hazır, kurulmuş bir makineye benzeyen ukala dimağım muhakemeye başladı." demiş Ömer Seyfettin. (TDK)

Fotoğrafçının görmesi ile çekmeyenlerin görmesi arasındaki fark çekeceği objeye odaklanmaktan başka birşey değildir. diyor sevgili ömerk. Bunda samimi olmadığınıza inanmak istiyorum. Hanginiz düzgün bir fotoğraf sergisine gittiğinizde hayatın her alanında karşınıza çıkan, çok aşina olduğunuz ancak ilk defa beyninizi uyaran bir kare görmediniz? Yoksa herhangi bir sanat dalının kıyısından köşesinden geçmiş olmanın insana sağladığı irili ufaklı faydalar ile ilgili sayfalarca yazışmamız mı gerekiyor?
Ve sevgili dadanagast... Sürekli fotoğraf ile ilgili insanlara yardım etmeye, katkıda bulunmaya çalışıyorsun. Bunları sadece yardımseverlik dürtünün etkisi altında yapmıyor olmalısın, değil mi?
Son olarak bir Ara Güler sözüyle bitirelim:

Fotoğrafı, fotoğrafçıyı çok büyütmeyin. Küçültmek isteyene de beni gösterin.

Bunu siz fotoğrafı küçültüyorsunuz diye söylemiyorum. Lütfen öyle almayın. Sadece konuya hoşluk katacağını düşündüğüm için eklemek istedim. Sevgiler...

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 15:26 - İp: 82.***.**4.41
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ozzyalp, omerk bence hic de haksiz degil.. evet, fotograf cekmek, sadece gordugun objeye odaklanmaktir bir yerde.. neye odaklandigi ise farkliligi yaratir.. cunku herkesin bakis acisi farklidir.. gorebilme yetisi ayni degildir..
ama bu farkliliklarin, insanin terbiyesini veya davranislarini degistirecegine inanmiyorum.. mutlaka ki bazi seylere dikkat edilmektedir.. ki dikkat edilen sey de fotografi olusturma istemidir.. o yuzden de sansiniz yaver gittikce fotograf olusturma sansiniz olur.. tabii ki bazen gozumuzun onunde olan ama bizlerin goremedigi seyler olabilir.. ama bunun da nedeni bakis acisidir.. dikkattir.. insanin IQ ve EQ'sudur.. yasantisidir..
fotograf makinesi ile gezerken insan, mutlaka ki farkli davranacaktir.. ama bunun asil terbiye veya kisilikteki etkisi yoktur ozzyalp.. bilmiyorum ben mi cok karistiriyorum acaba..
.....
sordugun sorunun cevabi; burada arkadasliklarin dogmasi, cunku zamaninda da bana yardim edilmis olmasi ve yardim ettigimde insanlardan bir tesekkuru duymak beni mutlu ediyor.. cunku ben hayatimin her alaninda oyleyimdir.. yardim etmeyi severim.. hatta yardim etme olarak da dusunmuyorum olayi.. cunku kimsenin yardima ihtiyaci yok burada.. herkesin akli, kafasi calisiyor.. benimkisi, sadece dayanisma.. insanlara, konusacak bir arkadas olma istemi..
cunku ben yabanci bir ulkede yasiyorum.. ve burada acikca soyluyorum, hicbir arkadasim yok..

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 18:57 - İp: 62.***.**2.10
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

Sevgili Dadanagast,
Ben yazdıklarıma başlarken orhan yum'un söylediklerinden bağımsız konuşacağımı söylemiştim. orhan yum'la kesişmemiz fotoğrafın insana bir değer kattığı ve orhan yum'un beni fotoğrafa başlatanları bir kez daha bana hatırlatmasıdır. Hepsi bu. Ancak sonrasında gelişenler biraz üzdü beni. Biraz hafife alındığını hissettim.
Sevgili ömerk'nın söylediğini aynı objeye herkesin eşit dikkat verdiği, fotoğraf çekenin ise artı olarak bu dikkati vizörden bakarak fotoğrafa dönüştürdüğü şeklinde algıladığım için cevap verme gereksinimi hissettim.
IQ ve EQ meselesinde haklısın. Ancak nasıl değerlendirildikleri de önemli.
Terbiye konusunda hemfikirim seninle. Ancak insanın davranışını değiştireceğini hala düşünüyorum. Fiziksel davranış olarak algılama bunu. Tutumdan söz ediyorum. BAkıştan söz ediyorum. Eşimle aynı çiçeğe bakıyoruz ama o sadece bakıyor ve bayılıyor. Ben hem bayılıyorum, hem sağına-soluna bakıyorum. Işığa bakıyorum. Bu ışık altında fotoğraflarsam efektif olur mu acaba diyorum. Eşim de bana ne yapıyorsun sen yahu diyor. Anlatmak istediğim tamamen buydu.
Sevgiler...

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 19:10 - İp: 82.***.**4.99
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ozzyalp, eger ki seni kiracak birsey soylediysem basta ozur dilerim.. benim amacim kesinlikle kirmak degil, bilesin..
orhan yum'un aciklamak istedigini anlayamadigimi belirtmek istiyorum.. ama tabii ki bu benim dusuncemdir.. karsit fikirler olusacaktir..
ustelik benim bu konuda karsit bir dusunceyle olaya girisim, lacimert'in soylediklerinin uzerineydi.. yani konu acilsin diye karsi cikayim dedim..
...........
fotografcilikla ugrasan herkes olaylara farkli bakmaya basliyor ozzyalp.. ama bu farklilik tamamen fotografcilikla, kompozisyon kurmayla alakali..
ben de durmadan, nereye baksam, nasil fotograf cikaririm diye dusunuyorum.. ustelik dusunmek istemesem bile oyle dusunuyorum artik..
aynen benim esim de bir cicege bakip aaa ne guzel diyor ama ben nasil fotograflarim diye dusunuyorum..
ama iste soylemeye calistigim, bunun insan terbiyesinde ve yasam standartlarinda, daha temiz ve estetik bir cevreyle, disiplinle alakasi yok..
bu tamamen, fotograf cekmekle alakalidir.. eger ki matematige cok fazla ilgi gosterirsen, her yeri de geometrik sekiller olarak gormeye basliyorsun mesela.. ki ben zamaninda oyleydim bir parca..
......................
isin gercegi su ki, cok guzel bir ugras fotografcilik.. hem de insan yaraticiligini ortaya koyabiliyor rahatlikla..
ama digital fotografcilik, bence zarardan ziyade yarar saglamistir.. zaten her zaman eskisi aranir herseyde.. ama su anda, film bitecek diye korku olmadigi iicn bile insanlar cok daha rahat fotograf cekebilmekteler..
veya eskiden olsa, hangi filtreyi kullanacaktin, bilmemnesi yuzunden birsuru seyi dusunmek gerekirken, su anda raw formatinda cekerek, tamamen fotograf cekmeye yogunlasiliyor.. (tabii ki bazilari, sonradan yapilacak duzeltmenin dogru olmadigini savunabilir.. ama benim dusuncem, oncelikle insan, kjendini kompozisyone vermelidir.. makinenin ayarlari arasinda bogulup kalmamalidir..)

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 20:00 - İp: 62.***.**2.10
ozzyalp
ozzyalp (üye)
İzmir / Amatör

aynen benim esim de bir cicege bakip aaa ne guzel diyor ama ben nasil fotograflarim diye dusunuyorum.. ama iste soylemeye calistigim, bunun insan terbiyesinde ve yasam standartlarinda, daha temiz ve estetik bir cevreyle, disiplinle alakasi yok.. bu tamamen, fotograf cekmekle alakalidir.. eger ki matematige cok fazla ilgi gosterirsen, her yeri de geometrik sekiller olarak gormeye basliyorsun mesela..

Bende tamamen bunu kastediyorum dadanagast. Ama terbiye, yaşam standardı vs ile ilgisi olduğunu ben de düşünmüyorum.

Bu arada, beni kıracak birşey söylemedenin, merak etme.
Özür dilemeye falan ise hiç gerek yok. Yine de nezaketin için teşekkürler. Sevgiler...

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 20:13 - İp: 82.***.**4.99
lacimert
lacimert (üye)
Aydın / Amatör

Arkadaşlar, nispeten de olsa, doğru olabileceğini düşündüğünüz birşeye, sadece belirli bir noktasına olan itirazınızla karşı çıkmak, cesaret ister. Bu nedenle, dadanagast'ın karşı çıkışına saygı duyduğumu belirtmek istiyorum. Yanlış hatırlamıyorsam, Victor Hugo'nun bir romanında geçen, çok beğendiğim bir söz: "Be birader, bir sözüme de karşı çık ki, yalnız olmadığımı anlayayım!"

Konuya gelirsek: Orhan Yum'un savunduğu, omerk'in dediği gibi "İnsanları yaptıkları işlere ve mesleklere göre kalıba koymak" değil. Savunduğu ve benim de katıldığım şey şu: "Fotoğrafçının görmesi ile çekmeyenlerin görmesi arasındaki fark çekeceği objeye odaklanmaktan başka birşey değildir." demiş ya omerk, işte burası!!! Fotoğraf çekerken, objeye odaklanma konusu, diğer mesajlarda da, çok önemsiz bir şeymiş gibi, üzerinden atlanarak geçilmiş.

Çok minik bir örnek vereyim:
Şimdi sizden ricam, hiç üşenmeden, kalkın, odanızdaki elektrik anahtarının, mutfağınızdaki ocak çağmağının, kapı tokmağının, klavyenizin vb resmini çekin. Sonra da bu resimleri ekranınızda izleyin. Büyük olasılıkla, bir sonraki işiniz, elinize sabunlu bezi alıp, temizlik yapmaya girişmek olacaktır.

Ya da, hergün geçtiğiniz Aksaray kavşağında çektiğiniz bir resme bakarken, o resimde eksik olan bir şey sizi rahatsız edecektir: Ağaç...

Fotoğraf çekmek, insanda yalnız fotoğraf çekme yeteneğini geliştirmez. Bundan daha önemli bir şeyi, "baktığımız" şeyi "görmemizi" de geliştirir.

Evet, dijitale geçişin olumsuzluğuna ben de katılmıyorum, ama; analog olsun, dijital olsun, fotoğraf çeken insanın, bakmakla görmek arasındaki farkı zamanla aşmış olacağına inanıyorum.



----
Son olarak da, mete007'nin başlardaki mesajını buraya kopyalamak istiyorum. Konuyla hiç ilgisi olmayan bu mesajın, mete007 tarafından (her zaman olduğu gibi) bir süre sonra silineceğini bildiğim için :

"Aynı şeyi ikinci kez yapıyosun orhan...
Lisanslı program kullanımı konusunda başka topic te laf yedin, serbest kürsüde telafi etmeye çalışıyosun...
Tüm fotoğraflarını çaldığı makinelerle çeken birisini düşün..... Korsan yazılımla fotoğraflarını işleyen kimsede aynı kefededir(bence)....
Terbiye bilimselliğinden bahsetmişsin..... Korsan yazılım kullananları kastediyosundur(umarım)"

 

Tarih: 14 Ocak 2006, 22:52 - İp: 81.***.**8.181
orhan yum
orhan yum (üye)
Diyarbakır / Stüdyo Fotoğrafçısı

arkadaşlar öncelikle hepinize yorumlarınız için teşekkür ederim.
hemen şunu belirtmek isterimki ben bir dijital karşıtı biri
değilim. sanırım öyle lanse ediliyorum.
ben 6 senelik bir photoshop kullanıcısıyım. ama öncelikle fotoğrafçıyım.
sanatımı seviyorum,işimi seviyorum, ve onun yok olmasına izin vermiyeceğim. daha doğrusu onun grafikleşmesine elimden geldiğince izin vermem.
öyle bir zaman gelmişki ileride fotoğrafçıyım diyemiyeceğiz,
biz grafikeriz diyeceğiz. sadece isyanım bundan.

mete007 yede burdan son birşey demek stiyorum,
metebey aslında siz yine yapacağınızı yaptınız.
ve gözel giden bir sohpetin içine ettiniz.

anlamadımki ne yapma gayreti içindesiniz.
eğer konu hakkında söyleyecek bir sözünüz yok ise neden eski konulardan konuşma isteği duyuyorsunuz?
dikkatinizi çekerim, bu yeni bir konu ve yeni bir sohpet.

ben dörüstçe çıkıp korsan yazılım kullandığımı söylüyorum.
bunu herkeste yapamaz. işte ancak sizin gibileri çıkıp demogoji yapar.
sizinde kullandığınız windovstan tutun winamp a kadar kaçak olduğuna yemin edebilirim. siz ben lisanslı kullanıyorum diye ancak kendinizi tatmin edersiniz. hem banane yahuu ister kullanın ister kullanmayın.
aslında size en iyi cevabı geçen bölümde nihat bey vermişti
şimdi ise lacimert bey gerekli lafı söyledi size.
artık uslansanız iyi olur.




 

Tarih: 15 Ocak 2006, 01:16 - İp: 85.***.**9.228
n.baba
n.baba (üye)
Ankara / Amatör

münazara çok güzel. kırmayalım kırılmayalım lütfen.hepinize sevgiler.

 

Tarih: 15 Ocak 2006, 13:40 - İp: 85.***.**6.187
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

yapma Orhan...

esnaflığın zayıf(hangi kağıt)... O mesele eskidi deme....

Korsan yazılım; çalıntı mal demektir.... Sakınha övünme..

forum arkadaşıyız... Terbiye bilimselliği sözünü şartlı şekilde alkışladığımı hatırla....

 

Tarih: 15 Ocak 2006, 16:18 - İp: 85.***.**0.180
portigo
portigo (üye)
İstanbul / Meraklı

valla vaktim olmadığı için konunun tamamını okumadım ama günümüzde fotoğraf sanat olmaktan çıkmış durumda. fotoğrafa sanat gözüyle bakanların oranı %1 dir enfazla

 

Tarih: 15 Ocak 2006, 18:53 - İp: 85.***.**4.68