the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Fotograf Üzerine_

Geçenlerde değerli bir arkadaşımla konuşurken konu fotografa geldi. Tespitleri ve çözümlemelerine her daim hayran kaldığım dostumun bu hususta kurduğu cümle gene takitre şayan idi;
Dostum; İstanbul'un yarısı Fotografçı yarısıda Fethullahçı olmuş...Y.ACAR

Hak vermemek içten değil.
Sitemizde de görüyorum ; üzülüyorum. Beğenlimek altyapısında yönlendirilen gözler; ne yapabilcekleri neler yaratabilcekleri konusunda her geçen gün körleşmekte...
Ezbere alışmış tasavvurlar, çektiklerinden daha ziyade çekmeyi umdukları komposizyonun ismi ile avunmakta, tatmin olmakta. Fotografa verilen isim; yansıma ile yönlendirme arasında skıştıkça gene aynı kaygıyı duyan insanlar tarafından beğenilecek ancak eserleri değerlenmeyeceklerdir.

Saygılar...

AHmet YILMAZ

Tarih: 26 Temmuz 2011, 10:29 - İp: 88.***.**0.82
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

''...gene aynı kaygıyı duyan insanlar tarafından beğenilecek ancak eserleri değerlenmeyeceklerdir.''

Şu söz herşeyi özetlemekte zaten, artık fotoğraf sitelerinin kronik hastalığı haline geldi. Öyle bir geldi ki; ilgili fotoğraf sahibi kişiyi eleştirmek bile, bir ton azar yemeye sebebiyet. Kendimizi geliştirmek yerine, vizörden bakar bakmaz fotoğrafçı oluveriyoruz. Bu hatayı kabullenmeden bir arpa boyu yol katetmek imkansıza yakın.

Ben bazı durumlarda, hatta çoğunda 1x.com' u çok önemli bir kriter olarak görüyorum. Yaptığım çıkarımlar sonucunda, 1x.com' a kabul gören bir çok fotoğraf gönüllüsü, fotoğrafçı vs. çoğu türk fotoğraf sitelerinde izlenme dahi alamıyor ama 1x.com' a kabul göremeyecek yüzlerce kişi hergün yüzlerce pohpohlama ile başarılı olduğunu sanıyor.

Nedeni gayet açık; 1x.com' a kabul görenler zaten al gülüm ver gülümcülüğün karşında, kabul göremeyenler ise gülümcülükle ego patlaması yaşamakta. Bu sorun düzelir mi, hiç ama hiç sanmıyorum. Biz de böyle ego oldukça, malesef sanat sadece belirli bir zümre tarafından ileriye gidebilicek.

Edit: imla



#sansabosa' tarafından 26.07.2011 13:55:46 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Temmuz 2011, 13:54 - İp: 88.***.**3.222
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Ne denmek istendiği konusunda bence biraz daha spesifik olmak lazım ....

Konumuz türünde başarılı hatta "kusursuz" sayılacak fakat değişik bir bakış açısı / yaratıcılık gerektirmeyen fotoğraflar mı ?

yoksa

kompozisyon/teknik/kadraj/konu açısından zaten başarısız ( ve ona rağmen beğeni toplayan ) olanlar mı ?

İkisi ile de ilgili yazılacaklar olabilir ama konuyu dağıtmamak açısından bilmemiz iyi olur

 

Tarih: 26 Temmuz 2011, 23:12 - İp: 96.***.**4.180
the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Açıkçası konumuzun kronolojik sürecine deyinmişsiniz.

Fotoğraf’ın kusursuzluğu da bir süreçtir.. Kusursuzlukta baz alınan değerler ve beğeniler değişecektir. Şu zamanda bir sokak fotoğrafında izleyiciyi rahatsız eden elektrik tellerinin manipüle edilmesi v.s gibi. Eskiden bu kaygılar mevcut değildi. Yani sizin 2 başlık altında topladığınız bu konu; hâlbuki birbirinden farksız şeyler. Yönlendirilen kusursuzluk bir süre sonra basitleşecektir çünkü “kusursuz olmalısın” dayatması; kurallar ile sınıflaştırılır. Sınıflaştırılan sanat körelir.

Ve sonrası sınıf kaygısı duyan sıradan gözler ve başarısız fotoğraflar….


 

Tarih: 27 Temmuz 2011, 11:08 - İp: 88.***.**0.82
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

işte o zaman "nasıl bir şey yapılmalı?" sorusu devreye girer.

 

Tarih: 27 Temmuz 2011, 11:27 - İp: 78.***.**4.147
the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Haklısınız; ancak bu sorunun cevabı ben de farklıdır sizde farklı. Nasıl bir şey tavsiye edersiniz şeklinde sorulsa idi naçizane;

Ben fotoğrafçı değilim, inanın öyle bir kaygım da yok; gerçi keşke olsa idi!!

Fotoğrafı ” zaman” kavramından uzaklaştırmayın derim. Boyutsuzluğu ise ancak neyi, neden ve ne zaman çektiğimizi bilerek aşabiliriz. Amaç sadece fotoğraf ise fotoğrafları da bu bağlamda yorumlamak da yarar var…

 

Tarih: 27 Temmuz 2011, 11:41 - İp: 88.***.**0.82
  • 1