ersin
ersin (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Fotograf Sanat Degildir!!!!!

Çankaya'da düzenlenen törende ödülünü alan Ara Güler'den meslektaşlarını kızdıracak yorum: Fotoğrafçlık sanat değil!..

Soru: Sanatçı olarak tanımlanmayı şiddetle reddediyorsunuz?

Ara Güler: Doğru. Fotoğraf sanat falan değildir deyip duruyorum millete. Neyse ki ödül kültür hayatına katkı yapanları da kapsıyor! Bizler görsel tarihçiyiz. Tarih, sanattan daha önemlidir bana soracak olursan

YORUMSUZ!!!!!!

Tarih: 17 Kasım 2005, 13:04 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

ceko tabii ki tartisilacak.. ama dandik makinelerin dandik ozellikleri de tartisilacak..
..
ama benim anlayamadigim, neden boylesine bir iddia'da bulundugu..
eger ki haber fotografcisiysan, yaptigin belki de gorsel tarihcilikdir..
ama fotograflarla yalan soylemek mumkundur.. (yalan soyleyebilme sanatidir bir yerde yani..)
olmayani var gibi gosterebilirsin de..
kaldi ki photoshop'la artik herseyi yaratabilirsin..
bunun neresine "gorsel tarihcilik" diyecegiz ceko???
......
bence bu konuya, fotograf nedir sorusuyla baslayalim tartismaya..
evet ceko, fotograf nedir?..

 

Tarih: 23 Kasım 2005, 01:46 - İp: 62.***.**2.10
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Tabiki dadanagast yalan sölemek mümkündür ama bu hayatın her alanında mümkündür. söle ve yazıyla daha kolay yalan söleyebilirsiniz ama fotoğrafla kolay kolay söyleyemezsiniz. Hatta şöyle bir tanımlama vardır "gözümle görmezsem inanmam". Belki bir kitapta veya gazete de okuduğunuz bir habere inanmayabilirsiniz ama fotoğrafla desteklenmiş bir haberse inandırıcılığı daha fazla olur. Bu yüzden biz varız

Fotoğraf nedir?

Vereceğim cevabı bildiğin için soruyorsun dada Benim; "fotoğraf gerçekleri yansıtmanın, insanlara dünyayı göstermenin en iyi yoludur" diyeceğimi bildiğin için.
Ama tekrar ediyorum şu anda görüntülü iletişimden sonra inanabileceğiniz en iyi iletişim yöntemi fotoğraftır. Bu iki yöntem dışında neye inanacaksın dada, yazılara mı, sözlere mi?

 

Tarih: 23 Kasım 2005, 19:32 - İp: 85.***.**8.101
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar dostlar,

Bence yazı dili ile fotoğrafı çok karşılatırmak akla çok mantıklı gelmiyor. Dünya üzerindeki tüm kurallar, tüm düşünceler, tüm ölçüler, tüm varedilenlerin anasını taşır sırtında .. Görsellik, tüm dünya tarihi boyunca o kadar küçük bir yer tutar ki tartışmaya bile değmez.Yaşam alanları içinde , vizör arkasında insan bulunan her görsel görüntü dünyanın en büyük yalanı, en büyük hayali, en büyük olmazı üretebilir.O nedenle mahkemeler dahil, sabit kameraları kanıt olarak sayarlar bir çok ülkede..Düşünüyorum da gösellik aslında yazı ve sözler ile kanıtlayabildiğinin %1 ni dahi anlatma aracı değildir,Örnekle: matematik, felsefe, fizik, kimya ki bunlar olmadan ne fotoğraf var olabilir, ne de makinası..
Yazılar ve söylemler tabii ki yalan/yalnış olabilirlik taşır ama bir doğruya varmanın yolu her zaman araştırmaktır.Fakat görsel sunumlar son 1.5 asırda anlatıma yardımcı olmuşlardır..
Ara ustanın söylemine bir de başka bir yönden bakmak gerekiyor.. Biraz matematik gibi olacak ama!..
Eğer sanatın yapılma biçimini, alet ve edevatını belileyebilecek , kesin sözcükler edebilecek biri varsa bu dünya üzerinde , Ara usta haklıdır o zaman...

sevgiler..

#thalassa' tarafyndan 24.11.2005 13:24:22 tarihinde düzenlendi.


#thalassa' tarafyndan 24.11.2005 13:38:51 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 13:01 - İp: 81.***.**1.52
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör


yahu komik bişi oldu yazı gitmedi ve uçtu sanmıştım


#thalassa' tarafyndan 24.11.2005 13:20:25 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 13:18 - İp: 81.***.**1.52
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

fotograf, gercekleri yansitmanin.....iste olay bu ceko.. gorsel tarihcisin sen..
..aslinda thalassa, bir sekilde aciklama getirmis.. fotograf bir yardimci konumunda.. ama bazen gorsellikler de kifayetsiz kalabilirler.. sozler, dusunceler ve yazilar olmak zorunda tabii ki..
" ......vizör arkasında insan bulunan her görsel görüntü dünyanın en büyük yalanı, en büyük hayali, en büyük olmazı üretebilir." dedin thalassa.. iste bu noktada sanat olmuyor mu fotograf? yaraticilik sanati..
ama tabii ki fotograf ve video, gorsel destekleyicilerdir.. ama kullanma amacina gore farklilik gosterecektir..
yani benim icin fotograf, sanat olabilirken, ara guler icin "gorsel tarihcilik" olamaz mi?..


.."Eğer sanatın yapılma biçimini, alet edevatını belileyebilecek kesin sözcükler edebilecek biri varsa bu dünya üzerinde Ara usta haklıdır o zaman..."
ben bu cumleyi pek anlayamadim thalassa..
simdi bana gore, kesinlikle, sanat yapilabilmesi icin, aletten ziyade insanin kendisi buyuk rol oynar.. o halde ara guler hakli mi oluyor?.. gercekten anlayamadim..

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 13:43 - İp: 62.***.**2.10
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar sn dadaganast,
Ara usta fotoğraf sanat değildir diyerek bir kıstas getiriyor sanatın yapılabilme araçlarına , ben de fotoğrafı bir araç olarak sayıyorum, yani bu aracı kullanarak sanat elde edilmez denildiği anda sanatın yapılabilirlik aracına kıstas, sınır koyuyorsun.. O zaman da bu işin içinden kimse çıkamazı anlatmaya çalışıyorum..
Tabiidir ki görsel tarihçilik yapmak isteyebilr herhangi bir kimse ; örnek olarak belgeseller, aynı araçlarla sinema da yapılıyor ve sanat olarak da kabul ediliyor. Bir kalem yasa da yazar, edebiyat da yazar.Nesnel de değildir..Aynı şekilde Şiir..Müzik de var tabii..ben şunu anşatmaya çalışıyorum hep, fikirler söylenmek için denilir , yazılır, kimi zaman taraf ta bulur.Bu son derece normaldir, ama doğrular genellikle çok olmazlar..
Ben de sadece fkrimi yazıyorum , belki yalnıştır bence okuyanlar araştırsın derim...

sevgiler.

#thalassa' tarafyndan 24.11.2005 15:19:22 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 15:13 - İp: 81.***.**1.52
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

"Ara usta fotoğraf sanat değildir diyerek bir kıstas getiriyor sanatın yapılabilme araçlarına , ben de fotoğrafı bir araç olarak sayıyorum, yani bu aracı kullanarak sanat elde edilmez denildiği anda sanatın yapılabilirlik aracına kıstas, sınır koyuyorsun.. O zaman da bu işin içinden kimse çıkamazı anlatmaya çalışıyorum.."

thalassa simdi de anlayamadim.. sanirim turkcem gittikce koreliyor..
.........

sonraki paragrafta; ara guler'e gore "gorsel tarihcilik" olabilecegini mi soylemek istediniz?.. ama bir baskasina gore farkli olabilir..
mesela bence sanattir fotografcilik..

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 22:51 - İp: 62.***.**2.10
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar sn dadaganast

Valla ben anlaşılır bir dille yazdığımı sanıyorum ama.
ARA ustanın dediği şu;'' fotoğraf sanat değildir''
yani bunu demekle fotoğraf ile sanat yapılamaz diyor usta.Bu yalnıştır diyorum ben.Neden diyorum bunu, çünkü sanatçının sanatı ne ile yaptığına kimsenin karışmaya hakkı olamaz .Yani kısaca Ara Güler usta bu konuda yanılıyor diyorum..

 

Tarih: 24 Kasım 2005, 23:03 - İp: 81.***.**1.52
bülentkurt
bülentkurt (üye)
İstanbul / Amatör

..Ara Güler'in herhalde canı sivri bir laf etmek istedi.
Gündem belirleyip tartışma yaratmak istiyorsan, böyle
tepki çekicek bir laf atarsın ortaya, sonra bla bla bla..

 

Tarih: 25 Kasım 2005, 11:29 - İp: 85.***.**8.227
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar , Sanmam ki sadece sivrilik olsun diye desin bu sözleri.. İnsan şüpheci bir varlktır, bir konuda en iyi olmaya çalışanlar kendilerini hep eksik hissederler , bu da çok doğaldır çünkü ardında bıraktıkça bilinmesi gerekenleri , önlerinde yeni açılmamış kapılar koyarlar ve o kapıları da açayım da kendime güveneyim der insan kızı/oğlu ama o hedeflerin sonu gelmediğinden hiç, ve hep bir rakibin de olduğu düşünüldüğünden daha olmadım psikolojisi ile kendini görmezden gelirsin.Konusunda en iyilerin arasında olanların kendileriyle verdikleri sonuçsuz bir harptir bu. Ara usta , sn Cekonun da dediği gibi kendini sanatçı olarak görmesi pek gerekmiyor ama bizler onu bir sanat adamı olarak görüyoruz.. Ama burada tartışma konusu bu değil , söylemin yalnış olduğudur..Bu iki konuyu ayırmalıyız bence..Kısaca Ara ustanın hakkını yaptıklarıyla verip ama söylemlerinde onun da hata yapabileceğini de bir kenara koyup, doğruyu bizler aramalıyız.Söylemin doğruluğu peygamber ağzından çıksa bile araştırmalı , tartışmalıyız..

sevgiler

#thalassa' tarafyndan 26.11.2005 12:31:13 tarihinde düzenlendi.


#thalassa' tarafyndan 26.11.2005 12:32:43 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 26 Kasım 2005, 03:35 - İp: 85.***.**9.38