ersin
ersin (üye)
Yurtdışı / Meraklı

Fotograf Sanat Degildir!!!!!

Çankaya'da düzenlenen törende ödülünü alan Ara Güler'den meslektaşlarını kızdıracak yorum: Fotoğrafçlık sanat değil!..

Soru: Sanatçı olarak tanımlanmayı şiddetle reddediyorsunuz?

Ara Güler: Doğru. Fotoğraf sanat falan değildir deyip duruyorum millete. Neyse ki ödül kültür hayatına katkı yapanları da kapsıyor! Bizler görsel tarihçiyiz. Tarih, sanattan daha önemlidir bana soracak olursan

YORUMSUZ!!!!!!

Tarih: 17 Kasım 2005, 13:04 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

arkadaşlar daha once tartışılan ve linkini verdiğim konuda arkadaşlar açıkladılar yanı benden daha ıyı tanıyanlar ara ustadın neden boyle dediğini...Şu düşünceyı bence oncelikle anlamak lazım...Ara güler fotoğrafcılığı kotulemek yada basite indirgemek adına soylememiş bu cumleleri...Tevazu kokan ifadelerinde şoyle diyor... Arkadaşlar ben anlamıyorum ben çekıyorum başkaları sanat diyor ben sanatcı değili... Muzık dunyasından daha once ornek veren arkadaş vardı bende vereyım muzık piyasasında kendını ove ove bıtıremeyen onca ınsan var fakat herbırımız onların ne derece muzık ınsanı olduklarının farkındayız... Yanı yaptığı işin doruğundakı ınsanlar bu noktayı kabullenmezler... Sanatcı kendıne sanatcı dıyorsa aklınıza şuphe düşsün... Felsefe düşünce dunyasının en parlak zekası belkide sokratestir ve tek bilgisinin hiç bir şey bilmediği bilgisi olduğunu soyler... Bu itminan noktasıdır vakti ile 1959 yılında varlıkdan yayınlanmış bir çinli okçu hıkayesi vardı...Keşke bu yazıyı sızınle paylaşabilsem ve itminana varmanın ne demek olduğunu o hıkayecekde anlayabilsek...

 

Tarih: 17 Kasım 2005, 23:20 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

huzunseli hakli olabilirsin.. ama, bir konuda ustad olanin ben hicbirsey bilmem demesi de normal degil bence.. demek ki bildiklerinin farkinda degil.. bunun baska aciklamasi olamaz..
..surasi bir gercek ki, ara guler'in kafasindaki "sanatci" kelimesinin anlami farkli.. o yuzden yaptigi isin sanatla baglantili olmadigini dusunuyor..
bu onun kisisel dusuncesidir..
benim kisisel dusunceme gore, fotograf cekmek sanattir..

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 01:31 - İp: yok
cartal
cartal (üye)
İstanbul / Meraklı

Ben fotografi piramit gibi goruyorum.
En alt genis bölum ANI fotografciligindan basliyor.
Yukariya dogru branslasma ile devam edip en tepede SANAT vasfini kazaniyor.
Herkes alttan basliyor, tepeye ulasanlar ise son derece SINIRLI
Nacizane kanaatim Ara Güler'in düsüncesinin de buna paralel olmasi. Tipki her zaman ögrenilecek birseyler oldugu ve asla en iyi bilen olunamayacagi gibi.

Ara Guler tepeye en yakin belki de tepedeki insanlardan (sanatci) olmasina ragmen kendini pramitin ara kademelerinde hissediyor olabilir. (bence bir sanatcinin ruhunda hep bu olmali)




#cartal' tarafyndan 18.11.2005 02:33:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 01:56 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

sayın dada...Ustadlar birşey bılmedıklerını soylerler bılmedıklerını ıdda ederler fakat biz onların bildiğini biliriz...Zaten bu yeterli...Bildiğini idda ederse bından şuphe duyalım sorgulayalım... ustadlar zaten soyledıklerınen cıok yaptıkları ıle ınsanları etkılerı altına alırlar... lisanı hallerıyle bizimle konuşurlar...

bizi en azından benı onlardan ayıran bu...

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 02:03 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

haklisiniz arkadaslar..

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 02:20 - İp: yok
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

Ezbere konuşmam doğru değildi, o yüzden yarım bırakmıştım. Kavramlar Aristotales'in POETİKA adlı kitabında geçiyor.

"Nemesis; sanatın kaynağı, doğanın taklit edilmesi. Katarsist; sanatın en önemli amaçlarından biri. Sanat eseriyle izleyici arasında kurulan duygusal bağ. Müzik dinlerken, sinema filmi vs seyrederken, Yağlı boya tabloların içinde kaybolurken...."
Anlatmam mümkün değil... Duygularıma hitabeden eserleri kendim adıma sanat eseri olarak adlandırırım. herkesin duyguları değer yargıları farklıdır. Ara güler in alçak gönüllü davranışlar sergilediğini arkadaşlar anlatmıştı yanılmıyorsam.... Hoşçakalın....

 

Tarih: 18 Kasım 2005, 09:27 - İp: yok
myc
myc (üye)
İçel / Stüdyo Fotoğrafçısı

sevgili ersin Ara Güler usta kime söylemiş hangi gazete ye veya hangi tv kanalına demeç vermiş Fotoğraf Sanat değildir? diye ne zaman hangi tarihte?Siz Yurt dışından nasıl duyguduz hemen foruma taşıdınız şaştım dogrusu.saygılarımla



Bilgi paylaşıldıkça güzel ve özeldir

 

Tarih: 19 Kasım 2005, 09:48 - İp: yok
huzun_seli
huzun_seli (üye)
İstanbul / Amatör

Ara Güler, Fotoğrafçılığın Sanat Ol
Ünlü fotoğrafçı Ara Güler, fotoğrafçılığın sanat olduğuna inanmadığını belirtti...

Ankara Üniversitesi (AÜ) İletişim Fakültesi`nce düzenlenen ``Oryantalizm ve Fotoğraf`` konulu panele, ünlü fotoğrafçılar Nikos Economopoulos, Reza Deghati, Alex Webb ve Ara Güler konuşmacı olarak katıldı.
Güler, paneldeki konuşmasında, fotoğrafın, onu çeken kişinin bakış açısına göre biçimlendirildiğini söyledi.

Yabancı fotoğrafçıların, Türkiye`ye kafalarında oluşturdukları şeyi aramaya, görmek istediklerini bulmaya geldiklerini ifade eden Güler, fotoğrafın nesnel olmadığını belirtti.

Güler, fotoğrafçılığın sanat olduğuna inanmadığını söyleyerek, ``Onca sanatçının fotoğrafını çektim. Eğer sanatçı olsaydım kendi fotoğrafımı da çekerdim`` dedi.
http://www.skyturkonline.com/h_46777_9.html


BU KONU CANAHMET TARAFINDAN
http://forum.netfotograf.com/serbest_kursu.asp?msg_id=5803
LİNKTE YAYINLANDI

 

Tarih: 19 Kasım 2005, 11:48 - İp: yok
dadanagast
dadanagast (muhtar)
Yurtdışı / Amatör

arkadaslar neden bu kadar onemli ara guler'in sanat degil demesi, anlayamiyorum dogrusu.. ara guler'e gore sanat olmayabilir, ama ben sanat oldugunu kabul ediyorum, simdi sanat degildir mi demeliyim?.. hayir tabii ki..
..ayrica sanatci olsaydim kendi fotografimi da cekerdim demesi bir espri niteliginde bence..
sanatci oldugunuz toplum tarafindan kabul edilir.. kendiniz belirleyemezsiniz.. o yuzden ara guler'in kendi fotografini cekecek olmasi, kendini sanatci olarak gorudugunu gosterir.. ama hangi sanatci kalkip da ben sanatciyim der? veya gercek sanatci diye degistireyim..
bu kadar takilmamak gerekir diye dusunuyorum..
bunlar sadece kisisel goruslerdir, bilimsel gercekler degiller..

 

Tarih: 19 Kasım 2005, 15:53 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Dostum dada bence Ara Güler'in böyle bir şey demesi önemli ve üzerinde konuşulması gereken bir konu. Ara usta dünyanın sayılı fotoğrafçıları arasında gösterilir. Saygın bir yere sahiptir. Time Life gibi dergiler için kapak fotoğrafları çekmiş, salvador Dali'den Pablo Picasso'ya kadar bir çok ünlü insanı fotoğraflamıştır. Dünyada ayak basılmadık toprak çekilmedik ülke bırakmamıştır. Sadece Dünyanın en saygın fotoğrafçılarının alındığı Magnum Photos'un en iyi fotoğrafçılarındandır. Peki şunu sormalı bu adamın söylediği bir söz ve ortaya attığı bir düşünce netfotoğrafta tartışılmayacak ta ne tartışılacak. En dandiğinden fotoğraf makinelerinin en dandik özellikleri mi tartışılacak

 

Tarih: 21 Kasım 2005, 22:15 - İp: yok