andywarhol
andywarhol (üye)
İstanbul / Reklam Fotoğrafçısı

Fotoğraf Platosu

Arkadaşlar yakın bir zamanda avrupa birliğinde alınan bir kararla, sokak ta veya buna uygun yerlerde portre, an, durum üzerine resimdeki kişilerin izni alınmadan fotoğraf çekilmesi yasaklanmıştır. Amerika da bunu fotoğraf platoları kurularak bu sorun ortadan kaldırılmış. Türkiye de ise sorun devam ediyor. Çünkü fotoğrafçılar için fotomodel üzerine hizmet veren bir ajans yok. En azından var olan ajansların bu işi ne kadar ciddi yaptıkları tartışma konusu. Başlatmak istediğim konu fotoğrafçılık ve fotomodel sorunu üzerine bu konuda herkes fikirlerini paylaşırsa çok sevinirim. Şimdiden sağolun.

Tarih: 26 Haziran 2005, 21:38 - İp: yok
adopro
adopro (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

türkiye yapı itibariyle diğer ülkelere oranla fotoğtaf konusuna fazla eğilimli olduğu için serbest bence diğer ülkelerde fotoğraf ajansları olduğu gibi türkiyede de var ajanaslar bence avrupanın yaptığı yanlış dolayısıyle herkes hür ortamda fotoğrafını çekebilmeli

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 14:36 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Arkadaşlar bu yasalarla belirlenen bi durum olsada avrupada da uygulamada aksaklıklar yaşanıyor. Bu yasaklama özel hayata müdahalae konusunda getirilmiştir ve de iyi olmuştur. Kimse canını sıkmasın herkes istediği gibi fotoğraf çekebilir. Zaten uygulamada da çok sorun yaşanacağı kesin. sadece paparazzilerin ve foto muhabirlerinin işini zorlaştıracak o kadar. Endişelenecek bi şey olmadığını düşünüyorum. Sokaktaki adam niye çektin len benim fotoğrafımı diyip sizi mahkemeye vermez bu ülkede kafanızı yormayın. Bizim insanımızın kendince çözümleri vardır. (dövmek, hırpalamak, saldırmak, makineye zarar vermek... Benim de başıma bi kaç kez geldiğinden biliyorum))

 

Tarih: 5 Temmuz 2005, 20:08 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar sn andy,

Yorum açtığınız konu aslında çok ama çok önemli..Çünkü bu yasanın farkında olmazsanız, biri deli tazminatlarla hayatınızı karartabilir.O nedenle internet üzerinden yasanın kendisini mutlaka okumalarını öneririm burada olan tüm dostların..
Bildiklerimden bir kaç örnek ile.. Makinanızın objektifine gülümsemeden bakanların fotoğrafını çekseniz bile yayınlamayın hiç bir yerde. Birilerinin evlerini , arazilerini ve buna benzer sahipli malları fotoğraflarken izin almadıysanız bir kaç kez düşünerek yayınlayın.Fakat en iyisi ; siz bu yasayı hatmedin sevgiler..

#thalassa' tarafından 11.07.2005 17:41:23 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 11 Temmuz 2005, 17:31 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Thallassa'nın da dediği gibi çok ama çok önemli bir konu. Hatta ben bir haber fotoğrafçısı olarak beni daha da çok ilgilendiriyor. ama dediğim gibi burası türkiye yok öyle

Evet yasa gerçekten öyle ama iş uygulamada bitiyor. bu ülkede bir çok yasa bazı kesimleri içeri atmak için çıkarılıyor. Şimdide fotomuhabirlerini gözlerine kestirdiler.
Sokaktaki amatör fotoğrafçıya bi şey olmaz siz üzülmeyin.

Bundan daha önemlisi fotoğrafların telif haklarıdır.asıl tartışılması gereken de budur. fotoğraflar bi çok gazete ve dergide üç kuruş paraya fotoğrafçının imzası bile olmadan basılıyor.

 

Tarih: 11 Temmuz 2005, 17:51 - İp: yok
  • 1