koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

Fotoğraf Okuma.

Bir yorumda gözüme çarptı:
(Çocuk ve gençlerde portrenin önünde boşluk bırakılır çünkü geleceği vardır. yaşlı portrelerinde ise arka tarafta boşluk bırakılır çünkü geçmişi vardır) diye devam etmiş
Bu konu üzerine bilgi paylaşımı yapabilirmiyiz?

Tarih: 14 Eylül 2011, 22:28 - İp: 88.***.**7.156
sinanefendi
sinanefendi (üye)
Yurtdışı / Amatör

Fotografta belli bir takim kurallarin oldugu gercektir.Fakat bu kurallarin disina cikipta iyi fotograflarda cekilebilir.Aslinda en iyi cekimler ,zaman harcayip ,(isik ,kompozisyon ,derinlik ,yada belli bir bölgenin net olmasi ,hangi diyafram, yada pozlama ,iso vs vs.) önceden ayarlanip ,yani emek harcanan cekimler,daha cok randiman verir.Fakat bazi durumlarda ,cekimlerlerin seri ve hizli olmasi gerekir .Bu durumlardada ,yinede otamatige gecmeyipte ,Tv ve Av da yapilan cekimlerde ,bizim istedigimiz gibi makinayi yönlendirme olanagi vardir.
Portre cekimlerinde genelde bakis acisinin oldugu yere dogru bir bosluk verilir.Kadraj ona göre ayarlanir.Birde cekim yapilan insanin gözlerine, yada tek gözüne daha cok netlik verilir.Bu kural hayvan cekimlerindede gecerlidir.Fakat dedigim gibi ,kurallar bozularakta iyi kompozisyonlar ve cekimler elde etmek mümkündür.Zaten her zaman derim ,kurallar bozulmak icin vardir.Herkese iyi calismalar.

 

Tarih: 15 Eylül 2011, 15:31 - İp: 84.***.**7.246
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Köroğlu'nun burada bahsettiği fotoğraf "okumak" , teknik yönden değil ama Sinanefendi ; anlam / içerik / duygu / düşünce vs açısından ...

 

Tarih: 15 Eylül 2011, 17:32 - İp: 96.***.**4.180
melike1994
melike1994 (üye)
İstanbul / Meraklı

yani; "sanatsal, felsefi, siyasi, ideolojik, sosyolojik, psikolojik.........."

paperman ustanın "Çeken bile o kadar düşünmemiştir " dediği, ama bazılarının bulduğu büyük anlamlar...

 

Tarih: 15 Eylül 2011, 18:01 - İp: 78.***.**1.71
aydia
aydia (üye)
İstanbul / Meraklı

aslında beğendiğimiz fotolar için sadece beğen butonu olsa yeter.asıl yeteneği olup da eksikleri olanlara yol gösterici yorumlar yapılmalı.usta bir fotoğrafcıya ben ne yorum yazacağım ama yeni yeteneklere beğenim varsa şu şöyle daha iyi olur diyebilirim ya da bilenler demeli ...

 

Tarih: 15 Eylül 2011, 19:16 - İp: 85.***.**1.200
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

(10 saniyede veya en fazla 10 dakikada çekilmiş bir fotoğraf , üzerinde aylarca çalışılmış / kafa yorulmuş bir tablo gibi okunulmaya çalışmalı mı peki ? Çeken bile o kadar düşünmemişse , bizim zorlayarak ilave bir şeyler görmeye çalışmamızın , manalar yüklememizin gereği var mı ?) ........
Diye eklemiş;sayın uğur bey.

Fotoğraf'a ilk bakıldığında;görülen ve hissedilenlerin yorum ile yazıya dökülmesi fotoğrafı okumak bu olmalı sanırım
Ama yinede uğur beyin dediği gibi;10 sn'de çekilen bir fotoğrafa kafa yorup manalar yüklememiz tartışılabilir belki;ya-da kişiden kişiye değişen durumlarda olabilir diye düşünüyorum;şahsen..

 

Tarih: 15 Eylül 2011, 19:54 - İp: 88.***.**7.156
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

soyle birşey de var.

****

fotografcı kadın/erkek cıkar ufak bir gezinti yapar. bu gezinti sırasında diyelim 500 fotograf ceker. eve gelir uc bes tanesini begenir.
bakar biraz crop biraz efekt..

adını" umutların bittigi yer" falan gibi acaip bişey koyar.
siteye yukler.
biz o 500 fotograf arasında ikinci sefer bakılmasa hatırlanmayacak fotografın adına da bakarak anlamlar yukluyoruz, okuyoruz yazıyoruz ciziyoruz...

**********

bende paperman gibi dusunenlerdenim.
bir fotografa alt metin yukleyecek kadar entelektuel bir bakış acısıyla planlayarak, ongorerek fotograf ceken cok fotografcı oldugunu dusunmuyorum kimse alınmasın gucenmesin..



*************************************************************


misal o fotografı ceken ondeki yada arkadaki boslugu bu sekilde dusunerek degil, tersine misal onde kadraja giren alakasız birşey oldugu için yapmıs olabilir..

izleyen orada bir sembol bir mana ararsa tabakta uc tane patlıcana da, dügünde halay ceken akrabalar fotografına da anlam bulabilir.

okumak iyidir.
pek cok boyle eleştiri okudum ve gercekten bakan gozle goren goz arasındaki farkı anlatır bu okumalar. hayalgucunun sınırlarının olmadıgını gosterir.
hiç goremediklerinizi baskalarının gordugunu...

ama işte bu ve vesair sitelerde fotograf paylasan uyelerin cekmiş oldugu fotografların yuzde 98-99unda boyle bir sembolizmden bahsedilebilecegini sanmıyorum..
bu ancak kurgu fotografta geniş yer bulabilecek bir durum bence.


 

Tarih: 16 Eylül 2011, 23:06 - İp: 88.***.**8.140
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

ne kadar çok bilgi verilirse okadar insan bişeyler öğreniyor. ne öğreniyor? mesela çalışmanın zorluğu, yada bir AN.. bakıyorum adam epey zorlanmış, araştırmış, denemiş. birşeyler var yani orda bizi baktıran.

böyle olduğu zaman o fotoğraf hakkında çok çeşitli ve yararlı okumalar çıkabiliyor. ama basit ve özentisiz çekilmiş bir fotoğrafta ne okunabilir ki?


------------------------
Herşey yapılabilir
Bir beyaz kağıtla
Uçak örneğin, uçurtma mesela.
Altına konulabilir
Bir ayağı ötekinden kısa olduğu için
Sallanan bir masanın.
Veya şiir yazılabilir
Süresi ötekilerden kısa
Bir ömür üzerine..

Bir beyaz kağıda
Herşey yazılabilir,
Senin dışında..
Güzelliğine benzetme bulmak zor,
Sen iyisimi sana benzemeye çalışan
Herşeyden:
Bir gülden bir ilk bir sonbahardan sor.
Belki tabiattadır çaresi
Senin bir çiçeğe bu kadar benzemenin..
Ve benim
Bilinci nasırlı bir bahçıvan çaresizliğim..
Anlarım bitkiden filan
Ama anlatamam
Toprağın güneşle konuşmasını
Sana çok benzeyen bir çiçek yoluyla

http://www.youtube.com/watch?v=t_nFgx4k8lg&feature=player_embedded

------
öte yandan okumada mutlaka bir sonuç iyi yada kötü. kişi bunu ters algılayıp salrıya geçebiliyo ki buda bn dahil çoğu kimsenin istemediği bir şeydir. youm yazmak ve fotoğraf okumak robit hutçuluk yapmak gibi bişey benim gözümde.

 

Tarih: 16 Eylül 2011, 23:18 - İp: 78.***.**0.199