the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

Fotograf Çizmek...

Her ne kadar fotoğraf; kabaca ışık düzenekleri ile minik bir anın dondurulmasını ifade etmiş olsa da öncesinde bir ön çalışma bizleri daha başarılı sonuçlara götürecektir.

Anlatımda istediğimiz sadelik yada kaos bizleri mekan; tonlar ve kontrast beklentilerimiz ise zaman ( ışık ) seçimine yönlendirecektir.

Bu durumda seçmek ayrıcalığı bizlere verilmiş en güzel ayrıcalık. Yüzen bir çocuğu anlatmak için su olan bir yere gitmemiz şart ancak; bu çekim için kimi tripot kullanırken, kiminin oksijen tüpü kullanması sonsuz seçim kaynaklarımıza güzel bir örnek olacaktır. Farklı mekânlar, farklı açılar ve farklı ışıklar ile çalışmanın artılarından biri de kameranızı daha iyi tanıyıp kullanmanızı sağlayacaktır. Derinliğin ifadesi, kullanılan iso değerleri ve anlatımınızda gerekli olacak odak uzaklığının belirlenmesinde size alt ve üst sınırlarınızı tanımanızı sağlayacaktır. İstenilen ışık ile minimum/maksimum diyafram değerleriniz ve istediğiniz alan derinliği ile bu bağlamdaki gerekliliklerinizi tespit etmiş olacaksınız. Bakış açılarımızı belirleyecek, tarzımıza katkıda bulunacak fotoğraf izlediklerimizden daha ziyade tasarladığımız fotoğraflardan oluşacaktır. Bu tasarıları kadrajlamaya çalışmak ile donanım ihtiyaçlarınızı belirleyip ( kamera,lens,filtre,tripot v.s) bu bağlamda daha planlı gelişmeler kaydetmemiz kuvvetle muhtemel olacaktır.

Her ne kadar çoğumuza hobi gibi görünen fotoğraf, çekilen her bir fotoğraf ile o zamana ait tarihsel bir belge niteliği taşıdığını unutmamamız gerekir. Bu bağlamda düşündüğümüzde yapılan her bir ön çalışma bizlerin anlatımda daha seçici olmamızı sağlayacaktır. Seçeceğimiz her bir kadraj ile de aslında tasarladığımız anı deklanşöre basmadan önce belirlemiş, özetle fotoğrafı çizmiş oluyoruz.

Tüm NF üyelerine bol fotoğraflı günler diliyorum…
Saygılar…


Ahmet YILMAZ.

Tarih: 25 Ocak 2010, 07:58 - İp: 212.***.**9.16
bigcruzer
bigcruzer (üye)
İzmir / Amatör

Bence daha güzel anlatılamaz. Uygulanması gereken tüm detaylar belirtilmiş, fotoğrafın oluşumu adeta çizilmiş! Teşekkürler.

 

Tarih: 25 Ocak 2010, 10:55 - İp: 88.***.**8.37
  • 1