centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

Filmli Foto. Makineleri Tarih Oluyor

Dünyanın en büyük dijital fotoğraf makinesi üreticisi Canon, film kullanılarak çekim yapan ''geleneksel fotoğraf makinesi'' geliştirme çalışmalarını durduracağını açıkladı.

Japon üretici Canon, yaptığı açıklamada, dijital fotoğraf makinesi geliştirme çalışmalarına odaklanabilmek amacıyla, film kullanılan model geliştirmeye kaynak ayırmayacağını bildirdi.

Mevcut modellerde filmli fotoğraf makinesi satışı ve üretiminin devam edeceğini ifade eden şirket, piyasanın talebini göz önünde bulundurarak ileride bu konuda kesin bir karara varacaklarını belirtti.

Şirket, durdurma kararının, pazar payları küçülen ''compact'' ve ''SLR'' filmli modeller için geçerli olduğuna işaret etti.

Nikon da bir süre önce yaptığı açıklamada, birkaç profesyonel model dışında ''geleneksel fotoğraf makinesi'' üretimini sonlandırdığını açıklamıştı.

Tarih: 26 Mayıs 2006, 13:37 - İp: 213.***.**4.130
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

"Kalite" ile "kullanim kolayligi" arasindaki savasi hep "kolaylik" kazaniyor.

Gerci bugune kadar "kalite" cephesi kaleyi korumayi basardi, ama 35mm seviyesinde dijital her acidan (*) analogu surklase etti, kale dustu.

Orta buyuklukteki formatta bile arada ciddi kalite+fiyat farki olmasina ragmen, tuketiciler kendilerini dijitalin kullanim kolayligina kaptirmadan edemiyorlar. Mamiya ve Bronica(Tamron) bile havlu atti.

Daha hala buyuk format ciddi calismalar icin analoga nefes alacak yer olmakla beraber, orada da gunleri sayili olabilir.

(*) Gurultu ve resolusyon konularinda dijital acik ara onde olmakla beraber dynamic-range (S-egrisi) konusunda daha gidilecek yol var.

Bu meselenin duble cekim ve GIMP (veya benzeri) yazilim yardimiyla nasil halledilebilecegini merak edenler, bkz.

http://www.tofahrn-foto.de/index.php?lg=en&pg=tipps.dri

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 15:30 - İp: 85.***.**5.122
busbus
busbus (üye)
Ankara / Amatör

Daha dun slr makina aldım. nasıl tarih olur anlamadım. ben fotografcılıgın zevkinin orada oldugunu sanıyordum. bence bircok fotograf sever filmli makinadan vazgecmeyecek firmalar mutlaka uretime devam edecektir.bu sekilde sadece dijitalin oldugunu varsayarsak bu fotografcılar için de buyuk bir gelir kaybı olacaktır. sonucta insanlar dijital fotograflarını bastırmak yerine pc de saklamayı tercih ediyorlar.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 16:54 - İp: 85.***.**6.243
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

busbus,

Maalesef 35mm boyutunda, analogda israr etmek romantizmden baska birsey degil. Butun buyuk olcekli firmalar yavas yavas film isinden cekiliyorlar.

Turkiye'deki fotograf studyolarinin buyuk cogunlugu kaliteden odun vermek pahasina, dijitale gectiler, hem de bayagi zaman once, dijital simdiki kadar gelismemisken, 3-4 MP seviyelerindeyken. Simdi makul fiyata alacagin herhangi bir DSLR 6+ MP. Ustelik cok daha pratik, 30-50 YKurus'a alacagin bir CD 300-400 poz sakliyor, 36 pozluk orta kalite film 3-4 ytl, arti bir o kadar da banyo masrafi, baski oncesi 100+ kat maliyet farkindan bahsediyoruz burada. Ayrica filmin firesiyle, ISOsuyla, bayatlamasiyla, banyosunun kimyasali ile ugrasmiyon.

Herseye ragmen, diyelimki dijitalin kalitesi seni ikna edemedi, analog filmin goruntusunun daha iyi oldugunu dusunuyorsun. Ama filmi nasil bastiracan : Scannerdan Printera uzanan dijital bir prosesle. Anlayacagin analogun butun esprisi kacti. Pozitif filme cekip slayt makinasinda gostereceksen eh belki, ama artik slayt makinasindan cok memory stickle calisan projeksiyon cihazlari revacta.

40.000 USD bayilip Hasselblad'in 40MPlik aletini almadigin surece orta ve buyuk formatta analog dijitalden cok cok daha kaliteli. Ama onda bile Mamiya ve Bronica'nin uretimi durduruldu, niye? Cunku dunya capinda Dugun-dernek fotografi ceken fotograf esnafi kaliteyi bir kenara birakmis. Aslini ararsan 30-40cm'lik baski boyutunu asmadigin surece baba bir Mamiya ile cekilmis resimle, fotografci esnafin kullandigi DSLR arasindaki kalite farki pek anlasilmiyor. Kacimizin elinde buyuk boy poster boyutunda bastirttigimiz fotografimiz var?

Dikkatinizi cekerim, Nikon ve Canon "birkac profesonel urun haric" ifadesini kullaniyorlar analog isini lagvettiklerini aciklarken. Kastestikleri buyuk poster boyutunda "profesyonel" baskilali fotolar cekmek icin kullanilan alet edevat, genelde reklamcilarin kullandiklari. Ve bu "profesyonel" pazar da cok dar, ancak kucuk capli birkac ureticinin yasayabilecegi ve surum azligi sebebiyle herseyin cok pahali ve zor bulunur olacagi bir pazar.

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 18:17 - İp: 85.***.**5.122
fotoser
fotoser (üye)
Eskişehir / Stüdyo Fotoğrafçısı

nerden nereye

 

Tarih: 26 Mayıs 2006, 22:05 - İp: 85.***.**4.234
  • 1