the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

En Güzel Fotoğraf !!!

En güzel fotograf. . .

Çoğu zaman sitemizde forum bölümünde açılan konu başlıklarına şaşırsam da; sonucunda çağımızın hastalığı reyting diyelim…

Elbette bahsedeceğim konu reyting ve benzeri ( gece sohbetleri, naberr, sende mi uyumadın, aaa demek Ayşe öle demiş v.s ) fotoğraf ile alakasız bir konu olmayacak.

Çektiğimiz fotoğrafın değerlendirilmesindeki beklentilerimiz, bu beklentilerimizin sebebi ve elbet asıl olan biz gerçekten ne çekmişiz…

Bana yorum yapılmıyor, diğer üyeler beni kale bile almıyor, ben daha yeniyim serzenişleri gerçekte ki konumuz fotoğraf sanatıyla ne düzeyde alakalıdır. Elbet yârin yanağından gayrı her şeyi paylaşmaktır amaç ve bu bağlamda beğenilmek. Ancak öğrenmek ile beğenilmek arasında ki incecik çizgi sorumluluğunu alan sitemiz bu dengeyi; biz yıllarca süren kalıtımsal süreçte sağlayamadı isek, sitenin de sağlamasını beklemek doğru mudur?

Ancak kesin olan konuları tartışabiliriz.

Neyi, nasıl ve neden fotoğraflıyoruz. Beklentilerimizi değerlendirdiğimizde beğenilmek midir tek amaç.
- Ya da öğrenmek sürecinin, “evveettt işte bu imiş “ hazını mı yaşamak.
- “Demek istenilen bu olsa gerek “ deki şaşkınlığın tadına mı varmak.
- Sonrasında ise bunları deneme heyecanın, beğenilmekten çok çok daha mutluluk verici olduğunu anlamak mıdır !!!?
Ben ise işte açılan formlar ile aslında aradığınız bu sorunun cevabının “ kendinizde “ olduğunu düşüyorum… Kimse size onlarca helal be koçum, yürü be kim tutar seni bazlı yorumlar ile bunu anlatamaz.

"Evet, en güzel fotoğraf size bunca heyecanı aynı anda tattıran fotoğraftır. "


Saygılar ve bol fotoğraflı günler diliyorum…

Ahmet YILMAZ.

Tarih: 30 Ocak 2010, 12:58 - İp: 212.***.**9.16
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

En güzel fotoğraf daha çekilmeyendir. çok klişe konuşur ve kaçarım...

saygılar..

 

Tarih: 30 Ocak 2010, 16:55 - İp: 88.***.**1.162
randomrandom
randomrandom (Objektif)
İstanbul / Meraklı

en iyi fotoğrafım, içimde kalanla yüzleşebildiğim, kendimle röportaj yapabildiğim fotoğrafımdır; henüz cesaret edemedim

en iyi fotoğrafım, deklanşöre bastığım andan hemen sonraki ana ve ondan sonra gelen tüm zamana selamımdır; hepsi

paradoks...

 

Tarih: 30 Ocak 2010, 19:16 - İp: 88.***.**6.7
the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

amman delikanlı Portakalları unutma...
!!!

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 06:50 - İp: 212.***.**9.16
ozge71
ozge71 (üye)
Ankara / Amatör

Ahmet az evvel sildiğin "kar ve çocuk" fotoğrafında sağlam bir eleştirin vardı ve sana katılıyorum demek için uzun bir metin yazmıştım. O eleştirilerini asıl konu farklı da olsa burada da dile getirdiğini görerek hazırladığım metni yazına cevaben yazıyorum..

Yakın zamanda okuduğum kitaplardan birinden siteyle ilgili eleştirdiklerinin nedeni olabilecek uzun bir alıntı yazmak istiyorum. Bu arada kitabın fotoğrafla ilgisi görünürde yok ama aslında çok; dünya görüşün ve kendine özgü bir bakışın yoksa.. diyeyim anlayan anlar..

Kitap: Seyahat Sanatı.
Bölüm 8: Sanat; Güzelliğe Sahip Olmak
Yazan: Alain de Botton,
Rehber: John Ruskin (19. yy da yaşamış bir sanat eleştirmeni)

... Teknoloji güzelliğe ulaşmamızı kolaylaştırıyor ama güzelliğe sahip olma ya da güzelliğin değerini bilme sürecini zorlaştırıyordu...

Aslında ressam olan Ruskin o dönemde yeni bir icat olan fotoğrafı dener ve "şu 19.yy insanın içine onca zehir akıttı fakat en azından bir tanecik panzehir bağışladı" diye yazar önce, ancak hevesi uzun sürmez; çünkü fotoğrafçılıkla ilgili temel bir sorunun farkına varır:

"Fotoğraf çekenlerin büyük bir çoğunluğu, fotoğrafçılığı bilinçli bir bakış edinmek amacıyla kullanmak yerine onu bir alternatif olarak görüyorlardı. nasıl olsa fotoğraf güzelliği kaydediyordu, dünyaya eskisi kadar dikkatle bakmaya gerek yoktu artık."

ve Alain de Botton diyor ki:
"Bir manzaraya gerçekten sahip olabilmek için o manzaranın bütün öğelerinin farkına varmaya ve yapısını kavramaya çalışmamız gerekir. güzelliği görebilmek için gözlerimizi açmamız yeterlidir; fakat güzelliğin hafızamızda yer etmesi, onu derinden kavramamıza bağlıdır. Fotoğraf makinesi bakmakla görmek arasındaki ayrımı bulandırır, görmekle sahip olmayı iyice birbirine yaklaştırır, bize gerçek bilgiyi sunuyormuş gibi görünür ama aslında güzelliği anlama çabasını gereksiz kılar. Fotoğraf makinasının deklanşörüne basmakla karşımızdaki manzarayı kavradığımız duygusuna kapılırız, oysa bir yeri gerçek anlamda yiyip bitirmek için bir dizi soru sormamız gerekir. Ormandaki ağaçların gövdeleri köke nasıl bağlanmış, sis nereden geliyor, şu ağaç ötekinden neden daha koyu görünüyor gibi..

Son paragraftaki çok ağır bir eleştiri ve gönlüm katılmamaktan yana. Ancak haklı bir tarafı olduğunu üzülerek söylemek zorundayım; fotoğrafı çeken makine değil gözümüz. Ve bizler en iyi makinenin beynimize direkt iletisi olan gözlerimiz olduğuna içten inanmadıkça yukardaki eleştiriyi hak etmeye devam ederiz.. Unutmayalım ki elimizdeki techizat ne kadar iyi olursa olsun onu efektif kullanabilmek için önce kendimizi hem teknik hem de sanatsal anlamda beslemeli, daha çok okumalı ve düşünmeliyiz.

Elbette fotoğrafı anı amaçlı çekiyorum, internette de sohbet için geziyorum diyebilirsiniz, saygı duyarım. Ancak amaç fotoğrafla sanatsal anlamda uğraşmak ise sevgli Ahmet çok haklı; fotoğraf altına sohbetin ötesinde eleştirel yorum da yazmalıyız, hatta çekenden daha çok bilmiyor olsak bile.. çünkü fotoğrafı okumaya çalışmak da öğrenmenin ve kendini geliştirmenin bir parçasıdır. Ancak önce insan kendine neden? diye sormalı.. Neden beğendim ya da beğenmedim, ben olsam nasıl çekerdim? .. Ve tabi soru sorabilmek için de önce soracak sorusu, söyleyecek sözü olmalı insanın..

Selamlarımla..

#ozge71' tarafından 31.01.2010 14:02:15 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 13:42 - İp: 78.***.**1.239
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

Değerli fotoğraf dostları.
nedense hep merak etmişimdir.fotoğraflarımızın hiç eksik tarafları yokmu ? acaba nedense çok güzel olmuş ,çok şık vb gibi kısa yollardan birbirimizi tebrik ediyoruz amatörde olsak birşeyler göremiyormuyuz acaba? şimdi ben saksıyı çekip yüklersem bravo'mu olacak 25-30 yorum içinden olmamış diye yazan birkişi bile zor çıkar..aslında neden yazdım bunları..bu tip eleştirilerinizi almadığı zaman havaya girerim bu-da emek verip fotoğraf sunmak isteyen arkadaşlarımın önüne geçer bana göre hiç etik olmaz..fotoğrafla,sevgi,eleştiri ile kalın..
--------------------------------
sair bir sitede açmış olduğum bir topik.
bir kelimesini bile değiştirmeden aktardım,bu mücadelenin her yerde var olduğunu belirtirim.
selamlarımla.

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 20:12 - İp: 85.***.**1.219
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

*köroglu,, o sair sitede [-] eksi puan verildi mi başta adminler ve belli kalıp dahilinde üyeler hemen fevaran ettiler..Yok üyelik silerler imiş,yok şu bu..
Hala orada ikiyüz üçyüz puan alan ve fotoğrafı hem en üst puan aldığı için kendini geliştirmeyen üye[ler] var malumunuz bilgisinde,eğer görebildin ise..
Senin fotona da artı bir puan gelse bile neden bu puan diye o üyeye kızarsın,,yani tbr ve artı dördü verdin mi sen en iyisisin o sair sitede köroğlu,orada mantalite böyle..
Burada ve başka sitede de " arkadaş senin exiftin yok,bari şu gece pozlamalarında exiftli yükleseydiniz karenizi " deyince, [bazıları] ne o/exift ne anlamam ben diyor mesela..

Karanlık oda başka olay,PC de fotoşop vb, netimaj vs [kötü hdr] yardımcı prog ile fotoğraf ile oynayıp sunmak ayrı olay..Çok iyi kullanan var,hiç iyi yapamayan paylaşan da var fotoğraflarını,, onlara da temenni iyi gidince aynı mantalitede gidiyor adabı muhaşeret,,yani..

Pek çok ekleyen üyelerden beyaz dengesini ,kelvini ayarlıyamayan üye dolu,yeni eski..Yıllarca dedik kelvine de dikkat diye, o da ne diyenler de var oldu elbette..

Şimdiki yeni mak da pek çok yeni ayar var, manzara çekiliyor kolay, ışığı hava şartları iyi ise netice iyi olur, lakin farklı durumda,sahnede sokakta biryerde hareket hissi olan odaklanmaları da çekmeliler ki ,kuş da olur bu vurgu ayarlar mantalitesi gereği..
Çok iyi kuş çeken de var odaklayıp,, ekipman alıp kendini geliştirmiş, çekemeyen de var belli teknik imkanları ile,mesela; o ayrı bir istisna..

*örnek;İbr peynirci,mekici gibi kişiler eskiden R1 ile pek çok güzel kareler çekmiş idiler zamanında..

Yorum içinde sair başka sitede elemana iyi olmayan portresi için,ışığın bu ise diyf şöyle ,asa böyle ayar böyle olmalı dedik, bu seferde başka bir üye de vay efendim bu nasıl eleştiri kim bu ne biliyor ki dedi, desin , avkatlığa meraklı biri idi sanırım keza gitti siteden de..O portre çeken kardeşimizde bişi demedi zati, özelden ayarları hk yazıp çizip gönderildi ki zamanla kendini daha da geliştirdi ve şimdi fotğ daha iyi oldu artık, ve de still life yarışmasında da birinci geldi kendisi,işte böyle köroğlu..
Bazı eksi puanlar veya olmamış gibi öyle eleştiriler neticesinde kişi kendini isterse geliştiriyormuş anladığım kadarıyla,hiç isyan etmeden zira..Zaten gayemizde bu, daha iyilerini çekip paylaşmalılar.

[çekerken, yahu ben eve gidip bunu fotoşopla düzenler,netimaj ile parlatırım der ise olmaz o iş.. Onlar sonraki iş ziyade..]

Amatörler açısından mantalite böyle,şayetki para kazanma unsuru yok ise kare de..

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 21:19 - İp: 88.***.**1.150
koroglu1414
koroglu1414 (üye)
Bolu / Amatör

syn kumköy,netice olarak başbakanımızda dedi-ya hazmetmek lazım eleştirinin olumlusunuda-olumsuzunuda hazmetmemiz gerekecek kendimizi geliştirmemiz açısından
şahsen ben her türlü eleştiriye açığımda,eleştiri yaparken bilgim yetermi-yetmezmi malum,tartışılır
ama görebildiğim kadar yazmaya çalışırım

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 21:53 - İp: 85.***.**1.219
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Boşver köroğlu,neşeli ol genç kal, kal sağlıcakla..

Giydiğimiz ayakkabı bazen sıkabilir,atacak değiliz,bir şekilde değerlendilir elbette..
[kabahat şişen ayakta binaleyh ..,,.. ]

 

Tarih: 31 Ocak 2010, 23:53 - İp: 88.***.**4.8
  • 1