rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Editörlerin Seçimleri Üzerine

Daha önce benzer yada aynı mahiyette başlık açıldımı bilmiyorum ama "Öneri ve görüşleriniz" bölümündeki "Editör Seçimi" başlığını amacı dışında doldurmamak için açtım bu başlığı..

Üst galeriye seçilen fotoğraflar ve editörler hakkındaki görüşleri/yorumları burdan beyan etmek kanımca daha doğru olacaktır.

Bufallo, eleştrilerin en samimi, açık ve cessur olanı senden geldiği için açıklamamı sana yapıyorum.. Kızım sana söylüyorum gelin sen anla..

daha öncede başka yerde yazdığım gibi özellikle "kurgu" tarzı fotoğrafçılığı öne çıkartmaya çalıştım. Ama bu konuda o kadar az çalışma varki.. esas önemli sorun ise "son 4 gün içinde yüklenen fotoğraflardan seçim" yapmak zorunda kalmak.. daha öncesinde çok beğendiğim çok hoş fotoğraflar var.. 4 gün içinde yüklenmiş güzel çalışmalarda var.. Ama bunların sahiplerine baktığın zaman, zaten yakın zamanda üst galeriye çıkmış insanlar olduğunu görüyorsun. Durum böyle olunca az çalışma var diye yine onların çalışmalarını seçmiş olsam, Üst bant belli kişilere endekslenmiş, sadece onlara ayrılmış bir alan gibi duracaktı.
Çiçek böcek fotoğraflarını zaten başta eledim. Bunun sebebi ise; birbirine yakın o kadar çok çalışma varki, hangisini diğerinden üstün tutacaksın. Biri aydında çiçekte arı çekmiş, birbaşka arkadaşım urfa'da.. ama arı aynı, çiçek aynı. aralarında seçim yapmak çok zor. Kaldıki, son günlerin en popüler tarzı çiçek/böcek olduğu için insanlar bu tarzı zaten galeriye tıkladığı anda rahatça görebilir.
Seçtiğim fotolara bakarsan seçim öncesi çok az yorum almış fotolar.. Kötü olduğu için az yorum almış diyebilirsin. Bende; benim gibi bu tarzı benimseyipte gözden kaçıranlar için, Galeriye çok sık bakmayanlar için üst banda çıkartma gereği hissettim.
Aslında birde fotoğrafa kötü/iyi derken kıstasları yada nedenlerini ortaya koymak gerekiyor.
Teknik sebeple mi iyi/kötü
Duygusal mesajı mı iyi/kötü
Diğer benzerlerine göre mi iyi/kötü..

Pek çok kişinin kötü dediği fotoğrafı kimileri çok iyi bulabilir.. çok görece kavramlar..
Çoğunluk her zaman haklı olmayabilir..

Ama inan üstünkörü bir seçim değil şu anki üstbant..
Her bir fotoğrafın kendimce seçilme veya seçilmeme sebebi var..
Bir seçilmeme sebebine az yukarıda değindim.. Şu an "kavgalı" olduğum birinin (baş harfi morcadı) çok hoş bir kurgu fotoğrafı vardı. Ama gelgörki daha önceki hafta üst banda çıkmış biri.. Şu an ismini hatırlamadığım usta bir fotoğrafçının harika bir portresi vardı.. Kurgusala yakın bu fotoğrafı seçmemek için son yüklenen fotoğraflar arasında mekik dokudum adeta.. Zaten profesyonel olan bu üyenin fotoğrafları gayet üst düzeyde yorumlar alıyor. Birde üst banda çıkarsa, henüz üye olmuş insanların hevesleri kursaklarında kalacak, galerisine ve aldığı yorumlara bakınca bu sitenin belli bir seviyenin/grubun güdümünde olduğunu düşünecek.. (ayrıca o fotoğrafa beğenimi belirten bir yorum yaptım tabi)

Benim tavsiyem şu anki üst bandın göründüğü haliyle bir ekran resmini çekip saklayın. Belki kötü belki iyi seçimler, bunu eşdeğer örneklerine göre daha geniş zamanda anlayacağımı düşünüyorum kendi adıma.. Üst bant seçimi olarak değil, kurgusal fotoğraf olarak..
(bir çilek fotoğrafı var yorum yaptığım.. keşke onun gibi 5 örnek olsada hepsini o kalitede seçsem ama yok)

şimdilik kendimi aklama çabamı burada keseyim.. gelecek yorumlara göre devam ederim.

(Not : Bufallo hiç kızmadım, sıfır sinir hatta hoşuma gitti, tebessüm ettim Allah seni inandırsın)

Tarih: 16 Mayıs 2007, 11:23 - İp: 85.***.**0.239
bushidoka
bushidoka (üye)
İstanbul / Meraklı

PEKİ BİŞİY SORCAM EDİTÖRLER HANGİ KRİTERLER GÖRE SEÇİLİYORLAR.DEVİR TESLİM USULU İLE Mİ?

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 11:41 - İp: 85.***.**0.203
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

Kendi seçim/ler 'imi söyleyim
devir alacak editör konusunda
tamamen şahsi tercih..... Hiç bir mantıklı izaha gerek duymuyorum.

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 12:22 - İp: 88.***.**8.206
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Tercihimi birkaç saat sonra yazacağım arkadaşlar..
Belki son anlarda eklenen güzel bi foto olur..

Gencmenn, düşüncen için çok teşekkür ederim DOSTUM.. [>:D

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 18:58 - İp: 88.***.**4.194
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Offffff..

Ele ele 8 tane kaldı..
Şu editörlük te ne zor şeymiş canım!!!
(Şaban'ın ruhu şadolsun) [>:D

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 21:12 - İp: 88.***.**4.194
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

NİHAYET..

Bazı fotoları içim acıya acıya elesem de..

5 fotoya indik..
Şimdi yeni yüklenecek partiyi bekliyorum.
son parti fotolar bi gelsin hele..

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 21:28 - İp: 88.***.**4.194
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

edıtorun secımlerının sıtenın kalitesini yansıttıgı gorusune karsıyım.(belki onceden katılıyorumdur?????).secımler sadece kısının tercıhlerını yansıtır okadar..cok fazla abartmaya buyutmeyede gerek yok..

yapılan secımlerın begenılmemesi normal,kişisel tercihlerin devreye gırdıgı bır konuda cokda sasmamak alzım..
eger begeninize uymuyorsa bunu fotografın altına yorum yazarsınız,cok cok gerekiyorsa edıtorluk yapan kişiye adam gibi eleştirinizi yaparsınız nedenını nıyesını acıklarsınız..oda eşek degil eleştirdiginiz noktalardan kendine ders cıkarır olur bıter..sizin bakıs acınızı anlamaya calısır kendi baskısıyla bırlestıır dahada ıyı bır bakıs yakalar..buraya kadar teoride hersey normal..

ama yok, eleştiren kaf dagından sallamaya baslar yada edıtor secimlerim begenilmedi yandım allah dıye kuyruguna basılmıs kedi gibi feryat ederse-ki yapılmamış şeyde değil,eleştiri alıp sıteden ayrılanlar oldu???) burada teorıde yıkılır tezde..

bu sitede kalitesizlikten bahseden ınsanın once kendine bakması gerekir..nekadar yorum yapıyorum nasıl fotograflar ekliyorum nasıl bır gozum var vs..buraya uzuuun uzuuunn cevap yazmaya ayrılan vakıtler neden galeride yorum yazmaya ayrılmıyor onu soruyorum mesela..cevap yok..
ama her fırsatta kalitesizlikten dem vuruluyor..

bırde tabı ıyı fotografı ovup kotu fotografı kaale bıle almayanlar sınıfı var..iyi fotograf ceken birinsana ne katabılırız dıye dusunecegımızıe,yada kaf dagındayız ya zaten hata arayacagımıza kadar,iyi fotograf cekemeyenlerle neden haşır neşir olmuyoruz onu merak ediyorum...

yorum yazmadan yorumlar hakkında fotografar hakkında şikayet etmek nesi???

kavga bile edecek olsanız yorum yazarsınız,kişi birdahaki seciminde dediklerinizi ister istemez gozonunde bulundurur daha iyi fotograf cekmeye baslar..amac ogretmek degilmi zaten ogret işte ne biliyorsan..ozaman işte yorumlarda artar,kaliteli fotografta artar,ve bingooooo ust galerideki kalitede (yanı coguna gore sıtenın kalite ibaresi)artar..

cok cıddıye almamak lazım..3 gun ustte duracak 5 fotograftan bahsediyoruz..sanki saatlerce bu fotograflara bakıp sayfalarca yorum yazıyormusuz gıbı,sankı salya sumuk aglıyormusuz,hayatımızın anlamını burada buluyormusuz gıbı bır onem verme bır yuceltme durumuna gıyoruz..
hiçmi begenmedin 3 gun dayanırsın, şansın yaver gitti sıra sanamı geldi, ozaman 3 gun boyunca bakılıp aglanacak fotograflar eklersin olur biter..

secim yapan edıtorde istedigini secer..eşini secer dostunu secer,fotografını begendıgını secer,hıc tanımadıgı bırını secer,yada tutar benide seç benide sec dıye sekerkızcılık oynayanı secer..
3 gun ıcın onada dayanırsınız olur bıter..onceden fıkret bey secım yaparken nedense kımsenın (e hanı goreceliydi fotograf kalitesi??) laf etmedigi ust galeri secimlerine şimdi edilmedik laf kalmadı...

zaten burada dıkkat edilmesi geeken birşeyde şe:
kişinin sectigi fotografları begenmiyorsan bu onun bakıs acısıdır saygı duyarsın..haa yok, secimleri yuzunden,kendine has fotograf bakışı yuzunden kişiyle sorun yazıyorsan meselenın ozu belli..
"birinin fotograf gozu yok belki ama digerinin insanlıkla ilgili problemleri var demektir"

rahat olun bıraz..ne kendınızı strese sokun ne karsınızdakını..


rokomet; sen sız bız o bu su vs hıtaplarla yazdım..sahsına yonelik bir hitap degildir..genele salladım..
kaf dagında geceleri ruzgarlı oluyor oyuzden bırazda bagırdım kusuruma bakmayın...

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 21:41 - İp: 88.***.**6.233
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Evet editör seçimlerine saygı duymalıyız

Panctom, doğru düzgün şeyler seç , kırarım bacağını

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 22:03 - İp: 88.***.**9.81
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Aman Hakan abey yapma...
Tamam gör bak ne güzel seçtim..

Yalnız şu son partiyi bekleyemeyecem artık..
bayılacam..
dışarı çıkmam lazım..

Hadi yöneticileeeeeeeeeeerrrrr..

Basın şu düğmeye..

Yollayın yaw şu yeni partiyiiii...

 

Tarih: 17 Mayıs 2007, 22:20 - İp: 88.***.**4.194
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

gaijin:
keşke yazının başına "rikoment:" yazsaydın (hay allah artık kendi nikimi bile düzgün yazamaz oldum burutalay08 yüzünden)
rokomet:
yazsaydın...

yazının sonuna gelene kadar sadece "teşekkür " yazıp göndermeyi düşündüm. yani alındım, benimsedim ve katıldım.

sonunda baktımki lafın bana değilmiş o zaman biraz uzatayım dedim.

sadece buranın sorunu değil.. gerçek hayatta da bazen frekansı tutturamadığımız insanlar oluyor.. iyi niyetle, güler yüzle, dostane söylediğin bi söz, sana hakaret sebebi olarak geri dönebiliyor.. zeka seviyesi mi desem yada zeka çeşidi mi desem o çok farklı olubiliyor. Üç beş "makale" ile yada fotoğrafla anlaşılamıyor

birde sonunda "anlayan anladı" deniyorya ona hastayım.. Eğer ciddi olarak anlayanın anlamasını istiyorsan ya gidip özeline yazmak lazım yada benim yaptığım gibi en başta hedefini direk belirlemek lazım. (atmaması lazım bitmemesi lazım )
gaijin sen rahat ol... seninle tartışsak bile sonunda birbirimize "50 kuruş bozuk versene, bakkaldan ....... alacam" diyebilecek düzeydeyiz..

neyse.. konumuza dönelim
Yeni üst bant beşlemesini sevdim eline sağlık pantakom
birtek sondaki asianın "alone" si biraz sırıtmış. sanki özel bir yeri yada anlamı varmış gibi (button) görünmüş ÇERÇEVE yüzünden.. keşke çerçevesi olmasaymış
gencmeni ise pek tanımıyorum, bilmiyorum ama eminim isabetli bir tercihtir.. zira ilk tercih cüneyt bey olunca çok farklı kalitede biri olacağına ihtimal vermiyorum.

 

Tarih: 18 Mayıs 2007, 11:42 - İp: 88.***.**5.117
panctom
panctom (Objektif)
İzmir / Amatör

Sevgili KONTRAST, GAİJİN ve görevi devir aldığım ROKOMET..

Beğeniniz çok önemliydi..
Çok çok teşekkür ederim!
Bunları duymak çok mutlu etti beni

Seçerken, kendi çerçevemle bakıyorum ya; diğer arkadaşlarımın da ortak noktada olduğunu görmek güzel..

 

Tarih: 18 Mayıs 2007, 15:37 - İp: 88.***.**4.194