muhsin
muhsin (üye)
Kocaeli / Meraklı

”dijital Bağımlılık”

SLR makina kullanan biri olarak dijital makinaların bende bağımlılık yaptığını kabul ediyorum. düşünsenize bir fotoğraf çektiğinizde acaba sonuç nasıl olacak diye merak etmenize gerek kalmadı artık, beğenmiyorsanız bir daha bir daha çekebiliyorsunuz, üstelik film derdi de olmadan... süper birşey gibi geliyor değil mi?.. bunun benim için, gelişen taknoloji sayesinde dijitalleşen dünyada sadece bir "dijital bağımlılık" olduğunu söylemeliyim. yani ben daha çok emek ve sabır isteyen SLR makinaların yanında hayatı bizim için daha kolaylaştıran dijital makinaların da yanımızda bulunmasının bir sakıncası olmadığını, yani dijitalin de çok gerekli olduğunu söylemeye çalışıyorum. sevgiler, saygılar..

Tarih: 18 Haziran 2005, 13:42 - İp: yok
flassv
flassv (editör)
Afyonkarahisar / Haber Fotoğrafçısı

sevgili muhsin

ben seninle aynı fikire sahip olmama rağmane bir çok yönü ile foğraf cılığı körelttiğini düşünüyorum
1 çektiğin fotoğrafı hemen gördüğün için heyecan 0 a düşüyor. merka kalmıyor.

2 makine hemen hemen herşeyini ayarladığı için bazen çektiğine bakmaya bile gerek görmüyorsun.

3 hal böle olunca hat yaptığında bakmadığın için tonla foto çöpe gidiyor.

bence film başka hala.

 

Tarih: 18 Haziran 2005, 16:11 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

selamlar, eskiler bilir ki , film kullanan makinalarla çekime gidildiğinde 36 da 1 hesabı yapılırdı.. yani 36 fotoğraftan ancak bir tanesinin albenisi olmuşlardan olur varsayımıyla yola çıkılırdı.Filmler pahallıya geliyordu,bu nedenle ancak maddi durumu iyi olanlar fotoğraf hobisi ile ilgilenirdi. Bir kısımda zar zor şartlarla, hatta borç harç ile bu hobiyi devam ettirmeye çalışanlar olmadı değil. Düşünün asgari ücretli çalışan biri nasıl bir makara film alacak , onu banyo etirecek, bastıracak.. haftada bir makara bile harcıyamazdı. halbuki fotoğraf makinaları elin uzantısı olamadıkça iyi sonuçlar sadece kısmet e kalır. O da adamcağız zar zor bir film almış dünya kadar yol içinde bir ton masraf etmiş akşam evine dönerken de filmini bayo ve baskıya vermiş banyo kimyasalları gereğinden fazla film banyo ettikleri için filmler berbat olmuş, o da yetmezmiş gibi bir de abi neyapayım iyi çekememişsin yoksa bizim banyo makinaları otomatik hata yapmaz gibi laflar dinlemesi de bedava.. Şimdiya baktığımda, dijital makine almak isteyen biri ucuz pahallı gidip kendi bütçesine uygun bir fotoğraf makinası alıyor. gidiyor çekimerini yapıyor koyuyor tv ye veya pc ye ve ailesiyle birlikte bir album sahibi oluyor.

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 02:52 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

devam>>Ama bunla da kalmıyor. merakı oluşuyor fotoğrafa , sonra böyle bir siteye üye oluyor fotoğraflara bakıyor, forumlara katılıyor, kültürel ve görsel olarak beyni gelişiyor,hayata daha geniş bakmaya , daha detaylı bakmaya başlıyor, diğer iyi fotoğraflar sayesinde kendine bir nirengi noktası belirliyor. Üstelik de kahveden oradan, buradan da ayağını çekebiliyor. Hatta çocuklarını model olarak kullanmaya başlayanlar dahi oluyor. İşte bu nedenle bu web sitesine 15 bin insan üye oluyor. yani yaşasın dijital ..sevgi ve saygılarımla..

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 02:55 - İp: yok
muhsin
muhsin (üye)
Kocaeli / Meraklı

ben asla dijitali savunuyor değilim,sadece sağladığı kullanım kolaylıkları nedeniyle gelişen teknoloji karşısında gözardı edilemeyeceğini söylemek istiyorum ve dijitalin de yanımızda--o kadar küçüldüler ki yaka cebinizde bile taşıyabilirsiniz--acil,gerekli durumlar için bulunması gerekliliğinden bahsediyorum.
ayrıca günümüzde artık dijital fotoğrafçılık önlenemez hızda ilerlemekte,dijital fotoğraf sergileri açılmaktadır. bu nedenle bu alanda da fotoğrafçıların yetişmesi kaçınılmazdır elbette..

 

Tarih: 20 Haziran 2005, 19:35 - İp: yok
centurion
centurion (üye)
İstanbul / Meraklı

bağımlılık gelmiş cihane, dijital bahane!

 

Tarih: 21 Haziran 2005, 08:57 - İp: yok
makromikro
makromikro (üye)
Bursa / Amatör

Aslında bu konuda konuşulacak o kadar çok şey varki ! ama ben sadece bir yönünden bakıcam eğer bir insan fotograf filmini eline aldığında mutlu oluyorsa 36lık filmden çıkan 2 kayda değer fotograf ile mutlu oluyosa zaten bunun mutluluğunu dijitalde bulamazki ! Ben bir geçiş döneminin çocukları olduğumuzu düşünüyorum yani halıyle insanoğlu herşeye alışabilir ama ben uzun bir süre dijitale alışabileceğimi sanmıyorum inanıyorumki fotografı seven biri dijitali bir zorunluluk olarak göremez .

 

Tarih: 24 Haziran 2005, 21:31 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Aslında kaygu digital değil sanırım.Kaygı başka bişiler gibime geliyor..Eskiden az kişilerin yaptığını, şimdi teknolojinin getirdikleri ile daha fazla insan kolayca yapabilmekte..Bu da biraz özel konumda hissedenlerin yeriini sallıyor.yerlerinde tutunmaları için daha fazla efor ve çaba sarf etmeleri gerekiyor. Yoksa mevzu dijital değil. Önümüzde kocaman bir örnek var. Bu web sitesi 15 bin küsür üye kayıtlı , tahminimce yıl sonuna kadar da 50 bin cıvarı olacak.. herkes fotoğraf çekmeye merak saldı.. Çok da korkulacak bişi değil bu. japonya bunu yıllardır yapıyor.Bir sürü de profesyonel fotoğrafçısı, sanatçısı var. Hiç de aç değilller.. Film le çekim yapanlar şu sıralar farklı bir iş yaptıklarını savunmaya başladılar fakat tanıdığım bir sürü usta fotoğrafçı hatta kendini kanıtlamış insanlar, digital makinaya da para yatırmaktan geri kalmadı.Çok uzak değil , göreceksiniz bugün kendilerini kötü hissedenler, yarın kazanç kapıları da gelişecek ve de genişleyecek. Fotoğrafın anlamını bilmeyen biri
fotoğraf arzu etmez..Hiç bir amatör fotoğrafçı fabrikasını kendi işyerini , ne kendi çeker , ne de sıradan birine çektirir.
Hasseblad denen makina yanılmıyorsam 28 asaya kadar indirdi mpli , indirmediyse de indirecektir. Birileri diijital fotoğraf daha gerçekçi renkler sunuyor demeye başladı bile.. Sunmuyorsa sunacaktır..

 

Tarih: 26 Haziran 2005, 05:10 - İp: yok
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

>>Bir şeyleri savunmak değil amaç , amaç toplumun fotoğrafa olan ilgisini uyandırmaktı..Burada bu dijitalle oldu, başka ülkelerde zaten filimle de vardı.Yani hiç de yeni bişi değil.Her almanın evinde bir kaç fotoğraf makinası vardır. hem de iyi markalar. Fransızın da, italyanın da.. Biz de yoktu çünkü ekonomi buna müsade etmiyordu.. İşler değişti şimdi..Fotoğrafı birileri hobisi etti , şimdi paylaşmakta.. Fakat tabii ki birileri tartışacak.. sevgi ve saygı ile..

 

Tarih: 26 Haziran 2005, 05:11 - İp: yok
deli
deli (üye)
İstanbul / Amatör

kesinlikle ve kesinlikle sana katılıyorum muhsin
dijital gibisi yok....

 

Tarih: 17 Temmuz 2005, 21:28 - İp: yok
ceko
ceko (üye)
İstanbul / Haber Fotoğrafçısı

Ben bu olayda şunu gördüm diyebilirim. Fotoğrafa filmle başlayanlar onun lezzetini alanlar dijitalin nimetlerinden ne kadar faydalansada filmden asla vazgeçemiyorlar. Flassy'nin dediği gibi onun heyecanını dijitalden alamıyorlar. Fotoğrafa dijitalle başlayanlarda ise acayip bir paylaşım duygusu var nedense. Çekip paylaşmak çok kolay olduğu için hemen hemen her şey paylaşılıyor artık.

Dünya yakında bir imajlar çöplüğüne dönüşecek hahahaha) Kötü adamlar gibi konuştum yav...

 

Tarih: 17 Temmuz 2005, 22:18 - İp: yok