okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

Ara Güler’i Nasıl Bilirsiniz

Arkadaşlar geçenlerde iki kez Ara Güler röportajı izleyince kendisine olan ilgim ve merakım arttı. Fotoğrafçılığı zaten biliniyor ayrıca gerçekten çok zeki, mütevazi ve müthiş esprili bir insan. İstanbul Galatasaray da kendisine ait Ara Cafe isimli bir mekanı vardı. Vardı diyorum çoktandır gitmedim çünkü herhalde hala duruyordur. Orda da ustanın güzel fotoğrafları görülebilir. Bazen kendisine de rastlanılabilir, sohbet edilebilir.

Ara Güler'den bazı bilgileri ve sözlerini sizlerle paylaşmak istedim. Siz de ekleyebilir ya da fikirlerinizi belirtebilirsiniz.

- Ara Güler kendisinin sanatçı olduğunu kabul etmemektedir.

-Genellikle geniş açı ( hatta bazen ultra geniş açı ) objektif ile fotoğraf çekmektedir.

-master of leica unvanina sahip nadir sanatcilardan birisidir.

-salvador dali,picasso,tennessee williams, alfred hitchkok, churchill gibi nice insanların fotoğrafını çekmiş, çektiği fotoğrafları time dergisine kapak olmuştur.

- 1961 yılında photography annual antolojisi tarafından dünyanın en iyi yedi fotoğrafçısından biri olarak gösterilmiştir.türk edebiyatının önemli isimlerinin bugün elimizde olan fotoğraflarının çoğu da ara güler tarafından çekilmiştir.

-keşke işim deklanşöre bastığım an bitse" diyen,
sergiler için fotoğraflarını tekrar basmaktan, fotoğrafın kağıda aktarım sürecinden pek haz almayan kişi.
"yine de en doğrusu fotoğrafçının kendi fotoğrafını kendisi basmasıdır" diyerek son noktayı koymuştur

-bir gün şakir eczacıbaşı ile karşılıklı portrelerini çekerler. fotoğrafların baskısını aldıktan sonra ara güler, eczacıbaşı'nın çektiği portreyi daha çok beğenir. sonrada eczacıbaşı'na "gör bak fotoğraf çekilirken nasıl durulur" deyiverir.

-yıldız teknik üniversitesi rektörlüğü tarafından kendisine onursal doktor belgesi verilmiştir.

-fotografı bir sanat olarak görmeye yanaşmadığından fotoğrafı değişik tür sanat çalışmalarinda malzeme olarak kullananlara da bozuk calar. digital fotografiyi fotograftan saymaz, bu tip makinalari kullanarak fotograf cekmeye calisanlarla aciktan aciga alay eder.

-fotoğrafa , resim demektedir inatla

-bir devir boyle gecti kitabinda sait faik abasiyanik ,orhan veli kanik, sebahattin eyuboglu, cevat sakir (halikarnas balikcisi), cemal resit rey, gibi yazarlari potrelerle anlatmıştır.

-bir yerden bir yere dialarını yollayacak olursa üstüne muhakkak şu notu yazar :

dikkat!!!

grafiker, resim seçici, redaksiyon, matbaa işlemlerinde çalışanlara mühim nottur. elinizdekiler birer ara güler fotoğrafıdır. bu fotoğraflar işlemde iken çay, kahve, gazoz, fanta ve benzeri meşrubatlarla fotoğraflara yaklaşılmaz, fotoğrafların civarında yemek yenmez ve içki içilemez, fotoğraflar ıslak veya sıcak yere, örneğin vantilatör veya kalorifer üzerine konulamaz, üzerine öksürülemez, ıslak veya pis ellerle tutulamaz, yakınında sigara içilemez ve yüksek sesle konuşulamaz.

-"papelonen verç bidi abrink" isimli bir de oyku kitabi vardir. kitap ermenice olup, 1995 agustosunda aras yayincilik tarafindan yayinlanmi$tir. aras yayincilik soz konusu kitabi, icindeki 16 oykuden onbirinin turkce cevirisini sirvart malhasyan cevirisiyle babilden sonra ya$ayacagiz ismiyle eylul 1996'da yayinlami$tir. kitapta bu cevirilere ek olarak guler'in turkce yazdigi iki oyku* de bulunmaktadir

-1975 yılında, yavuz zırhlısının sökülmesini konu alan kahraman yavuz adlı bir de belgesel çekmiştir

-türkiye'deki tek orjinal picasso tablosunun sahibidir.
tablo tabii ki bir ara güler'in kendisinin portresidir.
ara güler ise "picasso normal bildiğin gibi bi adamdır, iyidir" demektedir.

-ara guler picasso'nun "resim"lerini cekebilmek icin guc de olsa randevuyu koparir. onden, yandan, ordan, burdan derken ceker de ceker. bir yandan da feci tirsiyordur cunku picasso cok aksi bir adamdir. her an, bunalip "yeter artik, hadi ikile" deme ihtimali vardir. ama bu ihtimal gerceklesmez, ara guler'e aldirmadan sakin sakin calismaya devam eder. bir ara duraklar ve birden "hep sen benim fotograflarimi cekt

Tarih: 21 Mayıs 2006, 23:34 - İp: 85.***.**4.58
dunesea
dunesea (üye)
İstanbul / Amatör

ustamızı nasıl biliriz e yorum yapamam..haddime düşmez...sık sık karşılaşıyom ...bazen yapı kredi sanat merkezinde....

bir keresinde tam asansöre binecem çektim hışımla kapıyı içerde bu..bir gördüm hönkk oldum...çıktı gitti yanımdan...kaldım ölece..

bir keresinde de yine yapı kredi sanat merkezinde en üst katta yemek yiyoz iki masa ötede de o yiyor...yemeğim boğazımdan geçmiyor...gitsem yanına acaba konuşsam mı diyom...cesaret edemiyorum...zati ters bir adam...geçirecek kafama leica sını...hayır bizim kafa önemli değil..makinaya bişi olacak ...yazık yani...

yine bir gün ara cafe ...sık sık giderim herkese tavsiye ederim...süper yemekleri vardır...ama yer bulmak zordur..sıra beklemeniz lazım gelir bazen....

neyse işte...en köşede oturmuş bişiler okuyordu...tabi ben yine bembeyaz heyecandan...makinada vardı yanımda...nereme sokacağımı şaşırdım...onun yanında makina taşımam ben...haddime düşmez.

zati ara cafeye girerkende makinayı sokarım çantasına...mekana saygısızlık olur...

 

Tarih: 21 Mayıs 2006, 23:45 - İp: 88.***.**6.58
okyanus.
okyanus. (üye)
İstanbul / Profesyonel Fotoğrafçı

dunesea yakınız herhalde sende beyoğlundasın. yapı krediye bende gidiyorum bazen.

 

Tarih: 21 Mayıs 2006, 23:51 - İp: 85.***.**4.58
thalassa
thalassa (üye)
İstanbul / Amatör

Selamlar ,
Ara güler hakkında yazdıklarınızn hepsi doğru , ama alçak gönüllü olduğu konusu pek doğru değil , sayın okyanus.. Zaten olması da pek mümkün değil.Nedeni de yok. Yıllar önce Refo 'nun bir dergisinde amatör fooğrafçıları payladığı bir yazısı vardı.bende olacak bir yerlerde , bulup scan edip yayınlamak lazım buradan.Göşterişsiz yaşayan bir fotoğraf ustası, ama düşüncelerine gelince bu dopdolu bir kültür birikiminin dışa yansımasını görürüsünüz. Bu dişa yansımayı çoğunluk narkisusun kokusu olarak nitelese de aslında fark birinin diğerini anlama da zorluk çekmesinden ibarettir. Ara Güler gibi biri için son derece normal bir duruştur.
Eğer dikkat ederseniz, tüm reportajlarında sanatçı olarak anılmasından kaçınıyor. Toplumun sanata olan bakışından da pek hoşlandığı söylenemez. Yine bir yazısında bu çok daha belirgindir ki, haklıdır.

Teşekkür ederim bu yazınız için..

sevgiler

 

Tarih: 22 Mayıs 2006, 00:44 - İp: 81.***.**3.192
35mm
35mm (üye)
İstanbul / Amatör

okyanus eline sağlık öncelikle....ara güler içinde söylencek çok bişey yok aslında,saygı duyulup sahip çıkılması gereken bir değer bu ülke için....allah uzun ömür versin...

 

Tarih: 24 Mayıs 2006, 02:04 - İp: 88.***.**4.116
cesminaz
cesminaz (üye)
İstanbul / Amatör

---çok iyi bir foto muhabir---
sadece ve fikrimce !!!

 

Tarih: 25 Mayıs 2006, 20:56 - İp: 88.***.**0.211
  • 1