35mm
35mm (üye)
İstanbul / Amatör

Ara Güler Dijitale Geçmiş :)

geçen gün sirkecide hayyam pasajındaydım.çok komik bi dedikodu dönüyodu valla çok güldüm ben.Ara Güler'in dijital makine aldığını söledi bi abi,hatta bunuda bi toplantıda açıklamış haberi olan var mı böle bişeyden.bana hem komik hem şaşırtıcı geldi eheheh...

Tarih: 19 Mart 2007, 14:20 - İp: 88.***.**8.186
gaijin
gaijin (Objektif)
İstanbul / Meraklı

lazut hocanın topicine yazdıgım yazıdır ona gore

"aaahhh ahhh derdimizi anlatamıyoruzki..evet ara gulerin dijitale gecmesi garip..kendisini az cok tanıyan roportajını okuyan bi soylesisine denk gelen bunu anlar cunku kendisi tabiri caizse eski kafalıdır..

roportajlarındada acık secik dijitali bos buldugunu soylemiştir cunku adam dijitalin artılarına bakmıyor,onun için lcdden ne cektigini gormenin bir degeri yok...

benim kendi fikrimki analog fotograf makinaları bolumunde ısrarla analog diyenlerede defalarca soylemişimdir,bu işi hiç bilmeyen biri alsın dijitalle ogrensin analogla eziyet cekmesin..zaten bu işi bilmeyen biri analogu sadece ve sadece heves için secer,kulaktan dolma bilgiler için secer vs..banada sorsanız bir leica yerıne bir d200 u secerim cunku ben leicayı kullanmam ya vıtrıne koyarım kıyamam yada yıllardır analog kullanmadıgım için yıne film ustune film yakarım,onları taratmakla vs ugrasırım,bana maliyeti olur..ben zaten analogu ovmuyorum,analog kullanında demiyorum ama analogun goruntu kalitesine daha dijitalde ulasılamamıstır diyorum ve acelesi olmayan birinin,bir profesyonelin dijital kullanmasınada gerek yoktur diyorum..

ama bahsedilen ara gulerse durum degişiyor...adam photoshopluk iş yapmıyorki,hdr yapmıyorki...


buarada musteriyi yalan beyanla kandıran satıcıyada helal demişsin bak yıne guldum

alınma yok benım sozlerimde yanlıs anlamayın,ama bahsi gecen sen ben degil,benim şimdi bir d200um olsa ve bir leicayla takas etsem benim için attan inip yaya kalmaktyır bu ama topicte belirtildigi gibi mesele ara guler..

 

Tarih: 24 Mart 2007, 12:00 - İp: 88.***.**5.206
omergin
omergin (üye)
Kayseri / Meraklı

"analogun goruntu kalitesine daha dijitalde ulasılamamıstır"

hocam yapma gozunu seveyim, eos 5D yi bırak bildigimiz 35mm leri orta format analoglarla kıyaslıyorlar.. analogun kalitesi gecileli cok oldu..

 

Tarih: 24 Mart 2007, 12:06 - İp: 88.***.**9.211
kontrast
kontrast (üye)
İstanbul / Meraklı

bu sabah röportajı vardı. O adamı idol olarak görmedigim icin kendimle gurur duydum. Safsata...

 

Tarih: 24 Mart 2007, 12:53 - İp: 88.***.**5.195
mete007
mete007 (üye)
Kocaeli / Doğa Fotoğrafçısı

15 sene önce vefat etmiş üstadımız, Sami Güner'i yeni nesil pek tanımıyor.. Onu, idol olarak görmedim.. Ama 6x6 hasselblad kadrajları kafama kazınmış gibi.. Nur içinde yatsın..

 

Tarih: 24 Mart 2007, 13:14 - İp: 85.***.**6.177
histogram
histogram (üye)
İstanbul / Meraklı

mertlik bozulmuş

 

Tarih: 26 Mart 2007, 00:55 - İp: 88.***.**3.100
35mm
35mm (üye)
İstanbul / Amatör

bu gün dijitalin kalitesi yakalnmış olsaydı neden hala televizyonlarda izlediğimiz reklam filmleri bile 35mm filmlerle çekiliyo olurdu,olağanüstü bi maddi gidere rağmen.bir kutu filmle (120 m'lik) 4 dakikalık görüntü kaydediliyor,ve ortalama her reklam filminde en az 15-20 kutu film harcanıyor.şimdi gelelim bu 15-20 kutunun maliyetine:120 metrelik bir kutu kodak filmin fiyatı yaklaşık olarak 250 dolar civarında bunun banyo labaratuar vs.. işlemleri ise 3,4 katı daha fazla,kısaca bir kutu filmin maliyeti 1000 ytl civarında (1 milyar)..ne demiştik en az 15-20 kutu film harcanıyor..hangi yıldayız 2007,dünyanın her yerinde hala reklam ve sinema filmlerinin %90'ı neyle çekiliyor 35mm film ve film kameralarıyla.bu kadar masraflı olmasına rağmen.!!! dijital kameralar duruken neden bu kadar yüksek bir maddi bütçe ve zahmete katlanılıyor sorusunu ben öncelikle çağımızı yakaladığını zanneden ama aslında pekde çağımızdan haberi olmayan arkadaşlara sormak istiyorum.???sizce enayilik mi aradaki ciddi kalite farkından dolayı mı katlanılıyor? ben bunu anlatmaktan yoruldum.ama yine söyliyim.2007 deyiz ve dijital hala filmin yerini tu-ta-mı-yor... bunu sadece ben değil dünyanın en iyi görüntü yönetmenleri söylüyor ve tercih ediyor.bi bildikleri vardır sanırım dimi kodak hala yeni filmler üretmeye devam ediyor.ha benim bahsettiğim motion picture yani hareketli görüntüler için kullanılan tercih.ama tabiki hiç bi farkı yok.film kameralarıda sonuçta saniyede 24 kare fotoğraf pozlayan analog makineler dijital fotoğrafçılığa karşı değilim kullanıyorumda.ama bu karşılaştırmalar yapılırken analog sistemleri bi kenara itmek çok gücüme gidiyo,komik geliyo ayrıca.hala analog makine kullanıyorum bende,hatta geçen gün bir d-slr makine fiyatına negatif tarayıcı aldım.tamamen tercih meselesi.ben analog makinenin vizöründen bambaşka görüyorum her şeyi bu işin psikolojik yanı.değişebilir kişiden kişiye..saygılar...

 

Tarih: 12 Nisan 2007, 12:31 - İp: 88.***.**2.154
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

35mm, sana bir adet HD film alıp izlemeni öneririm.Tabi bunu HD uyumlu bir televizyonda izlemelisin.Gözüm onlara alıştığı için tv izleyemez oldum.Ekrandan kalite fışkırıyor, televizyonun yetmediğini hissediyorsun.


Ben filmin sadece bir aşama olduğunu düşünüyorum.

 

Tarih: 12 Nisan 2007, 13:14 - İp: 81.***.**7.49
35mm
35mm (üye)
İstanbul / Amatör

türkiyede çok fazla HD kamera var ama neden hala bunca zahmet ve masrafa rağmen filmin tercih edildiğini ben anlatmıyım artık,siz sorgulayın.tabiki hd sistemler digital görüntüler çok gelişti kaliteli ama bana komik gelen insanların bu kalitenin filmin önüne geçtiğini zannetmesi.öle bişey yok.avrupada amerikada hala film ilk tercih.ve dahada önemlisi az bütçeler kısıtlı bütçeler olmasına rağmen türkiyede de ilk tercih..sadece bunu sorgulayın anlattıklarımı düşünerek,neden film tercih edliyo hala.digital kalitesiz sistem demiyorum.ama film döneminin kapanmadığını özellikle belirtmek isterim.fotoğrafta da sinemada da...belki fotoğrafta daha geri planda kalmış gibi gözükebilir.ama sinema alanında hala yeni negatifler gelişimini sürdürüyor üretiliyor,hatta yeni film kameraları üretiliyor.çevremde analogtan dijitale geçenlerin yanında dijitalden sıkılıp analog çekmeye başlayan insanlarda görüyorum sıkça,bide böyle görülmeyen bi gerçek var.analog mu dijital mi tartışması artık geyiğe döndü farkındaysanız..bence ikiside farklı alanlar ve tercih meselesi haline dönüştü..ben mesela negatiflerimi tarayıp photoshopta düzeltmeler yapıyorum iki alandanda faydalanıyorum,buda ayrı bi keyif mesela

 

Tarih: 12 Nisan 2007, 13:44 - İp: 88.***.**2.154
buffalo
buffalo (üye)
Ankara / Amatör

Dünyada filmin HD teknolojisinin de önünde gitiği doğru.
Faat bu HD teknolojinin daha kalitesiz olmasından değil bence. HD filmin geçmişi bir kaç yıldan eski değil. HD filmi izlemek için HD uyumlu bir HD palayer ve HD uyumlu bir TV gerekli.HD uyumlu televizyon kanalları var ki bunları da izlemek için HD uyumlu bir tv alıcısı gerekli.

Öte yandan HD filmlerin kapladıkları alan çok fazla, bu depolama sorununu beraberinde getiriyor. Bu açıdan bakınca blueray bir alternatif oluyor. devasa bir depolama alanı sunuyor çünkü.

İnternette okuduğum bir habere göre amerikan porno endüstrisi HD ve blueray'a tam destek vermiş. 2-3 sene içinde çekilecek tüm filmleri HD çekmeyi planlıyorlarmış.

Amerikadaki film endüstrisinin ve interneti taşıyıcı gücünün yetişkin filmleri olduğu bilinen bir gerçek.

HD gittikçe yaygınlaşacaktır, 2-3 sene sonra ise piyasaya hakim olacaktır diye düşünüyorum. Ama yukarıda belirttiğim sorunları çözmeleri gerekli tabi...

 

Tarih: 12 Nisan 2007, 14:15 - İp: 81.***.**7.49
35mm
35mm (üye)
İstanbul / Amatör

bigün tabiki daha fazla yaygınlaşacaktır HD sistemler ancak şuan çok eksikleri var dediğin gibi.aslında bu sistemlerin gelmesini benim gibi 35mm kamera asistanlarının daha çok istemesi lazımken en çok biz savunuyoruz .. dijital kameraların malzeme yönünden hafifliği,filme göre riskleri daha az,ama şuan için filmin yerini alması için baya zamana ihtiyaç var bence..almasında bence..sinema için özelliklede... film filmle çekilir... derim ben,özellikle sinemanın duygusu özü filmdedir bence fotoğraf zaten aldı başını gidiyor digital teknoloji olarak.

 

Tarih: 12 Nisan 2007, 14:54 - İp: 88.***.**2.154