fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

Amatör..... Profesyonel ?

Site üyeliğimde bir ay dolmak üzere.....forumdaki sohbet ve tartışmaları büyük bir dikkat ile izliyorum. Bilgileniyor, öğreniyor, tanıyor ve zaman geçtikçe daha çok ısınıyorum. Tabii bu arada çıkan çatışmalarda bir hayli ilgimi çekiyor.
Bilgi noksanlığı, yanlış bilgilenme, yeni üye veya yeni fotoğrafçıdan bilgi kabullenmeme, bildiğini kabul ettirme, meslek farkı, üslub farkı, yaş farkı ve fotoğrafa bakış açılarının farklılığı....genelde, bu çatışmaların başlıca nedenleri arasında.
Bir önemli neden de, fotoğrafa yapılan yorumun ve yoruma yapılan eleştirinin beğenilmeyerek kişisel boyuta taşınması.
Bir fikre, bir bilgi veya bir anlayışa ortak oluyorsunuz...veya sitenin size verdiği konu açma hakkınızı kullanıyorsunuz.....start çizgisinde tabanca sesini bekleyen sprinter gibi üzerinize uçuyor birisi. İlk sözü.............Daha senin bir tek fotoğrafın bile yok.

Fotoğraf eklemezsen, foruma katılamazsın...gibi bir uyarı yok. Bilgi paylaşamaz, isteyemez ve sobete katılamazsın gibi bir uyarı da yok.

Başlık veya baş satırlarında kendisini ilgilendiren bir konu olmadığını anlayan kişilerin, bu yazıların tamamını okuma gibi bir zorunlulukları yok. Dolayısı ile cevap verme gibi bir mecburiyetleri de yok.
Eğer bu yazılanlara cevap vermek veya konuya dahil olmak istenirse de, yazılanların....kişilerin özeline dokunmadan, fotoğraf lügatından ayrılmadan ve bu siteye üye olma amacımız unutulmadan yazılması gerekir.
Yukarıda, bilgi farklılığı ve fotoğrafa bakış açıları farklılığından bahsetmiştim.
İşte bu da, iki ayrı fotoğrafçı tipini doğuruyor. Amatör ve Profesyonel.
İki kategori arasındaki uyum, bilgi ve tahammül seviyeleri, yazışmalardaki çatışma nedenleri olabiliyor.
Mesela ben, bir profesyonelim. Fakat, kendisini yetiştirmiş, gereken bilgi ve donanıma sahip bir amatörden hiç bir farkım yok. Sıkı bir amatör ile aynı şeyleri biliyoruz, aynı fotoğrafları çekebiliyoruz..........ama o parasını başka bir işten, yani mesleğinden kazanıyor.....ben ise fotoğraftan, yani mesleğimden.
Farklı bir çatışma nedeni ; Sen bu işe daha dün başladın.
Eeeee...ne olmuş ? 45 yıl önce, yani...fotoğrafçılığımın ikinci gününde bana da aynı şeyi söylüyorlardı. Sen dün başladın diyorlardı.
Yıllar bize yeniyi ezme ve hor görme hakkı vermiyor.
Profesyonellik bize amatörü küçük görme ve aciz durumuna düşürme hakkı vermiyor.
Hiç bir zorlama olmadan, rızamız ile netfotoğraf gemisine binmiş ve yolculuk yapıyorsak.........bu gemide mevkii farkının olmadığını, tüm yolcuların eşit haklara sahip olduğunu ve bu geminin selameti için birlik, paylaşım ve dayanışma içinde olmamız gerektiğini hiç bir zaman unutmamalı ve yazışmalarımızı ona göre yapmalıyız.
Bu konuyu yeniden dile getiren bir fotoğrafçı olarak....amatör ile profesyonel arasında hiç bir bilgi farklılığının olmayabileceğini savunan bir kişi olarak, sadece kendilerini amatör olarak tanıtan arkadaşlara bir tavsiyem olacak.
Bu yazışmalarda daha etkili ve daha kararlı olabilmek, aradaki amatör - profesyonel farkını en az seviyeye çekebilmek için biraz gayret sarfedin.
Paranızı fotoğraftan kazanın ve profesyonelle eşitlenin demiyorum. Sadece, daha atak olun, cesaretlenin, konuların ve fotoğrafların üzerine profesyonel cesareti ile gidin......diyorum. Meslek olarak olmasanız bile, hız ve tarz olarak kendinizi bir profesyonel gibi yetiştirin....diyorum.
Bundan önceki bir yazımda Fotoğrafın 12 altın kuralından ve %90 gibi bir oran ile fotoğrafçıların bu kurallar ile hiç ilgilenmediklerinden bahsetmiştim.
Beyin olarak, tarz ve hız olarak...o işin kuralı ne ise onlara uyulması ve her fotoğrafçının kendisini profesyonelleşme sürecine sokmasından yanayım.
Çantam çok ağırdı...zoom lensimi ve tripodumu almadım.
Bu sıcakta o tepeye çıkamam.
Siz gidin, ben köy kahvesinde beklerim.
Hadi canım, bir fotoğraf için bu yağmurda çıkılırmı ?
Tühhh, keşke botlarımı giyseydim.
Ahhh, yanımda geniş açım olsaydı.
Yemekten sonra size katılırım.
John çok kıl adam, ben onunla aynı yerde fotoğraf çekmem.
Gibi......yakınmalar da ayrıca amatör - profesyonel farkını yaratan etkenlerden bazılarıdır.
Forumda.....22 Şubat 2009 tarihli bir yazışmada ( Üyeliğimden eski ) şöyle bir ifade okudum.
'' Sizin altın kural dediğiniz zamazingolar benim bir elimde şemsiye sağanak yağmur altında, omuzumda fotoğraf çantası ve dizime kadar ıslanmışken, bir elimde de 2 kiloluk fotoğraf makinesi olunca pekde işe yaramıyor.''

Sevgili gençler...Bu işe yeni gönül vermiş fotoğraf sevdalıları.........
Lütfen unutmayın........PROFESYONELLİK MAAZERETLERİN BİTTİĞİ YERDE BAŞLAR.

Saygı, Sevgi ve iyi günlerde buluşmamız dileğim ile...

#fotosafari-pro' tarafından 03.06.2009 19:59:44 tarihinde düzenlendi.

Tarih: 3 Haziran 2009, 15:43 - İp: 195.***.**7.54
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

helal olsun.
işte ancak bir ustadan çıkabilecek sözler. Tebrikler !


Ayrıca ustamın konusunun altına biri şeyde ben söylemek istiyorum.

Eleştiri yapanlardan değil eleştiri yapmayanlardan şikayetçi olun. Beğenmediğiniz eleştiri olsa dahi cevap yazarak üste çıkmak gibi bir yanlışlığa düşmeyiniz. Eleştiriyide kişiselleştirmeyiniz. Hiçbir zaman 4-4'lük fotoğraf diye birşey yoktur. Güzelse güzeldir zaten. Güzel görecelidir. Yani bana güzel gelen size güzel gelmez. Bunu hiçbir zaman unutmayınız. Herkesin beğendiği fotoğraf çekme gayretine girişmeyin çünkü böyle birşeyde yok. İçinizden geldiği gibi çekin.

Güzelliğin kişiden kişiye göre değiştiği fotoğraflar için bile fotoğrafın altın kurallarını uygulamak şarttır. Tamam fotoğraf göreceli ve güzellik algısı kişiye göre farklılık gösterir ama fotoğrafın özü olan kurallar asla değişmez. O yüzden asi fotoğraflar çekeceğim diyede kuralları çiğnemeyin.

----
Profesyonellerin söylediklerinin hepsini uygulamayın ama söylediklerine kulak verin. Bizler bu işe başladığımız günlerde bu günlere kadar fotoğraf ile yattık fotoğraf ile kalktık. Güzel fotoğraf çekmek zordur dedik. Sizler bende yapabiliyorum al işte fotoşop kullanmasını biliyorum dediniz. Ama iş ortaya bir ürün çıkarmaya geldiğinde hangi ışıkta hangi lensle yapılır diye sormaya başladınız? Hani fotoşop yapıyordu? O zaman ışığıda o ayarlasın lenside.. Bakış açısınıda..
Bizler fotoşop ve onun gibi yazılımları kullanıyorsak bir gereksinim diye kullanıyoruz. Sizler sanıyorsunuzki herşeyi yazılım hallediyor. YOK ARTIK DAHA NELER!
Benim için tripod neyse yazılımlarda odur. Yani sadece bir araçtır. Sizle içinde öyle olsun. Süslü yazılım reklamlarına aldanmayın.

----
Fotoğrafımızın olmaması ve sadece forumda bulunmamız konusuna gelirsek. Fotoğraflarım benim için özeldir. Hiçbir yerde yayınlamam. Sadece buraya has değil. Burada yoksa hiçbiyerde yoktur. Forumda bilgi paylaşımı yapıyorum aldığım kadarda vermek istiyorum. O yüzden sadece forumda bulunuyorum. Merak etmeyin sizlerin çalışmalarınızada bakıp kopyada çekmiyorum. Daha doğrusu her hafta incelem gereken çalışmaların sayısı, okumam gereken makalelerin sayısı ve yeni - farklı neler var diye araştırma yapmam gereken konular buradaki fotoğrafların sayısının kat be kat üstünde. Bildiğim halde yinede içinde belki farklı ve benim bilmediğim birşeyler olabilir diye her ay bir öğrencinin aylık kirası kadar ücreti kadar ücret ile aldığım dergi ve kitaplar incelememi bekliyor.

----
Hobi amaçlı uğraşan arkadaşlarıma ve set oluşturmak isteyen fotoğraf severlere dediğim, çok uğraşıp başınızı ağrıtmayın alın makinenizi ve çekmeye başlayın. İhtiyacınız halinde ekipman alınız. Paranız fazlaysa büyük projeler peşinde koşan insanlara destek çıkarak çok daha faydalı bir hareket etmiş olursunuz.

--
Şimdilik kısaca bu kadar.


edit: Her gün ibaresi, her hafta olarak değiştirilmiştir.

#remi5861' tarafından 07.06.2009 05:57:39 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 3 Haziran 2009, 17:08 - İp: 85.***.**9.142
umut1993
umut1993 (Objektif)
Bursa / Amatör

 

Tarih: 3 Haziran 2009, 18:22 - İp: 88.***.**3.207
histogram
histogram (üye)
İstanbul / Meraklı

"PROFESYONELLİK MAAZERETLERİN BİTTİĞİ YERDE BAŞLAR. " olay budur kesinlikle !!! Harika bir yazı olmuş

 

Tarih: 3 Haziran 2009, 23:48 - İp: 88.***.**2.254
cagdasyesil
cagdasyesil (üye)
Yurtdışı / Amatör

ellerinize sagılık ..... (baska soze gerek yok)

 

Tarih: 4 Haziran 2009, 03:28 - İp: 93.***.**5.155
t_yaman
t_yaman (üye)
İzmir / Amatör

Çok iyiymiş bu yazı, tebrikler ve teşekkürler

 

Tarih: 4 Haziran 2009, 16:33 - İp: 78.***.**5.148
lazut
lazut (Objektif)
Sinop / Amatör

 

Tarih: 4 Haziran 2009, 18:05 - İp: 88.***.**6.243
the_wall
the_wall (üye)
Ankara / Firma

İlginç,iddalı ve başarılı yazılarınızı zevk akabinde merak ile bekleyen biri olarak izninizle bir şey daha doğrusu her daim kafamı kurcalayan bir konuyu paylaşmak istedim;

sanat, sanat ki hangi dalı olursa olsun kişisel tezatlıklar belki ruhun tezatlıklarından ortaya çıkmış ancak hiç bir zaman profesyönellerce baz alınan kişler değil oluşan eserler-akımlar v.s değerlendirimiştir. aksi durumlar malesef daha çok rant hususudur. ara amcamızın fotograflarının incelenmesi, da vincinin şifresi, floyd ruhu nedir, nirvanaya ulaşma sanatı...........bu bağlamda düşündüğümüzde sizin de çok ince detayına kadar sınıflandırdığınız üye portföylerinin sanat kadar kişileri baz aldığınız dikkatimi çekti.

bu tespitimin değerlendirmesini elbet sizin gibi birinden duymak beni mutlu edecektir.



Not; ilk makinem 40 D idi ve bende site de lens modeli sormuştum belki de yazılarınızdan bu bağlamda etkilenip sahiplendiğim bir ön yargıdır....

saygılar...

Ahmet YILMAZ.

 

Tarih: 19 Ağustos 2009, 10:46 - İp: 212.***.**9.16
fotosafaripro
fotosafaripro (üye)
İzmir / Reklam Fotoğrafçısı

işin sanatsal yönü kadar, kişileri...yani bu sanatı icra edenleri de baz almam...doğrudur. Yani, tesbit ve teşhisiniz doğrudur.

 

Tarih: 19 Ağustos 2009, 17:09 - İp: 195.***.**5.191
burakby
burakby (üye)
İzmir / Amatör

her kelimeyi zevkle okudum ve hepsi çok dogru yanlış bilgi vs yok. profesyonellik mazeretlerin bittiği yerde başlar

 

Tarih: 1 Aralık 2009, 23:34 - İp: 78.***.**0.239
adayasemini
adayasemini (üye)
Ankara / Meraklı

Tebrik ederim. Çok güzel bir yazı olmuş. Sİzin ve yorum yapanların görüşlerine katılıyorum. Meraklılar ve acemiler her geçen gün biraz daha gelişiyor ve değişiyor sitemiz ve onun değerli üyeleri sayesinde

 

Tarih: 2 Aralık 2009, 22:42 - İp: 78.***.**9.106
  • 1