ozgurcoskun
ozgurcoskun (üye)
Sakarya / Amatör

Acemilere Neden Yorum Yok

BU SİTEYE YAKLAŞIK BİR YILDIR ÜYEYİM FAKAT BEN ŞUNU GÖRDÜM AMATÖR ARKADAŞLARA PROFESYONEL ARKADAŞLAR TARAFINDAN GEREKEN İLGİ GÖSTERİLMEMEKTEDİR.YANİ FOTOĞRAF YORUMLARINDA BİLE FOTOĞRAFA BAKMADAN GEÇİLMEKTEDİR.HALBUKİ HER FOTOĞRAFA BAKILIP GÖRÜLEN HATALARIN YORUMSAL İFADE İLE BİLDİRİLMESİ GERKMEKTEDİR.HATALARIN BELİRTİLMESİ,ELEŞTİRİLMESİ VE TARTIŞILMASI BENDE DAHİL AMATÖR ARKADAŞLARIMA TEKNİK AÇIDAN KOLAYLIK VE GEREKLİ FİKRİ DONANIM SAĞLAYACAKTIR.KISACASI KÖTÜ FOTOĞRAF BAKILMAYA BİLE DEĞMEZ HATA YERİNDE KALSIN.

Tarih: 13 Kasım 2009, 01:11 - İp: 78.***.**4.197
orhanyldz
orhanyldz (üye)
İzmir / Amatör

özgür arkadaş bu konuda çok haklısın ne yazık ki eleştirel yorumlardan faydalanamıyoruz.en azından hatalarımızı görmemiz noktasında bizlere olan faydası tartışılmaz.

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 13:04 - İp: 88.***.**1.42
kurab_canavari
kurab_canavari (üye)
Aydın / Amatör

http://forum.netfotograf.com/onerileriniz.asp?msg_id=40796

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 15:14 - İp: 85.***.**6.217
kumköy34
kumköy34 (Objektif)
İstanbul / Meraklı

Eş dost,kişi tanıdığına yazıyor bir de,olayın o boyutuda var zira..[Fav'a da eklemiş].
Bugün eklenenler,son eklenenler gibi ikondan baksalar geriye dönük,yorum yazmak gibi istek olur kişide,iyi veya kötü fotoya meselâ..

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 15:29 - İp: 85.***.**9.219
acemi43
acemi43 (üye)
Kütahya / Amatör

kesinlikle katıyorum.ayrıca böyle bir sorunu paylaştıgın için tesekkur ederim özgur bey

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 16:10 - İp: 88.***.**4.116
sultann
sultann (üye)
İstanbul / Amatör

HALBUKİ HER FOTOĞRAFA BAKILIP GÖRÜLEN HATALARIN YORUMSAL İFADE İLE BİLDİRİLMESİ GERKMEKTEDİR.
------------------------------------------------------------------------------------------

Hangi arkadaş her gün eklenen onlarca fotoya bakıp yorum yazabilir ki.

Nasıl böyle bir şart koşabiliyorsunuz.

mesela acemi43 arkadaşımız 2007'den beri siteye üye (eğer fotoğraflarını silmediyse) 2 senede ancak 4 fotoğraf eklemiş ve sadece 19 yorum yapmış.

Yorumlara bu kadar takılmayın bence. Zaten yapılan yorumların çoğu "çok beğendim ellerinize sağlık" gibi.

Bizlere göre daha profosyonel arkadaşların eklediği fotoğraflarını ve yapmış olduğu yorumları takip edebilirseniz çok daha fazla bilgi edinebilirsiniz.

Sitede genel kural "doğru olmasada " ne kadar çok yorum yaparsan o kadar çok yorum alabiliyorsun. Bunu kimse inkar edemez. Bu bir gerçek.

reminin verdiği link gibi bu tür konular defalarca açıldı. Çözümü pek bulunamadı. Onun için fazla kafanızı takmayın derim arkadaşlar.

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 16:24 - İp: 81.***.**2.238
sansabosa
sansabosa (Dedektif)
Ankara / Özel Gün Fotoğrafçısı

arz talep meselesi biraz da.

önceleri, fotoğrafa yeni başlamış, meraklı kişiler fotoğraf hakkında bilmediklerini öğrenmek için, daha iyi fotoğraflar çekebilmek için üye oluyorlardı. amaç hem teknik hem de kompozisyon bilgilerini sindirmekti. bu heyecanla başlanıyordu, fotoğraf paylaşımlarına. Ben buna bir örneğim, ben de bu amçla başladım. sonra eklenen fotoğraflar, eleştirilmeye başlandı, nitelikle eleştirilerle. İlk başlarda herşey güzel gidiyordu, eleştiren memnun eleştirilen memnun. Bu ikilinin işleri yolundayken, kara kedi girdi aralarına. kara kedinin ismi ise ego. Ego girdikten sonra egoisr fotoğraf meraklıları çoğalmaya başladı. eleştirenlerle eleştirilenlerin arası açılmaya başladı. Egoist meraklılar yavaş tavaş birbirlerine yaklayşmaya başladı. bir müddet sonra, amacından sağtılar ve sadece ego gösterisi sunmaya başladılar. niteliksiz yorumlar, gereksiz tebrikler vs.

iş böyle olunca fotoğrafa gelen nitelikli eleştirilere sırt çevrildi. bu sırt çevirme hakaret boyutuna kadar gitmeye başladı. ego kişiyi tamamen eline geçirdi. artık eleştirilere hiç katlanamaz hale geldi. eleştiri alınca hakaret ediyor, kendini tatmin ediyordu. fotoğraflara sadece ve sadece egoistler taradından yorumlar geliyor, bu durum da egoist meraklıyı sevindiriyordu. ego öyle bir illet ki doğruları hiç bir zaman göstermez. kendini bir şey sanmak için en güzel yoldur bu. yanlışları göstermez, insanı esir alır.

Sonra sitede al gülüm ver gülüm devrini başlattı bu egoist fotoğraf meraklıları. sadece bir birlerine şişirme boş yorumlar yapıyorlardı. eleştirenlere ise daha iyisini sen çek de görelim diyorlardı. fotoğrafçı dediğmiz kişiler bunlarla uğraşamaz hale geldi. protesto bile ettiler. anlatmaya çalıştılar, ama egosu kabaran ve onun esiri olan hiç kimse anlamadı bu durumu.

Ve artık bu site de gerçekten bir şeyler öğrenen ve bu işin hakkını veren fotoğrafçılar, daha sert dille eleştirmeye başladı. büyük kavgalar çıktı. ağza alınmayacak şeylerde söylendi. site iki gruba ayrıldı. egoistlerle uğraşmak ne kadar zordur tahmin edilebilir. Haksız olduğunu bilen ve buna inanmayan egoist fotoğra meraklıları, duruşunu bozmayan fotoğrafçılara yenildiler. buna dayanamadılar ve siteyi terk ettiler. hatta başka siteleri övdüler. kişileri örgütleme derecesine kadar gitti olay. neticede yönetim bunlara gereken cevabı verdi.

Bundan sonra duraklama dönemine girildi sitede. kişiler sadece fotoğraf paylatı ve eleştiri veya yorum yapmadılar. egoistlerin yüzünden eleştiri yapılmaya korkar olundu. kimse eleştiri yapmıyor ekleyenler sadece fotoğraf ekliyordu. eleştiri yapılınca yine hakaretlere maruz kalınacağı düşüncesi oldukça hakimdi, nitekim doğru bir düşünceydi bu. benimde içinde bulunduğum ''objektif grubu'' bu dönemde doğdu. ne olursa olsun doğruyu söylemeye söz verdi bu grup. öyle de yaptı. işine gelmeyenler bir bir terk etti siteyi, direnenler hala hakaret etmeyi sürdürdüler ve sürdürüyorlar.

Bu dönemden onra bu sitede hakkı olan ve gerçekten işinin eri kişiler, soğudular buradan, o kişiler sayesinde. çoğu iyi fotoğrafçı da gitti, terk etti siteyi. daha o dönemin sancılarını çekiyor site işte. eleştiri yapılmaya hala cesaret edilmiyor, verilecek tepkiden dolayı. kurunun yanında yaşta yanar misali, öğrenmeye aç kişiler de arada kayboluyor. işte sebep budur acemilere yorum gelmemesinin. çok kişi çok girişimde bulundu, ben inanıyorum ki eski mutlu nf geri dönecek.

saygılar...

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 17:15 - İp: 88.***.**8.205
umut1993
umut1993 (Objektif)
Bursa / Amatör

galeriye bakıyrum bazen onlarda güzel olmasına rağmen yorum almamış fotoğraf şimdi o kadar güzel fotoğraf hak ettiğini almadan kötülere geçemiyorum...yorum almamış iyiler bittikten sonra sıra geliyor öneri yapılacak fotoğraflara benim yorum yapma tarzımda... (baktım zaten geçen sizin fotoğrafınıza da yorum yapmışım aynı şekilde sizin fotoğrafınız da yorum almayanlar arasındaydı )

#umut1993' tarafından 13.11.2009 17:41:29 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 17:40 - İp: 85.***.**4.155
sereze
sereze (üye)
Karabük / Meraklı

Uğraşmıyor profosyoneller acemilerle... Orta seviyeler de birbirlerine methiyeler düzüyor, olduğumuz yerde sayıyoruz yani

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 18:03 - İp: 94.***.**9.39
paperman
paperman (üye)
Yurtdışı / Amatör

Bu iş yıllardır çözülemediyse demek ki sitenin şu anki işleyişiyle çözülemiyor demektir .

Sırf bu amaca yönelik radikal bir değişiklik yapılabilir . " Yeni başlayan ve fotoğraflarındaki hataların eleştirilmesini isteyenler " diye yeni bir fotoğraf kategorisi açılabilir . Gerçekten kusurlarını görmek isteyenler fotoğraflarını bu kategoride ekleyebilirler .

Sayfa görüntülenirken , " son eklenenler " , " son yorum alanlar " gibi pencerelere de bir de " eleştiri isteyen acemiler " eklenir .

Benim gibi günde 2-3 kusurlu acemi fotoğrafını yorumlamayı adet edinmiş kişiler görev gibi buradan fotograf seçip yorum yapabilir .

Yararı nedir derseniz - öncelikle acemiliğinin ve kusurlarının olduğunun farkında olan arkadaşlar , her gün eklenen 200 foto arasından kolayca bulunmuş , bir de onları aramaya vakit harcanmamış oluyor .

Ustelik de biliyorsunuz , o kişi her şeyi duymaya hazır . Gidip de kendini iyi sanan , kusurlarını duymaktan hoşlanmayacak kişilerle uğraşmıyorsunuz .

Daha da radikal çözümler aklıma geliyor ( mesela bahsettiğim kategorideki fotografların , gönüllü & tecrübeli kişilere yorum için 5'er - 10'ar tahsis edilmesi gibi ) ama daha oralara girmeyelim ....

Onermesi benden ....

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 20:42 - İp: 96.***.**9.175
ercan43
ercan43 (üye)
İstanbul / Amatör

Ben sadece kendim için konuşacak olursam, profesyonel veya üstad değilim, ama mümkün mertebe elimden geldiği kadar fotograflara yorum yapmaya çalışıyorum. Yan tarafta yaptığım yorum sayısı bunu ispatlıyor zaten... Ama Sultan Hanımın dediği gibi bütün fotograflara yorum yapmak pratik olarak mümkün değil.
Bence yorum alamadığından şikayetçi arkadaşlar hiç morallerini bozmasınlar, çekmeye ve yüklemeye devam etsinler. Yorumlar arkadan gelir...

 

Tarih: 13 Kasım 2009, 20:46 - İp: 217.***.**1.238