fdiker
fdiker (Site Sahibi)
İzmir / Firma

'hey!.. Sen Bir Fotoğrafçı Değilsin... '

CNNTürk'te fotoğraf ile ilgili bir yazıya rastladım... Ve paylaşmak istedim.

Yazı şöyle başlıyor...

"Elinde kamerası olan herkes fotoğrafçı mı? Bu sorunun yanıtı profesyonel fotoğrafçılar için 'hayır'. Ama onlar bu kez sadece 'hayır' demekle yetinmemiş, kendilerine 'fotoğrafçıyım' diyenleri teşhir etmek için bir de blog açmışlar.

'You Are Not a Photographer' adlı blogda "Sırf kameran var diye sen bir fotoğrafçı sayılmazsın" dedikten sonra da ekliyorlar; kamerayı satın alabilirsiniz ama yeteneği asla!..

'Dijital kamera çıktı mertlik bozuldu' derken artık cep telefonları ve iPhone ile de fotoğraf çekmek mümkün.

Cilalı imaj devrini yaşadığımız bugünlerde böylelikle hergün binlerce görüntü üretiliyor ve aynı hızla tüketiliyor.

Fotoğraf sanatçıları Gültekin Tetik, Serra Akcan, Faruk Akbaş ve Kemal Nuraydın işin sırlarını CNNTurk.com'a anlattı.

1) Dijital kameralar ve Photoshop ile bugün herkes fotoğraf sanatçısı olduğunu iddia ediyor. Siz ne düşünüyorsunuz? Gerçekten eline makine alıp kendine 'fotoğrafçıyım' diyen herkes fotoğrafçı mı?

2) Bu işin kıstasları var mı? Varsa neler?

3) Kameralı cep telefonları, dijital kameralar, photoshop... Tüm bunlara artık herkes kolayca sahip olabiliyor. Eskisinden daha çok 'fotoğraf' çekiliyor. O kadar çok ki aslında kimse onlara bakmıyor artık. Bir anlamda dijital bir kirlilik oluşuyor ve 'fotoğraf' değersizleşiyor. Sizce 'fotoğraf' ve 'fotoğrafçı' kavramları yeniden tanımlanmalı?

4) Geleceğin 'fotoğraf'ı sizce nasıl?

5) Fotoğraf sanatındaki teknolojik gelişmeler photoshop'u yarattı. Şimdi de photoshop, fotoğrafı yaratıyor. Siz photoshop konusunda ne düşünüyorsunuz?

6) iPhonograpy'i yeni bir tür olarak kabul ediyor musunuz?"


devamı için tıklayın.

Görüşlerinizi de merak etmiyor değilim.

Tarih: 3 Ekim 2011, 21:28 - İp: 78.***.**8.142
avanti
avanti (üye)
İstanbul / Amatör

Merak ettim şimdi; elinde fotoğraf makinesi olan adama veya hanıma ne denir?? Kasap mı, bakkal mı, manav mı, bekçi mi?? Elbette her fotoğraf makinesi sahibi eğer onu fotoğraf çekmekte kullanıyorsa o anda fotoğraf çektiği için fotoğrafçıdır. Bitti mi hayır. Sonra çektiklerine bakacak. Başkalarının fotoğraflarını inceleyecek ve temel fotoğtaf kuralları nelerdir öğrenmeye çalışacak. Pişti oynarken satranç kurallarıyla oynayamıyorsan fotoğrafında kurallarını öğreneceksin ki o senin fotoğraflarını izlenebilir olarak sunmana yardımcı olsun..Fotoğrafçı ile fotoğraf sanatçısı arasında dağlar kadar fark var. Önce fotoğrafçısın. Sonra gelişeceksin gelişeceksin ve iyi fotoğrafçı olacaksın.Fotoğraf sanatçısı değil..Sonra diğer iyi fotoğrafçıların arasında fark edilir ayırt edilir hale geleceksin fotoğrafçılıkta ve onların beğenilerini kazanacaksın, entellektüel gelişmeni artıracaksın.Sanatın bir çok dalıyla hemhal olacaksın, Sergilere katılacaksın, dereceler alacaksın veya almayacaksın ama bir hayran kitlen oluşacak ardında belki ondan sonra kendine fotoğraf sanatçısı denildiğinde hayır değilim demememe noktasına geleceksin.Ben fotoğraf sanatçısıyım demeyeceksin Sana fotoğraf sanatçısı diyecekler.

 

Tarih: 21 Ekim 2011, 22:57 - İp: 95.***.**1.96
rokomet
rokomet (üye)
Ankara / Amatör

"Bizler fotoğrafçıyız ama bizden olmayanlar fotoğrafçı değil" anlayışı bence içinde bolca kibir barındıran bir zihniyet. Üniversitelerin/Fakültelerin fotoğraf bölümü bile bana anlamsız geliyor. Ancaaaaaak !! "amatör fotoğrafçı" sıfat tamlamasını da mantık anlayışımda yerine tam oturtamıyorum. Biri, bişeyden para kazanıyorsa ona "Bişeyci" denir. Yani amatörlük sözkonusu alanda para kazanmamayı ifade eder. Sözün özü hem çelişkili bir sıfat tamlaması. o zamanda para karşılığı olmadan fotoğraf çekene ne diyeceğim diye soruyorum kendime.. cevap alamıyorum.. bu arada kimse bana grafikci demiyor.. grafiker diyor.. ben kendime pek bişey demiyorum.. hocaya sordum ben kendime ilişmeyim demi ? diye
"takılma! koyuver gitsin" dedi...

 

Tarih: 22 Ekim 2011, 18:30 - İp: 88.***.**0.145
sabanersan
sabanersan (üye)
Bursa / Meraklı

rokomet aman ne yap-et..kendine ilişme..pazarbeyin kulakları çınlasın, " makinayla çekim " yapanları görünce ( bak demeden diyorum ve aynı zamanda teklif )biz "ileri amatörüz " demişti........bi baskın yapsak şu kocaman gönüllüme...

 

Tarih: 23 Ekim 2011, 19:45 - İp: 88.***.**2.101
scitakoglu
scitakoglu (üye)
İzmir / Amatör

Hayır değil.
Elinde fotoğraf makinası olan milyonlarca insan anı kaydetmek derdinde.
Burada birbirini yiyen herkes fotoğraf sanatına gönül vermiş kişiler amaç aynı dereceler farklı olabilir.
Fotoğraf sanatı insanlara hayatın detaylarındaki güzellikleri farklılıkları görme yetisi kazandırıyor.
Adı ne olursa olsun fotoğrafçı resimci keyfini çıkarıp güzelliklerini paylaşmak dileği ile bugün aranıza katıldım

 

Tarih: 16 Kasım 2011, 17:22 - İp: 212.***.**3.178
guney06
guney06 (üye)
Ankara / Amatör

Fotoğraf Çekmeyi Bilmeyen En İyi Makineye en iyi objektife sahip olsada hiç bişey beceremez.

Örnegin En Basidinden Odak kitlemeyi Diyafram ayarını enstantene ayarını yapmayı bılmeyen biri nasıl iyi bir fotoğraf cıkartabilir

Hem Eğer bu işi gerçekten sevmişse bir kişi çalısıp başaracaktır Hiç bi zaman şüpeniz Olmasın



 

Tarih: 18 Aralık 2011, 23:12 - İp: 88.***.**4.165