malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Soru 4: Kırmızı Göz

En Çok Sorulan On Flaş Sorusu

4 - Sanırım arkadaşlarım fotoğraflarını çekmemden hoşlanmıyor, devamlı şeytan gibi kırmızı gözlü çıkıyorlar.

Bu sorun kırmızı göz diye adlandırdığımız ve dahili flaşlarda karşılaşılan sık bir problem. Neden çektiğimiz flaşlı fotoğraflarımızda insanların gözü kırmızı çıkıyor; dahili flaştan gönderdiğimiz beyaz ışığın, gözün içindeki kılcal damarların ışığı yansıtması sonucu oluşuyor. Gözden geri gelen ışık bu nedenle kırmızı olarak fotoğrafa yansıyor. Bu problem aynı zamanda kedi be köpeklerde de yeşil göz problemi olarak kendini gösteriyor.

Lensle obje ve flaşla obje arasında hayali birer çizgi olduğunu düşünün. Sanki bir cam ya da aynanın resmini çektiğinizi hayal edin. Nasıl direk ışığı çektiğiniz de aynadan parlarsa; göz de de aynı mantık geçerlidir. Bu iki çizginin arasındaki açı ne kadar küçülürse, kırmızı göz riskiniz de o derece artar. Zira yansıyan ışığı lensinizin kapması o derece kolaydır. Bu nedenledirki lense çok yakın konumlandırılmış dahili flaşlar ile lensin arasındaki objeye göre açı küçük olduğu için kırmızı göz neredeyse kaçınılmazdır.
Bu problemle başa çıkmanın en kolay yolu, harici bir flaş sistemi edinmek.


Alacağınız bir harici flaşın kafasını biraz da olsa yukarı yansıtırsanız, aradaki açıyı düşüreceğinizden, kırımızı göz efektini de azaltmış olursunuz. Flaşlı fotoğraf genelde ışık kaynaklarının az olduğu ortamlarda kullanılır. Az ışıklı ortamlarda da daha fazla ışık alarak görmeyi iyileştirmek için göz bebeklerimiz daha büyük açılırlar. Bu nedenle flaş patladığında aradaki ışık değişimini algılamaya fırsat bulamadan fotoğrafı çekilen gözlerimiz halen çok büyük açıklıkta ve koca bir kırmızı yuvarlak olarak görülmektedir. Bu nedenle modelinizin fotoğraf çekilmeden önce başka bir ışık kaynağına bakarak göz bebeklerinin küçülmesini sağlayabilirsiniz. Ya da kırmızı göz azaltma efektini makinenizde açık duruma getirerek, flaşınızın asıl çakmasından önce parlak bir ışık vererek göz bebeklerini küçültmesini sağlayabilirsiniz.

Bu yöntemler dışında arkadaşlarınız günlük hayatta da kan kırmızısı gözlerle dolaşıyorsa, ve fotoğraflarınızın nedeni buysa, size tavsiyem, arkadaşlarınıza bir göz doktoruna görünmelerini sağlamanız.


Saygılar...

Tarih: 19 Mart 2010, 09:06 - İp: 116.***.**4.219
eylulkaracam
eylulkaracam (üye)
İstanbul / Amatör

Tesekkurler

 

Tarih: 20 Mart 2010, 12:53 - İp: 217.***.**6.95
malkocy
malkocy (üye)
Yurtdışı / Amatör

Rica Ederim..

 

Tarih: 24 Mart 2010, 10:29 - İp: 116.***.**4.141
  • 1