mamulakis
mamulakis (üye)
Almanya / Amatör

Siyah/beyaz Baskıda Netlik Sorunu

1 ay önce ,nikon f50 makinemde kullanmak için siyah beyaz film(filmin cinsi C41) aldım yanılmıyorsan bir amerikan markasıydı,çekimleri tamamlayıp ertesi gün piyasada rahatlıkla bulunabilen bir markanın S/B filmini aldım.(Filmin cinsi C40). geçen hafta her ikisinide bastırma şansı buldum (amerikan olan izmirde kemeraltında sadece bir yerde basılabiliyor sebep olarak herhangi bişey söylenmedi) amerikan malı olan ve piyasada az bulunan filmin baskı kalitesi istediğim gibi değildi görüntü oldukça fluydu ve 36 filmden 34 ü basılabilmişti, diğer filmle yaptığım çekimlerde ise netlik son derece yüksekti ve 36/36 hepsi basıldı. sorum şöyle olucak bu sonuçlar filmin kendi kalitesin den veya baskıyı yapan kişinin gösterdiği özenden kaynaklanıyor olabilirmi?(hatayı kendimdede aradım ve üzerine baya bir çekim yaptım ancak yinede durumu sizlerle paylaşmak istedim). yardımlarınızı bekliorum

Tarih: 11 Nisan 2009, 17:49 - İp: 94.***.**8.32
fdemirhan
fdemirhan (üye)
İstanbul / Amatör

Filmlerinize loupe veya büyüteçle bakın veya tarayıp bilgisayarda bakın, netliği iyi görünüyorsa, baskı sırasında agrandizörde netleme hatası yapılmış olabilir. Filmin netlikle bir ilgisi yoktur.

 

Tarih: 13 Nisan 2009, 18:47 - İp: 85.***.**6.52
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Aslında filmin netlikle ilgisi vardır. Aynen dijital sensör gibi her filmin de kendine göre bir çözünürlülüğü vardır. Mesela Fuji Velvia ISO 50 için 160 satır/mm.

http://www.kenrockwell.com/tech/film-resolution.htm

Ama en dandik film bile çoğunlukla yeterince keskindir, filmin çözünürlük sınırlarını ancak bayağı büyük baskı boyutlarında gözlemleyebilirsiniz. Filmin çözünürlük sınırlarına gelinceye kadar o kadar çok parametre varki lens, el titremesi, yanlış fokus, kötü baskı vs..... muhtemelen FDemirhan'ın söylediği gibi başka birşey vardır.


Yalnız kafama takıldı sormadan edemeyeceğim :

Madem siz kendiniz evde banyo edip bastırmıyorsunuz, o zaman neden renkli film kullanmıyorsunuz ? Tarattıktan sonra istediğiniz gibi Siyah/Beyaz bastırabilirsiniz.

Bugünlerde doğrudan kimyasal baskı yapan kim kaldı bilmiyorum, sonuçta hep dijital baskı. Dijital baskı oluncada işin içine öyle de böyle de tarama ve sayısallaştırma olayı giriyor, yani sizin otantik SB film kullanıp banyo ettirmek için sarfettiğiniz bütün emek havaya gidiyor, aynı kapıya çıkıyorsunuz.

 

Tarih: 17 Nisan 2009, 22:27 - İp: 88.***.**1.211
mamulakis
mamulakis (üye)
Almanya / Amatör

slmlar ve beni bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim siyah beyaz film almamın sebebi tamamen meraktan kaynaklanıo ,aslında dediğinizde haklısınız renkli çekim yapıp ,taratıp siyah beyaz yapılabilir ve sanırım bundan sora bu yöntemi denicem çünkü siyah beyaz filmi alıp bastırmak hem çok maaliyetli hemde bu tip baskıları yapıcak yerler pek bulunmuo ,izmirdede bir tane yer kalmış ztn oda fiyat konusunda gerçekten acımasız .hem filmi almak hemde baskı yaptırmak 25 lira gibi bir fiyata ulaşıo.fotoğraf çekme sevdasına bikerelik ödemiş bulunduk ama bu şekilde dersimi almış oldum

 

Tarih: 18 Nisan 2009, 19:00 - İp: 94.***.**7.207
  • 1