cz
cz (üye)
Tokat / Amatör

Yeni Bir Dijital Makine

Öncelikle herkese merhaba.
Forumu baştan sona okuyamasam da ana başlıkları inceledim.

Her zaman fotoğraf çeken biriyim. Fakat bunu bir hobi olarak değil de, hobime yardımcı bir araç olarak kullanmaktayım. Hobim radyo kontrollü model uçak yapmak ve uçurmak. http://rcmodelairplane.tr.gg/ Linkte hobim ile ilgili sayfalar var. Bu sebeple ilgili forumlarda paylaşmak, modelleri havada uçarken görüntülemek için fotoğraf ve videolar çekiyorum. Hatta bazı modellerimin üzerine monte ettiğim kameralar ile havadan çekimler de yapıyorum.

Eşim de, elişi çalışmalarını fotoğraflayıp kendi sitesinde ve forumlarda paylaşıyor.

Teknolojik gelişmeler o kadar hızlı ki, evimiz elektronik aletlerin çöplüğüne döndü desem yalan olmaz.
Yeni alıp kullandığımız bilgisayarlar Vista işletim sistemli olduğu için eski video kameramızı ve dijital kameramızı kullanamadık. Sırf onları da kullanabilmek için eski işletim sistemli bir diz üstü daha evde bulunduruyoruz. Filmli eski makinelerin bir kısmını sağa sola dağıttık, hala daha kıyamayıp atmadığımız 3-4 tane kullanmadığımız (kullanamadığımız) makine var. :-)
Şu anda kullandığımız dijital makineler de (kompakt) ihtiyaçlarımızı pek karşılamıyor.

Konuyu ve yenilikleri takip eden sizlerden ricam,

- yakın (0,5m) ve uzak (200-300m) nesneleri güzel çekebilen,
- havadaki hareketli nesneleri net çekebilen, istendiğinde denklanşöre basınca ard arda hızlı çekebilen,
- menüleri karışık olmayan,
- pili çabucak bitmeyen,
- flaşı kendinden olan,
- en önemlisi vista işletim sistemi ile uyumlu olan. Bilgisayarlara uyum sorunu olmayan.
- fotoğraf çekmeden önce çok fazla ayar gerektirmeyen, gece de güzel çekebilen.

bilinen ve servis sorunu olmayan bir marka/model önerebilir misiniz?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Cem

Tarih: 9 Ocak 2010, 13:52 - İp: 95.***.**0.198
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Bütçe belirtmemişsiniz düşük bir bütçeyle (600-700) bu dedikllerinizin hepsini yapabilecek bir SLR-LİKE edinebilirsiniz bence. Bu aslında karışık bir şey istememenizle de örtüşüyor.

Ancak dSLR sistem almanız makinanızı daha hızlı kullanmanızı sağlayıp aksiyonu kaçırmamanızı sağlar, tek dezavantaj ise sizin gereksinmlerinizi pahalıya ve ağır ekipmanlarla sağlamanıza neden olacaktır.

Mesela Canon 7d ile beraber Canon 100-400 IS lensi düşünlüebilir bunlara ek olarak da bir de makro lens alırsınız (100 mm f2.8 gibi)

Hareketli ve uzak bir nesneyi çekmek için 3 önemli şeye ihtiyacınız var
1- Etkin ve hızlı bir AF sistemi
2- Diyaframı olabildiğince açık bir süper tele lens (100-300 f4, 400mm f5.6, 500mm f4 vb)
3- Seri çekim hızı müsait bir DSLR

DSLR ler ise eskisi kadar karışık değil, AUTO moduna alır çekersiniz.

Şu siteden sizin en az kaç mm lik bir lense ihtiyacınız olabileceğini söyleyebilirsiniz:
http://www.tamron.eu/en/lenses/focal-length-comparison.html

Belki size 500 mm bile yetmeyebilir, ama unutmayın diyafram açıklığı arttıkça ve fokal uzunluk arttıkça ekipmanın ağırlığı ve büyüklüğü de artacaktır. Elde kullanmanızın imkansız olduğu ekipmanlar var.

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 15:09 - İp: 88.***.**7.170
cz
cz (üye)
Tokat / Amatör

Hızlı cevap için teşekkür ederim mavi_izci .
Ne kadar para, o kadar köfte..! Sözüne inandığım için bir bütçe belirtmedim.
Çok da önemli değil. SLR-LİKE ile dSLR arasındaki farkı tam olarak da bilmiyorum. Hangisi benim ihtiyaçlarımı karşılar..?
Tek bir objektif ile kullanabilmeliyim, pratik olmak için. Verdiğin linki inceledim, sanırım benim işimi 17-50mm veya 18-200 rahatlıkla karşılıyor.
Profesyonel olmadığım için pratik kullanım da önemli.
Bu durumda önerebileceğin/önerebileceğiniz birkaç model var mı?

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 15:46 - İp: 95.***.**0.198
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

Rahatlıkla karşılıyorsa... Tamron 18-250 ya da 18-270 ile herhangi bir markanın gövdesi olabilir (dslr yani)

ya da arkadaşların önereceği slr-like( dslr benzeri yani) bir makine de olabilir.

İşin doğrusu çok fazla okumalı ve öğrenmelisiniz iyi fotoğraf kaygınız varsa. Kendi seçminizi yapmanız daha yerinde olur kendi öğrendiklerinizin ışığında.

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 16:06 - İp: 88.***.**7.170
merson
merson (üye)
Manisa / Amatör

Objektif takıp çıkarmakla uğraşmak istemiyorsanız DSLR-Like denilen sabit modellere bakabilirsiniz.
Sony HX1 modelini incelerseniz farkı görebilirsiniz. Kolay gelsin.
http://www.letsgodigital.org/tr/21661/sony-cybershot-hx1/

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 16:43 - İp: 88.***.**8.247
cz
cz (üye)
Tokat / Amatör

Verdiğin linkteki makineyi inceledim, merson. Teşekkürler..
Sanırım bu tipteki makinelerden bir seçim yapmalıyım. Kullanımının basit olması benim için en büyük avantaj. Teferruatlarla uğraşmak istemiyorum. En iyisini almak istiyorum, linkteki Sony HX1 en çok tercih edilen midir? Bunların içinde bir önerisi olan var mı?
Cem

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 18:50 - İp: 95.***.**0.198
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Model uçakları havada çekmeyi düşünüyorsanız, DSLR(veya SLR) dışında herşeyi unutun. Bilimum DSLR-like veye kompakt makina sadece vakit ve nakit kaybı.

Elektronik Vizörden veya LCDden gördüğünüz görüntü gerçek hayatın gerisindedir. İnanmıyorsanız LCDden bakarken elinizi objektifin önünde sallayın, LCDdeki görüntünün bir hayli geriden geldiğini farkedeceksiniz. 300mm (veya muadili) objetifle uçağı takip etmeye çalışırsanız bir türlü kadrajı tutturamadığınızı göreceksiniz. Sizin optik vizöre ihtiyacınız var - nokta

300mm civarında objektife ihtiyacınız var. Uçakları havadayken 10-15m'den daha uzak mesafelerden çekecekseniz, güneşli havada fokusu sonsuza alıp, diaframı biraz kısıp (F8) fokus olayını ucuza getirebilirsiniz. (İnsanlar AFden önce de böyle şeyleri fotograflayabiliyorlardı) Mutlak fokus istiyorsanız kesenin ağzını açacaksınız. Ultrasonic motorlu lens kullanırsanız hızınız artar. Markalara göre ultrasonic lenslerin isimlendirmesi :
* Canon – USM, UltraSonic Motor
* Minolta, Sony – SSM, SuperSonic Motor
* Nikon – SWM, Silent Wave Motor
* Olympus – SWD, Supersonic Wave Drive
* Panasonic – XSM, Extra Silent Motor
* Pentax – SDM, Supersonic Drive Motor
* Sigma – HSM, Hyper Sonic Motor (Sony veya Pentax için üretilmiş olanlarında bu özellik yoktur, buna rağmen Sigma aynı fiyatı istemektedir, bu tamamen bir kazıklama çabasıdır, uzak durun)

Bolca AF sensörü olan hızlı gövdeyi tercih etmelisiniz. Canon 7D bu konuda iddialı, ama bütçesi de aynen iddialı. Gerçi yukarıda tarif edilen lensi alabiliyorsanız, bütçe sizin için dert değil. Diğer modeller Sony A700, Nikon D300, Canon 50D vs.

Tabii bunlar biraz uç örnekler. Giriş seviyesi bir DSLR ve 70-300mm ortalama bir lensle de çekim yapabilirsiniz. Pahalı konfigürasyonda 100 denemede 30 iyi foto çıkarıyorsanız, ucuzunda 20 iyi foto çıkarırsınız. Anlayacağınız pahalısına 3-4 katı fazla para yatırıp, şansınızı %50 arttırmış olursunuz. Ben mütevazi bütçeli bir amatör olsam kesinlikle ucuzunu seçerdim.

Eşinizin meselesine gelice. Elişlerinin kendi kendilerine yürüyüp gitmek gibi huyları yok, dolayısı ile DSLR-like veya kompakt işinizi görecektir. Bunlar macro da çekebiliyorlar (yani çok yakından). Çok çok harici flaş takılabilecek yeri olsun, daha iyisi wireless flaş desteklesin, başkabirşey istemez.

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 19:47 - İp: 88.***.**2.50
antika
antika (üye)
İstanbul / Meraklı

Söylemeyi unutuyordum, başlığın forum kurallarına aykırı. Başka insanların da faydalanabilmesi için daha spesifik bir forum başlığı olmalı, mesela "Model uçak çekimi"

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 19:56 - İp: 88.***.**2.50
cz
cz (üye)
Tokat / Amatör

Vakit ayırıp cevap yazdığınız için teşekkür ederim, antika.
Yeni bir makina alırken dikkat edeceğim ne kadar çok şeyin var olduğunun farkına varıyorum. Yada herzamanki yanlışı yapıp mağazaya girip, tezgahtarın insafına mı bırakmalıyım kendimi bilemiyorum?

Forumda yeni olduğum için başlığı yanlış yazmış, konuyu da yanlış yere açmışsam
kusura bakmayın.. İsterlerse modlar konuyu silebilir, başka yere taşıyabilir, benim için sorun yok. :-)
Cem

 

Tarih: 9 Ocak 2010, 21:12 - İp: 95.***.**0.198
mavi_izci
mavi_izci (Objektif)
Ankara / Amatör

İş tezgahtara kalmasın. Sıfır bilginizle sempati duyduğunuz makinayı bile seçseniz yine kardır yanınıza kalan sevdiğiniz makine.

Ancak güvendiğiniz fotoğrafçı dükkanları olur sizin ya da arkadaşlarınızın, o zaman hem bir çay hem de ekipman sohbeti yapılır.

Teknosa tarzı yerleri unutun desem yeridir.

 

Tarih: 10 Ocak 2010, 00:48 - İp: 88.***.**0.126
cz
cz (üye)
Tokat / Amatör

@ mavi_izci
Teknosa tarzı marketler konusunda haklısın. Burada yazmayacağım başımdan hoş olmayan bir olay geçmişti. (Merak eden varsa pm den kendisine anlatabilirim.) Ben Bodrum' da yaşadığım için, büyük şehirlerde yaşayan sizler kadar şanslı değilim. Dükkanları gezip, konuşarak, sorarak makine alma imkanım yok. Maalesef fotoğraf makinesi konusunda burada danışabileceğim bir kimse de yok.
Aslında bu makinelerin analog olanlarını yukarıda da yazdığım gibi senelerce kullandım. En son kullandığım makine FM2 idi. YASHICA FX-3 ' e ise kıyamadığım için hala duruyor. Artık bilgisayarla uyumlu olmayan hiç bir şeyin geçerliliği kalmadı.

Bu tip forumların varlığı da benim gibi konuyu bir şekilde kaçırmış, veya da yeni birşeyler öğrenmek isteyenler için çok değerli.

Bu durumda, yukarıdaki cevapları göz önünde tutarak, internetteki sanal mağazalardan birinden seçim yapmaktan başka bir çarem kalmıyor.

Seçimimi yapıp makineyi aldığımda, bir amatör gözü ile görüşlerimi buradan sizlerle paylaşacağım.
Cem

#cz' tarafından 10.01.2010 10:52:49 tarihinde düzenlendi.

 

Tarih: 10 Ocak 2010, 10:08 - İp: 95.***.**2.34